Mam dla Ciebie pomysł na pyszną, całkowicie warzywną i prostą do zrobienia zupę z kalafiorem i brokułem, która myślę, że bardzo Ci się spodoba. Jak się okazuje, kalafior i brokuł to świetne połączenie i idealnie nadaje się do przygotowania pożywnej i przede wszystkim bardzo smacznej zupy. Oprócz kalafiora i brokułu dodałam jeszcze słodką marchewkę, cebulę i czosnek, a zupę zagęściłam mąkę pszenną. Myślę, że taka zupa zasmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Chociaż co do dzieci to nigdy nie można być pewnym jeśli chodzi o jedzenie 😉
Zupę można pod koniec też bardzo krótko zblednować (dosłownie kilka sekund) tak żeby tylko częściowo była zblendowana. Raczej nie chcemy uzyskać zupy – krem 🙂 Taka częściowo zblednowana zupa ma fajną, przyjemną konsystencję – jest dość gęsta, ale nadal są wyczuwalne kawałki warzyw. Przyznam, że w moim domu ta zupa ma kilku stałych fanów ;).
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ Z KALAFIOREM I BROKUŁEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
KALAFIOR – Wybierając dobrego kalafiora, zwróć uwagę na to, aby główka była śnieżnobiała lub kremowa, bez brązowych plam, które świadczą o starości lub psuciu. Świeży kalafior jest jędrny i zwarty. Unikaj miękkich lub zwiotczałych główek. Natomiast liście powinny być zielone i świeże, bez plam i zwiędnięcia. Brązowe lub żółte liście oznaczają, że kalafior jest stary.
BROKUŁ – Wybierając brokuła, zwróć uwagę na kolor. Różyczki powinny być żywozielone i jędrne, bez żółtych lub brązowych plam, które świadczą o starości lub psuciu oraz na kwiaty brokuła: kwiaty brokuła powinny być zamknięte i zwarte. Otwarte kwiaty oznaczają, że brokuł jest przerośnięty i może być gorzki.
BULION ALBO ROSÓŁ – Do tej zupy idealny będzie bulion warzywny, ale spokojnie można użyć też bulion drobiowy albo czysty rosół np. z dnia poprzedniego. Najlepiej zrobić własny domowy bulion, ale jeśli go nie masz albo nie masz aż tyle czasu, to warto zrobić bulion z kupnego słoiczka np. Winiary.
MĄKA – Trochę mąki pszennej będzie potrzebne do lekkiego zagęszczenia zupy.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, czosnek, masło plus trochę oliwy lub oleju, sól i pieprz, suszony tymianek, natka pietruszki.
ZUPA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Przed rozpoczęciem gotowania zupy pokrój wszystkie warzywa. Marchewki, cebulę, czosnek, kalafior i brokuł pokrój na małe kawałki. W garnku rozpuść masło i dolej ze dwie łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i pokrojoną na małe kawałki marchewki i przesmaż cebulkę z marchewką około 5 minut, od czasu do czasu mieszając aż warzywa zmiękną. Potem dodaj starty na tarce czosnek, przemieszaj go z warzywami i przesmaż go około pół minuty.
KROK 2.
Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż ją około pół minuty, od czasu do czasu mieszając. Kiedy nie będzie już białych śladów mąki to wlej bulion albo rosół. Podczas wlewania bulionu/rosołu, mieszaj łopatką, aby nie powstały grudki mąki.
KROK 3.
Dodaj sól, pieprz oraz suszony tymianek. Kiedy bulion się zagotuje, to dodaj pokrojonego drobno kalafiora. Po 10 minutach gotowania się kalafiora, dodaj pokrojone drobno różyczki brokułu. Gotuj kolejne 10 minut.
KROK 4.
Po tym czasie, kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie polecam bardzo krótko zblendować zupę blenderem ręcznym. Dosłownie kilka sekund, tak żeby zupa była zblendowana w 30 – 50 %.
KROK 5.
Po blendowaniu, opcjonalnie, można dodać śmietankę 30 % i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dobrze przemieszaj i wypróbuj, czy trzeba jeszcze doprawiać. Można podawać 🙂
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Jeśli lubisz zupy z brokułami, to mam dla Ciebie jeszcze kilka innych pysznych propozycji:
Zupa brokułowa z ziemniakami. Gęsta i przepyszna! – Kuchnia Izy
Zupa brokułowa z serkiem topionym. – Kuchnia Izy
Zupa brokułowo-serowa. – Kuchnia Izy
Zupa krem z brokułów. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych składników wyjdzie około 7 – 8 porcji zupy.
Jedna mniejsza porcja (1/8) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 196
BIAŁKO: 5,8 g
TŁUSZCZE: 11,7 g
WĘGLOWODANY: 19,2 g
ZUPA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zupa z kalafiorem i brokułami.
Ingredients
- jedna średnia główka kalafiora – około 600 – 800 g
- jeden brokuł – około 500 g
- jedna średnia/duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego/drobiowego/rosołu
- czubata łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- marchewki – 300 g
- około pół szklanki śmietany 30 % – opcjonalnie
- 40 g masła
- 2 – 3 łyżki oliwy albo oleju roślinnego
- 1/4 szklanki mąki pszennej
Instructions
- Przed rozpoczęciem gotowania zupy pokrój wszystkie warzywa. Marchewki, cebulę, czosnek, kalafior i brokuł pokrój na małe kawałki. W garnku rozpuść masło i dolej ze dwie łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i pokrojoną na małe kawałki marchewki i przesmaż cebulkę z marchewką około 5 minut, od czasu do czasu mieszając aż warzywa zmiękną. Potem dodaj starty na tarce czosnek, przemieszaj go z warzywami i przesmaż go około pół minuty.
- Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż ją około pół minuty, od czasu do czasu mieszając. Kiedy nie będzie już białych śladów mąki to wlej bulion albo rosół. Podczas wlewania bulionu/rosołu, mieszając łopatką, aby nie powstały grudki mąki.
- Dodaj sól, pieprz oraz suszony tymianek. Kiedy bulion się zagotuje, to dodaj pokrojonego drobno kalafiora. Po 10 minutach gotowania się kalafiora, dodaj pokrojonego drobno brokuła. Gotuj kolejne 10 minut
- Po tym czasie, kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie polecam bardzo krótko zblendować zupę blenderem ręcznym. Dosłownie kilka sekund, tak żeby zupa była zblendowana w 30 – 50 %.
- Po blendowaniu, opcjonalnie, można dodać śmietankę 30 % i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dobrze przemieszaj i wypróbuj, czy trzeba jeszcze doprawiać. Można podawać 🙂