To jedna z moich ulubionych rozgrzewających zup, która jest nie tylko sycąca i dostarcza sporo wartości odżywczych, ale jest przede wszystkim bardzo dobra. Zupa z kurczakiem i makaronem orzo pojawia się u mnie od czasu do czasu, zwłaszcza, gdy wcześniejszego dnia zrobiłam rosół. Bo tak… tę zupę można przyrządzić zarówno na bulionie drobiowym lub warzywnym, ale i na zwykłym, czystym rosole, więc jest to też świetny sposób na wykorzystanie rosołu.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “przejdź do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂
Co ciekawe, makaron orzo gotuje się bezpośrednio w zupie, więc jest to danie/zupa całkowicie jednogarnkowa, bez konieczności brudzenia drugiego garnka na ugotowanie makaronu. Dodałam też całkiem sporo marchewki i cebulkę, więc cała zupka ma wyjątkowo fajny, swojski smak, który myślę, że Ci się spodoba. Nie ukrywam, że staram się dołączyć do swojej diety więcej białka, więc dla mnie zupa z mięsem z piersi z kurczaka (która jest fajnym źródłem białka) jest idealna.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ Z KURCZAKIEM I MAKARONEM ORZO I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
PIERSI Z KURCZAKA – Wybierz dwie duże piersi z kurczaka albo trzy mniejsze, tak żeby łącznie było około 500 – 600 g mięsa. Piersi z kurczaka mają wysoką zawartość białko i niską zawartość tłuszczu plus jest dość niskokaloryczna.
ROSÓŁ/BULION – Do przygotowania tej zupy spokojnie możesz wykorzystać przelany przez sitko rosół np. z dnia poprzedniego. Nada się też oczywiście bulion warzywny albo drobiowy. Najlepiej wykorzystać domowy bulion, ale jeśli chcesz zrobić zupę “na szybko”, to możesz użyć np. bulion w słoiczku do rozpuszczenia w wodzie np. Winiary.
MAKARON ORZO – Makaron orzo to mały makaron o kształcie przypominającym ziarenko ryżu lub jęczmienia. Czyli wygląda jak ryż, ale smakuje jak makaron 😉 Makaron gotuje się bezpośrednio w zupie. Zwróć uwagę, że makaron orzo bardzo mocno zwiększy swoją objętość.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: cebula, czosnek, trochę mąki pszennej (do zagęszczenia), zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i natka pietruszki.
ZUPA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM ORZO. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści to dodaj do garnka drobno pokrojoną cebulkę i pokrojoną marchewkę. Przemieszaj i smaż warzywa około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj starty na tarce czosnek, przemieszaj i przesmaż go jedną minutę.
KROK 2.
Warzywa posyp mąkę pszenną, przemieszaj i przesmaż warzywa z mąkę około minuty (tak żeby nie było już widocznej białej mąki). Następnie cały czas mieszając powoli wlewaj rosół/bulion do garnka.
KROK 3.
Od razu po wlaniu rosołu do garnka włóż piersi z kurczaka. Po 15 minutach wsyp do zupy makaron orzo. Gotuj makaron około 10 minut – pamiętaj, że po wsypaniu makaronu musisz co jakiś czas zamieszać, szczególnie na spodzie, bo makaron ma tendencję do przywierania do dna. W międzyczasie wsyp zioła prowansalskie oraz dopraw solą i pieprzem.
KROK 4.
Po 25 minutach gotowania się piersi wyjmij je z zupy, przełóż do miski i za pomocą dwóch widelców rozszarp je na mniejsze kawałki. Piersi możesz też pokroić w małą kostkę. Przełóż mięso do zupy, dodaj posiekaną natkę pietruszki i zamieszaj. Zupa jest gotowa do podania.
(Czyli od momentu zagotowania się zupy mięso z kurczaka powinno się gotować 25 minut, a makaron orzo 10 minut).
Uwaga! Zupa najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu. Z pewnością zostanie po obiedzie trochę zupy – im więcej czasu mija, tym makaron orzo wchłania więcej zupy. Chcesz ją zjeść też na drugi dzień? Nie ma problemu. Po 2, 3 godzinach makaron wchłonie sporo zupy i będzie ona bardzo gęsta, zwłaszcza jeśli użyło się całej szklanki makaronu. Zupa będzie nadawała się do jedzenia, tylko należy ją rozrzedzić przez dodanie więcej bulionu np. pół litra bezpośrednio przed podgrzaniem. Możesz też dodać wodę z rozpuszczoną kostką rosołową np. użyj pół kostki na pół litra wody).
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całość można podzielić na 6 porcji.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 595
BIAŁKO: 31 g
TŁUSZCZE: 13 g
WĘGLOWODANY: 87,8 g
ZUPA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM ORZO. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zupa z kurczakiem, makaronem orzo i marchewką.
Opis
Idealna zupa na wykorzystanie rosołu np. z dnia poprzedniego albo bulionu. Pyszna, sycącą i pożywna zupa z kurczakiem i makaronem orzo zasmakuje każdemu.
Składniki
Przygotowanie
- W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści to dodaj do garnka drobno pokrojoną cebulkę, pokrojoną marchewkę. Przemieszaj i smaż warzywa około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj starty na tarce czosnek, przemieszaj i przesmaż go jedną minutę.
- Warzywa posyp mąkę pszenną, przemieszaj i przesmaż warzywa z mąkę około minuty (tak żeby nie było już widocznej białej mąki). Następnie cały czas mieszając powoli wlewaj rosół/bulion do garnka.
- Od razu po wlaniu do rosołu do garnka włóż piersi z kurczaka. Po 15 minutach wsyp do zupy makaron orzo. Gotuj makaron około 10 minut – pamiętaj, że po wsypaniu makaronu musisz co jakiś czas zamieszać, szczególnie na spodzie, bo makaron ma tendencję do przywierania do dna. W międzyczasie wsyp zioła prowansalskie oraz dopraw solą i pieprzem.
- Po 25 minutach gotowania się piersi wyjmij je z zupy, przełóż do miski i za pomocą dwóch widelców rozszarp je na mniejsze kawałki. Piersi możesz też pokroić w małą kostkę. Przełóż mięso do zupy, dodaj posiekaną natkę pietruszki i zamieszaj. Zupa jest gotowa do podania.
(czyli od momentu zagotowania się zupy mięso z kurczaka powinno się gotować 25 minut, a makaron orzo 10 minut). - Uwaga! Zupa najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu. Z pewnością zostanie po obiedzie trochę zupy – im więcej czasu mija, tym makaron orzo wchłania więcej zupy. Chcesz ją zjeść też na drugi dzień? Nie ma problemu. Po 2, 3 godzinach makaron wchłonie sporo zupy i będzie ona bardzo gęsta, zwłaszcza jeśli użyło się całej szklanki makaronu. Zupa będzie nadawała się do jedzenie, tylko należy ją rozrzedzić przez dodanie więcej bulionu np. pół litra bezpośrednio przed podgrzaniem. Możesz też dodać wodę z rozpuszczoną kostką rosołową np. użyj pół kostki na pół litra wody).
Czy zamiast makaronu mozna dodac ryż?
Tak, można, ale z ryżem będzie trochę inaczej niż z makaronem orzo. Można ugotować ryż osobno i potem na końcu dodać do zupy i wymieszać albo ugotować ryż bezpośrednio w zupie. Ryż wchłania więcej płynu niż makaron, więc raczej powinno się go dać mniej niż makaronu orzo np. można dać tylko pół szklanki ryżu albo nawet jeszcze mniej. Ryż gotuje się dłużej niż makaron. W zależności od rodzaju ryżu, może to zająć od 15 do 20 minut – trzeba więc będzie go dodać do zupy wcześniej niż makaron (jakieś pięć minut po tym jak dodaje się mięso z kurczaka). Jeśli ryż wchłonie za dużo płynu, to można na koniec dodać trochę więcej bulionu. Ale z ryżem też będzie bardzo dobra zupa 🙂
dziękuję, Izunia, obszukalam ale chyba nie masz przepisu na biały barszcz? Pozdrawiam i zyczę błogosławionego dnia
Dziękuję 🙂 Jeszcze nie mam przepisu na biały barszcz, ale na pewno się pojawi na moim blogu. Pozdrawiam.