Przepis na prostą, smaczną, gęstą i jednocześnie całkowicie wegańską zupę z ziemniakami, marchewką oraz świeżymi ziołami. Są dania, które wychodzą za każdym razem i wręcz nie sposób ich zepsuć, i ta konkretna zupa warzywa jest idealnym przykładem takiego dania. Składniki są banalnie proste i łatwo dostępne, więc nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby ją zrobić. Do przygotowania dania użyłam masełko wegańskie/mix tłuszczowy Naturale, na którym fajnie smaży się warzywa, ale jeśli nie będziesz mogła/mógł go znaleźć w sklepie, to użyj po prostu inny tłuszcz do podsmażenia np. olej roślinny.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Lubię zupy który jednocześnie jest dość gęsta (prawie tak jak zupy krem), ale nadal wyczuwalne są kawałki warzyw. Aby uzyskać taki efekt wystarczy zblendować tylko cześć zupy 🙂 Zupy z ziemniakami są popularne na całym świecie, ale w Polsce naprawdę lubimy się z ziemniakami. Warto je wykorzystać nie tylko jako dodatek do obiadu, który leży na talerzu obok mięsa, ale zrobić z nich gwiazdę całego dania. Nawet tak prostego dania jakim jest ta konkretna zupa z ziemniakami i marchewką.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ Z ZIEMNIAKAMI I MARCHEWKĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
ZIEMNIAKI – Aby wybrać dobre ziemniaki do zupy, najlepiej sięgnąć po odmiany o niskiej zawartości skrobi, takie jak ziemniaki sałatkowe lub typu B (uniwersalne). Powinny być jędrne, bez plam, przebarwień czy oznak kiełkowania, co zapewni lepszy smak i konsystencję. Unikaj ziemniaków z zielonkawą skórką, ponieważ mogą zawierać szkodliwą solaninę. Ziemniaki najlepiej pokroić na małe kawałki, aby szybciej się ugotowały i aby łatwiej można byłoby je nałożyć na łyżkę.
INNE WARZYWA – Do tej zupy użyłam też innych warzywa, czyli aromatyczny i ważny dla smaku zupy duet, czyli cebulę i czosnek 😉 oraz marchewki i korzeń pietruszki.
ZIOŁA – Użyłam też natkę pietruszki, koperek oraz majeranek. Zioła wzbogacają smak i aromat zupy, nadając jej świeżości i głębi. Natka pietruszki dodaje delikatnej, lekko pikantnej nuty, koperek wnosi świeży i lekko anyżowy akcent, a majeranek podkreśla ziołowy, lekko korzenny smak.
BULION ALBO ROSÓŁ – Do przygotowania zupy wykorzystaj bulion warzywny (w wersji wegańskiej) albo bulion drobiowy lub czysty, przelany przez sitko rosół (w wersji niewegańskiej). Możesz użyć własny, domowej roboty bulion lub rosół albo jeśli go nie masz, a zależy Ci na czasie to kupić bulion gotowy np. ze słoiczka do rozpuszczenia w wodzie.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – tłuszcz do podsmażenia warzyw (np. wegański mix tłuszczowy Naturalne, olej roślinny, masło klarowane lub olej plus zwykłe masło), sól i pieprz.
ZUPA Z ZIEMNIAKAMI I MARCHEWKĄ. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Przed rozpoczęciem gotowania zupy pokrój ziemniaki na małe kawałki, marchewki w plasterki, cebulę na małe kawałki, pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczach i czosnek drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
W garnku rozgrzej tłuszcz, a kiedy się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i starty korzeń pietruszki, dobrze przemieszaj i smaż około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia posyp warzywa majerankiem i dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż wszystko jeszcze jedną minutę.
KROK 2.
Następnie wlej bulion warzywny (albo przelany przez sitko, czysty rosół), a kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj je około 25 minut. W międzyczasie posól i popieprz do smaku.
KROK 3.
Po tych 25 minutach, czyli kiedy warzywa będę już ugotowane, to odlej 1/3 część zupy (około 5 chochelek) do miski i zblenduj ją za pomocą blendera ręcznego na gładki krem. Możesz też użyć blender kielichowy do zblendowania.
KROK 4.
Wlej zblendowany krem z powrotem do garnka, przemieszaj i ponownie zagotuj. Kiedy zupa się zagotuje, to dodaj posiekany koperek i posiekaną natkę pietruszki. Przemieszaj i zdejmij z ognia. Zupa gotowa ♥
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE FAJNE POMYSŁY NA WARZYWNE I PROSTE DO ZROBIENIA ZUPY WARZYWNE:
Zupa warzywna. Prosta i pyszna. – Kuchnia Izy
Zupa z tortellini i warzywami. – Kuchnia Izy
Zupa kalafiorowa. Gęsta, pyszna i prosta do zrobienia. – Kuchnia Izy
Zupa z cukinią i ziemniakami. – Kuchnia Izy
Zupa z brukselką i ziemniakami. – Kuchnia Izy
Zupa z kalafiorem i brokułem. Pokochasz ten przepis 😉 – Kuchnia Izy
Zupa brokułowa z ziemniakami. Gęsta i przepyszna! – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdzie około 6 porcji.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 296
BIAŁKO: 7 g
TŁUSZCZE: 8,1 g
WĘGLOWODANY: 50,7 g
ZUPA Z ZIEMNIAKAMI I MARCHEWKĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zupa z ziemniakami i marchewką
Składniki
- 1,75 litra (7 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego albo rosołu (rosół czysty, przelany przez sitko)
- 1200 g (1,2 kg) ziemniaków
- 400 g marchewek
- jedna mała/średnia pietruszka (korzeń) – 100 – 150 g
- 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- tłuszcz do smażenia (kilka łyżek) np. olej roślinny, masełko wegańskie, masła klarowane lub olej plus zwykłe masło według potrzeb
- jedna średnia cebula
Instrukcje
- Przed rozpoczęciem gotowania zupy pokrój ziemniaki na małe kawałki, marchewki w plasterki, cebulę na małe kawałki, pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczach i czosnek drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.W garnku rozgrzej tłuszcz, a kiedy się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i starty korzeń pietruszki, dobrze przemieszaj i smaż około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia posyp warzywa majerankiem i dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż wszystko jeszcze jedną minutę.
- Następnie wlej bulion warzywny (albo przelany przez sitko, czysty rosół), a kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj je około 25 minut. W międzyczasie posól i popieprz do smaku.
- Po tych 25 minutach, czyli kiedy warzywa będę już ugotowane, to odlej 1/3 część zupy (około 5 chochelek) do miski i zblenduj ją za pomocą blendera ręcznego na gładki krem. Możesz też użyć blender kielichowy do zblendowania.
- Wlej zblendowany krem z powrotem do garnka, przemieszaj i ponownie zagotuj. Kiedy zupa się zagotuje, to dodaj posiekany koperek i posiekaną natkę pietruszki. Przemieszaj i zdejmij z ognia. Zupa gotowa ♥
Zupa jest pyszna i faktycznie bardzo prosta w przygotowaniu. Fajny pomysł z blendowaniem części zupy, bo to zagęszcza zupę. I spokojnie można wykorzystać blender kielichowy 🙂
Fajnie, że zupa smakowała 🙂 I tak, spokojnie można użyć zarówno blender ręczny, jak i kielichowy.