Bardzo lubię wszelkie zupy z różnymi rodzajami warzyw. Tym razem mam przepis na gęstą i mega smaczną zupę warzywną. Do przygotowania zupy użyłam całkiem sporo warzyw, czyli marchewki, cebuli, selera naciowego, czosnku, mrożonej fasoli szparagowej (można zastąpić mrożonym groszkiem) oraz ziemniaków. Zupa jest częściowo blendowana (ale tylko częściowo! 🙂 ), co sprawia, że jest gęstsza i bardziej kremowa od innych, typowych zup warzywnych. Zdecydowanie warto skorzystać z tego przepisu i przekonać się, czy właśnie trafiłaś/trafiłeś na nowy, ulubiony przepis na zupę warzywną 🙂
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Zupa warzywna ma to do siebie, że możesz dodać swoje ulubione warzywa, takie które faktycznie lubisz. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam również seler naciowy. Dlaczego akurat o nim wspomniałam? Bo wiem, że nie wszyscy są do niego przekonani, więc jeśli chcesz, to seler naciowy możesz zastąpić np. dodatkową marchewką. A jeśli masz rosół np. z dnia poprzedniego to rewelacja 🙂 Bo zupę możesz przyrządzić właśnie na rosole albo po prostu użyj zwykły bulion warzywny albo drobiowy.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ WARZYWNĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
BULION/ROSÓŁ – Do zupy idealny będzie rosół np. z dnia poprzedniego. Trzeba będzie go jedynie przelać przez sitko. Jeśli nie masz rosołu, to wystarczy bulion warzywny albo drobiowy. Najlepiej jakby był to bulion domowy, ale jeśli nie masz za dużo czasu, to możesz wykorzystać bulion ze słoiczka do rozpuszczenia w wodzie np. Winiary.
ZIEMNIAKI – Do przygotowania tej zupy użyłam całkiem sporą ilość ziemniaków. Ziemniaki oprócz smaku, dodają tez zupie fajnej gęstości.
WYBRANE WARZYWA – cebula plus czosnek (dla aromatu i smaku), marchewka, seler naciowy oraz fasolka szparagowa albo groszek (fasolka albo groszek mrożony).
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło plus olej albo oliwa, sól i pieprz do smaku oraz suszony tymianek oraz suszona natka pietruszki.
ZUPA WARZYWNA. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od pokrojenia wszystkich warzyw: cebulę, marchewkę, seler naciowy. Czosnek zetrzyj na tarce. Każdą łodygę selera przekrój wzdłuż na pół, a potem pokrój na kawałki.
W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwy albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć do garnka pokrojoną cebulę, pokrojoną marchewkę oraz pokrojony seler naciowy. Jeśli nie masz selera naciowego, to zastąp go dodatkową marchewką. Smaż warzywa przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj go z warzywami i przesmaż go około pół minuty.
KROK 2.
Następnie dodaj pokrojone ziemniaki, posyp je suszonym tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Przemieszaj je z pozostałymi warzywami i przesmaż około 3 minuty.
KROK 3.
Następnie wlej bulion albo rosół, a kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 20 minut. W międzyczasie posól i popierz. Po tym czasie czas częściowo zblendować zupę, czyli za pomocą blendera ręcznego krótko (kilka sekund) blenduj zupę tak, aby była ona zblendowana tylko w połowie (część warzyw powinna zostać w całości).
KROK 4.
Już po blendowaniu dodaj mrożoną fasolę szparagową (pokrojoną) albo mrożony groszek. Gotuj jeszcze 15 minut albo do czasu kiedy fasolka będzie gotowa. Pod koniec gotowania (na ostatnie 5 minut) wlej szklankę mleka. Możesz też dodać natkę pietruszki.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE INNE FAJNE POMYSŁY NA ZUPY Z DODATKIEM WARZYW:
Zupa z fasolki szparagowej. – Kuchnia Izy
Zupa z tortellini i warzywami. – Kuchnia Izy
Zupa kalafiorowa. Gęsta, pyszna i prosta do zrobienia. – Kuchnia Izy
Zupa z kalafiorem i brokułem. Pokochasz ten przepis 😉 – Kuchnia Izy
Zupa ogórkowa na bulionie warzywnym. Robiona troszkę inaczej 😉 – Kuchnia Izy
Zupa brokułowa z ziemniakami. Gęsta i przepyszna! – Kuchnia Izy
ZUPA WARZYWNA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zupa warzywna.
Składniki
- 2 litry czystego rosołu, bulionu warzywnego albo bulionu drobiowego
- 2 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego jeśli nie masz, to zastąp dodatkową marchewką
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- czubata łyżeczka suszonego tymianku
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- około 400 – 450 g mrożonej fasolki szparagowej (pokrojonej) albo mrożonego groszku
- natka pietruszki – opcjonalnie
- 700 – 800 g ziemniaków
- szklanka (250 ml) mleka
- 30 g masła plus 2 – 3 łyżki oleju lub oliwy możesz też smażyć tylko na oleju
Instrukcje
- Zacznij od pokrojenia wszystkich warzyw: cebulę, marchewkę, seler naciowy. Czosnek zetrzyj na tarce. Każdą łodygę selera przekrój wzdłuż na pół, a potem pokrój na kawałki.W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwy albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć do garnka pokrojoną cebulę, pokrojoną marchewkę oraz pokrojony seler naciowy. Jeśli nie masz selera naciowego, to zastąp go dodatkową marchewką. Smaż warzywa przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj go z warzywami i przesmaż go około pół minuty.
- Następnie dodaj pokrojone ziemniaki, posyp je suszonym tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Przemieszaj je z pozostałymi warzywami i przesmaż około 3 minuty.
- Następnie wlej bulion albo rosół, a kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 20 minut. W międzyczasie posól i popierz. Po tym czasie czas częściowo zblendować zupę, czyli za pomocą blendera ręcznego krótko (kilka sekund) blenduj zupę tak, aby była ona zblendowana tylko w połowie (część warzyw powinna zostać w całości).
- Potem dodaj mrożoną fasolę szparagową (pokrojoną) albo mrożony groszek. Gotuj jeszcze 15 minut albo do czasu kiedy fasolka będzie gotowa. Pod koniec gotowania (na ostatnie 5 minut) wlej szklankę mleka. Możesz też dodać natkę pietruszki.