Gnocchi z mięsem mielonym w sosie pomidorowo – śmietanowym. Łatwy obiad!

By misziza
2023-11-07

Szukasz przepisu na szybki i sycący obiad. Koniecznie wypróbuj gnocchi z mięsem mielonym wieprzowym w sosie pomidorowym. Wykorzystałam proste i łatwo dostępne składniki, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby to danie zagościło wkrótce i na Twoim stole. Gnocchi można w tym przepisie łatwo zastąpić np. naszymi polskimi kopytkami albo krótkim makaronem typu penne lub świderki. Sam sos jest pełen smaku i jestem pewna, że przypadnie Ci do gustu oraz tym osobom, którym przygotowujesz obiad 😉

A co to dokładnie jest gnocchi? No cóż… gnocchi to nie jest makaron, choć wiele osób uważa je za makaron 🙂 Gnocchi to małe włoskie kuleczki, które są zazwyczaj przygotowywane z trzech głównych składników: gotowanych ziemniaków, mąki pszennej oraz jajek. Są podobne w smaku do polskich kopytek, dlatego kopytka idealne mogą je w tym przepisie zastąpić. Gnocchi można przygotować samodzielnie w domu, ale jeśli zależy Ci na czasie albo nie chcesz brudzić rąk mąką ;), to z łatwością znajdziesz gotowane gnocchi w większości sklepów.

Obejrzyj to video z przepisem i przekonaj się jak łatwo zrobić gnocchi z mięsem mielonym w sosie pomidorowo – śmietanowym:

gnocchi z mięsem mielonym

SKŁADNIKI, KTÓRYCH POTRZEBUJESZ DO ZROBIENIA GNOCCHI Z MIĘSEM MIELONYM ♥

GNOCCHI – Do przygotowania tego dania będzie potrzebne jedno standardowe opakowanie gnocchi, które waży 500 g. W sklepach znajdziesz zwykłe gnocchi bez żadnych dodatków oraz gnocchi z dodatkami np. z serem. Kup gnocchi bez żadnych dodatków. Możesz też przygotować własne gnocchi, ale uprzedzam, że czasami domowe gnocchi wychodzą zbyt delikatne i podczas przygotowania tego dania takie delikatne gnocchi mogą się “rozwalić” na patelni.

MIĘSO MIELONE – Jeśli chodzi o mięso mielone to najlepsze będzie mięso mielone wieprzowe. Polecam kupić bezpośrednio przy mięsnej ladzie i poprosić o zmielenie na miejscu, najlepiej aby było to mięso z łopatki albo karkówki, ponieważ ma odpowiednią zawartość tłuszczu. Jeśli chcesz to możesz użyć też mięso mielone wołowe albo drobiowe.

CEBULA – Użyj jedną średnią albo dużą zwykłą cebulę. Możesz ją zastąpić czerwoną, nieco słodszą cebulą albo szalotkami. Jeśli chcesz użyć szalotki, to kup dwie (jeśli są małe albo jedną, jeśli jest duża). Możesz też dodatkowo użyć dwa, trzy ząbki czosnku.

MASŁO I OLIWA Z OLIWEK (ALBO OLEJ) – Bardzo często używam przy smażeniu zarówno masła, jak i oliwy z oliwek (albo oleju roślinnego). Masła używam ze względu na wyjątkowy smak, a oliwę z oliwek albo olej dodaję do masła, aby podnieść punkt dymienia. Masło ma stosunkowo niską temperaturę dymienia, co oznacza, że może spalić się przy wyższych temperaturach smażenia, pozostawiając nieprzyjemny smak i zapach. Dodanie oleju lub oliwy podnosi tę temperaturę dymienia, co pozwala na bezpieczniejsze smażenie przy wyższych temperaturach bez ryzyka spalenia masła.

PLUS SKŁADNIKI NA SOS: puszka pomidorów (polecam firmy włoskiej firmy Mutti), koncentrat pomidorowy, czosnek granulowany, sól i pieprz do smaku, śmietanka 30 %, papryka w proszku plus natka pietruszki.

gnocchi-z-miesem-mielonym-w-sosie-pomidorowym.j
gnocchi-z-miesem-mielonym-w-sosie-pomidorowym.j

GNOCCHI Z MIĘSEM MIELONYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Dodaj pokrojoną na małe kawałki cebulę i mięso mielone (możesz w tym momencie dodać też drobno posiekane ząbki czosnku, ale jest to opcjonalne). Mięso dobrze rozdrobnij. Smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie całkowicie usmażone. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.

gnocchi-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-1.
gnocchi-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-1.

KROK 2.

Następnie dodaj do mięsa pomidory w puszce i dobrze przemieszaj. Kiedy pomidory zaczną lekko bulgotać, dodaj śmietankę i rozprowadź ją po całej patelni. Kiedy sos ponownie się zagotuje, to dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Ja dodałam słodką wędzoną, ale można ją zamienić na paprykę ostrą. Jeśli chcesz możesz też dodać czosnek granulowany. Dobrze przemieszaj i trzymaj na patelni kolejnych kilka minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje.

gnocchi-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-2
gnocchi-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Po tym czasie dodaj ugotowane wcześniej gnocchi, przemieszaj tak aby gnocchi były całkowicie zanurzone w sosie. W razie konieczności dodaj więcej soli i pieprzu. Na koniec warto dodać posiekaną natkę pietruszki. To już wszystko. Smacznego ♥

gnocchi-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-3
gnocchi-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-3

ZOSTAŁY CI RESZTKI Z OBIADU? JAK JE PRZECHOWYWAĆ?

  1. Zalecam przechowywanie gotowego dania w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  2. Upewnij się, że danie jest ostudzone przed umieszczeniem go w lodówce. Nie wkładaj gorącego jedzenia do lodówki, ponieważ może to podnieść temperaturę wewnątrz lodówki i wpłynąć na jakość innych produktów spożywczych.
  3. Staraj się zużyć danie w ciągu 2-3 dni od przygotowania. Po upływie tego czasu smak i jakość mogą się pogorszyć.

Kiedy będziesz podgrzewać danie na kuchence warto dodać trochę śmietanki albo zwykłej wody, aby rozrzedzić sos. Nie polecam mrozić tego dania, z tego względu, że sos jest ze śmietaną, a śmietana po rozmrożeniu rozwarstwia się i sos może stracić kremową konsystencję.

GNOCCHI Z MIĘSEM MIELONYM W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE. MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Gnocchi z mięsem mielonym w sosie pomidorowo – śmietanowym. Łatwy obiad!

Czas łącznie: 30 minutPorcje:4 porcje

Opis

Idealny pomysł na prosty do zrobienia, szybki, sycący i jednocześnie bardzo smaczny obiad. Gnocchi z mięsem mielonym w sosie pomidorowo – śmietanowym to idealne dania dla osób, które cenią swój czas i chcą zjeść coś dobrego.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Dodaj pokrojoną na małe kawałki cebulę i mięso mielone (możesz w tym momencie dodać też drobno posiekane ząbki czosnku, ale jest to opcjonalne). Mięso dobrze rozdrobnij. Smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie całkowicie usmażone. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.
  2. Następnie dodaj do mięsa pomidory w puszce i dobrze przemieszaj. Kiedy pomidory zaczną lekko bulgotać, dodaj śmietankę i rozprowadź ją po całej patelni. Kiedy sos ponownie się zagotuje, to dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Ja dodałam słodką wędzoną, ale można ją zamienić na paprykę ostrą. Jeśli chcesz możesz też dodać czosnek granulowany. Dobrze przemieszaj i trzymaj na patelni kolejnych kilka minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje.
  3. Po tym czasie dodaj ugotowane wcześniej gnocchi, przemieszaj tak aby gnocchi były całkowicie zanurzone w sosie. W razie konieczności dodaj więcej soli i pieprzu. Na koniec warto dodać posiekaną natkę pietruszki. To już wszystko. Smacznego ♥

Wartość odżywcza:

  • Całe danie to 4 porcje.
  • Jedna porcja ma:
  • około 792 kcal.
  • Białko: 30 g
  • Tłuszcze: 49 g
  • Węglowodany: 50 g

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close