Naleśniki trochę inaczej niż zwykle? Już się robi 😉 Sprawdź jak smakują naleśniki na słodko z twarogiem z dodatkiem maku. Może zostało Ci trochę maku ze Świąt albo po prostu go lubisz i masz w domu jakiś zapas? A może po prostu podoba Ci się jak te naleśniki wyglądają i masz ochotę przekonać się jak smakują…. Nie ważne powód, ważne, że wypróbujesz ten ciekawy pomysł na fajny obiad.
Co jakiś czas lubię zjeść “słodki obiad”. Tak, u nas naleśniki je się tylko na obiad 🙂 A połączenie twarogu i maku było fajną odskocznią od innych potraw, które robię w tygodniu. Naleśniki to oczywiście nic skomplikowanego, więc każdy sobie z nimi poradzi. Może jedynie “tradycyjnie” ten pierwszy naleśnik będzie do wyrzucenia. Chociaż liczę na to, że już od pierwszego naleśnika wszystko Tobie wyjdzie jak najlepiej.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I MAKIEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Na naleśniki:
MĄKA PSZENNA – Użyj zwykłej mąki pszennej tortowej.
MLEKO ORAZ WODA -Mleko może być dowolne , ale polecam mleko krowie pełnotłuste (3,2 %). Natomiast jeśli chodzi o wodę, to możesz użyć zarówno niegazowanej, jak i gazowanej.
JAJKO – Potrzebne będzie jajko, rozmiar L.
MASŁO – Do tych naleśników użyłam roztopionego masła, bo lubię ten lekko maślany smak naleśników. Uważam, że smakują lepiej niż te z dodatkiem oleju roślinnego (ale to moje zdanie 😉
MAK – Postanowiłam do ciasta dodać mak (a nie tylko do farszu). Jeśli jednak nie chcesz, to nie musisz go tutaj dodawać. Chodzi oczywiście o suchy mak.
SÓL – Dodanie odrobiny soli jest niezbędne. W końcu to ona podkreśla smak innych składników.
CUKIER – Dodaje trochę zwykłego białego cukru, aby naleśniki były słodsze.
Na farsz:
TWARÓG – To na nim bazuje cały farsz. Można użyć dowolny (tłusty, półtłusty albo chudy), ale dla najlepszego smaku polecam twaróg tłusty.
MIÓD – Miód sprawi, że farsz będzie odpowiednio słodki. Miód powinien być w formie płynnej. Jeśli jednak nie masz miodu możesz go zastąpić syropem klonowym albo zwykłym cukrem białym, brązowym lub cukrem pudrem.
MLEKO – Mleko dodaje się, aby rozrzedzić trochę farsz, żeby łatwiej można było go rozsmarować. Możesz użyć dowolnego mleko. Zamiast mleka możesz użyć śmietankę 30 % alb0 36 % – wtedy smak farszu będzie bogatszy, ale też sam twaróg będzie bardziej kaloryczny.
MAK – To ile maku dodasz zależy od Ciebie. Radzę dodać minimum 1 łyżkę maku, a maksimum 2 łyżki. Wiem, że jest to przepis na farsz z makiem, ale jeśli nie przepadasz za makiem, to możesz go pominąć 😉
EKSTRAKT WANILIOWY – Ekstrakt waniliowy (nie aromat) nada fajnego aromatu i lekkiego smaku wanilii. Nie warto pomijać.
![naleśniki z twarogiem](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/nalesniki-z-twarogiem-.jpg)
NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I MAKIEM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku. Poczekaj chwilę, żeby trochę przestygło (z 5, 10 minut). W większej misce wymieszaj ze sobą przesianą prze sitko mąkę pszenną, cukier oraz sól.
![nalesniki-z-twarogiem-przygotowanie-krok-1](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/nalesniki-z-twarogiem-przygotowanie-krok-1.jpg)
KROK 2.
Teraz dodaj składniki “mokre”, czyli mleko, wodę, jajka oraz rozpuszczone masło. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj, tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Jeśli chcesz, to dodaj mak (jedną łyżkę) i dobrze przemieszaj. Dodanie maku jest opcjonalne. Możesz też dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
![nalesniki-z-twarogiem-przygotowanie-krok-2](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/nalesniki-z-twarogiem-przygotowanie-krok-2.jpg)
KROK 3.
Teraz przygotuj farsz. Do osobnej miski wyłóż twaróg i wlej mleko albo śmietankę i za pomocą widelca dobrze go rozgnieć. Najpierw wlej 1/3 szklanki mleka i jeśli to będzie za mało (masa będzie zbyt gęsta), to wlej kilka łyżek mleka więcej. Następnie dodaj miód w formie płynnej albo cukier oraz mak i ekstrakt waniliowy. Dobrze wszystko wymieszaj.
![nalesniki-z-twarogiem-przygotowanie-krok-3](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/nalesniki-z-twarogiem-przygotowanie-krok-3.jpg)
KROK 4.
Na patelni rozgrzej troszeczkę oleju roślinnego lub masła (rozsmaruj pędzelkiem albo ręcznikiem kuchennym). Patelnia powinna być lekko natłuszczona, a nie “zalana” tłuszczem. Chochelką wylej na środek patelni trochę ciasta i obracając patelnię rozprowadź ciasto po patelni. Gdy brzegi naleśniki zaczną już lekko odchodzić, to obróć na drugą stronę. Smaż aż się zarumieni na lekko złoto – beżowy kolor.
![naleśniki z twarogiem, przygotowanie, krok 4](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/nalesniki-z-twarogiem-przygotowanie-krok-4.jpg)
KROK 5.
Farsz rozsmaruj po całym naleśniku i zwijaj w rulonik. Podawaj od razu. Naleśniki można dodatkowo polać np. sosem czekoladowym. Smacznego ♥
![naleśniki z twarogiem, przygotowanie, krok 5](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/nalesniki-z-twarogiem-przygotowanie-krok-5.jpg)
![nalesniki-z-twarogiem-i-makiem-](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/nalesniki-z-twarogiem-i-makiem-1-683x1024.jpg)
A może szukasz pomysłu na inny “słodki obiad”? Jeśli tak, to polecam Ci ten przepis na pyszne gofry:
NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I MAKIEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Przepis na naleśniki z twarogiem i makiem ♥
Opis:
Przepis na pyszne naleśniki na słodko z farszem twarogowym z dodatkiem maku i miodu. Idealne na słodki obiad.
Składniki:
składniki na farsz:
Przygotowanie:
- Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku. Poczekaj chwilę, żeby trochę przestygło (z 5, 10 minut). W większej misce wymieszaj ze sobą przesianą prze sitko mąkę pszenną, cukier oraz sól.
- Teraz dodaj składniki “mokre”, czyli mleko, wodę, jajka oraz rozpuszczone masło. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj, tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Jeśli chcesz, to dodaj mak (jedną łyżkę) i dobrze przemieszaj. Dodanie maku jest opcjonalne.
- Teraz przygotuj farsz. Do osobnej miski wyłóż twaróg i wlej mleko albo śmietankę i za pomocą widelca dobrze go rozgnieć. Najpierw wlej 1/3 szklanki mleka i jeśli to będzie za mało (masa będzie zbyt gęsta), to wlej kilka łyżek mleka więcej. Następnie dodaj miód w formie płynnej albo cukier oraz mak i ekstrakt waniliowy. Dobrze wszystko wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej troszeczkę oleju roślinnego lub masła (rozsmaruj pędzelkiem albo ręcznikiem kuchennym). Patelnia powinna być lekko natłuszczona, a nie “zalana” tłuszczem. Chochelką wylej na środek patelni trochę ciasta i obracając patelnię rozprowadź ciasto po patelni. Gdy brzegi naleśniki zaczną już lekko odchodzić, to obróć na drugą stronę. Smaż aż się zarumieni na lekko złoto – beżowy kolor.
- Farsz rozsmaruj po całym naleśniku i zwijaj w rulonik. Podawaj od razu. Naleśniki można dodatkowo polać np. sosem czekoladowym. Smacznego ♥