Idealny na Wielkanoc, ale też w każdy inny dzień roku pyszny, sycący i prosty w przygotowaniu pasztet jajeczny z porem i szczypiorkiem. Pasztet jajeczny to potrawa z jajek, ugotowanych na twardo, a następnie startych i zmieszanych z różnymi dodatkami. Dodałam całkiem sporo fajnych składników, które kojarzą się ze świętami wielkanocnymi, a które sprawiają, że pasztet jest tak dobry i pełen smaku. Taki pasztet jest świetny na wielkanocne śniadanie, a można go przygotować dzień wcześniej.
U mnie pasztet jajeczny je się głównie z chlebem. Taki chlebek jest naprawdę bardzo dobry ♥ Ale taki pasztet może być również samodzielnym daniem. Możesz go podać z chrupiącym pieczywem i świeżymi warzywami. Jest to też fajny pomysł jako dodatek do obiadu. Warto go podać z sałatką, zupą lub pieczonymi ziemniakami. Pomysłów jest całkiem sporo, więc naprawdę warto go zrobić:
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PASZTET JAJECZNY Z POREM I ZOBACZ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
JAJKA – Będzie potrzebne aż 12 jaj (10 do ugotowania na twardo plus 2 dodatkowo). 12 jaj to sporo! Sekretem dobrego pasztetu jajecznego jest niewątpliwie serce tej potrawy – jaja. Aby w pełni docenić smak i wartości odżywcze dania, warto sięgnąć po produkt najwyższej jakości. Postaw na świeżość! Najlepiej wybrać jaja prosto od szczęśliwych kur, hodowanych w sposób naturalny, na wolnym wybiegu lub w zgodzie z ekologicznymi standardami. Taki wybór to nie tylko gwarancja smaku, ale także troska o dobro zwierząt i zdrowie Twojej rodziny.
POR – Często w pasztetach jajeczny pojawia się cebula. Ja dzisiaj zastąpiłam ją porem, który należy do tej samej rodziny co cebula. Ma łagodniejszy, bardziej słodki smak niż cebula i ma delikatniejszy aromat. Wybierz dużego pora i pamiętaj, aby dobrze go przepłukać i oczyścić, bo między warstwami warzywa lubi gromadzić się piasek/ziemia.
SER – Ser nadaje pasztetowi bogaty, słony smak, który doskonale komponuje się z jajkami. Dodaje też charakterystycznej kremowej nuty, która sprawia, że pasztet jest bardziej aksamitny i po prostu przyjemniejszy w jedzeniu. Ja polecam Ci ser Cheddar, bo ma nieco mocniejszy smak, ale jeśli chcesz wersję łagodniejszą to użyj startego sera Mozzarella albo Gouda.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: szczypiorek, olej, pieprz i sól, śmietana 18 %, majonez, musztarda np. Dijon, panierka Panko albo bułka tarta, masło i słodka papryka w proszku.
PASZTET JAJECZNY. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
10 jajek ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ostrożnie obierz ze skorupek i zetrzyj jaja na tarce o grubych oczkach. Umieść starte jajka w misce. (na dole podałam jak ugotować jajka na twardo).
KROK 2.
Dobrze oczyszczonego pora (jego białą i jasnozieloną część, bez zielonych liści) pokrój na małe/malutkie kawałki. Na patelni rozgrzej olej/masło a kiedy będzie rozgrzany, to wrzuć na patelnię pora. Trochę posól i smaż około 10 minut aż wyraźnie zmięknie. Zdejmij z ognia i zostaw minimum 5 minut do przestudzenia.
KROK 3.
Do startych jajek dodaj majonez, musztardę, kwaśną śmietanę, sól i pieprz, panierkę Panko albo bułkę tartą, słodką paprykę w proszku, posiekany szczypiorek, ostudzonego pora oraz starty na tarce ser (Cheddar albo Mozzarellę).
KROK 4.
Z dwóch jajek rozdziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do miski do reszty składników. Wszystko dobrze wymieszaj.
KROK 5.
Na koniec ubij białka (tych z dwóch jajek) na sztywną pianę. Pianę dodaj do reszty składników i ostrożnie np. za pomocą łopatki albo łyżki przemieszaj, aby wszystko ładnie się połączyło.
KROK 6.
Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie masłem i przełóż do niej masę jajeczną i rozprowadź ją równomiernie. Na wierzch możesz dodać cienkie kawałki masła. Piecz we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarnika przez około 50 – 55 minut. Ostatnie 10 minut pieczenia, jeśli wierzch mocno się przypieka, przykryj folią lub papierem do pieczenia. Przed wyjęciem z piekarnika delikatnie wstrząśnij formą i zwróć uwagę szczególnie na środek – jeśli masa nie jest płynna (jest sztywna), to pasztet będzie gotowy. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż pasztet jajeczny przestygnie i dopiero potem wyjmij go z formy.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Jak ugotować jajka na twardo?
Do garnka wlej zimną wodę. Użyj tyle wody, aby przykryć w całości jajka.
Opcjonalnie możesz dodać trochę soli – sól pomaga zapobiec pękaniu skorupek jajek.
Ostrożnie umieść jajka w garnku.
Od momentu zagotowania się wody, zmniejsz trochę ogień i gotuj jajka przez 8-10 minut. Bezpieczniej jest trzymać w wodzie 10 minut.
Kiedy jajka się ugotują, to zdejmij garnek z ognia i ostrożnie odlej gorącą wodę albo wyjmij jajka z wody.
Zalej jajka zimną/bardzo zimną wodą, aby je ostudzić i zatrzymać proces gotowania. Możesz je też włożyć do zimnej wody i chwilę poczekać.
Obierz jajka ze skorupek.
A może masz ochotę na inne danie z jajkami w roli głównej. Zapraszam Cię na przepis na pyszną włoską frittatę z cukinią:
Frittata z cukinią i serem. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Cały pasztet można podzielić na 8 – 10 porcji.
Jedna porcja (1/8) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 342
BIAŁKO: 18 g
TŁUSZCZE: 24,3 g
WĘGLOWODANY: 13,5 g
PASZTET JAJECZNY. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Pasztet jajeczny z porem.
Opis:
Szukasz pysznego i łatwego w przygotowaniu dodatku na wielkanocny stół? Wypróbuj ten pasztet jajeczny z porem, szczypiorkiem i musztardą! Idealnie sprawdzi się na chlebie i zachwyci wszystkich gości swoim smakiem i aromatem. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy zachwyca!
Składniki:
Przygotowanie:
- 10 jajek ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ostrożnie obierz ze skorupek i zetrzyj jaja na tarce o grubych oczkach. Umieść starte jajka w misce. (jajka na twardo – gotuj 10 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć).
- Dobrze oczyszczonego pora (jego białą i jasnozieloną część, bez zielonych liści) pokrój na małe/malutkie kawałki. Na patelni rozgrzej olej/masło a kiedy będzie rozgrzany, to wrzuć na patelnię pora. Trochę posól i smaż około 10 minut aż wyraźnie zmięknie. Zdejmij z ognia i zostaw minimum 5 minut do przestudzenia.
- Do startych jajek dodaj majonez, musztardę, kwaśną śmietanę, sól i pieprz, panierkę Panko albo bułkę tartą, słodką paprykę w proszku, posiekany szczypiorek, ostudzonego pora oraz starty na tarce ser (Cheddar albo Mozzarellę).
- Z dwóch jajek rozdziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do miski do reszty składników. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Na koniec ubij białka (tych z dwóch jajek) na sztywną pianę. Pianę dodaj do reszty składników i ostrożnie np. za pomocą łopatki przemieszaj, aby wszystko ładnie się połączyło.
- Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie masłem i przełóż do niej masę jajeczną i rozprowadź ją równomiernie. Na wierzch możesz dodać cienkie kawałki masła. Piecz we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarnika przez około 50 – 55 minut. Ostatnie 10 minut pieczenia, jeśli wierzch mocno się przypieka, przykryj folią lub papierem do pieczenia. Przed wyjęciem z piekarnika delikatnie wstrząśnij formą i zwróć uwagę szczególnie na środek – jeśli masa nie jest płynna (jest sztywna), to pasztet będzie gotowy. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż pasztet jajeczny przestygnie i dopiero potem wyjmij go z formy.