Jeśli szukasz zdrowej i smacznej alternatywy dla tradycyjnych frytek, to frytki z cukinii z piekarnika będą strzałem w dziesiątkę! Chrupiąca panierka z Panko (lub bułki tartej) i aromatyczny ser Grana Padano sprawiają, że trudno się im oprzeć. To nie tylko doskonały sposób na wykorzystanie cukinii, ale też idealna przekąska, która zadowoli każdego. Moja rodzina wręcz uwielbia te frytki z cukinii – są pyszne zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do obiadu. Sprawdź, jak prosto można je przygotować i przekonaj się, jak szybko znikają z talerzy!
Jeśli chcesz zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂
Oczywiście “frytki” to tylko nazwa, bo jest to po prostu pieczona cukinia w panierce w kształcie przypominającym frytki, ale są naprawdę bardzo smaczne. Osobiście bardzo lubię cukinie, bo można ją wykorzystać do wielu dań i między innymi dzięki temu zyskała w ostatnich latach tak dużą popularność. Jak wspomniałam wyżej takie frytki z cukinii można przygotować jako dodatek do obiadu, ale moim zdaniem to jest po prostu fajny pomysł na przekąskę – gdy spróbujesz taką frytkę z ulubioną sosem, to przekonasz się, że jednak warto było skorzystać z tego przepisu 😉
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA FRYTKI Z CUKINII I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
CUKINIA – Wybieraj mniejsze lub średniej wielkości cukinie. Mają one cieńszą skórkę i mniej nasion, co sprawia, że frytki będą bardziej delikatne i chrupiące. Duże cukinie mogą być wodniste i mieć dużo nasion, co może wpływać na teksturę frytek. Cukinia powinna być twarda i jędrna w dotyku. Miękka skórka lub zauważalne wgłębienia mogą sugerować, że cukinia jest przejrzała lub zaczyna się psuć.
SKŁADNIKI NA PANIERKĘ: panierka Panko albo bułka tarta (jeśli masz taką możliwość to użyj panierki Panko, bo jest bardziej chrupiącą), ser Grana Padano albo Parmezan, pieprz i sól, zioła prowansalskie oraz czosnek granulowany.
DODATKOWE SKŁADNIKI: mąka pszenna, jajka rozmiar L oraz olej roślinny albo oliwa z oliwek.
FRYTKI Z CUKINII. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od przygotowania panierki. W naczynku umieść panierkę Panko albo zwykłą bułkę tartą, starty ser Grana Padano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany oraz pieprz i sól. Dobrze wszystko wymieszaj.
KROK 2.
Do kolejnego naczynia wbij jajka (zacznij od dwóch, a w razie potrzeby dodasz trzecie) i dobrze rozbełtaj. Do trzeciego naczynia wsyp mąkę pszenną.
KROK 3.
Z cukinii odetnij końcówki. Cukinie podziel na trzy części. Każdą cześć na pół, a te połówki na 3 albo 4 części (w zależności jak grube kawałki chcesz uzyskać).
KROK 4.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Papier dodatkowo lekko wysmaruj oliwą z oliwek albo olejem roślinnym.
Każdy kawałek cukinii najpierw obtocz w mące, potem w jajku (w razie konieczności strzep nadmiar jajka), a na końcu w przygotowanej panierce. Kawałki cukinii układaj na blaszce (dość ciasno).
KROK 5.
Blaszkę z cukinią włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 25 minut aż się ładnie zarumienią. W międzyczasie, tak po 15 minut pieczenia przewróć je na drugą stronę. Podawaj od razu z ulubionym sosem albo jako dodatek do obiadu.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
UWIELBIAM CUKINIE. UWAŻAM, ŻE TO WSPANIAŁE WARZYWO, KTÓRE MOŻNA WYKORZYSTAĆ DO WIELU PYSZNYCH DAŃ. PODSYŁAM LINKI DO NIEKTÓRYCH Z NICH:
Placki z cukinii i sera. Dwóch serów 😉 – Kuchnia Izy
Zapiekane cukinie z warzywami i serem. – Kuchnia Izy
Zupa krem z cukinii. – Kuchnia Izy
Pieczona cukinia. Z pyszną, chrupiącą panierką. – Kuchnia Izy
Leczo z cukinią i kiełbasą. – Kuchnia Izy
Makaron z cukinią i serem. W stylu Mac&Cheese. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych składników wyjdą około 4 – 6 porcji
Jedna mniejsza porcja (1/6) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 241
BIAŁKO: 11,5 g
TŁUSZCZE: 5 g
WĘGLOWODANY: 38,3 g
FRYTKI Z CUKINII. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Frytki z cukinii z panierką
Ingredients
- 3 średniej wielkości cukinie
- 2 jajka, rozmiar L (jeśli to będzie za mało to dodaj jedno więcej)
- szklanka panierki Panko albo bułki tartej polecam panierkę Panko, bo jest bardziej chrupiąca niż zwykła bułka tarta
- 50 g sera Grana Padano albo Paremzanu, starty na tarce
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich albo oregano
- sól i pieprz do smaki – około pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka czosnku granulowanego
- pół szklanki mąki pszennej ( w razie konieczności użyj więcej)
- trochę oliwy z oliwek albo oleju do posmarowania papieru do pieczeniu
- ulubiony sos – opcjonalnie
Instructions
- Zacznij od przygotowania panierki. W naczynku umieść panierkę Panko albo zwykłą bułkę tartą, starty ser Grana Padano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany oraz pieprz i sól. Dobrze wszystko wymieszaj.
- Do kolejnego naczynia wbij jajka (zacznij od dwóch, a w razie potrzeby dodasz trzecie) i dobrze rozbełtaj. Do trzeciego naczynia wsyp mąkę pszenną.
- Z cukinii odetnij końcówki. Cukinie podziel na trzy części. Każdą cześć na pół, a te połówki na 3 albo 4 części (w zależności jak grube kawałki chcesz uzyskać).
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Papier dodatkowo lekko wysmaruj oliwą z oliwek albo olejem roślinnym.Każdy kawałek cukinii najpierw obtocz w mące, potem w jajku (w razie konieczności strzep nadmiar jajka), a na końcu w przygotowanej panierce. Kawałki cukinii układaj na blaszce (dość ciasno).
- Blaszkę z cukinią włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 25 minut aż się ładnie zarumienią. W międzyczasie, tak po 15 minut pieczenia przewróć je na drugą stronę. Podawaj od razu z ulubionym sosem albo jako dodatek do obiadu.