Przepis na bardzo dobry obiad, który łatwo przygotować, czyli leczo z cukinią, kiełbasą i papryką z dodatkiem pomidorów. Takie leczo jest pełne smaku, zdrowe i przygotujesz je w jednym garnku. Leczo z cukinią jest świetnym pomysłem na obiad zwłaszcza latem, kiedy trwa sezon na młode cukinie. Ja akurat dostałam cukinię prosto z ogrodu mojej kuzynki, więc była super świeżutka 🙂 ♥ Leczo jest po prostu pyszne! Bogaty smak warzyw i kiełbasy łączy się w nim z pikantną nutą papryki. A jeśli dodamy do tego zdrową, delikatną w smaku cukinie, to takie leczo jest jeszcze lepsze! 🙂
Samo leczo, choć wywodzi się z Węgier, zadomowiło się w polskiej kuchni już w XIX wieku. Dodanie cukinii do leczo spotkało się i nadal spotyka z mieszanymi reakcjami. Niektórzy uważali, że psuje ono oryginalny smak potrawy, podczas gdy inni doceniali jej delikatny smak i świeżość. Z czasem cukinia stała się jednak powszechnym składnikiem leczo i obecnie jest jednym z jego najpopularniejszych dodatków. Sprawdź czy leczo z cukinią jest dla Ciebie 🙂
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA LECZO Z CUKINIĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
📝 Składniki na 4 – 6 porcji:
🔹 3 papryki (dowolne, ale polecam dwie czerwone i jedną żółtą)
🔹 3 średniej wielkości cukinie (łączna waga około 1000–1200 g)
🔹 około 500 g ulubionej kiełbasy (nie polecam mocno podsuszanej)
🔹 1 duża cebula
🔹 3 ząbki czosnku
🔹 2 puszki pomidorów, krojonych albo drobno krojonych (mogą być z dodatkami typu czosnek czy zioła)
🔹 sól i pieprz do smaku
🔹 1 łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
🔹 olej do smażenia albo smalec dobrej jakości (około 3 łyżki oleju lub 2 czubate łyżki smalcu)
🔹 ostra papryka w proszku (opcjonalnie, np. ½ łyżeczki)
🧂 Przyprawy do posypania cukinii:
🔹 1 łyżeczka soli
🔹 ½ łyżeczki pieprzu
🔹 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
🔹 czubata łyżeczka majeranku
🔹 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
🍽️ Dodatek do leczo (do wyboru):
🔹 ulubiony ryż, kasza, pieczywo lub ziemniaki
WSKAZÓWKI:
🥒 Cukinia – im młodsza, tym lepsza!
Do leczo najlepiej sprawdzą się młode, średniej wielkości cukinie – takie o średnicy 5–10 cm. Mają cienką, delikatną skórkę, która podczas duszenia mięknie i nie wymaga obierania. Większe i starsze cukinie mogą być zdrewniałe, a nawet lekko gorzkawe – zdecydowanie lepiej ich unikać.
Pro tip: wybieraj cukinie jędrne, sprężyste w dotyku, o gładkiej, błyszczącej skórce, bez przebarwień czy wgnieceń.
👉 Pamiętaj, że cukinia to ważny składnik leczo – warto ją wcześniej porządnie doprawić, zanim trafi na patelnię!
🌭 Kiełbasa – wybierz swoją ulubioną (ale nie suszoną!)
Tutaj najważniejsze jest jedno: wybierz kiełbasę, którą po prostu lubisz 😊
Nie polecam mocno podsuszanych – po podsmażeniu mogą być zbyt twarde. Za to świetnie sprawdzi się:
• klasyczna kiełbasa wiejska (moja ulubiona!),
• biała, parzona albo wędzona,
• surowa, jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy smak,
• a nawet zwykłe parówki – dla wersji “po domowemu”.

LECZO Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od przygotowania cukinii. Cukinię pokrój na kawałki. Możesz pokroić ją w półplasterki, ale ja polecam na jeszcze mniejsze kawałki i każdy półplasterek przekroić jeszcze na pół. Pokrojone cukinie przełóż do miski i posyp cukinie czubatą łyżeczką majeranku, czubatą łyżeczkę ziół prowansalskich, płaską łyżeczkę słodkiej papryki w proszku oraz solą i pieprzem. Polecam dodać płaską łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Dobrze wszystko wymieszaj tak, aby zioła i przyprawy dobrze pokryły cukinie. Odłóż na bok na czas przygotowania pozostałych składników – po około 10 minutach cukinia wypuści trochę wody, jeśli jest jej dużo, to możesz ją trochę odlać, ale nie trzeba odlewać całej.


KROK 2.
Pokrój na małe kawałki pozostałe składniki, czyli cebulę, paprykę oraz kiełbasę. Wielkość kawałków zależy od Ciebie, ale ja polecam paprykę i cebulę pokroić na małe albo nawet bardzo małe kawałki, a kiełbasę w półplasterki. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pamiętaj, aby z papryk usunąć gniazda nasienne.
W rondelku rozgrzej olej roślinny albo rozpuść smalec. Kiedy olej się rozgrzeje to wrzuć cebulę i podsmażaj ją około 5 minut. Po tych czasie dodaj kiełbasę, wszystko przemieszaj i przesmaż kiełbasę z cebulą kolejne 5 minut. Pod koniec smażenia posól i popieprz.

KROK 3.
Następnie wrzuć paprykę, przemieszaj z cebulą i kiełbasę i przesmaż ją 5 minut. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zamieszać i w razie konieczności dodaj więcej oleju. Kiedy papryka będzie podsmażona, to wrzuć cukinie, ponownie wszystko przemieszaj i przesmaż cukinie 5 minut. Po tym czasie dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze około 2 minuty.

KROK 4.
Potem dodaj pomidory w puszce, słodką paprykę w proszku, pieprz i sól, łyżeczkę ziół prowansalskich (albo oregano) plus opcjonalne ostrą paprykę w proszku. Dobrze przemieszaj i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem albo innymi przyprawami czy ziołami (według Twojego smak). Podawaj z pieczywem, ryżem, czy ziemniakami.



SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE KILKA INNYCH, FAJNYCH PRZEPISÓW Z CUKINIĄ. SPRAWDŹ KONIECZNIE:
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. – Kuchnia Izy
Frittata z cukinią i serem. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Zapiekane cukinie z warzywami i serem. – Kuchnia Izy
Gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą. – Kuchnia Izy
Ryż z kurczakiem i cukinią. Pyszny szybki obiad. – Kuchnia Izy
Zupa z cukinią i ziemniakami. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 – 6 porcji.
Jedna mniejsza porcja (1/6) będzie miała w przybliżeniu:
🔥 Kalorie: 303
💪 Białko: 22 g
🧈 Tłuszcze: 15 g
🥔 Węglowodany: 23 g
(wartość policzona dla samego leczo bez dodatków typu ryż, czy pieczywo)

LECZO Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Składniki
Method
- Zacznij od przygotowania cukinii. Cukinię pokrój na kawałki. Możesz pokroić ją w półplasterki, ale ja polecam na jeszcze mniejsze kawałki i każdy półplasterek przekroić jeszcze na pół. Pokrojone cukinie przełóż do miski i posyp cukinie czubatą łyżeczką majeranku, czubatą łyżeczkę ziół prowansalskich, płaską łyżeczkę słodkiej papryki w proszku oraz solą i pieprzem. Polecam dodać płaską łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Dobrze wszystko wymieszaj tak, aby zioła i przyprawy dobrze pokryły cukinie. Odłóż na bok na czas przygotowania pozostałych składników – po około 10 minutach cukinia wypuści trochę wody, jeśli jest jej dużo, to możesz ją trochę odlać, ale nie trzeba odlewać całej.
- Pokrój na małe kawałki pozostałe składniki, czyli cebulę, paprykę oraz kiełbasę. Wielkość kawałków zależy od Ciebie, ale ja polecam paprykę i cebulę pokroić na małe albo nawet bardzo małe kawałki, a kiełbasę w półplasterki. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pamiętaj, aby usunąć z papryk gniazda nasienne.W rondelku rozgrzej olej roślinny albo rozpuść smalec. Kiedy olej się rozgrzeje to wrzuć cebulę i podsmażaj ją około 5 minut. Po tych czasie dodaj kiełbasę, wszystko przemieszaj i przesmaż kiełbasę z cebulą kolejne 5 minut. Pod koniec smażenia posól i popieprz.
- Następnie wrzuć paprykę, przemieszaj z cebulą i kiełbasę i przesmaż ją 5 minut. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zamieszać i w razie konieczności dodaj więcej oleju. Kiedy papryka będzie podsmażona, to wrzuć cukinie, ponownie wszystko przemieszaj i przesmaż cukinie 5 minut. Po tym czasie dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze około 2 minuty.
- Potem dodaj pomidory w puszce, słodką paprykę w proszku, pieprz i sól, łyżeczkę ziół prowansalskich (albo oregano) plus opcjonalne ostrą paprykę w proszku. Dobrze przemieszaj i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem albo innymi przyprawami czy ziołami (według Twojego smak). Podawaj z pieczywem, ryżem, czy ziemniakami.
Film

❓ FAQ – Leczo z cukinią i kiełbasą
Jak długo można przechowywać leczo w lodówce?
Leczo najlepiej smakuje na świeżo, ale spokojnie możesz przechowywać je w lodówce do 3–4 dni. Przełóż danie do szczelnie zamykanego pojemnika i trzymaj w chłodzie. Smaki jeszcze bardziej się „przegryzą” – następnego dnia leczo bywa nawet lepsze niż zaraz po ugotowaniu!
Jak odgrzewać leczo, żeby było tak samo dobre?
Najlepiej odgrzewać leczo w rondelku lub na patelni, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby możesz dodać 2 łyżki wody, jeśli danie stało się zbyt gęste. Można też podgrzać w mikrofalówce – przykryj pojemnik i ustaw średnią moc, aby leczo się nie „rozsypało”.
Czy leczo można mrozić?
Tak, leczo nadaje się do mrożenia, choć warto pamiętać, że cukinia po rozmrożeniu może być nieco bardziej miękka. Aby zachować jak najlepszą konsystencję, wystudź leczo całkowicie, przełóż do pojemnika (najlepiej w mniejszych porcjach) i zamroź. Przechowuj w zamrażarce do 2–3 miesięcy. Rozmrażaj powoli w lodówce lub bezpośrednio w rondelku na małym ogniu.
Z czym najlepiej podawać leczo?
Leczo smakuje świetnie solo, ale warto dodać coś konkretnego:
🔸 klasycznie z pieczywem,
🔸 z ryżem – świetnie chłonie sos,
🔸 z kaszą (np. pęczak, kuskus),
🔸 albo z ziemniakami – szczególnie gotowanymi lub z wody.
Czy mogę przygotować wersję wegetariańską?
Oczywiście! Wystarczy pominąć kiełbasę i dodać np.:
🔸 podsmażone pieczarki,
🔸 ciecierzycę z puszki,
🔸 tofu wędzone lub naturalne,
🔸 fasolę czerwoną lub białą.
Czy mogę dodać więcej warzyw?
Tak – leczo jest bardzo elastyczne! Możesz dodać:
🔸 bakłażana,
🔸 marchewkę w cienkich plasterkach,
🔸 seler naciowy,
🔸 kukurydzę (np. z puszki),
🔸 zieloną fasolkę szparagową.
Jak sprawić, żeby leczo było bardziej pikantne?
Jeśli lubisz ostrzejsze dania, dodaj więcej ostrej papryki w proszku, kilka płatków chili albo odrobinę papryczki jalapeño. Można też podać leczo z odrobiną ostrego sosu, np. sriracha lub harissy.