Pasztet jajeczny z pieczarkami to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pasztetów. Delikatny, kremowy, z wyrazistym smakiem żółtego sera i pieczarek – doskonały na Wielkanoc, ale także na co dzień, jako dodatek do kanapek. Najlepiej smakuje z chrzanem, majonezem lub ulubionymi sosami. Przepis jest niezwykle prosty – główne składniki to ugotowane jajka, pieczarki, żółty ser i cebula, które łączymy z kwaśną śmietaną dla kremowej konsystencji. Całość zapiekamy, aż pasztet nabierze złocistego koloru.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Jeśli szukasz smacznego, łatwego i efektownego pasztetu bez mięsa, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Taki pasztet jest jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno – idealny na świąteczny stół oraz na późniejsze śniadania i kolacje. Jeśli szykujesz go na Wielkanoc to polecam go przygotować wcześniej – pasztet można upiec dzień lub dwa przed świętami, co ułatwia organizację świątecznych przygotowań. ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PASZTET JAJECZNY Z PIECZARKAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
JAJKA – Jajka stanowią podstawowy składnik tego pasztetu, dlatego ich jakość i świeżość mają kluczowe znaczenie! Warto wybierać te pochodzące od kur z wolnego wybiegu lub z hodowli ekologicznych, ponieważ oferują lepszy smak i większą wartość odżywczą. Choć są droższe od jajek z chowu klatkowego, kury żyją w lepszych warunkach, mają dostęp do świeżego powietrza oraz naturalnej paszy, co wpływa na wyższą jakość jaj. Na skorupkach jaj znajdziemy specjalne oznaczenia, które informują o sposobie ich hodowli. Warto zwracać uwagę na te oznaczenia, aby wybierać produkty o najwyższej jakości. Pierwsza cyfra w kodzie oznacza:
🥚 0 – jaja ekologiczne (najlepsza jakość) ♥♥
🥚 1 – jaja z wolnego wybiegu ♥
🥚 2 – jaja z chowu ściółkowego
🥚 3 – jaja z chowu klatkowego
PIECZARKI – Wybierając pieczarki, upewnij się, że są jędrne, o białej lub lekko kremowej barwie, bez ciemnych plam i nadmiaru wilgoci – świeże grzyby mają zamknięte kapelusze, co jest oznaką ich świeżości. Jeśli pieczarki są nieznacznie zabrudzone, wystarczy przetrzeć je suchym ręcznikiem papierowym lub delikatnym pędzelkiem. W przypadku większego zabrudzenia można je szybko przepłukać pod bieżącą wodą i starannie osuszyć. Pieczarki można zetrzeć na tarce lub drobno posiekać.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – żółty ser np. Cheddar, Edamski, Gouda, cebula, czosnek, tłuszcz do smażenia (najlepiej trochę oleju plus masła), sól i pieprz do smaku, majeranek, koperek, musztarda np. Dijon, kwaśna śmietana 18 %, bułka tarta.

Spróbuj czegoś innego niż tradycyjny pasztet! Ten jajeczny z pieczarkami i żółtym serem to kremowa, aromatyczna alternatywa – idealna na Wielkanoc i do kanapek! 🥚🧀✨
PASZTET JAJECZNY Z PIECZARKAMI. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Włóż je do garnka i zalej zimną wodą, tak aby były całkowicie w niej zanurzone. Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj jajka przez 9 – 10 minut. Po tym czasie odlej wrzątek i zalej jajka zimną wodą lub przełóż je do miski z lodem – dzięki temu szybciej ostygną i będą łatwiejsze do obrania. Po kilku minutach delikatnie zdejmij skorupkę. Następnie zetrzyj jajka na tarce o grubych oczkach i przełóż je do miski.

KROK 2.
Wyczyszczone pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój na małe kawałki, a czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła i wrzuć cebulkę i przesmaż około 2 minuty, a potem dodaj starte pieczarki, dobrze przemieszaj i smaż około 7 – 9 minut aż do lekkiego zbrązowienia (złoto – brązowy kolor i większość wody powinna być odparowana). Zamieszaj od czasu do czasu i w międzyczasie posyp pieczarki majerankiem. Pod koniec smażenia (na ostatnią minutę) dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż. Pod sam już koniec popieprz i posól.


KROK 3.
Odczekaj kilka minut tak, żeby pieczarki się nieco przestudziły i przełóż je do miski. Dodaj też starty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Następnie dodaj posiekany koperek, kwaśną śmietanę, ulubiona musztardę np. Dijon, bułkę tartą, surowe jajka oraz sól i pieprz (około 3.4 łyżeczka soli i 1/3 łyżeczki pieprzu – możesz dodać trochę więcej jeśli lubisz mocno doprawione). Opcjonalnie możesz dodać szczyptę (tak około 1/5 łyżeczki) gałki muszkatołowej. Za pomocą dłoni dobrze wszystko przemieszaj aż do dokładnego połączenia się składników.


KROK 4.
Formę do zapiekania wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą, a potem przełóż przygotowaną masę do formy. Wyrównaj z wierzchu. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 piekarniku (opcja góra – dół) przez około 55 – 60 minut.

ŻYCZĘ SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE PYSZNE DANIA Z JAJKAMI:
Sałatka jajeczna z ogórkiem kiszonym i rzodkiewką – idealna na Wielkanoc. – Kuchnia Izy
Sałatka z jajek i awokado. – Kuchnia Izy
Frittata z ziemniakami i serkiem wiejskim. – Kuchnia Izy
Frittata z cukinią i serem. – Kuchnia Izy
Pasztet jajeczny z porem. – Kuchnia Izy
Szakszuka z cukinią i pomidorami. – Kuchnia Izy
Szakszuka z papryką i pomidorami. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na około 8 porcji.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
🔥 Kalorie: 264
💪 Białko: 16 g
🧈 Tłuszcze: 18,7 g
🥔 Węglowodany: 8,7 g

PASZTET JAJECZNY Z PIECZARKAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Pasztet jajeczny z pieczarkami
Składniki
- 400 g pieczarek
- 8 jajek, rozmiar L, ugotowanych na twardo
- 2 jajka, rozmiar L, surowe
- jedna duża cebula
- 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
- czubata łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do posypania pieczarek – według uznania i potrzeb
- tłuszcz do smażenia np. 3 łyżki oleju plus łyżka masła.
- 150 g żółtego sera np. Cheddar, Gouda, Edamski
- pęczek koperku, posiekany
- 4 łyżki bulki tartej plus trochę do posypania formy do zapiekania
- 2 łyżki śmietany 18 %
- szczypta np. 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej – opcjonalnie
- sól i pieprz do masy jajecznej np. 3/4 łyżeczki soli i około 1/3 łyżeczki pieprzu lub więcej
Instrukcje
- Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Włóż je do garnka i zalej zimną wodą, tak aby były całkowicie w niej zanurzone. Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj jajka przez 9 – 10 minut. Po tym czasie odlej wrzątek i zalej jajka zimną wodą lub przełóż je do miski z lodem – dzięki temu szybciej ostygną i będą łatwiejsze do obrania. Po kilku minutach delikatnie zdejmij skorupkę. Następnie zetrzyj jajka na tarce o grubych oczkach i przełóż je do miski.
- Wyczyszczone pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój na małe kawałki, a czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła i wrzuć cebulkę i przesmaż około 2 minuty, a potem dodaj starte pieczarki, dobrze przemieszaj i smaż około 7 – 9 minut aż do lekkiego zbrązowienia (złoto – brązowy kolor i większość wody powinna być odparowana). Zamieszaj od czasu do czasu i w międzyczasie posyp pieczarki majerankiem. Pod koniec smażenia (na ostatnią minutę) dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż. Pod sam już koniec popieprz i posól.
- Odczekaj kilka minut tak, żeby pieczarki się nieco przestudziły i przełóż je do miski. Następnie dodaj posiekany koperek, kwaśną śmietanę, ulubiona musztardę np. Dijon, bułkę tartą, surowe jajka oraz sól i pieprz (około 3.4 łyżeczka soli i 1/3 łyżeczki pieprzu – możesz dodać trochę więcej jeśli lubisz mocno doprawione). Opcjonalnie możesz dodać szczyptę (tak około 1/5 łyżeczki) gałki muszkatołowej. Za pomocą dłoni dobrze wszystko przemieszaj aż do dokładnego połączenia się składników.
- Formę do zapiekania wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą, a potem przełóż przygotowaną masę do formy. Wyrównaj z wierzchu. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 piekarniku (opcja góra – dół) przez około 55 – 60 minut.
Film
Pasztet jajeczny z pieczarkami – dlaczego warto go zrobić?
✅ Bez mięsa – idealny dla wegetarian i tych, którzy chcą odpocząć od mięsnych potraw.
✅ Łatwy w przygotowaniu – wystarczy kilka składników i proste kroki.
✅ Doskonale komponuje się z sosami – spróbuj go z chrzanem, majonezem lub sosem czosnkowym.
✅ Świetny na święta i na co dzień – sprawdzi się na wielkanocnym stole i jako smarowidło do kanapek.
