Pieczony bakłażan z serem. W formie roladek.

By misziza
2024-07-31
Rating: 0.00
(0)

Tym przepisem na pieczonego bakłażana z serem w sosie w typie Marinara chciałam odczarować samego… bakłażana 🙂 Myślę, że bakłażan to wciąż mocno niedoceniane warzywo, które często jest omijane w sklepie, bo “co z nim zrobić”. A no można dużo i to całkiem fajne dania. I to konkretne danie, czyli właściwie taka zapiekanka w formie roladek z bakłażana z farszem z serka jest dowodem na to, że bakłażan jest po prostu fantastyczny i bardzo smaczny. To danie jest wegetariańskie i bardzo przypomina danie zwane Rollatini. Rollatini to danie inspirowane kuchnią włoską, choć w takiej formie nie jest znane we Włoszech. W Polsce i innych krajach często pod tą nazwą kryją są bakłażany faszerowane serem, zwinięte w ruloniki i zapiekane w sosie pomidorowym.

Pieczony bakłażan z serem, a właściwie w tym przypadku dwoma serami bardzo i to naprawdę bardzo smakował mojej rodzinie. Ja właściwie zjadłam go na obiad, a potem później to co zostało z obiadu, odgrzałam sobie na kolację. Także to danie zostało sprawdzone przeze mnie podwójnie 😉 Jeśli chodzi o ser to chciałam użyć ser Ricotta, ale akurat nie mieli go w sklepie. Więc zamiast Ricotty użyłam serka jogurtowego (ma podobną konsystencję). A konkretnie wykorzystałam serek twarogowo – jogurtowy Almette – wyszło pysznie ♥

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PIECZONEGO BAKŁAŻANA Z SEREM I PRZEKONAJ SIE JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:

pieczony bakłażan z serem video

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

BAKŁAŻAN – Bakłażan powinien mieć głęboki, błyszczący kolor. Nie ma jednej, idealnej wielkości. Ważne, aby bakłażan był proporcjonalny, bez wyraźnych deformacji. Mniejsze bakłażany często mają delikatniejszy miąższ. Wybierając jednak bakłażany do tego dania wybierz takie o podobnej wielkości.

Pamiętaj, że przed przygotowaniem zapiekanki, pokrojone plastry bakłażana należy posolić i odstawić na kilkanaście minut. Dzięki temu zredukujesz goryczkę i nadmiar wody.

SERY – Do zapiekanki potrzebną będą dwa ser: jeden na wierzch, do roztopienia (Gouda, Mozzarella albo Cheddar) i jeden na farsz. Do farszu polecam ser ricotta albo serek twarogowo – jogurtowy np. Almette.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – czosnek, oliwa z oliwek, pomidory w puszce (polecam firmę Mutti), sól i pieprz, cukier, zioła prowansalskie, suszona bazylia (opcjonalnie), jajko, czosnek.

pieczony bakłażan
pieczony bakłażan

PIECZONY BAKŁAŻAN Z SEREM. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od przygotowania bakłażana. Odetnij końcówki, a potem pokrój bakłażana w cienkie plastry (niecały centymetr szerokości). Potrzebne będzie minimum 9 plastrów, z których robi się roladki. Plastry powinny być podobnej szerokości. Każdy plaster bakłażana posól z obydwu stron i odłóż na 10 -1 5 minut. Po tym czasie bakłażan, dzięki soli wypuści trochę wody. Przetrzyj każdy plaster (z obydwu stron) papierem kuchennym, aby zebrać nadmiar wilgoci.

Następnie przełóż plastry na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz bakłażany przez 10 minut w 200 stopniach Celsjusza. Dzięki podpieczeniu, bakłażan będzie elastyczny i będzie można go zwinąć.

pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-1a
pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-1a
pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-1b
pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-1b
pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-1c
pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-1c

KROK 2.

Podczas gdy bakłażany są w piekarniku, przygotuj sos pomidorowy w stylu Marinara. Czosnek posiekaj w cienkie plastry. Do rondelka wlej oliwę z oliwek, a kiedy się podgrzeje, to wrzuć czosnek i przesmaż go niecałą minutę. Następnie ostrożnie i powoli dodaj pomidory w puszce (drobno krojone) i dodaj zioła prowansalskie, sól i pieprz, cukier oraz opcjonalnie suszoną bazylię. Kiedy pomidory w puszce zaczną bulgotać, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu przez około 10 minut aż się wyraźnie zredukuje. Po tym czas odstaw z ognia. Połowę sosu przelej do naczynia do zapiekania i dobrze rozsmaruj po całym dnie. Drugą połowę sosu zostaw na później.

pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-2a-
pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-2a-
pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-2b.
pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-2b.

KROK 3.

Po podpieczeniu bakłażany wyjmij z piekarnika i poczekaj chwilę aż trochę przestygną. W osobnej miseczce przygotuj farsz. Umieść w miseczce ser (Ricottę albo puszysty serek twarogowy np. Almette jogurtowy), jajko, sól i pieprz oraz starty czosnek i dobrze wszystko ze sobą wymieszaj.

pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-3a.
pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-3a.
pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-3b
pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-3b

KROK 4.

Na każdy plaster bakłażana wyłóż (od dołu, tej szerszej części) po łyżce farszu i ostrożnie zwiń bakłażana w rulon. Tak samo zrób z każdym plastrem bakłażana. Umieść wszystkie ruloniki na dnie naczynia do zapiekania na sosie.

pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-4a.
pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-4a.j
pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-4b.
pieczony-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-4b.

KROK 5.

Kiedy wszystkie ruloniki będę już ułożone (minimum 9 ruloników) to polej je drugą połową sosu pomidorowego. Wierzch posyp startym serem. Naczynie przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 30 minut, a potem zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut tak żeby ser ładnie się zarumienił.

Na koniec możesz posypać trochę posiekaną natką pietruszki.

zapiekany-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-5
zapiekany-baklazan-z-serem-przygotowanie-krok-5

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

Pieczony bakłażan z serem to danie sycące i wegetariańskie (ale nie wegańskie). Mam dla Ciebie kilka innych propozycji na wegetariańskie obiady:

Młoda kapusta z ryżem i pomidorami. – Kuchnia Izy

Frittata z warzywami i pieczarkami. Pełna białka! – Kuchnia Izy

Zapiekane cukinie z warzywami i serem. – Kuchnia Izy

Tortellini w sosie pieczarkowym z karmelizowaną cebulką. – Kuchnia Izy

Tortellini w sosie serowym. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 3 – 4 porcja.

Jedna mniejsza (1/4) porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 454

BIAŁKO: 22,3 g

TŁUSZCZE: 31,7 g

WĘGLOWODANY: 22,4 g

pieczony bakłażan z serem
pieczony bakłażan z serem

PIECZONY BAKŁAŻAN Z SEREM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

pieczony bakłażan z serem

Pieczony bakłażan z serem w formie roladek.

Czas przygotowania 20 minuty
Czas pieczenia (całości) 40 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 4
Kalorie 454 kcal

Składniki
  

  • 2 bakłażany (z bakłażana powinno 9 plastrów)
  • około 300 g sera Ricotta bądź jakiegoś puszystego serka twarogowego np. Almette jogurtowy
  • 150 g sera Gouda albo Mozzarella
  • jedno jajko, rozmiar L
  • 3 ząbki czosnku – do farszu
  • pieprz i sól do farszu (np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu), dodaj tyle pieprzu i soli do farszu ile chcesz, ale zwróć uwagę, czy serek, który używasz jest słony (tak jak np. Almette), czy nie (tak jak Ricotta).
  • sól do posypania plastrów bakłażana
  • natka pietruszki do posypania na koniec

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów, drobno krojonych (polecam markę Mutti)
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka ziół prowansalskich albo oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii – opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka cukru

Instrukcje
 

  • Zacznij od przygotowania bakłażana. Odetnij końcówki, a potem pokrój bakłażana w cienkie plastry (niecały centymetr szerokości). Potrzebne będzie minimum 9 plastrów, z których robi się roladki. Plastry powinny być podobnej szerokości. Każdy plaster bakłażana posól z obydwu stron i odłóż na 10 -1 5 minut. Po tym czasie bakłażan, dzięki soli wypuści trochę wody. Przetrzyj każdy plaster (z obydwu stron) papierem kuchennym, aby zebrać nadmiar wilgoci.
    Następnie przełóż plastry na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz bakłażany przez 10 minut w 200 stopniach Celsjusza. Dzięki podpieczeniu, bakłażan będzie elastyczny i będzie można go zwinąć.
  • Podczas gdy bakłażany są w piekarniku, przygotuj sos pomidorowy w stylu Marinara. Czosnek posiekaj w cienkie plastry. Do rondelka wlej oliwę z oliwek, a kiedy się podgrzeje, to wrzuć czosnek i przesmaż go niecałą minutę. Następnie ostrożnie i powoli dodaj pomidory w puszce (drobno krojone) i dodaj zioła prowansalskie, sól i pieprz, cukier oraz opcjonalnie suszoną bazylię. Kiedy pomidory w puszce zaczną bulgotać, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu przez około 10 minut aż się wyraźnie zredukuje. Po tym czas odstaw z ognia. Połowę sosu przelej do naczynia do zapiekania i dobrze rozsmaruj po całym dnie. Drugą połowę sosu zostaw na później.
  • Po podpieczeniu bakłażany wyjmij z piekarnika i poczekaj chwilę aż trochę przestygną. W osobnej miseczce przygotuj farsz. Umieść w miseczce ser (Ricottę albo puszysty serek twarogowy np. Almette jogurtowy), jajka, sól i pieprz oraz starty czosnek i dobrze wszystko ze sobą wymieszaj.
  • Na każdy plaster bakłażana wyłóż (od dołu, tej szerszej części) po łyżce farszu i ostrożnie zwiń bakłażana w rulon. Tak samo zrób z każdym plastrem bakłażana. Umieść wszystkie ruloniki na dnie naczynia do zapiekania na sosie.
  • Kiedy wszystkie ruloniki będę już ułożone (minimum 9 ruloników) to polej je drugą połową sosu pomidorowego. Wierzch posyp startym serem. Naczynie przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 30 minut, a potem zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut tak żeby ser ładnie się zarumienił.
    Na koniec możesz posypać trochę posiekaną natką pietruszki.

Film

roladki z bakłażana
roladki z bakłażana

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close