Przepis na prosty chlebek bananowy.

By misziza
2024-02-26

To jest przepis na cudowny chlebek bananowy z prostymi składnikami. Jest odpowiednio wilgotny, sycący i ma wyważoną słodycz. Celowo nie użyłam brązowego cukru, tylko biały, aby jeszcze uprościć składniki. Wykorzystałam natomiast maślankę, którą zawsze mam w domu. Jeśli nie masz maślanki, to możesz ją zastąpić w tej samej proporcji zwykłym jogurtem naturalnym albo kefirem.

Do zrobienia tego chlebka użyłam dość małej formy, a jeden kawałek chlebka jest tak sycący, że spokojnie zaspokoi Twój głód i nagłą chęć ” na słodkie” (ta słynna chęć “na słodkie” to jest coś z czym się borykam całe dorosłe życie 😀 ). Chlebek bananowy jest idealnym sposobem na wykorzystanie starych bananów, których nikt już nie jeść, a których szkoda tak po prostu wyrzucić.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CHLEBEK BANANOWY I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:

chlebek bananowy prosty

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

BANANY – Im bardziej dojrzałe banany, tym lepiej. Najlepsze banany do chlebka bananowego to takie, które są dojrzałe, a nawet lekko przejrzałe. Banany o takiej konsystencji są słodsze i bardziej miękkie, co sprawia, że łatwiej się je miesza i dodaje do ciasta. Kiedy skórka banana zaczyna pokrywać się brązowymi plamkami, oznacza to, że są one dojrzałe i idealne do wykorzystania w przepisie na chlebek bananowy.

Dojrzałe banany mają również intensywniejszy smak, który dodaje głębi i słodyczy do chlebka. Unikaj zbyt zielonych bananów, ponieważ są one mniej słodkie i mogą sprawić, że chlebek będzie mniej aromatyczny.

MASŁO – Użyj prawdziwego masło i nie zamieniaj na inny rodzaj tłuszczu. Masło powinno być miękkie – w temp. pokojowej.

MĄKA – Najlepsza będzie mąka pszenna tortowa (typ 450) lub uniwersalna (typ 520)

CUKIER – Jeśli chodzi o cukier, to użyłam białego, ale jeszcze chcesz możesz użyć brązowy lub mix tych dwóch. A ile użyć cukru? Ja użyłam 2/3 szklanki cukru i moim zdaniem jest to optymalna ilość, aby chlebek był “słodkawy”, czyli nie super słodki, ale jednak miał również ten słodki smak. Jeśli chcesz chlebek bardzo słodki to dodaj całą szklankę cukru (ale nie przekraczaj szklanki). Nie używaj natomiast mniej niż pół szklanki cukru. Pamiętaj, że dojrzałe banany są słodkie, więc słodycz w wypieku pochodzi również od bananów. Im bardziej dojrzałe banany, tym są one słodsze.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI: trochę soli, proszek do pieczenia plus soda oczyszczona, jajka oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Trzeba też dodać trochę maślanki, którą można ewentualnie zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem.

chlebek bananowy prosty
chlebek bananowy prosty

PROSTY CHLEBEK BANANOWY. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Dojrzałe albo bardzo dojrzałe banany bardzo dobrze rozgnieć widelcem lub ubijakiem do ziemniaków na puree (w osobnym talerzu). W większej misce umieść pokrojone na kawałki miękkie masło i wsyp cukier. Miksuj mikserem elektrycznym przez około 3 – 4 minuty aż masło z cukrem całkowicie się połączą w jednolitą masę.

chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-1a.
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-1a.
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-1b
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

Następnie dodaj puree z bananów, wbij jajka oraz dodaj maślankę. Jeśli używasz ekstraktu waniliowego, to dodaj go w tym momencie. Wszystko dobrze zmiksuj, tak żeby składniki się połączyły.

chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-2
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Potem wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz dodaj sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Wszystkie suche składniki możesz też wcześniej wymieszaj w osobnym naczyniu. Za pomocą np. drewnianej łopatki dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Mieszaj tylko do czasu aż składniki się wyraźnie połączą. Nie mieszaj dłużej niż jest to konieczne.

chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-3
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Małą formę wysmaruj masłem i przełóż ciasto do formy. Na sam wierzch możesz też wyłożyć kilka plasterków bananów. Piecz we wcześniej nagrzanym do 170 stopni (góra – dół) piekarniku przez 55 – 65 minut. Czas różni się ze względu na to, że piekarniki i użyte formy są różne. Pamiętaj, że zdecydowanie warto zrobić test “suchego patyczka”. Zamiast suchego patyczka możesz użyć np. cienkiego noża. Po wyjęciu odczekaj minimum 15 minut jak wyjmiesz ciasto z formy.

chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-4
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-4

Co to jest “test suchego patyczka” i na czym on polega?

Polega on na tym, że przed wyjęciem wypieku z piekarnika, wkłada się do środka patyczek (np. wykałaczkę lub drewniany patyczek do szaszłyków). Jeśli patyczek wyjdzie suchy lub tylko lekko wilgotny, oznacza to, że wypiek jest gotowy. Jeśli patyczek jest mokry lub ma na sobie surowe ciasto, oznacza to, że wypiek wymaga dłuższego pieczenia. Ten test jest szczególnie przydatny dla wypieków, które mają miękki lub wilgotny środek, jak na przykład chlebki bananowe.

Chcesz inne ciekawe przepisy na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów? Polecam Ci w szczególności:

Muffiny bananowe z kawałkami czekolady. – Kuchnia Izy

Chlebek bananowy z orzechami! Tak dobrego jeszcze nie jadłam♥ – Kuchnia Izy

chlebek bananowy
chlebek bananowy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Cały chlebek można podzielić na 8 – 10 porcji.

Jedna porcja (1/8) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 351

BIAŁKO: 6 g

TŁUSZCZE: 14,2 g

WĘGLOWODANY: 50,2 g

CHLEBEK BANANOWY. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Przepis na prosty chlebek bananowy.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas pieczenia: 55 minutaCzas oczekiwania: 15 minutaCzas łącznie:1 godzina 20 minutaPorcje:8 porcjeKalorie:351 kcal Najlepsza pora roku:Zima

Opis

Przepis na bardzo smaczny chlebek bananowy z trzech bananów i prostymi składnikami. Idealny na śniadanie lub jako słodki deser do kawy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Dojrzałe albo bardzo dojrzałe banany bardzo dobrze rozgnieć widelcem lub ubijakiem do ziemniaków na puree (w osobnym talerzu). W większej misce umieść pokrojone na kawałki miękkie masło i wsyp cukier. Miksuj mikserem elektrycznym przez około 3 – 4 minuty aż masło z cukrem całkowicie się połączą w jednolitą masę
  2. Następnie dodaj puree z bananów, wbij jajka oraz dodaj maślankę. Jeśli używasz ekstraktu waniliowego, to dodaj go w tym momencie. Wszystko dobrze zmiksuj, tak żeby składniki się połączyły
  3. Potem wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz dodaj sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Wszystkie suche składniki możesz też wcześniej wymieszaj w osobnym naczyniu. Za pomocą np. drewnianej łopatki dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Mieszaj tylko do czasu aż składniki się wyraźnie połączą. Nie mieszaj dłużej niż jest to konieczne.
  4. Małą formę wysmaruj masłem i przełóż ciasto do formy. Na sam wierzch możesz też wyłożyć kilka plasterków bananów. Piecz we wcześniej nagrzanym do 170 stopni (góra – dół) piekarniku przez 55 – 65 minut. Czas różni się ze względu na to, że piekarniki i użyte formy są różne. Pamiętaj, że zdecydowanie warto zrobić test “suchego patyczka”. Zamiast suchego patyczka możesz użyć np. cienkiego noża. Po wyjęciu odczekaj minimum 15 minut jak wyjmiesz ciasto z formy.
chlebek-bananowy-z-3-bananow
chlebek-bananowy-z-3-bananow

Join the Conversation

  1. Super przepis. Wszystkim bardzo smakował. Polecam!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close