Czy kiedykolwiek mieliście ochotę na coś lekkiego, ale jednocześnie sycącego? Coś, co można zjeść na lunch, kolację albo podać znajomym na spontaniczne spotkanie, a wszyscy będą zachwyceni? Oto ona – sałatka z makaronem, awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną cebulką, która smakuje jak lato zamknięte w misce! Ale takie lato, które można jeść cały rok, nawet zimą 😉
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Dzięki połączeniu kremowego awokado, słodkich pomidorków i kukurydzy oraz wyrazistej cebulki, a do tego sosu z oliwy, cytryny i miodu, każdy kęs to harmonia smaków – słodkich, kwaśnych i delikatnie pikantnych. Idealna na szybki obiad, lunch do pracy albo lekką kolację, a nawet jako gwiazda grillowego menu. No bo kto powiedział, że sałatka musi być nudna? 😊
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SZYBKĄ SAŁATKĘ Z MAKARONEM I AWOKADO I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MAKARON – Najlepiej nadadzą się farfalle (kokardki) – nie tylko świetnie wyglądają, ale też ich karbowane brzegi doskonale łapią dressing, dzięki czemu każdy kęs jest pełen smaku. Poza tym nadadzą się także: penne (rurki), fusilli (świderki), orecchiette (małe „uszy”), czy rotini.
AWOKADO – Wybierając awokado, zwróć uwagę na jego dojrzałość – powinno być lekko miękkie pod naciskiem, ale niezbyt miękkie. Skórka powinna być gładka, bez plam czy pęknięć. Wybierz taką odmianą awokado jaką lubisz. Odmiana Hass ma chropowatą, ciemną skórkę i kremowy, intensywny smak, a Fuerte – gładką, zieloną skórkę i delikatniejszy miąższ. Po usunięciu ogonka miąższ powinien być jasnozielony; brązowy oznacza, że owoc jest przejrzały. Odmiana Hass ma bardziej kremowy, maślany i intensywny smak, a Fuerte jest delikatniejsza w smaku, mniej tłusta, dlatego świetnie sprawdza się w sałatkach.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – pomidorki koktajlowe, kukurydza z puszki, czerwona cebula plus składniki na prosty sos: oliwa z oliwek (ewentualnie olej roślinny), cytryna, trochę miodu w formie płynnej oraz pieprz i sól.
SZYBKA SAŁATKA Z MAKARONEM, AWOKADO I POMIDORAMI. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Najlepiej al dente. Makaron odcedź, przepłucz zimną wodą i przełóż do miski.
KROK 2.
Do miski dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone na małe kawałki awokado, odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną na małe kawałki czerwoną cebulką. Dodaj też drobno posiekaną natkę pietruszki albo jeśli wolisz posiekaną kolendrę.
KROK 3.
Przygotuj sos/dressing. W małym naczynku albo kubeczku wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek albo olej roślinny, dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz miód w formie płynnej. Dodaj też sól i pieprz (sól i pieprz możesz dodać osobno, a nie do sosu). Dobrze wszystko przemieszaj i polej sosem składniki sałatki. Dobrze, ale delikatnie wszystko przemieszaj. Można podawać od razu.
SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PROPOZYCJE NA INNE, PYSZNE SAŁATKI:
Sałatka z tortellini i kurczakiem w sosie curry. – Kuchnia Izy
Sałatka z dynią pieczoną i fetą. – Kuchnia Izy
Sałatka z arbuzem i fetą. – Kuchnia Izy
Sałatka z ciecierzycą i awokado. – Kuchnia Izy
Sałatka z tuńczykiem i awokado. Pyszna – Kuchnia Izy
Surówka z pora i gruszki. Idealna na obiad. – Kuchnia Izy
Sałatka z ananasem, kurczakiem i selerem konserwowym. Przepis Ewy ♥ – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całą sałatkę można podzielić na około 4 – 6 porcji.
Jedna mniejsza porcja (1/6) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 338
BIAŁKO: 6,9 g
TŁUSZCZE: 13,5 g
WĘGLOWODANY: 50 g
SAŁATKA Z MAKARONEM, AWOKADO I POMIDORAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Sałatka z makaronem, awokado i pomidorami.
Składniki
- 200 g makaronu (waga suchego makaronu)
- 2 dojrzałego awokado
- 300 g – 400 g pomidorków koktajlowych
- puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy – 400 g
- czerwona cebula – średnia albo duża
- natka pietruszki albo kolendra – co wolisz
Składniki na sos/dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju
- 2 łyżki soku cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- sól i pieprz – według potrzeb
Instrukcje
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Najlepiej al dente. Makaron odcedź, przepłucz zimną wodą i przełóż do miski.
- Do miski dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone na małe kawałki awokado, odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną na małe kawałki czerwoną cebulką. Dodaj też drobno posiekaną natkę pietruszki albo jeśli wolisz posiekaną kolendrę.
- Przygotuj sos/dressing. W małym naczynku albo kubeczku wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek albo olej roślinny, dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz miód w formie płynnej. Dodaj też sól i pieprz (sól i pieprz możesz dodać osobno, a nie do sosu). Dobrze wszystko przemieszaj i polej sosem składniki sałatki. Dobrze, ale delikatnie wszystko przemieszaj. Można podawać od razu.