To jest fantastyczny pomysł na obiad z dużą ilością pysznych warzyw. Te zapiekane łódeczki z cukinii z warzywami z serem są sycące, zdrowe i proste do zrobienia. Zdradzę Tobie, że farsz do tych cukinii jest przepyszny, a zrobiony jest z pomidorów, kukurydzy, czerwonej fasoli z dodatkiem kilku przypraw. Pomimo, że w daniu nie nie ani grama mięsa, to spokojnie można się nim najeść, a sam farsz trochę przypomina sos do spaghetti bolognese. Jeśli jednak bardzo chcesz zjeść zapiekane cukinie ale z mięsem to polecam Ci ten przepis: Cukinia faszerowana mięsem mielonym. – Kuchnia Izy
Zrobiłam to danie mojej mamie, bo ona jest fanką cukinii i w ogóle dań z warzywami i wyjątkowo jej to smakowało. Właściwie spokojnie najadła się jedną taką łódeczką – jedna łódeczka to taka “kobieca porcja” 😉 Myślę, że takie łódeczki z cukinii to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek. Pełne warzyw, bogate w błonnik i białko, a jednocześnie o wiele mniej kaloryczne od zwykłej zapiekanki, stanowią ciekawy wybór. Zapiekane cukinie sprawdzą się jako przystawka, czy danie główne na obiad czy kolację.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZAPIEKANE CUKINIE Z WARZYWAMI I SEREM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
CUKINIE – Do faszerowania najlepiej nadają się młode cukinie o średnicy około 5-7 cm (wybierz średnie, takie podchodzące już po większe). Mniejsze cukinie będą raczej zbyt małe, aby pomieścić farsz – jeśli masz tylko małe, to wtedy użyj ich po prostu więcej. Wybieraj zawsze świeże cukinie o ciemnozielonej skórce, która jest gładka i błyszcząca i bez widocznych pęknięć i uszkodzeń.
KUKURYDZA I CZERWONA FASOLKA – Kukurydza i czerwona fasola to jedne z podstawowych składników w kuchni meksykańskiej i jeśli dodałoby się sporo jakieś ostrzejszej potrawy, to takie zapiekane cukinie bardzo zasmakowały niejednemu mieszkańcowi Meksyku 😉 No, ale jesteśmy w Polsce… Jeśli chodzi o te warzywa, to po prostu kup je w puszce, najlepiej ulubionego producenta.
POMIDORY W PUSZCE – Najlepiej wybrać pomidory drobno krojone, polecam włoską firmę Mutti (dostępna np. w Biedronce).
SER – Wybierz ser, który dobrze się top np. Gouda, Mozzarella, czy Cheddar.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, czosnek, masło plus oliwa albo olej, sól i pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie.
ZAPIEKANE CUKINIE Z WARZYWAMI I SEREM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Cukinie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką albo łyżką miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ odłóż do osobnego naczynia – można go wykorzystać do przygotowania innego dania (poniżej podaje link do strony, gdzie znajdziesz mój przepis na zupę – krem z wykorzystaniem tego miąższu z cukinii). Łódeczki z cukinii lekko posól i odłóż na bok.
KROK 2.
Teraz przygotuj farsz do łódeczek. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to dodaj pokrojoną drobno cebulkę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj czosnek, przemieszaj i przesmaż go z cebulką około minutę.
KROK 3.
Potem dodaj na patelnię pomidory w puszce, a kiedy się zagotują to zmniejsz ogień i dodaj słodką paprykę w proszku, pieprz i sól do smaku plus zioła prowansalskie. Dobrze wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 5 – 8 minut tak żeby sos się zredukował i mocno zgęstniał.
KROK 4.
Kiedy już mocno zgęstnieje, to dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i odsączoną czerwoną fasolkę z puszki. Dobrze przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze około 2 minuty. Przygotowany farsz powinien być dość gęsty.
KROK 5.
Cukinie przetrzyj papierowym ręcznikiem (po posoleniu wypuszczą trochę wody), a potem możesz lekko posypać je ziołami prowansalskimi. Wyłóż pomidorowo – warzywny farsz do środka i posyp je z wierzchu startym na tarce o grubych oczkach serem.
KROK 6.
Przełóż cukinie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dobrze nagrzanych do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie, najlepiej za pomocą łopatki przełóż na półmisek albo bezpośrednio na talerz. To już wszystko ♥
SMACZNEGO I UDANEGO, BLOGOSLAWIONEGO DNIA ♥
Pod tym linkiem znajdziesz przepis na zupę z wykorzystaniem farszu z cukinii (zaraz po głównym przepisie):
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. – Kuchnia Izy
Jeśli masz ochotę na inne przepisy z cukinią w roli głównej, to szczególnie polecam Ci te:
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. – Kuchnia Izy
Frittata z cukinią i serem. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje – 4 łódeczki.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 359
BIAŁKO: 23,2 g
TŁUSZCZE: 11,5 g
WĘGLOWODANY: 40,7 g
ZAPIEKANE CUKINIE Z WARZYWAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zapiekane cukinie z kukurydzą, czerwoną fasolką i serem.
Ingredients
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 puszki pomidorów, najlepiej drobno krojonych np. firmy Mutti
- puszka kukurydzy (około 340 – 400 g)
- puszka czerwonej fasoli (około 400 g)
- jedna średnia/duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- około 150 – 200 g sera Gouda, Mozzarelli albo Cheddar
- pół łyżeczki ostrej papryki – opcjonalnie, tylko jeśli chcesz trochę ostrzejszy farsz
Instructions
- Cukinie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką albo łyżką miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ odłóż do osobnego naczynia – można go wykorzystać do przygotowania innego dania (poniżej podaje link do strony, gdzie znajdziesz mój przepis na zupę – krem z wykorzystaniem tego miąższu z cukinii). Łódeczki z cukinii lekko posól i odłóż na bok.
- Teraz przygotuj farsz do łódeczek. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to dodaj pokrojoną drobno cebulkę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj czosnek, przemieszaj i przesmaż go z cebulką około minutę.
- Potem dodaj na patelnię pomidory w puszce, a kiedy się zagotują to zmniejsz ogień i dodaj słodką paprykę w proszku, pieprz i sól do smaku plus zioła prowansalskie. Dobrze wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 5 – 8 minut tak żeby sos się zredukował i mocno zgęstniał.
- Kiedy już mocno zgęstnieje, to dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i odsączoną czerwoną fasolkę z puszki. Dobrze przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze około 2 minuty. Przygotowany farsz powinien być dość gęsty.
- Cukinie przetrzyj papierowym ręcznikiem (po posoleniu wypuszczą trochę wody), a potem możesz lekko posypać je ziołami prowansalskimi. Wyłóż pomidorowo – warzywny farsz do środka i posyp je z wierzchu startym na tarce o grubych oczkach serem.
- Przełóż cukinie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dobrze nagrzanych do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie, najlepiej za pomocą łopatki przełóż na półmisek albo bezpośrednio na talerz. To już wszystko ♥