Zupa dyniowa. Świetny przepis.

By misziza
2024-10-09
Rating: 0.00
(0)

Zapraszam Cię do wypróbowania prostego, ale wyjątkowego przepisu na prostą zupę dyniową, który idealnie sprawdzi się w chłodne, jesienne dni. Ta aromatyczna zupa jest pełna ciepła i smaku, a jednocześnie składa się z podstawowych, łatwo dostępnych składników, takich jak dynia, cebula, czosnek i przyprawy. Idealna dla zapracowanych, ale także dla tych, którzy chcą cieszyć się zdrowym, domowym posiłkiem bez zbędnego wysiłku. Przygotowanie jest szybkie, a efekt rozgrzewający i sycący, co sprawia, że każdy kęs przenosi w przytulną atmosferę jesiennego dnia! ♥ Do przygotowania tej zupy możesz użyć zarówno świeżej dyni, jak i mrożonej.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…

Jest sporo przepisów na zupę dyniową, ale moim zdaniem ten przepis bardzo dobrze oddaje ten charakterystyczny i cudowny smak dyni. Dynia jest w tym przepisie zdecydowanie najważniejszym składnikiem, a cebula i czosnek to jedyne warzywne dodatki, które tylko podkreślą smak dyni. Do zupy możesz na końcu dodać śmietankę, mleko, czy nawet mleczko kokosowe, ale moim zdaniem nawet bez tych dodatków zupa jest naprawdę wyśmienita. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis na prostą zupę dyniową.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ DYNIOWĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

zupa dyniowa film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

DYNIA Do zupy wykorzystałam dynię piżmową, którą osobiście bardzo lubię i jest to moja ulubiona dynia. Dynię piżmową obiera się o wiele łatwiej niż pozostałe dynie, bo ma cieńszą i gładszą skórę od innych dyń. Wystarczy ostra i dobra obieraczka do warzyw. Obierzesz ją jeszcze łatwiej, jeśli przed obraniem nakłujesz ją w kilku/kilkunastu miejscach ostrym nożem i włożysz na około 2 – 3 minuty do mikrofalówki. Dodatkowo dynia piżmowa ma słodszy i bardziej kremowy miąższ od innych dyń. Ale do tej zupy nada się każda inna dynia.

Oprócz dyni piżmowej idealna będzie także:

  1. Dynia HokkaidoMa cienką, jadalną skórkę, dzięki czemu nie trzeba jej obierać przed gotowaniem. Miąższ jest słodki, o orzechowym posmaku, co sprawia, że zupa z dyni Hokkaido jest bardzo aromatyczna i kremowa.
  2. Dynia olbrzymia – Jest jedną z najbardziej klasycznych dyni. Ma bardziej neutralny smak i delikatniejszy miąższ niż inne odmiany, dlatego warto wzbogacić zupę z tej dyni przyprawami, aby wydobyć jej pełny potencjał.
  3. Dynia muscat – Ma intensywnie pomarańczowy miąższ, który jest soczysty i słodkawy. Jest to duża, żebrowana dynia o mocnym aromacie, idealna do zup.

Uwaga! Można użyć dyni mrożonej, sprzedawanej w sklepach w opakowaniach. Z tego co się orientowałam to najczęściej sprzedawane są w opakowaniach po 450 g. Wtedy będą potrzebne 2 takie opakowania, czyli łącznie 900 g. Takiej dyni nie trzeba rozmrażać. Wystarczy wrzucić ją bezpośrednio do bulionu.

BULION – Do zupy potrzebny będzie bulion warzywny. Najlepiej jakby był to bulion domowy, zrobiony wcześniej, ale w wersji na szybko polecam wykorzystać szybki bulion do rozpuszczenia w wodzie (takie w słoiczku) np. firmy Winiary.

CEBULA I CZOSNEK – Cebula i czosnek to jedyne dodatkowe warzywa, które użyłam w tej zupie i to zupełności wystarczy, jeśli zależy nam na wydobyciu smaku dyni. Oprócz tego, że wzmacniają smak zupy, to stanowią do niej doskonałą bazę.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło plus olej albo oliwa do podsmażenia warzyw ( wersji wegańskiej bez masła), pieprz i sól do smaku, słodka papryka w proszku plus opcjonalnie natka pietruszki oraz kremowy dodatek, czyli np. śmietanka, mleczko kokosowe (w wersji wegańskiej) albo zwykłe pełnotłuste mleko.

zupa z dyni piżmowej
zupa z dyni piżmowej

ZUPA DYNIOWA. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od obrania dyni. Jeśli używasz dyni piżmowej to możesz ją obrać ostrą obieraczką do warzyw. Możesz przed obraniem nakłuć ją ostrym nożem w kilkunastu miejscach i włożyć ją do mikrofalówki na 2 – 3 minuty. Po wyjęciu z mikrofalówki będzie się ją jeszcze łatwiej obierać. Po obraniu odetnij końcówki dyni i przekrój ją na pół. Usuń pestki i pokrój ją na małe kawałki. Cebulę i czosnek również pokrój na mniejsze kawałki.

zupa-dyniowa-przygotowanie-krok-1a
zupa-dyniowa-przygotowanie-krok-1a
zupa-dyniowa-przygotowanie-krok-1b
zupa-dyniowa-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj pokrojone ząbki czosnku, przemieszaj z cebulką i przesmaż go około pół minuty.

zupa-dyniowa-przygotowanie-krok-2
zupa-dyniowa-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Następnie wlej bulion (ciepły albo zimny) i dodaj pokrojone kawałki dyni. Od momentu kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj zupę na małym ogniu około 15 minut aż dynia będzie całkowicie miękka. W międzyczasie posól zupę i dodaj słodką paprykę w proszku.

zupa-dyniowa-przygotowanie-krok-3a.
zupa-dyniowa-przygotowanie-krok-3a.
zupa-dyniowa-przygotowanie-krok-3b.
zupa-dyniowa-przygotowanie-krok-3b.

KROK 4.

Po tym czasie zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego (będzie łatwiej) albo w blenderze kielichowym. Po blendowaniu dodaj pieprz i w razie konieczności więcej soli i słodkiej papryki. Jeśli chcesz, to możesz dodać słodką śmietankę 30 %, mleczko kokosowe albo zwykłe mleko dla większej kremowości zupy, ale nie jest to konieczne. Zupa będzie pyszna i bez tych dodatków. Możesz też dodać trochę posiekanej natki pietruszki. To już wszystko. Warto podawać np. z chrupiącym pieczywem.

zupa-dyniowa-przygotowanie-krok-4a
zupa-dyniowa-przygotowanie-krok-4a
zupa-dyniowa-przygotowanie-krok-4b
zupa-dyniowa-przygotowanie-krok-4b

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE, SUPER SMACZNE ZUPY KREM. SZCZEGÓLNIE POLECAM:

Zupa czosnkowa. Rewelacja. – Kuchnia Izy – pyszna zupa krem z pieczonego czosnku ♥

Zupa krem z kalafiora. – Kuchnia Izy

Zupa krem z brokułów. – Kuchnia Izy

Zupa krem z pomidorów z puszki. – Kuchnia Izy

Zupa krem z marchewki. – Kuchnia Izy

Zupa krem z cukinii. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całą zupę można podzielić na 4 – 5 porcji.

Jedna większa porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 263

BIAŁKO: 3,75 g

TŁUSZCZE: 11,5 g

WĘGLOWODANY: 40,2 g

Wartość została policzona bez opcjonalnej śmietanki albo opcjonalnego mleczka kokosowego.

zupa krem z dyni
zupa krem z dyni

ZUPA DYNIOWA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

zupa dyniowa

Zupa dyniowa.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 4
Kalorie 263 kcal

Składniki
  

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 średnia dynia np. dynia piżmowa (łączna waga to około 1 – 1,4 kg – waga przed obraniem) moja dynia piżmowa miała dokładnie 1,2 kg. Jeśli używasz dyni mrożonej, to użyj łącznie około 900 – 1000 g, czyli najczęściej są to dwa opakowania.
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (jeśli chcesz, to możesz dać więcej)
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia np. 30 g masła plus 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (w wersji wegańskiej możesz użyć samego oleju lub oliwy albo masełka wegańskiego)
  • pół szklanki śmietanki 30 % albo mleka albo mleczka kokosowego – opcjonalnie
  • natka pietruszki, drobno posiekana – opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Zacznij od obrania dyni. Jeśli używasz dyni piżmowej to możesz ją obrać ostrą obieraczką do warzyw. Możesz przed obraniem nakłuć ją ostrym nożem w kilkunastu miejscach i włożyć ją do mikrofalówki na 2 – 3 minuty. Po wyjęciu z mikrofalówki będzie się ją jeszcze łatwiej obierać. Po obraniu odetnij końcówki dyni i przekrój ją na pół. Usuń pestki i pokrój ją na małe kawałki. Cebulę i czosnek również pokrój na mniejsze kawałki.
  • W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj pokrojone ząbki czosnku, przemieszaj z cebulką i przesmaż go około pół minuty.
  • Następnie wlej bulion (ciepły albo zimny) i dodaj pokrojone kawałki dyni. Od momentu kiedy bulion się zagotuje, to gotuj zupę około 15 minut aż dynia będzie całkowicie miękka. W międzyczasie posól zupę i dodaj słodką paprykę w proszku.
    (Jeśli używasz dynię mrożoną, to nie musisz jej wcześniej rozmrażać. Dodajesz ją bezpośrednio do bulionu, czyli tak samo jak świeżą dynię.)
  • Po tym czasie zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego (będzie łatwiej) albo w blenderze kielichowym. Po blendowaniu dodaj pieprz i w razie konieczności więcej soli i słodkiej papryki. Jeśli chcesz, to możesz dodać słodką śmietankę 30 %, mleczko kokosowe albo zwykłe mleko dla większej kremowości zupy, ale nie jest to konieczne. Zupa będzie pyszna i bez tych dodatków. Możesz też dodać trochę posiekanej natki pietruszki. To już wszystko. Warto podawać np. z chrupiącym pieczywem.

Film

zupa dyniowa
zupa dyniowa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close