Ta zupa z tortellini i warzywami jest po prostu pyszna ♥ Plus łatwa i szybka w przygotowaniu. Choć jest to zupa tylko z warzywami i bez mięsa, to i tak jest sycąca i treściwa. Jest to idealne połączenie kremowego bulionu z miękkimi pierożkami tortellini. Zupa rozgrzeje Ciebie w chłodniejsze dni i napełni energią na długo. No i jest to oczywiście doskonała propozycja dla miłośników kuchni włoskiej, zwłaszcza dla fanów tych wyjątkowych pierożków, jakimi są tortellini.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej.
Jeśli wydaje Ci się trochę nietypowe, czy nawet dziwne wykorzystywanie tortellini do zupy, to warto wiedzieć, że w kuchni włoskiej tortellini często podawane jest właśnie w bulionie – klasyczna włoska zupa „tortellini in brodo” to jedno z tradycyjnych dań w regionie Emilia-Romania. Włosi przygotowują tę zupę zwłaszcza w chłodniejsze miesiące oraz na specjalne okazje, takie jak Boże Narodzenie. Tortellini in brodo jest pyszne, ale zdecydowanie warto dodać również warzywa do bulionu czy rosołu i przygotować tę pyszną zupę z tortellini i warzywami ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ Z TORTELLINI I WARZYWAMI I PRZEKONAJ SIE JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
TORTELLINI – Do zupy z warzywami najlepiej wybrać tortellini o delikatnym nadzieniu, które nie zdominuje smaku warzyw, ale jednocześnie doda ciekawego akcentu. Polecam tortellini z ricottą i szpinakiem, tortellini z serem, grzybami, czy tortellini z różnymi warzywami. Unikaj tortellini z bardzo intensywnymi farszami, jak np. mięso, jeśli chcesz, by zupa była lżejsza i bardziej warzywna, ale tortellini z mięsem też sprawdzą się, jeśli zależy Ci na sycącej wersji dania.
BULION/ROSÓŁ – Polecam wybrać bulion warzywny albo drobiowy. Idealny będzie też rosół np. z dnia poprzedniego, czysty i przelany przez sitko.
WARZYWA – Jeśli chodzi o warzywa to wybrałam marchewkę, cebulę, seler naciowy, czosnek oraz brokuł. Seler naciowy jest wprawdzie opcjonalny, ale jeśli masz taką możliwość (bo nie wszędzie będzie dostępny) to polecam go wykorzystać do tej zupy. Seler naciowy po ugotowaniu staje się miękki, ale wciąż zachowuje nieco chrupkości. Seler naciowy ma delikatny, ale wyrazisty smak, który nadaje zupie świeżości i lekkości. Jego subtelna goryczka i nuty ziołowe wzbogacają smak bulionu.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło plus oliwa lub olej, pieprz i sól, śmietanka 30%, mąka pszenna do zagęszczenia zupy, zioła prowansalskie.
ZUPA Z TORTELLINI I WARZYWAMI. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Przed rozpoczęciem przygotowania zupy pokrój wszystkie warzywa, czyli cebulę, seler naciowy, marchewkę oraz brokuł na małe kawałki. Czosnek zetrzyj na tarce.
KROK 2.
Rozpuść w garnku masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę, marchewkę oraz seler naciowy. Smaż warzywa na małym/średnim ogniu około 5 minut, a następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj z warzywami i przesmaż go około jedną minutę.
(jeśli nie chcesz dodawać selera naciowego, to dodaj więcej marchewki)
KROK 3.
Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj z warzywami i podsmażaj około pół minuty, aby nie było żadnych białych śladów mąki. Następnie powoli wlewaj bulion albo rosół – podczas wlewania cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki.
KROK 4.
Od momentu kiedy bulion albo rosół się zagotują, to zmniejsz mocno ogień i gotuj warzywa na małym ogniu około 15 minut, a potem wrzuć pokrojony brokuł i gotuj zupę kolejne 10 minut. W międzyczasie posól, popieprz i dodaj zioła prowansalskie.
KROK 5.
Następnie dodaj do zupy tortellini i gotuj je pod przykryciem tyle ile wymaga tego przepis na opakowaniu – z reguły jest to jedna minuta. Następnie dodaj śmietankę 30 % i dobrze przemieszaj. Jeśli nie chcesz, to nie musisz dodawać śmietanki.
Uwaga! Zupa z tortellini smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu. Jeśli zostało Ci jednak trochę zupy i chcesz ja zjeść później np. za kilka godzin, to miej na uwagę, ze tortellini “wchłonie” część płynu i trzeba będzie dodać trochę bulionu lub wody np. dwie szklanki (polecam dodać bulion w takim przypadku, żeby zupa miała lepszy smak).
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
LUBISZ TORTELLINI? JA TEŻ 🙂 MAM KILKA FAJNYCH POMYSŁÓW NA ICH WYKORZYSTANIE:
Zupa pomidorowa z tortellini. Kremowa i pyszna. – Kuchnia Izy
Tortellini w sosie pieczarkowym z karmelizowaną cebulką. – Kuchnia Izy
Szybki obiad z tortellini i mięsem mielonym. – Kuchnia Izy
Tortellini w sosie serowym. – Kuchnia Izy
Sałatka z tortellini i kurczakiem w sosie curry. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe zupę można podzielić na około 6 porcji.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 289
BIAŁKO: 8 g
TŁUSZCZE: 14,8 g
WĘGLOWODANY: 32,5 g
(wartość policzona wraz ze śmietanką 30 %)
ZUPA Z TORTELLINI I WARZYWAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zupa z tortellini i warzywami
Ingredients
- 1,5 litra ( 6 szklanek) bulionu warzywnego/drobiowego albo czystego rosołu (rosół przelany przez sitko)
- dwie duże marchewki (około 200 – 300 g)
- jedna duża cebula
- dwie łodygi selera naciowego (można dodać trzy), jeśli nie masz selera to dodaj więcej marchewki
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- pół szklanki śmietanki 30 %
- jeden brokuł
- trzy ząbki czosnku
- 30 g masła plus 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- jedno opakowanie świeżego tortellini (ze sklepowej lodówki) – 250 g
Instructions
- Przed rozpoczęciem przygotowania zupy pokrój wszystkie warzywa, czyli cebulę, seler naciowy, marchewkę oraz brokuł na małe kawałki. Czosnek zetrzyj na tarce.
- Rozpuść w garnku masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę, marchewkę oraz seler naciowy. Smaż warzywa na małym/średnim ogniu około 5 minut, a następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj z warzywami i przesmaż go około jedną minutę.(jeśli nie chcesz dodawać selera naciowego, to dodaj więcej marchewki)
- Następnie posyp mąką pszenną warzywa, przemieszaj z warzywami i podsmażaj około pół minuty, aby nie było żadnych białych śladów mąki. Następnie powoli wlewaj bulion albo rosół – podczas wlewania cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki.
- Od momentu kiedy bulion albo rosół się zagotują, to zmniejsz mocno ogień i gotuj warzywa na małym ogniu około 15 minut, a potem wrzuć pokrojony brokuł i gotuj zupę kolejne 10 minut. W międzyczasie posól, popieprz i dodaj zioła prowansalskie
- Następnie dodaj do zupy tortellini i gotuj je pod przykryciem tyle ile wymaga tego przepis na opakowaniu – z reguły jest to jedna minuta. Następnie dodaj śmietankę 30 % i dobrze przemieszaj. Jeśli nie chcesz, to nie musisz dodawać śmietanki.Uwaga! Zupa z tortellini smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu. Jeśli zostało Ci jednak trochę zupy i chcesz ja zjeść później np. za kilka godzin, to miej na uwagę, ze tortellini “wchłonie” część płynu i trzeba będzie dodać trochę bulionu lub wody np. dwie szklanki (polecam dodać bulion w takim przypadku, żeby zupa miała lepszy smak).