Polędwiczka wieprzowa nadziewana pieczarkami i boczkiem to danie, które z pewnością zachwyci Twoją rodzinę, czy gości – zarówno smakiem, jak i wyglądem. Najpierw delikatnie podsmażona, a potem pieczona w piekarniku, z opcjonalnym dodatkiem ciągnącego się sera, staje się prawdziwą gwiazdą rodzinnego obiadu. To przepis dla tych, którzy lubią połączenie soczystego mięsa z aromatycznym farszem. A efekt? Efektowny, smaczny i prosty w przygotowaniu – idealny, gdy chcesz zrobić wrażenie, a jednocześnie nie spędzać w kuchni całego dnia.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Tak przyrządzona polędwiczka może wygląda na nieco skomplikowaną do przygotowania, ale bez obaw. Moim zdaniem jedyną nieco trudną i bardziej skomplikowaną czynnością jest połączenie mięsa po nałożeniu farszu za pomocą wykałaczek, ale raczej bez problemu sobie z tym poradzisz 🙂 Przyznam, że lubię polędwiczkę wieprzową, bo jest delikatna i soczysta, ale w tym daniu to super smaczny farsz sprawia, że jest ono tak wyjątkowe. ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA NADZIEWANĄ POLĘDWICZKĘ WIEPRZOWĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA – Polędwiczki wieprzowa mają różną wielkość, ale jak polecam kupić jedną dużą polędwiczkę. Ewentualnie dwie bardzo małe, które będą pieczone razem. Pamiętaj, że takie mięso powinno być świeże i jak najlepszej jakości. Polędwiczki mają srebrnobiałe błony, które zdecydowanie warto usunąć np. ostrym nożem. Błonę powinno się usuwać, ponieważ podczas smażenia czy pieczenia nie ulega ona rozpuszczeniu, co sprawia, że mięso może być twardsze i trudniejsze do gryzienia.
BOCZEK I PIECZARKI – Połączenie tych smaków sprawia, że farsz jest wyrazisty i bogaty, podbijając smak samego mięsa. Boczek dodaje farszowi soczystości dzięki swojej tłustości, a po podsmażeniu staje się chrupiący, co świetnie kontrastuje z miękkimi pieczarkami. Do nadziewania polędwiczki najlepiej sprawdzi się boczek wędzony, ponieważ jego intensywny, lekko dymny aromat dodaje farszowi głębi smaku. Aby wybrać dobre pieczarki, szukaj tych o gładkich, jasnych kapeluszach, które są jędrne i bez przebarwień.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz, natka pietruszki, opcjonalny ser np. Mozzarella, Gouda oraz masło i olej roślinny,
Polędwiczka wieprzowa nadziewana pieczarkami i boczkiem. Krok po kroku.
KROK 1.
Oczyść polędwiczkę, czyli usuń za pomocą np. cienkiego ostrego noża twarde, srebrne błony. Podważ delikatnie błonę, wkładając nóż pod nią na jednym końcu polędwiczki, a następnie pociągnij ostrzem wzdłuż mięsa, trzymając błonę drugą ręką. Staraj się ciąć jak najbliżej błony, aby usunąć ją w całości, ale nie stracić mięsa.
Przygotuj polędwiczkę do nałożenia farszu. Zrób nacięcie wzdłuż długiego boku polędwiczki, uważając, aby jej nie przeciąć. Otwórz polędwiczkę trochę jak książkę, przykryj ją folią spożywczą albo papierem do pieczenia (możesz użyć dwie warstwy folii) , a następnie lekko uderzaj tłuczkiem do mięsa, aż osiągnie grubość około 1,5 cm, starając się nie przebić mięsa, bo mięso polędwiczki jest delikatne. Możesz mięso trochę doprawić solą i pieprzem.
KROK 2.
Teraz przygotuj farsz z boczku i pieczarek. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Nie dodawaj tłuszczu, ponieważ boczek sam w sobie jest dość tłusty i wytopi odpowiednią ilość tłuszczu podczas smażenia. Gdy patelnia jest gorąca, dodaj pokrojony na dość małe kawałki boczek, unikając nakładania ich zbyt ciasno, aby mogły się równomiernie usmażyć. Smaż boczek, od czasu do czasu przewracając go szczypcami, aż stanie się złocisty i lekko chrupiący. Smaż około 4 minuty.
KROK 3.
Potem do boczku dodaj pokrojone na cienkie plastry pieczarki oraz pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę. Posyp suszonym tymiankiem. Dodaj trochę masła lub oleju, jeśli jest za mało tłuszczu po boczku. Dobrze przemieszaj pieczarki i cebulę z boczkiem i smaż na mniejszym ogniu około 5 minut, aż pieczarki i cebula zmiękną. Pod koniec smażenia dodaj posiekany albo starty na tarce czosnek, posól i popieprz oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dobrze przemieszaj.
KROK 4.
Na jednej stronie rozbitej polędwiczki równomiernie rozłóż przygotowany farsz, pozostawiając niewielki margines na brzegach, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia. Na środek nadzienia możesz też wyłożysz kawałki sera, pokrojonego w cienkie słupki albo trochę startego sera.
KROK 5.
Ostrożnie zwiń polędwiczkę w rulon. Użyj wykałaczek, aby zabezpieczyć końce polędwiczki. Wbij je w mięso, aby zapobiec rozpadaniu się farszu podczas smażenia i pieczenia. Ważne! Policz ile wykałaczek zostało użytych – tyle samo trzeba będzie wyciągnąć po upieczeniu, nie chcemy aby choć jedna się zagubiła 😉 Na koniec, już po zwinięciu i zabezpieczeniu mięsa wykałaczkami posól je i popieprz.
KROK 6.
Na patelni na której był przygotowany farsz dodaj trochę tłuszczu i podsmaż polędwiczkę po około 2 minuty z każdej strony (minimum dwie strony, ale polecam ostrożnie podsmażyć również chwilę po bokach – najpierw z dwóch głównych stron, a następnie delikatnie obracaj mięso, aby obsmażyć również krótsze boki). Następnie ostrożnie przełóż polędwiczkę do naczynia do zapiekania.
Uwaga! Podczas obsmażania polędwiczki bądź ostrożna/ostrożny zwłaszcza przy obsmażaniu strony z wykałaczkami.
KROK 7.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika możesz mięso polać sokami po pieczeniu mięsa. Ostrożnie wyjmij wszystkie wykałaczki i delikatnie pokrój mięso na grubsze kawałki.
Faszerowaną pieczarkami i boczkiem polędwiczkę wieprzową fajnie sprawdzi się obok klasycznych polskich dodatków, takie jak gotowane ziemniaki, ziemniaczane puree, pieczone ziemniaki lub kluski śląskie, kopytka, które świetnie uzupełnią soczystość mięsa. Do tego warto dodać kapustę zasmażaną lub młodą kapustę z koperkiem, a także słodko-kwaśne buraczki na ciepło albo tarte z chrzanem. Świetną opcją będą też typowe “obiadowe” surówki, na przykład z marchewki i jabłka, Colesław, czy intensywniejsza z selera i pora. Można też wszystko podać z ulubionym sosem np. pieczeniowym, pieczarkowym, czy chrzanowym.
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PYSZNE, MIĘSNE DANIA:
Polędwiczka w sosie pieczarkowym. Kremowym i pełnym smaku. – Kuchnia Izy
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim. – Kuchnia Izy
Gulasz wołowy z ziemniakami i marchewką. – Kuchnia Izy
Gulasz wieprzowy z pieczarkami. Super smak. – Kuchnia Izy
Pieczone golonki z indyka z warzywami. – Kuchnia Izy
Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej. Mój ulubiony przepis ♥ – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Taką polędwiczkę można podzielić na około 4 – 5 porcji.
Jedna mniejsza porcja (1/5) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 528
BIAŁKO: 48,2 g
TŁUSZCZE: 32,7 g
WĘGLOWODANY: 5,2 g
Wartość została policzona wraz serem i tłuszczem do podsmażenia.
Polędwiczka wieprzowa nadziewana pieczarkami i boczkiem. Składniki, przygotowanie, możliwość wydrukowania.
Polędwiczka wieprzowa nadziewana pieczarkami i boczkiem.
Ingredients
- jedna większa polędwiczka wieprzowa albo dwie małe/bardzo małe
- 250 – 300 g pieczarek
- jedna średnia/duża cebula
- 125 – 150 g wędzonego boczku, pokrojonego na małe kawałki
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia: około 30 – 40 g masła plus dwie, trzy łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- około 30 – 40 g sera Gouda, Mozzarella, Cheddar – opcjonalnie
Instructions
- Oczyść polędwiczkę, czyli usuń za pomocą np. cienkiego ostrego noża twarde, srebrne błony. Podważ delikatnie błonę, wkładając nóż pod nią na jednym końcu polędwiczki, a następnie pociągnij ostrzem wzdłuż mięsa, trzymając błonę drugą ręką. Staraj się ciąć jak najbliżej błony, aby usunąć ją w całości, ale nie stracić mięsa.Przygotuj polędwiczkę do nałożenia farszu. Zrób nacięcie wzdłuż długiego boku polędwiczki, uważając, aby jej nie przeciąć. Otwórz polędwiczkę trochę jak książkę, przykryj ją folią spożywczą albo papierem do pieczenia (możesz użyć dwie warstwy folii) , a następnie lekko uderzaj tłuczkiem do mięsa, aż osiągnie grubość około 1,5 cm, starając się nie przebić mięsa, bo mięso polędwiczki jest delikatne. Możesz mięso trochę doprawić solą i pieprzem.
- Teraz przygotuj farsz z boczku i pieczarek. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Nie dodawaj tłuszczu, ponieważ boczek sam w sobie jest dość tłusty i wytopi odpowiednią ilość tłuszczu podczas smażenia. Gdy patelnia jest gorąca, dodaj pokrojony na dość małe kawałki boczek, unikając nakładania ich zbyt ciasno, aby mogły się równomiernie usmażyć. Smaż boczek, od czasu do czasu przewracając go szczypcami, aż stanie się złocisty i lekko chrupiący. Smaż około 4 minuty.
- Potem do boczku dodaj pokrojone na cienkie plastry pieczarki oraz pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę. Posyp suszonym tymiankiem. Dodaj trochę masła lub oleju, jeśli jest za mało tłuszczu po boczku. Dobrze przemieszaj pieczarki i cebulę z boczkiem i smaż na mniejszym ogniu około 5 minut, aż pieczarki i cebula zmiękną. Pod koniec smażenia dodaj posiekany albo starty na tarce czosnek, posól i popieprz oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dobrze przemieszaj.
- Na jednej stronie rozbitej polędwiczki równomiernie rozłóż przygotowany farsz, pozostawiając niewielki margines na brzegach, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania. Na środek nadzienia możesz też wyłożysz kawałki sera, pokrojonego w cienkie słupki albo trochę startego sera.
- Ostrożnie zwiń polędwiczkę w rulon. Użyj wykałaczek, aby zabezpieczyć końce polędwiczki. Wbij je w mięso, aby zapobiec rozpadaniu się farszu podczas smażenia i pieczenia. Ważne! Policz ile wykałaczek zostało użytych – tyle samo trzeba będzie wyciągnąć po upieczeniu, nie chcemy aby choć jedna się zagubiła 😉 Na koniec, już po zwinięciu i zabezpieczeniu mięsa wykałaczkami posól je i popieprz.
- Na patelni na której był przygotowany farsz dodaj trochę tłuszczu i podsmaż polędwiczkę po około 2 minuty z każdej strony (minimum dwie strony, ale polecam ostrożnie podsmażyć również chwilę po bokach – najpierw z dwóch głównych stron, a następnie delikatnie obracaj mięso, aby obsmażyć również krótsze boki). Następnie ostrożnie przełóż polędwiczkę do naczynia do zapiekania.Uwaga! Podczas obsmażania polędwiczki bądź ostrożna/ostrożny zwłaszcza przy obsmażaniu strony z wykałaczkami.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika możesz mięso polać sokami po pieczeniu mięsa. Ostrożnie wyjmij wszystkie wykałaczki i delikatnie pokrój mięso na grubsze kawałki.