Szukasz fajną, łatwą w przygotowaniu i mega smaczną sałatkę na imprezę? Zatrzymaj się! Proponuję Ci dzisiaj przepis na sałatkę z ananasem, kurczakiem, selerem konserwowym, jajkami z dodatkiem kukurydzy z puszki oraz pora. Jest to przepis mojej kuzynki Ewy i bardzo cieszę się, że chciała się nim podzielić (Ewa, jak to czytasz, to wielkie dzięki za przepis! ♥).
Ewa często robiła ją na swoje urodziny i imieniny swojej mamy i mnóstwo gości pytało właśnie o przepis na tę sałatkę. Sałatka ma raczej słodkawy smak i smakuje praktycznie każdemu (nie wiem jak dzieciom, bo z dziecmi to właściwie nigdy nic nie wiadomo – ostatnio pewnemu dziecku musiałam wyciągnąć brokuły z zupy brokułowej ;). Także zdecydowanie warto zrobić taką sałatkę z ananasem, zwłaszcza jeśli wyprawiamy jakaś imprezę albo spodziewamy się większej liczby gości.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SAŁATKĘ Z ANANASEM, KURCZAKIEM I SELEREM KONSERWOWYM I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
PIERŚ Z KURCZAKA – Będzie potrzebne około 400 g piersi z kurczaka, czyli jedna duża pierś albo dwie mniejsze. Pierś polecam ugotować, tak jak jest w przepisie, ale jeśli nie chcesz gotować, to możesz równie dobrze upiec ją w piekarniku i potem pokroić na małe kawałki. Kurczaka możesz ewentualnie zastąpić pokrojoną w małą kostkę szynką.
ANANAS Z PUSZKI – Ja użyłam ananasa z puszki (odsączonego, ale warto zachować sok/syrop po ananasie, bo jest bardzo dobry), który był już pokrojony na kawałki, ale dość duże, więc każdy kawałek i tak dodatkowo pokroiłam. Jeśli masz ananasa z puszki w plastrach, to możesz plasterki pokroić w plastry.
KUKURYDZA Z PUSZKI – Wybierz kukurydzę sprawdzonej firmy. Ja prawie zawsze kupuję kukurydzę Bonduelle.
JAJKA – Użyj 6 dużych jajek. Ja akurat miałam typowe wiejskie jajka od miejscowego rolnika, ale jeśli kupujesz w sklepie to warto kupować jajka oznaczone numerem 1 (wolny wybieg) lub 0 (chów ekologiczny).
SELER KONSERWOWY – Myślę, że wiele osób nigdy nie robiło żadnego dania z selerem konserwowym (seler ze słoiczka). Taki seler ma przyjemny, słodkawy smak i jest bardzo zdrowy. Jest pocięty w kształtne, cienkie paski i jest wprost idealny do różnych sałatek. Przed wrzuceniem go do sałatki, należy do dobrze odcisnąć z zalewy.
plus dowolny, ulubiony majonez oraz pieprz i sól do smaku.
SAŁATKA Z ANANASEM, KURCZAKIEM I SELEREM KONSERWOWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Najpierw ugotuj pierś z kurczaka. Włóż pierś do garnka i zalej ją wodą. Możesz dolać też trochę mleka (nieco ponad pół szklanki), co sprawi, ze kurczak będzie miał nieco łagodniejszy smak i delikatniejszą strukturę. Gotuj pierś około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie warto wyjąć pierś z wody, przekroić ją w najgrubszym miejscu i sprawdzić czy się całkowicie ugotowała. Jeśli nie, to włóż ją na dodatkowych kilka minut do wody. Po całkowitym ugotowaniu poczekaj chwilę aż nie będzie mocno gorąca i pokrój ja na małe kawałki, najlepiej kostkę.
KROK 2.
Seler konserwowy dobrze odcedź na sitku z zalewy, a potem przełóż go do miski. Dodaj pokrojonego kurczaka oraz odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki.
KROK 3.
Jednego pora (jego białą i lekko zieloną cześć) pokrój na małe kawałki. Pora najlepiej przekrój wzdłuż na pół, a potem jeszcze na pół i dopiero zacznij kroić na cienkie plasterki. Jajka ugotuj na twardo. A jak ugotować jajka na twardo? Włóż jajka do garnka i zalej je wodą. Od momentu gdy woda zacznie wrzeć, to zacznij liczyć czas – jajka potrzebują od 8 do 10 minut, jeśli jajka są duże to bezpieczniej jest gotować te 10 minut. Po tym czasie wyjmij jajka z garnka i zalej je zimną wodą. Gdy przestygną, możesz je już obrać ze skorupki. Jajka pokrój na malutkie kawałki – najlepiej użyj szatkownicy/krajalnicy do jajek, wtedy pójdzie to szybko i kawałki będą równe. Pokrojonego pora i jajka przełóż do miski. Sałatkę posól i popierz – ilość zależy od indywidualnego smaku, ja użyłam pół łyżeczki soli i niecałe pół łyżeczki mielonego pieprzu. Na koniec dodaj 3 czubate łyżki majonezu. Użyj taki majonez, który najbardziej Ci smakuje. Ja do tej sałatki użyłam Majonez Dekoracyjny Winiary. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj i odłóż sałatkę do lodówki. Warto poczekać kilka godzin, żeby składniki miały czas się przegryźć, choć sałatka jest gotowa do zjedzenia od razu.
Świeża sałatka powinna być spożywana w ciągu 1-2 dni, aby zachować świeżość i bezpieczeństwo żywności.
SAŁATKA Z ANANASEM, KURCZAKIEM I SELEREM KONSERWOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE.
Sałatka z ananasem, kurczakiem i selerem konserwowym. Przepis Ewy ♥
Opis
Idealna sałatka na imprezę albo na spotkanie z większa liczbą osób. Sałatka ma przyjemny, słodkawy smak, a odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że jest nie tylko bardzo dobra, ale i sycąca.
Składniki
Przygotowanie
- Najpierw ugotuj pierś z kurczaka. Włóż pierś do garnka i zalej ją wodą. Możesz dolać też trochę mleka (nieco ponad pół szklanki), co sprawi, ze kurczak będzie miał nieco łagodniejszy smak i delikatniejszą strukturę. Gotuj pierś około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie warto wyjąć pierś z wody, przekroić ją w najgrubszym miejscu i sprawdzić czy się całkowicie ugotowała. Jeśli nie, to włóż ją na dodatkowych kilka minut do wody. Po całkowitym ugotowaniu poczekaj chwilę aż nie będzie mocno gorąca i pokrój ja na małe kawałki, najlepiej kostkę.
- Seler konserwowy dobrze odcedź na sitku z zalewy, a potem przełóż go do miski. Dodaj pokrojonego kurczaka oraz odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki.
- Jednego pora (jego białą i lekko zieloną cześć) pokrój na małe kawałki. Pora najlepiej przekrój wzdłuż na pół, a potem jeszcze na pół i dopiero zacznij kroić na cienkie plasterki. Jajka ugotuj na twardo. A jak ugotować jajka na twardo? Włóż jajka do garnka i zalej je wodą. Od momentu gdy woda zacznie wrzeć, to zacznij liczyć czas – jajka potrzebują od 8 do 10 minut, jeśli jajka są duże to bezpieczniej jest gotować te 10 minut. Po tym czasie wyjmij jajka z garnka i zalej je zimną wodą. Gdy przestygną, możesz je już obrać ze skorupki. Jajka pokrój na malutkie kawałki – najlepiej użyj szatkownicy/krajalnicy do jajek, wtedy pójdzie to szybko i kawałki będą równe. Pokrojonego pora i jajka przełóż do miski.
- Sałatkę posól i popierz – ilość zależy od indywidualnego smaku, ja użyłam pół łyżeczki soli i niecałe pół łyżeczki mielonego pieprzu. Na koniec dodaj 3 czubate łyżki majonezu. Użyj taki majonez, który najbardziej Ci smakuje. Ja do tej sałatki użyłam Majonez Dekoracyjny Winiary. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj i odłóż sałatkę do lodówki. Warto poczekać kilka godzin, żeby składniki miały czas się przegryźć, choć sałatka jest gotowa do zjedzenia od razu.
Świeża sałatka powinna być spożywana w ciągu 1-2 dni, aby zachować świeżość i bezpieczeństwo żywności.
Video
Wartość odżywcza dla jednej porcji. Cała sałatka jest podzielona w przybliżeniu na 12 małych porcji.
- Jedna porcja sałatki ma:
- Kalorie: 202,67
- Białk0: 11,8 g
- Tłuszcze: 10 g
- Węglowodany: 16,1 g