Świeża żurawina jest wprost idealna do ciast i smakuje o niebo lepiej niż suszona 😉 Do ciasta dodałam też orzechy i trochę soku z pomarańczy i wyszło naprawdę pyszne ciasto, które jest wprost idealne do popołudniowej kawy w jesienno-zimowe wieczory. Świeża żurawina jest twarda i ma mocny, kwaśny smak, ale podczas pieczenia oczywiście “zamienia” się w mięciutki owoc, a jego kwaskowaty smak idealnie kontrastuje i jednocześnie podkreśla słodkie smaki ciasta.
Wprawdzie jest to przepis ze świeżą żurawiną, ale zdaję sobie sprawę, że nie wszędzie można ją kupić. Przyznam, że trafiłam na nią przypadkiem w supermarkecie, jakieś 20 km od mojego domu. Ale ja mieszkam na wsi, więc po “nietypowe” składniki muszę jechać kawałek dalej 😉 Jednak możesz cieszyć się również pysznym smakiem tego ciasta i zamienić żurawinę na… mrożone maliny. Mrożone maliny o wiele łatwiej kupić, więc… do dzieła….
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CIASTO ZE ŚWIEŻĄ ŻURAWINĄ I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
ŚWIEŻA ŻURAWINA – Ten przepis na ciasto jest z użyciem świeżej żurawiny. Można ją dodać do ciasta w całości albo trochę posiekać. Można użyć suszoną żurawinę, ale efekt nie będzie tak smaczny, jak ze świeżą.
MĄKA PSZENNA – Najlepsza będzie mąka tortowa (typ 450). Pamiętaj aby ją przesiać przez sitko.
POMARAŃCZA – Do ciasta dodaję sok ze świeżej pomarańczy. Połączenie smaku żurawiny i pomarańczy jest dość popularne, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Jeśli chcesz możesz do ciasta dodać tez świeżo startą skórkę z jednej pomarańczy. Jeśli chcesz zetrzeć skórkę z pomarańczy to pamiętaj, aby wcześniej pomarańczę wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
ORZECHY – Ja bardzo lubię w ciastach wszelkiego rodzaju orzechy, dlatego dodałam je do tego ciasta. Ja użyłam orzechów włoskich, ale możesz użyć innych ulubionych. Pamiętaj, tylko aby je posiekać. Super dodatkiem będą także pistacje.
MLEKO/MAŚLANKA – Możesz użyć zarówno mleka (polecam pełnotłuste 3,2%), jak i maślanki (pamiętaj, dobrze ją wstrząśnij przed użyciem). Maślanka może sprawić, że ciasto będzie bardziej wilgotne i gęstsze. Działa też jako naturalny środek spulchniający, natomiast mleko może sprawić, że ciasto będzie bardziej puszyste i delikatne. Wybór należy do Ciebie 😉
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: Cukier biały i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka w rozmiarze L, roztopione masło oraz składniki na polewę (jeśli zdecydujesz się ją zrobić): cukier puder plus sok z pomarańczy lub cytryny,
CIASTO Z ŻURAWNIĄ. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od rozpuszczenia kawałków masła w rondelku. Kiedy masło się rozpuści, to odłóż rondelek na chwilę na bok, aby masło trochę przestygło (minimum 5 minut). Do większej miski wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną, cukier biały i cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia plus ewentualnie łyżkę startej skórki z jednej pomarańczy.
KROK 2.
W osobnej misce wymieszaj “składniki mokre”, czyli jajka (rozbełtaj je wcześniej), dodaj sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy (dwie łyżki), roztopione masło oraz mleko (albo maślankę). Składniki muszą być dobrze połączone.
KROK 3.
Teraz wlej mokre składniki i do suchych i je połącz. Mieszaj jednak do czasu wyraźnego połączenia się składników, ale nie dłużej. Do masy dodaj świeżą żurawinę oraz posiekane orzechy i przemieszaj. Masę przełóż do formy do ciasta, która została wcześniej lekko wysmarowana masłem.
KROK 4.
Piecz przez godzinę i 10 minut albo do “suchego patyczka” we wcześniej nagrzanym do 180 stopniu piekarniku, góra – dół. Po godzinie, na ostatnie 10 minut, jeśli zauważysz, że wierzch ciasta jest mocno przypieczony to przykryj go papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Ciasto (po ostudzeniu) możesz polukrować. Aby zrobić lukier wymieszaj przesiany przez sitko cukier puder z sokiem z pomarańczy albo cytryny i polej cały wierzch ciasta lukrem. Poczekaj aż lukier zastygnie. Smacznego ♥
Skąd wiadomo, że ciasto jest gotowe?
Zdecydowanie warto zrobić tzw. “test suchego patyczka”, czyli wbić w środek ciasta drewniany patyczek i jeśli po wyjęciu będzie on suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone w środku. Jeśli nie masz patyczka to można wykorzystać cienki nóż i zrobić to samo co z patyczkiem.
UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe ciasto można podzielić na 8 do 12 porcji.
Jedna porcja (1/8) będzie miała:
KALORIE: 453
BIAŁKO: 7,3 g
WĘGLOWODANY: 62,7 g
TŁUSZCZE: 19,2 g
CIASTO ZE ŚWIEŻĄ ŻURAWNIĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Ciasto ze świeżą żurawiną i orzechami. Pysznie i prosto ♥
Opis:
Super pomysł na słodki wypiek, czyli ciasto ze świeżą żurawiną. Ciasto jest odpowiednio słodkie, ale kwaskowaty smak żurawiny fantastycznie współgra z tą słodyczą.
Składniki:
Składniki na polewę
Przygotowanie:
- Zacznij od rozpuszczenia kawałków masła w rondelku. Kiedy masło się rozpuści, to odłóż rondelek na chwilę na bok, aby masło trochę przestygło (minimum 5 minut). Do większej miski wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną, cukier biały i cukier waniliowy, sól plus ewentualnie startą skórkę z jednej pomarańczy.
- W osobnej misce wymieszaj “składniki mokre”, czyli jajka (rozbełtaj je wcześniej), dodaj sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy (dwie łyżki), roztopione masło oraz mleko (albo maślankę). Składniki muszą być dobrze połączone.
- Teraz wlej mokre składniki i do suchych i je połącz. Mieszaj jednak do czasu wyraźnego połączenia się składników, ale nie dłużej. Do masy dodaj żurawinę oraz posiekane orzechy i przemieszaj. Masę przełóż do formy do ciasta, która została wcześniej lekko wysmarowana masłem.
- Piecz przez godzinę i 10 minut albo do “suchego patyczka”. Po godzinie, na ostatnie 10 minut, jeśli zauważysz, że wierzch ciasta jest mocno przypieczony to przykryj go papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Ciasto (po ostudzeniu) możesz polukrować. Aby zrobić lukier wymieszaj przesiany przez sitko cukier puder z sokiem z pomarańczy albo cytryny i polej cały wierzch ciasta lukrem. Poczekaj aż lukier zastygnie. Smacznego ♥