Zupa owocowa. Dwa sposoby.

By misziza
2024-08-03
Rating: 0.00
(0)

Zupy owocowe z wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. U mnie jest to dokładnie zupa z dzieciństwa – taką zupkę robiłam mi moja babcia, która mieszkała na wsi i miała mały sad, a owoce zbierała z własnego ogrodu. Piękne wspomnienia i piękne czasy ♥ Jak byłam mała najczęściej robiła zupę truskawkową albo jabłkową (z papierówek). Ja dzisiaj postanowiłam wykorzystać maliny, bo miałam ich naprawdę sporo z ogrodu, więc chciałabym je po prostu wykorzystać. Ale możesz wykorzystać nie tylko maliny, ale również inne owoce np. truskawki, borówki, czereśnie, czy wiśnie. Polecam je mieszać 😉

Zupa owocowa z malin może być dość kwaśna, bo same maliny bywają czasem kwaskowate. Smak zupy owocowej będzie zależał od smaku samych owoców. I jeśli owoce są słodkie, to nie trzeba będzie dodawać dużo cukru, ale jeśli same owoce są zbyt mocno kwaskowate, a Ty albo Twoi bliscy lubią słodsze zupy, to trzeba będzie użyć więcej cukru. Przygotowałam dwa przepisy na zupę owocową. Różnią się sposobem zagęszczenia zupy: w pierwszej wersji użyłam skrobi ziemniaczanej, a w drugiej kisielu. Obydwa sposoby są dobre, choć mi bardziej smakuje z kisielem ♥

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ OWOCOWĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

zupa owocowa

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

OWOCE – Piękno tej zupy tkwi nie tylko w prostocie, ale i w tym, że do tej zupy można wykorzystać większość owoców. I można je też mieszać 🙂 Polecam szczególnie: truskawki, maliny, borówki, jagody, porzeczki, czereśnie, wiśnie, śliwki.

CUKIER – Nie mogę podać dokładnej ilości cukru, jaką powinno się użyć, bo to zależy ściśle od tego, jaki smak chcesz uzyskać. Czy wolisz słodkie, słodko – kwaśne, czy bardziej kwaskowate zupy 😉 Polecam jednak użyć minimum 3 – 4 łyżki cukru na litr, natomiast górna granica zależy od Ciebie i od słodyczy owoców, które używasz. – inaczej będzie smakować zupa ze słodkimi truskawkami, a inaczej z kwaśnymi wiśniami.

SKŁADNIKI DO ZAGĘSZCZENIA ZUPY: mąka albo skrobia ziemniaczana (1 wersja) albo kisiel (2 wersja).

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – woda, cytryna plus opcjonalnie słodka śmietanka 30 % do zabielenia.

zupa owocowa
zupa owocowa

ZUPA OWOCOWA. KROK PO KROKU.

wersja 1 – zupa owocowa zagęszczona skrobią/mąką ziemniaczaną

KROK 1.

Przygotuj owoce. W zależności jakie owoce używasz, to usuń z nich pestki (np. czereśnie, wiśnie, śliwki), szypułki (truskawki), a większe owoce pokrój na mniejsze kawałki.

Do garnka wlej wodę, a kiedy woda się zagotuje, to dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj je około 20 minut.

zupa-owocowa-przygotowanie-krok-1.j
zupa-owocowa-przygotowanie-krok-1.j

KROK 2.

W międzyczasie dodaj cukier zwykły plus cukier waniliowy. To ile cukru dodasz zależy od tego, czy użyte przez Ciebie owoce są dość słodkie, czy raczej kwaśne. Polecam użyć minimum 4 czubate łyżki cukru i jeśli to nie wystarczy, to zwiększyć tę ilość. Możesz też dodać pół małej cytryny albo limonki – jeśli użyte owoce są słodkie.

Następnie za pomocą blendera ręcznego zblenduj zupę.

zupa-owocowa-przygotowanie-krok-2a.
zupa-owocowa-przygotowanie-krok-2a.
zupa-owocowa-przygotowanie-krok-2b.
zupa-owocowa-przygotowanie-krok-2b.

KROK 3.

W osobnej miseczce wymieszaj 5 łyżek zimnej wody z 2 czubatymi łyżkami skrobi albo mąki ziemniaczanej. Wymieszaj bardzo dobrze, tak aby skrobia/mąka ziemniaczana ładnie się rozpuściła, a potem powoli wlewaj tak przygotowaną skrobię/mąkę do zupy. Wlewając, cały czas energicznie mieszaj.

Poczekaj aż zupa ponownie się zagotuje i gotuj ją na małym ogniu jeszcze. około 2 minuty.

zupa-owocowa-przygotowanie-krok-3a
zupa-owocowa-przygotowanie-krok-3a
zupa-owocowa-przygotowanie-krok-3b.
zupa-owocowa-przygotowanie-krok-3b.
zupa owocowa z makaronem
zupa owocowa z makaronem

wersja 2. – zupa owocowa zagęszczona kisielem

KROK 1.

Przygotuj owoce. W zależności jakie owoce używasz, to usuń z nich pestki (np. czereśnie, wiśnie, śliwki), szypułki (truskawki), a większe owoce pokrój na mniejsze kawałki.

Do garnka wlej wodę, a kiedy woda się zagotuje, to dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj je około 20 minut.

zupa-owocowa-przygotowanie-krok-1a
zupa-owocowa-przygotowanie-krok-1a

KROK 2.

W międzyczasie dodaj cukier i cukier waniliowy. To ile cukru dodasz zależy od tego, czy użyte przez Ciebie owoce są dość słodkie, czy raczej kwaśne. Polecam użyć minimum 4 czubate łyżki cukru i jeśli to nie wystarczy, to zwiększyć tę ilość w razie potrzeb. Możesz też dodać pół małej cytryny albo limonki – jeśli użyte owoce są słodkie.

Następnie za pomocą blendera ręcznego zblenduj zupę.

zupa-owocowa-przygotowanie-krok-2a
zupa-owocowa-przygotowanie-krok-2a
zupa-owocowa-przygotowanie-krok-2b
zupa-owocowa-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Do kubeczka wlej trochę gotującej się zupy np. pół chochelki i od razu wsyp kisiel. Energicznie przemieszaj, tak aby się dobrze rozpuścił – mieszaj tak około pół minuty, a potem od razu wlej do gotującej się zupy. Podczas wlewania do zupy cały czas mieszaj zupę.

Poczekaj aż zupa ponownie się zagotuje i gotuj ją na małym ogniu jeszcze. około 2 minuty.

Warto podawać z makaronem, zwłaszcza jajecznym albo kluseczkami.

zupa-owocowa-przygotowanie-krok-3a-
zupa-owocowa-przygotowanie-krok-3a-
zupa-owocowa-przygotowanie-krok-3b
zupa-owocowa-przygotowanie-krok-3b

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całą zupę można podzielić na 4 – 5 porcji.

Jedna porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu;

KALORIE: 118

BIAŁKO: 1 g

TŁUSZCZE: 0,5 g

WĘGLOWODANY: 28,5 g

Wartość policzona bez makaronu i przy dodaniu 4 łyżek cukru.

zupa owocowa
zupa owocowa

ZUPA OWOCOWA – WERSJA 1 – ZAGĘSZCZONA SKROBIĄ/MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ.

zupa truskawkowa

Zupa owocowa z makaronem

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 118 kcal

Składniki
  

  • 1,25 litra (5 szklanek) wody
  • 500 – 600 g owoców np. truskawek, malin, borówek
  • cukier – według potrzeb, minimum 4 łyżki jeśli chcesz uzyskać słodszą zupę, to dodaj więcej
  • łyżka cukru waniliowego opcjonalnie
  • pół limonki albo 1 łyżka cytryny dodaj tylko, gdy owoce są słodkie, jeśli są to kwaśne owoce, to nie dodawaj

do zagęszczenia zupy

  • 5 łyżek zimnej wody
  • 2 czubate łyżki skrobi albo mąki ziemniaczanej

Instrukcje
 

  • Przygotuj owoce. W zależności jakie owoce używasz, to usuń z nich pestki (np. czereśnie, wiśnie, śliwki), szypułki (truskawki), a większe owoce pokrój na mniejsze kawałki.
    Do garnka wlej wodę, a kiedy woda się zagotuje, to dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj je około 20 minut.
  • W międzyczasie dodaj cukier i cukier waniliowy. To ile cukru dodasz zależy od tego, czy użyte przez Ciebie owoce są dość słodkie, czy raczej kwaśne. Polecam użyć minimum 4 czubate łyżki cukru i jeśli to nie wystarczy, to zwiększyć tę ilość. Możesz też dodać pół małej cytryny albo limonki – jeśli użyte owoce są słodkie.
    Następnie za pomocą blendera ręcznego zblenduj zupę.
  • W osobnej miseczce wymieszaj 5 łyżek zimnej wody z 2 czubatymi łyżkami skrobi albo mąki ziemniaczanej. Wymieszaj bardzo dobrze, tak aby skrobia/mąka ziemniaczana ładnie się rozpuściła, a potem powoli wlewaj tak przygotowaną skrobię/mąkę do zupy. Wlewając, cały czas energicznie mieszaj.
    Poczekaj aż zupa ponownie się zagotuje i gotuj ją na małym ogniu jeszcze. około 2 minuty.

Film

ZUPA OWOCOWA – WERSJA 2 – ZAGĘSZCZONA KISIELEM

zupa owocowa

Zupa owocowa z kisielem

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 118 kcal

Składniki
  

  • 1,25 litra (5 szklanek wody)
  • 500 – 600 owoców np. truskawek
  • cukier – według potrzeb, najlepiej minimum 4 łyżki
  • łyżka cukru waniliowego
  • pół limonki albo małej cytryny opcjonalnie, jeśli użyte owoce są słodkie

Do zagęszczenia

  • kisiel – najlepiej o smaku użytych owoców np. kisiel truskawkowy

Instrukcje
 

  • Przygotuj owoce. W zależności jakie owoce używasz, to usuń z nich pestki (np. czereśnie, wiśnie, śliwki), szypułki (truskawki), a większe owoce pokrój na mniejsze kawałki.
    Do garnka wlej wodę, a kiedy woda się zagotuje, to dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj je około 20 minut.
  • W międzyczasie dodaj cukier i cukier waniliowy. To ile cukru dodasz zależy od tego, czy użyte przez Ciebie owoce są dość słodkie, czy raczej kwaśne. Polecam użyć minimum 4 czubate łyżki cukru i jeśli to nie wystarczy, to zwiększyć tę ilość w razie potrzeb. Możesz też dodać pół małej cytryny – jeśli użyte owoce są słodkie.
    Następnie za pomocą blendera ręcznego zblenduj zupę.
  • Do kubeczka wlej trochę gotującej się zupy np. pół chochelki i od razu wsyp kisiel. Energicznie przemieszaj, tak aby się dobrze rozpuścił – mieszaj tak około pół minuty, a potem od razu wlej do gotującej się zupy. Podczas wlewania do zupy cały czas mieszaj zupę.
  • Poczekaj aż zupa ponownie się zagotuje i gotuj ją na małym ogniu jeszcze. około 2 minuty.

Film

zupa truskawkowa
zupa truskawkowa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close