Morele są naprawdę świetnym owocem. Dojrzałe morele są soczyste, aksamitne w dotyku, słodziutkie, ale nie mdłe, bo jednak mają tę odpowiednią kwaskowatą nutę. Dzięki temu są idealne do słodkich wypieków. Dlatego mam dla Ciebie idealne ciasto na wiosnę i lato, czyli ciasto z morelami z dodatkiem słodkiej kruszonki. Ciasto smakuje trochę jak drożdżowe, ale robi się go o wiele krócej i prościej.
Zrobiłam to ciasto z morelami i rozeszło się dosłownie w kilka chwil. Fakt, że użyłam mniejszej formy do pieczenia, więc nie czuć było od razu tej wielkości, ale i tak to imponujący wynik 😉 Oczywiście jest to ciasto z morelami, ale jeśli ich nie masz, to możesz użyć innych owoców np. śliwek, borówek, czy mrożonych malin. Także jeśli masz ochotę na coś słodkiego np. do popołudniowej kawy, to polecam Ci to proste ciasto z morelami.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CIASTO Z MORELAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK PROSTO JEST JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MORELE – Morele są mniejsze od brzoskwiń i lepiej od nich nadają się do tego konkretnego ciasta. Smak moreli można porównać właśnie do brzoskwiń, ale z bardziej wyrazistą nutą słodyczy i nieco mniejszą ilością soku. Wprawdzie są słodkie, ale mają jednak pewną przyjemność kwaskowatość. Wybierz morele dojrzałe, ale nie przejrzałe ani bardzo miękkie.
MĄKA PSZENNA – Najlepsza będzie zwykła mąką tortowa, typ 450.
MASŁO – Masła trzeba użyć całkiem sporo, bo całą kostkę plus dwie łyżki osobno na kruszonkę, ale dzięki temu ciasto ma wspaniały, maślany smak.
CUKIER – Jeśli chodzi o cukier, to dodaj zwykły biały. Ja użyłam 3/4 szklanki cukru, ale jeśli wolisz jeszcze słodsze wypieki, to dodaj całą szklankę.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – sól, cytryna (skóra plus sok), proszek do pieczenia, jajka, rozmiar L oraz mleko.
CIASTO Z MORELAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od przygotowanie kruszonki. W rondelku rozpuść 40 g masła. Kiedy się rozpuści, to zostaw do przestygnięcia na minimum 5 minut. Dodaj 1/3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru oraz szczyptę soli. Przemieszaj i za pomocą palców utrzyj składniki, tak aby powstała kruszonka. Przełóż kruszonkę do lodówki na czas przygotowania ciasta.
KROK 2.
Zetrzyj skórkę z dobrze oczyszczonej, jednej, dużej cytryny. Do miski wsyp cukier i dodaj skórę. Za pomocą palców dobrze połącz skórkę z cukrem. Skórka cytryny zawiera olejek eteryczny, który odpowiada za jej piękny, cytrusowy aromat. Pocieranie skórki o cukier sprawia, że uwalnia się ten intensywny zapach i posmak cytryny.
KROK 3.
Do miski dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Dobrze przemieszaj, aby składniki się połączyły.
KROK 4.
Następnie dodaj połowę pokrojonego na kawałki miękkiego masła (100 g) i zmiksuj, tak aby masło połączyło się z ciastem (ciasto będzie trochę grudkowate). Kiedy się połączą, to dodaj resztę pokrojonego masła i ponownie zmiksuj aż do połączenia składników.
KROK 5.
Teraz dodaj całe jajka w temp. pokojowej oraz ekstrakt waniliowy i dobrze zmiksuj aż do połączenia się składników. Na koniec dodaj mleko oraz sok z cytryny i znowu zmiksuj aż powstanie jednolite ciasto.
KROK 6.
Teraz do ciasta dodaj przekrojone na pół morele i delikatnie, ale dobrze wmieszaj je w ciasto.
KROK 7.
Formę do ciasta wysmaruj masłem i przełóż ciasto do formy. Wierzch ciasta posyp kruszonką i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) Piecz przez około 60 – 70 minut. Czas może się trochę wydłużyć, dlatego zrób test suchego patyczka. Czas zależy od użytej foremki i Twojego piekarnika, dlatego tak po około 55 – 60 minutach warto zrobić test suchego patyczka. Jeśli patyczek będzie suchy albo prawie suchy, to ciasto jest gotowe. Zamiast patyczka można użyć też długi cienki nóż. Po około 40 minutach pieczenia, jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka to warto nakryć ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia.
Po upieczeniu odczekaj około 30 minut zanim wyjmiesz ciasto z formy. Jeśli chcesz możesz po przestudzeniu ciasto oblać go polewą. Żeby przygotować polewę, to najlepiej wymieszać przesiany przez sitko cukier puder z sokiem z cytryny.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE POMYSŁY NA PYSZNE, SŁODKIE WYPIEKI ♥ SPRAWDŹ KONIECZNIE:
Drożdżówka z rabarbarem. – Kuchnia Izy
Ciasto z mrożonymi jagodami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy
Muffinki cytrynowe – puszyste i aromatyczne. – Kuchnia Izy
Babka jogurtowa. – Kuchnia Izy
Ciasto cytrynowe. Proste i najlepsze. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe ciasto można podzielić na około 8 porcji.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu;
KALORIE: 496
BIAŁKO: 7,3 g
TŁUSZCZE: 27,5 g
WĘGLOWODANY: 55,5 g
CIASTO Z MORELAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Ciasto z morelami. Proste i pyszne.
Ingredients
- 1 duża cytryna skórka plus dwie łyżki soku z cytryny
- 3/4 szklanki białego cukru można dać całą szklankę
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej przesianej przez sitko
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g masła
- 3 jajka, rozmiar L
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki mleka
- około 250 – 300 g moreli, przekrojonych na pół
składniki na kruszonkę:
- około 40 g masła (dwie czubate łyżki) roztopione, przestudzone
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
Składniki na lukier – lukier jest opcjonalny
- 3/4 szklanki cukru pudru, przesianego przez sitko można dać mniej
- około łyżka, dwie soku z cytryny jak dasz więcej, to lukier będzie rzadszy
Instructions
- Zacznij od przygotowanie kruszonki. W rondelku rozpuść 40 g masła. Kiedy się rozpuści, to zostaw do przestygnięcia na minimum 5 minut. Dodaj 1/3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru oraz szczyptę soli. Przemieszaj i za pomocą palców utrzyj składniki, tak aby powstała kruszonka. Przełóż kruszonkę do lodówki na czas przygotowania ciasta.
- Zetrzyj skórkę z dobrze oczyszczonej, jednej, dużej cytryny. Do miski wsyp cukier i dodaj skórę. Za pomocą palców dobrze połącz skórkę z cukrem. Skórka cytryny zawiera olejek eteryczny, który odpowiada za jej piękny, cytrusowy aromat. Pocieranie skórki o cukier sprawia, że uwalnia się ten intensywny zapach i posmak cytryny.
- Do miski dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Dobrze przemieszaj, aby składniki się połączyły.
- Następnie dodaj połowę pokrojonego na kawałki miękkiego masła (100 g) i zmiksuj, tak aby masło połączyło się z ciastem (ciasto będzie trochę grudkowate). Kiedy się połączą, to dodaj resztę pokrojonego masła i ponownie zmiksuj aż do połączenia składników.
- Teraz dodaj całe jajka w temp. pokojowej oraz ekstrakt waniliowy i dobrze zmiksuj aż do połączenia się składników. Na koniec dodaj mleko oraz dwie łyżki soku z cytryny i znowu zmiksuj aż powstanie jednolite ciasto.
- Teraz do ciasta dodaj przekrojone na pół morele i delikatnie, ale dobrze wmieszaj je w ciasto.
- Formę do ciasta wysmaruj masłem i przełóż ciasto do formy. Wierzch ciasta posyp kruszonką i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) Piecz przez około 60 – 70 minut. Czas może się trochę wydłużyć, dlatego zrób test suchego patyczka. Czas zależy od użytej foremki i Twojego piekarnika, dlatego tak po około 55 – 60 minutach warto zrobić test suchego patyczka. Jeśli patyczek będzie suchy albo prawie suchy, to ciasto jest gotowe. Zamiast patyczka można użyć też długi cienki nóż. Po około 40 minutach pieczenia, jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka to warto nakryć ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia.Po upieczeniu odczekaj około 30 minut zanim wyjmiesz ciasto z formy. Jeśli chcesz możesz po przestudzeniu ciasto oblać go polewą. Żeby przygotować polewę, to najlepiej wymieszać przesiany przez sitko cukier puder z sokiem z cytryny.