Jest to deser z czereśniami, który robi się prościej niż jakiekolwiek ciasto. Smak ma też ciekawy i myślę, że zaskoczy bardzo pozytywnie niejedną osobę. Clafoutis (czyt. klafuti) to tradycyjny, popularny francuski deser pochodzący z regionu Limousin. Jest to ciasto na bazie mąki, mleka i jajek i zapieka się go z owocami. Najczęściej używa się wiśni albo właśnie czereśni. Taki deser jest łatwy i szybki w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Deser w stylu Clafoutis ma delikatny, kremowy smak, który idealnie komponuje się z kwaskowatością i słodyczą owoców.
Clafoutis można podawać na ciepło lub zimno, w zależności od tego jak bardziej komuś smakuje. Ja wolę jak jest jeszcze ciepły – wtedy smakuje mi najbardziej ♥ Dlaczego w tytule podałam, że to przepis na deser w stylu Clafoutis? Tradycyjny Clafoutis ma określone proporcje między owocami a ciastem, a ja postanowiłam praktycznie podwoić składniki na ciasto. Konsystencja deseru jest nieco inna niż w oryginale, ale metoda robienia i smak są bardzo podobne. Pisząc, że przygotowuje się ten deser naprawdę prosto, to prawda! Ciasto przygotujesz w tak prosty sposób jak ciasto na naleśniki. Polecam składniki zblendować w blenderze kielichowym, wtedy ciasto będzie idealnie gładkie.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA DESER Z CZEREŚNIAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
CZEREŚNIE – Ważne, żeby były to dojrzałe, świeże i soczyste czereśnie. Po prostu najlepsze jakie znajdziesz 😉 Wybieraj czereśnie o głębokim, ciemnym kolorze, które są oznaką dojrzałości i słodyczy. Unikaj owoców z jasnymi plamami lub przebarwieniami. Dobre czereśnie powinny być jędrne i soczyste. Sprawdź, czy owoce nie są zbyt miękkie lub uszkodzone, co może świadczyć o ich przejrzałości lub zepsuciu. Pestki czereśni trzeba usunąć przed dodaniem ich do clafoutis. Możesz użyć specjalnego narzędzia do drylowania czereśni albo usunąć przepoławiając czereśnie ostrym nożykiem i ostrożnie wyciągnąć pestkę.
SKŁADNIKI NA CIASTO – mąka pszenna, jajka (rozmiar L), mleko, cukier, ekstrakt waniliowy, sól. Ciasto jest rzadkie, podobne do ciasta naleśnikowego, dzięki czemu łatwo otacza owoce i piecze się równomiernie, tworząc delikatny, budyniowy spód. Pamiętaj, że jajka powinny być w temp. pokojowej.
Deser z czereśniami w stylu francuskiego Clafoutis. Krok po kroku.
KROK 1.
Zacznij od przygotowania czereśni. Czereśnie umyj, osusz i usuń pestki. Możesz użyć drylownicy albo ostrego noża. Ja polecam przepołowić każdą czereśnię za pomocą noża i ostrożnie usunąć pestkę.
Uwaga! Można użyć innych owoców w podobnej proporcji np. borówki, maliny, kawałki truskawek.
KROK 2.
Teraz trzeba zmiksować wszystkie składniki na ciasto. Ja polecam je po prostu zblendować w blenderze kielichowym – wtedy będzie najszybciej i ciasto będzie gładkie. W blenderze umieść mleko, jajka, mąkę, cukier, sól i ekstrakt waniliowy i dobrze wszystko zblenduj, tak aby powstała jednolita, gładka masa. Uwaga! Jeśli po blendowaniu na ściankach blendera zostało trochę mąki, to ją zgarnij do środka i ponownie wszystko zblenduj.
KROK 3.
Formę do zapiekania, może być jakaś głębsza forma do tarty albo po prostu naczynie do zapiekania wysmaruj lekko masłem. Na dno równomiernie wyłóż czereśnie i zalej je ciastem.
KROK 4.
Formę włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (góra – dół) i piecz około 55 – 60 minut. Na ostatnie 25 minut pieczenia przykryj wierzch ciasta papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 15 minut aż deser trochę przestygnie. Warto posypać wierzch cukrem pudrem. Można jeść na ciepło albo na zimno.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Jeśli lubisz różne słodkie desery albo ciasto z owocami, to mam dla Ciebie kilka ciekawych propozycji:
Muffiny z mrożonymi malinami. Proste, ale zachwycająco smaczne ♥ – Kuchnia Izy
Ciasto z brzoskwiniami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy
Ciasto z truskawkami. Proste i najlepsze. – Kuchnia Izy
Ciasto z morelami. Prosto i pysznie. – Kuchnia Izy
Ciasto z mrożonymi jagodami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Cały deser można podzielić na około 8 porcji.
Jedna porcja to będzie w przybliżeniu:
KALORIE: 273
BIAŁKO: 8,7 g
TŁUSZCZE: 6,8 g
WĘGLOWODANY: 44,6 g
Deser z czereśniami w stylu francuskiego Clafoutis!
Ingredients
- 500 g czereśni (bez pestek), przekrojonych na pół można zastąpić innymi ulubionymi owocami np. borówkami, malinami, truskawkami
- 2 szklanki mleka (najlepiej 3,2 %)
- 3/4 szklanki białego cukru
- 5 jajek, rozmiar L, temp, pokojowa
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki (półtora) mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- około łyżka masła do posmarowania formy/naczynia do zapiekania
- cukier puder do posypania deseru opcjonalnie
Instructions
- Zacznij od przygotowania czereśni. Czereśnie umyj, osusz i usuń pestki. Możesz użyć drylownicy albo ostrego noża. Ja polecam przepołowić każdą czereśnię za pomocą noża i ostrożnie usunąć pestkę.Uwaga! Można użyć innych owoców w podobnej proporcji np. borówki, maliny, kawałki truskawek.
- Teraz trzeba zmiksować wszystkie składniki na ciasto. Ja polecam je po prostu zblednować w blenderze kielichowym – wtedy będzie najszybciej i ciasto będzie gładkie. W blenderze umieść mleko, jajka, mąkę, cukier, sól i ekstrakt waniliowy i dobrze wszystko zblenduj, tak aby powstała jednolita, gładka masa. Uwaga! Jeśli po blednowaniu na ściankach blednera zostało trochę mąki, to ją zgarnij do środka i ponownie wszystko zblenduj.
- Formę do zapiekania, może być jakaś głębsza forma do tarty albo po prostu naczynie do zapiekania wysmaruj lekko masłem. Na dno równomiernie wyłóż czereśnie i zalej je ciastem.
- Formę włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (góra – dół) i piecz około 55 – 60 minut. Na ostatnie 25 minut pieczenia przykryj wierzch ciasta papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 15 minut aż deser trochę przestygnie. Możesz posypać wierzch cukrem pudrem. Można jeść na ciepło albo na zimno.