Jeśli szukasz pomysłu na szybki, pyszny obiad, to gnocchi z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym z dodatkiem serka śmietankowego to może być strzał w dziesiątkę! 😉 Te mięciutkie, włoskie kluseczki, które właściwie łatwo zastąpić naszymi polskimi kopytkami połączone z soczystym kurczakiem, szpinakiem i kremowym sosem to uczta dla podniebienia, a przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę. Dodałam do sosu serek śmietankowy, ale idealny będzie również serek mascarpone. To szybki, łatwy obiad, który zrobisz bez problemu, a znajomi i rodzina pomyślą, że jesteś kulinarnym mistrzem! 😉
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Ten pomysł na szybki obiad to zdecydowanie jeden z moich ulubionych dań z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Gnocchi możesz przyrządzić samemu, ale łatwo je kupić w sklepie, więc do wersji “na szybko” te kupne gnocchi nadają się idealnie. Sam sos dzięki dodatku w postaci serka śmietankowego ma przyjemnie kremową, aksamitną konsystencję. To wszystko sprawia, że danie z pewnością Ci się spodoba. ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA GNOCCHI Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
GNOCCHI – Gnocchi to rodzaj włoskich kluseczek, które są zwykle przygotowywane z ziemniaków, mąki i jajek. Są one formowane w małe, kuliste kształty i często mają charakterystyczną, delikatną konsystencję. Często mają delikatne rowki, co pozwala im zatrzymać sos lub wyraźniej wchłonąć smak przygotowanego dania. Możesz kupić gnocchi w sklepie (w szybszej wersji) albo przygotować je samemu. Gnocchi możesz w tym przepisie zastąpić kopytkami w tej samej proporcji.
PIERSI Z KURCZAKA – Piersi z kurczaka to świetny wybór na szybkie obiady, ponieważ są chude, delikatne i szybko się gotują. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, aby mięso było świeże, o jednolitej, jasnoróżowej barwie, bez przebarwień i nieprzyjemnego zapachu. Ważne jest także, aby unikać mięsa nastrzykiwane wodą lub konserwantami.
BABY SZPINAK – Baby szpinak to młode, delikatne liście szpinaku, które zbiera się we wczesnej fazie wzrostu. W porównaniu do dojrzałego szpinaku, ma łagodniejszy smak, jest bardziej miękki. Jeśli nie masz baby szpinaku, to możesz pominąć ten składniki albo go czymś zastąpić np. pikantniejszą w smaku rukolą, delikatną w smaku roszponką, czy np. jarmużem.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło plus oliwę z oliwek lub olej roślinny, czosnek, śmietanka 30 %, woda, oregano, sól i pieprz, serek śmietankowy (lub serek Mascarpone), natka pietruszki i opcjonalnie suszone pomidory.
GNOCCHI Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie ściśle według instrukcji na opakowaniu, odcedź, przepłucz zimną wodą i odłóż na bok. Gnocchi dodaje się na koniec przygotowania dania. Pamiętaj, aby nie trzymaj gnocchi w wodzie dłużej niż wymaga tego przepis na opakowaniu, bo gnocchi będę zbyt miękkie i rozgotowane.
KROK 2.
Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki – wielkość tak “na jednego gryza”. Na patelni rozpuść masło i dodaj trochę oleju roślinnego albo oliwy. Następnie dodaj na patelnię pokrojone piersi z kurczaka, dobrze je posól i popieprz i smaż kilka minut aż będzie całkowicie usmażony. Pod koniec smażenia dodaj starty na tarce albo posiekany czosnek, przemieszaj go z kurczakiem i przesmaż z pół minuty.
KROK 3.
Następnie wlej na patelnię śmietankę 30 % oraz wodę. Dodaj też suszone oregano albo zioła prowansalskie i wszystko przemieszaj. Kiedy sos się zagotuje to zmniejsz ogień i dodaj serek śmietankowy i dobrze go wmieszaj w sos. Gotuj sos na małym ogniu około 8 – 10 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje. W międzyczasie posól go i popieprz do smaku.
KROK 4.
Następnie dodaj liście baby szpinaku i wmieszaj je w sos. Po około minucie, dwóch minutach liście baby szpinaku zwiędną i stracą swoją objętość.
KROK 5.
Na koniec dodaj ugotowane wcześniej gnocchi (albo kopytka) oraz natkę pietruszki i dobrze wszystko przemieszaj. Jeśli dodajesz suszone pomidory, to również dodaj je teraz i dobrze przemieszaj. Danie podawaj od razu.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE INNE POMYSŁY NA PYSZNE I SZYBKIE DO ZROBIENIA DANIA Z KURCZAKIEM:
Gnocchi z kurczakiem i serkiem śmietankowym. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i pomidorami w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Kurczak słodko-ostry. – Kuchnia Izy
10 pomysłów na szybki obiad z kurczakiem. – Kuchnia Izy
Gnocchi z kurczakiem i pieczarkami. – Kuchnia Izy
Kurczak curry z cukinią. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja miała w przybliżeniu:
KALORIE: 690
BIAŁKO: 37,2 g
TŁUSZCZE: 39,2 g
WĘGLOWODANY: 46 g
Wartość została policzona bez opcjonalnych suszonych pomidorów.
GNOCCHI Z KURCZAKIEM I SZPIANKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Gnocchi z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym z dodatkiem serka śmietankowego
Ingredients
- 500 g gnocchi (jedno opakowanie) można zastąpić kopytkami w tej samej proporcji
- około 500 – 600 g piersi z kurczaka (dwie duże albo trzy małe)
- 3 ząbki czosnku
- 30 g masła plus 2 – 3 łyżki oleju lub oliwy (tłuszcz do smażenia)
- sól i pieprz do smaku
- dwie łyżeczki oregano albo ziół prowansalskich
- 200 g śmietanki 30 %
- 200 g serka śmietankowego naturalnego (albo serka mascarpone)
- 3/4 szklanki wody
- natka pietruszki
- około 100 – 150 g suszonych pomidorów (opcjonalnie)
- 100 g baby szpinaku
Instructions
- Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie ściśle według instrukcji na opakowaniu, odcedź, przepłucz zimną wodą i odłóż na bok. Gnocchi dodaje się na koniec przygotowania dania. Pamiętaj, aby nie trzymaj gnocchi w wodzie dłużej niż wymaga tego przepis na opakowaniu, bo gnocchi będę zbyt miękkie i rozgotowane.
- Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki – wielkość tak “na jednego gryza”. Na patelni rozpuść masło i dodaj trochę oleju roślinnego albo oliwy. Następnie dodaj na patelnię pokrojone piersi z kurczaka, dobrze je posól i popieprz i smaż kilka minut aż będzie całkowicie usmażony. Pod koniec smażenia dodaj starty na tarce albo posiekany czosnek, przemieszaj go z kurczakiem i przesmaż z pół minuty.
- Następnie wlej na patelnię śmietankę 30 % oraz wodę. Dodaj też suszone oregano albo zioła prowansalskie i wszystko przemieszaj. Kiedy sos się zagotuje to zmniejsz ogień i dodaj serek śmietankowy i dobrze go wmieszaj w sos. Gotuj sos na małym ogniu około 8 – 10 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje. W międzyczasie posól go i popieprz do smaku.
- Potem dodaj liście baby szpinaku i wmieszaj je w sos. Po około minucie, dwóch minutach liście baby szpinaku zwiędną i stracą swoją objętość.
- Na koniec dodaj ugotowane wcześniej gnocchi (albo kopytka) oraz natkę pietruszki i dobrze wszystko przemieszaj. Jeśli dodajesz suszone pomidory, to również dodaj je teraz i dobrze przemieszaj. Danie podawaj od razu.
Pycha! Faktycznie szybko się robi. Mieliśmy na obiad i wszystko zjedzone. Polecam ten przepis.