Makaron Udon z kurczakiem i warzywami.

By misziza
2024-02-07

Z makaronem Udon można zrobić wiele świetnych dań. Dzisiaj mam dla Ciebie przepyszny makaron Udon z kurczakiem i warzywami, a konkretnie z papryką i marchewką w mega ciekawym, oryginalnym sosie na bazie sosu Hoisin. Osobiście makaron Udon jest moim ulubionym makaronem w stylu azjatyckim i wolę go nieco bardziej niż np. makaron soba, ryżowy, czy sojowy. Charakterystyczne dla Udonu jest to, że jest grubszy i bardziej mięsisty niż inne rodzaje makaronu japońskiego, takie jak soba. Ma gładką, elastyczną konsystencję i jest dość sycący.

Jeśli chodzi o sos, to trochę poeksperymentowałam z sosem Hoisin. Kupiłam go jakiś czas temu i stwierdziłam, że przyszedł czas, aby go wreszcie wykorzystać. Wiem jednak, że sos Hoisin nie jest powszechnie dostępny w sklepach i z reguły trzeba go zamawiać w sklepach internetowych, dlatego bardzo łatwo jest go zastąpić w tym przepisie innych sosem, a konkretnie słodkim sosem chilli. Oczywiście smak będzie trochę inny, ale danie będzie równie pyszne ♥

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON UDON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:

makaron udon z kurczakiem

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

MAKARON UDON – Makaron Udon jest dostępny w sklepach w wersji suchej i świeżej. O wiele częściej (przynajmniej z mojego doświadczenia) jest dostępny makaron świeży i taki właśnie wykorzystałam. Świeży makaron jest wstępnie ugotowany i pakowany próżniowy. Taki makaron wystarczy, że wrzucisz do wrzątku na 2 czy 3 minuty i już jest gotowy.

Uwaga! Makaron Udon można zastąpić w tym przepisie makaronem ryżowym (tym zwykłym, grubszym, nie cienkim).

WARZYWA – Do przygotowania dania użyłam paprykę, marchewkę. Marchewkę i paprykę podsmażamy około 5 minut. Te warzywa są świetne do tego typu dań (stir-fry), ale możesz również wykorzystać inne warzywa np. groszek cukrowy, kawałki brokuła, cukinie, czy nawet kalarepę. Ja szczególnie lubię od czasu do czasu dorzucić kalarepę 😉 Raczej nie używaj więcej niż dwa rodzaje warzyw. Wybierz dwa Twoje ulubione.

KURCZAK – Idealne do tego dania są oczywiście piersi z kurczaka. Radzę każdą pierś pokroić na pół, a każdą połówkę na dość cienkie kawałki.

SOS. SKŁADNIKI:

Sos Hoisin – Sos ma piękny, ciemny kolor i ma słodko – słony smak. Głównym składnikiem sosu jest sos Hoisin. Sos Hoisin charakteryzuje się bogatym, słodko-pikantnym smakiem. Ma konsystencję podobną do karmelu i ciemnobrązowy kolor. Tak, jak wcześniej wspomniałam na tą chwilę nie zawsze można go kupić w zwykłych sklepach, dlatego można go w tej samej proporcji zastąpić łatwiej dostępnym słodkim sosem chili. Słodki sos chili jest trochę ostrzejszy od Hoisin, dlatego warto mieć to na uwadze przy zamianie sosów.

pozostałe składniki to sos sojowy (polecam ciemny sos sojowy), miód w formie płynnej, posiekane czosnek plus “kwaśny” składniki, czyli ocet ryżowy albo ocet jabłkowy lub sok z cytryny.

makaron udon z kurczakiem i hoisin
makaron udon z kurczakiem i hoisin

MAKARON UDON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od pokrojenia papryka w paski. Każdy pasek papryki polecam jeszcze przekroić na pół. Marchewkę pokrój w cienkie słupki lub paski. Kurczaka pokrój na kawałki. Każdą pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę pokrój w cienkie paski.

makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-1
makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj ze sobą sos Hoisin, sos sojowy, miód w formie płynnej, ocet ryżowy albo jabłkowy (lub sok z cytryny), posiekane ząbki czosnku oraz opcjonalnie obrany i starty kawałek imbiru.

makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-2
makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Świeży makaron Udon ugotuj w osolonej wodzie. Na opakowaniu będzie podany czas gotowania (w zależności od producenta będzie to około 2 do 4 minut) – makaron wyciągnij około 40, 45 sekund wcześniej niż jest podany czas gotowania. Po ugotowaniu makaronu, odcedź go, opłucz zimną wodą i odstaw na bok.  Nie trzymaj w wodzie dłużej, niż jest to wskazane na opakowaniu – makaron zrobi się papkowaty! Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kawałki kurczaka. Kurczaka dobrze posól i popierz i smaż kilka minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy będzie usmażony, to zdejmij go z patelni i odstaw na bok.

makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-3
makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć na patelnię pokrojoną paprykę i marchewkę. Smaż warzywa około 4 do 5 minut – marchewka powinna nieco zmięknąć, ale nadal pozostać twardsza, natomiast papryka będzie dość miękka. Warzywa mogą być lekko brązowe, ale nie za mocno. Po usmażeniu warzyw wlej połowę sosu oraz dodaj kurczaka z powrotem na patelnię. Przemieszaj.

makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-4.
makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-4.

KROK 5.

Na koniec dodaj ugotowany makaron i wlej resztę sosu. Dobrze przemieszaj i trzymaj chwilkę na patelni, aby mieć pewność, że wszystko jest ciepłe. Na koniec warto posypać posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Podawaj od razu.

makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-5
makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-5

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

makaron udon z kurczakiem i papryką
udon z kurczakiem i papryką

WARTOŚĆ ODZYWCZA

Całe danie można podzielić na 2 porcje.

Jedna porcja (bez oleju do smażenia) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 556

BIAŁKO: 61,5 g

TŁUSZCZE: 5 g

WĘGLOWODANY: 67 g

Masz ochotę na inne danie w stylu azjatyckim? Koniecznie wypróbuj:

MAKARON UDON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI, SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Makaron Udon z kurczakiem i warzywami.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 20 minutCzas oczekiwania: minutyCzas łącznie: 30 minutPorcje:2 porcjeKalorie:556 kcal Najlepsza pora roku:Zima

Opis

Świetny pomysł na szybki obiad w azjatyckim stylu, czyli pełen smaku makaron Udon z kurczakiem, papryką i marchewką i słodko – kwaśnym sosie na bazie sosu Hoisin.

Składniki

  • Składniki na sos:

Przygotowanie

  1. Zacznij od pokrojenia papryka w paski. Każdy pasek papryki polecam jeszcze przekroić na pół. Marchewkę pokrój w cienkie słupki lub paski. Kurczaka pokrój na kawałki. Każdą pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę pokrój w cienkie paski.
  2. Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj ze sobą sos Hoisin, sos sojowy, miód w formie płynnej, ocet ryżowy albo jabłkowy (lub sok z cytryny), posiekane ząbki czosnku oraz opcjonalnie obrany i starty kawałek imbiru.
  3. Świeży makaron Udon ugotuj w osolonej wodzie. Na opakowaniu będzie podany czas gotowania (w zależności od producenta będzie to około 2 do 4 minut) – makaron wyciągnij około 40, 45 sekund wcześniej niż jest podany czas gotowania. Po ugotowaniu makaronu, odcedź go, opłucz zimną wodą i odstaw na bok.  Nie trzymaj w wodzie dłużej, niż jest to wskazane na opakowaniu – makaron zrobi się papkowaty! Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kawałki kurczaka. Kurczaka dobrze posól i popierz i smaż kilka minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy będzie usmażony, to zdejmij go z patelni i odstaw na bok.
  4. W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć na patelnię pokrojoną paprykę i marchewkę. Smaż warzywa około 4 do 5 minut – marchewka powinna nieco zmięknąć, ale nadal pozostać twardsza, natomiast papryka będzie dość miękka. Warzywa mogą być lekko brązowe, ale nie za mocno. Po usmażeniu warzyw wlej połowę sosu oraz dodaj kurczaka z powrotem na patelnię. Przemieszaj.
  5. Na koniec dodaj ugotowany makaron i wlej resztę sosu. Dobrze przemieszaj i trzymaj chwilkę na patelni, aby mieć pewność, że wszystko jest ciepłe. Na koniec warto posypać posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Podawaj od razu.

Szukasz innego, równie fajnego przepisu na makaron Udon z kurczakiem? Sprawdź ten:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close