Młoda kapusta z boczkiem i z dodatkiem koperku to super smaczne polskie danie, które cieszy się dużą popularnością, szczególnie w sezonie wiosenno – letnim, kiedy młoda kapusta jest dostępna praktycznie w każdym sklepie.. To proste, pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, które można podawać jako dodatek do obiadu lub nawet jako samodzielne danie. Przyznam, że ja po prostu zjadłam taką pyszną kapustę z dodatkiem chrupiącego pieczywa i byłam usatysfakcjonowana kulinarnie 🙂 Uwaga, ten przepis jest bez zasmażki.
Głównym składnikiem tego dania jest oczywiście młoda kapusta, którą należy poszatkować, lekko podsmażyć, a potem dusić do miękkości. Do kapusty dodaje się podsmażony, chrupiący boczek oraz cebulę plus oczywiście przyprawy. Niektórzy dodają też inne warzywa, takie jak marchewka lub seler. Sprawdź ten przepis na młodą kapustę z boczkiem – jestem bardzo ciekawa czy Ci zasmakuje ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MŁODĄ KAPUSTĘ Z BOCZKIEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI
MŁODA KAPUSTA – Sezon na młodą kapustę trwa od maja do sierpnia. Warto kupować młodą kapustę na lokalnym targu lub u sprawdzonego sprzedawcy, aby mieć pewność świeżości.
Liście powinny być jędrne, ciasno do siebie przylegające i mieć żywy, zielony kolor. Unikaj kapusty z zwiędniętymi, żółtymi lub plamistymi liśćmi. Szukaj główki o zwartym kształcie, bez widocznych pęknięć lub ubytków. Kapusta powinna być ciężka w stosunku do swojego rozmiaru, co oznacza, że jest soczysta i świeża.
BOCZEK – Polecam wybrać boczek wędzony parzony, ale możesz też wybrać inny, ulubiony rodzaj boczku. Boczek surowy jest dość uniwersalny, ale ma łagodny smak. Natomiast boczek wędzony ma dymny aromat i intensywny smak. Boczek parzony jest delikatny i soczysty.
Boczek pokrój na małe kawałki. Najlepiej kostkę albo paski. Z boczku polecam usunąć skórę, żeby pasował do delikatnej w smaku kapusty.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: cebula, smalec albo masło, sól i pieprz, cukier (najlepiej brązowy), mielony kminek (opcjonalnie, ale polecam go użyć) i koperek.
ZASMAŻANA KAPUSTA Z BOCZKIEM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Z boczku usuń skórkę – boczek stanie się delikatniejszy i będzie fajnie pasował do kapusty, ale jeśli nie chcesz, to nie musisz jej usuwać. Boczek pokrój na małe kawałki – polecam w kostkę. Wrzuć boczek na zimną patelni, włącz palnik i stopniowo rozgrzej patelnię. Smaż około 3 – 4 minuty i jak zacznie ładnie się rumienić to dodaj czubatą łyżkę smalcu albo masła i dodaj drobno pokrojoną cebulę. Przemieszaj i smaż wszystko jeszcze około 2 – 3 minuty.
Uwaga! Jeśli nie odkroiłaś/odkroiłeś skórki z boczku, to możesz dodać mniej smalcu/masła, zwłaszcza jeśli wytopiło się dużo tłuszczu. Możesz też nie dodawać smalcu/tłuszczu wcale, ale ja polecam dodać chociaż łyżeczkę, bo tłuszcz jest nośnikiem smaku. Zwłaszcza jeśli masz prawdziwy smalec ze skwarkami, to zdecydowanie warto go dodać.
KROK 2.
Gdy boczek będzie się smażył, to pokrój kapustę na ćwiartki i każdą ćwiartkę w paski – paski nie powinny być zbyt cienkie, najlepiej jakby miały około pół centymetra do centymetra grubości. Tak pokrojoną kapustę wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz do smaku oraz opcjonalnie mielony kminek. Polecam tez dodać łyżeczkę cukru, najlepiej brązowego. Przesmaż ją z boczkiem i cebulą około 2 minuty.
KROK 3.
Następnie wlej trochę wody – nieco ponad pół szklanki wody i przykryj patelnię pokrywką. Trzymaj na ogniu około 8 – 10 minut i w międzyczasie przemieszaj ze dwa razy. Pod koniec dodaj drobno posiekany koperek i skropl sokiem z cytryny. Przemieszaj.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Surówka z młodej kapusty. Super smak. – Kuchnia Izy – pod tym linkiem znajdziesz przepis na przepyszną surówkę z młodej kapusty, pora, marchewki i jabłka. Jest idealna jako dodatek do obiadu albo grilla ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 3 – 4 mniejsze porcje.
Jedna porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 341
BIAŁKO: 12,7 g
TŁUSZCZE: 26,5 g
WĘGLOWODANY: 14,9 g
MŁODA KAPUSTA Z BOCZKIEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Młoda kapusta z boczkiem
Ingredients
- główka młodej kapusty (duża albo dwie małe) – około 600 – 800 g
- 300 g wędzonego boczku
- czubata łyżka smalcu albo masła najlepiej prawdziwy smalec ze skwarkami
- jedna duża cebula
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka cukru, najlepiej brązowego, ale może być biały
- łyżeczka mielonego kminku – opcjonalnie
- koperek
- kilka kropel cytryny – na koniec, opcjonalnie
- około pół szklanki zimnej wody
Instructions
- Z boczku usuń skórkę – boczek stanie się delikatniejszy w jedzeniu i będzie fajnie pasował do kapusty, ale jeśli nie chcesz, to nie musisz jej usuwać. Boczek pokrój na małe kawałki – polecam w kostkę. Wrzuć boczek na zimną patelni, włącz palnik i stopniowo rozgrzej patelnię. Smaż około 3 – 4 minuty i jak zacznie ładnie się rumienić to dodaj czubatą łyżkę smalcu albo masła i dodaj drobno pokrojoną cebulę. Przemieszaj i smaż wszystko jeszcze około 2 – 3 minuty.Uwaga! Jeśli nie odkroiłaś/odkroiłeś skórki z boczku, to możesz dodać mniej smalcu/masła, zwłaszcza jeśli wytopiło się dużo tłuszczu. Możesz też nie dodawać smalcu/tłuszczu wcale, ale ja polecam dodać chociaż łyżeczkę, bo tłuszcz jest nośnikiem smaku. Zwłaszcza jeśli masz prawdziwy smalec ze skwarkami, to zdecydowanie warto go dodać.
- Gdy boczek będzie się smażył, to pokrój kapustę na ćwiartki i każdą ćwiartkę na paski – paski nie powinny być zbyt cienkie, najlepiej jakby miały około pół centymetra do centymetra grubości. Tak pokrojoną kapustę wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz do smaku oraz opcjonalnie mielony kminek. Polecam tez dodać łyżeczkę cukru, najlepiej brązowego. Przesmaż ją z boczkiem i cebulą około 2 minuty.
- Następnie wlej trochę wody – nieco ponad pół szklanki wody i przykryj patelnię pokrywką. Trzymaj na ogniu około 8 – 10 minut i w międzyczasie przemieszaj ze dwa razy. Pod koniec dodaj drobno posiekany koperek i skropl sokiem z cytryny. Przemieszaj.