Te muffiny z jabłkami i kruszonką mogą stać się Twoim nowym, jesiennym faworytem – mam nadzieję, że tak właśnie będzie! Mają w sobie coś wyjątkowego: ciepły, otulający zapach jesieni, idealną równowagę między słodyczą a kwaskowatością jabłek, a do tego smak, który zachwyci każde podniebienie. Muffiny są dość sycące, a dodanie maślanej kruszonki sprawia, że ich smak jest jeszcze lepszy.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej.
Takie muffiny z jabłkami są idealne do kubka gorącej herbaty, gdy wtulasz się w koc z dobrą książką lub ulubionym serialem w chłodny, jesienny wieczór (tak, kocham jesień! 🙂 ). Ale to nie tylko deser – te muffiny świetnie sprawdzą się też jako słodkie drugie śniadanie albo szybka przekąska do pracy czy szkoły. Osobiście uwielbiam wszelkie wypieki z jabłkami, a w tych muffinkach naprawdę czuć smak tych owoców.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MUFFINKI Z JABŁKAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
JABŁKA – Do muffinek jabłkowych najlepiej wybierać polskie odmiany jabłek, które są słodko-kwaśne, aromatyczne i dobrze zachowują strukturę podczas pieczenia, a ich smak będzie wyczuwalny po upieczeniu. Polecam odmianę Szara Reneta, Antonówka, Ligol, Rubin, Szampion.
MĄKA PSZENNA – Wybierz zwykła mąkę pszenną tortową, typ 450 lub mąkę poznańską, wrocławską, czy luksusową (typ 500 albo typ 550). Mąka tortowa jest idealna do lekkich wypieków. Natomiast mąka luksusowa jest nieco cięższa niż tortowa, ale nadal doskonała do pieczenia muffinek, zwłaszcza jeśli chcesz, aby były nieco bardziej wilgotne i “zbite”.
PRZYPRAWY – Chciałabym uzyskać ten “szarlotkowy”, jesienny zapach, więc użyłam cynamon, trochę gałki muszkatołowej i mielonego imbiru. Polecam też kardamon. Jeśli masz w domu np. tylko cynamon, to i tak będzie idealnie 🙂 Pozostałe przyprawy są opcjonalne.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło, proszek do pieczenia, sól, cukier zwykły, cukier waniliowy, jajka, jogurt grecki.
MUFFINY Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
KROK 1.
Zacznij od przygotowania kruszonki. W rondelku rozpuść masło, a kiedy się rozpuści, to odstaw na chwilę do przestudzenia. Do miseczki wsyp mąkę pszenną, cukier (brązowy albo biały), szzczyptę soli, cynamon, a na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Przemieszaj i za pomocą palców połącz ze sobą wszystkie składniki tak, żeby powstała kruszonka. Kruszonkę polecam odłożyć na około 10 minut do lodówki, żeby się trochę schłodziła i lekko stwardniała, ale nie trzymaj jej dłużej, żeby nie była zbyt twarda.
KROK 2.
W misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, cynamon oraz opcjonalnie mielony imbir oraz gałkę muszkatołową.
KROK 3.
W osobnej misce umieść miękkie masło i cukier. Ubijaj masło z cukrem przez około 3 minuty na średnich obrotach miksera, aż masa będzie puszysta i dobrze połączona. Następnie dodaj jedno jajko i miksuj na niższych obrotach, aż się wchłonie. Powtórz ten krok z drugim jajkiem, miksując do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj żółtko i ponownie ubijaj, aż masa będzie kremowa i gładka. Po dodaniu jajek wlej jogurt grecki i miksuj całość, aż składniki dobrze się połączą i utworzą jednolitą, kremową masę.
KROK 4.
Teraz połącz mokre składniki z suchymi. Polecam najpierw wsypać połowę mąki do składników mokrych i zmiksować aż do połączenie składników, a potem dodać druga połowę i ponownie zmiksować aż powstanie jednolite ciasto. Następnie dodaj obrane i pokrojone jabłka do ciasta i przemieszaj łopatką, tak aby jabłka połączyły się z ciastem.
KROK 5.
Foremki do muffinek wysmaruj lekko masłem i przełóż do nich ciasto. Na wierzch ciasta wyłóż przygotowaną wcześniej kruszonkę. Następnie przełóż muffinki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – doł) i piecz przez około 30 minut (warto zrobić tekst suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 20 – 30 minut, aby przestygły. Muffiny najlepiej smakują zjedzone tego samego dnia, ale można je przechowywać do 2 dni.
SMACZNEGO I MILE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE POMYSŁY NA PYSZNE MUFFINY. SZCZEGÓLNIE POLECAM:
Muffiny z truskawkami. Z maślanką. – Kuchnia Izy
Muffiny z borówkami i kruszonką. – Kuchnia Izy
Muffiny bananowe z kawałkami czekolady. – Kuchnia Izy
Muffiny z mrożonymi malinami. Proste, ale zachwycająco smaczne ♥ – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych składników wyjdzie około 14 muffinek .
Jedna muffinka będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 333
BIAŁKO: 6 g
TŁUSZCZE: 13,3 g
WĘGLOWODANY: 48 g
MUFFINY Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Muffiny z jabłkami i kruszonką.
Ingredients
- 3 szklanki mąki pszennej
- 120 g masła, miękkiego
- szklanka białego cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- dwie czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej – opcjonalnie
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru albo kardamonu – opcjonalnie
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 całe jajka, rozmiar L
- 1 żółtko
- 2 średnie jabłka albo trzy małe, obrane i pokrojone na małe kawałki
Składniki na kruszonkę:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru (brązowego albo białego)
- 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 szczypty soli
Instructions
- Zacznij od przygotowania kruszonki. W rondelku rozpuść masło, a kiedy się rozpuści, to odstaw na chwilę do przestudzenia. Do miseczki wsyp mąkę pszenną, cukier (brązowy albo biały), szzczyptę soli, cynamon, a na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Przemieszaj i za pomocą palców połącz ze sobą wszystkie składniki tak, żeby powstała kruszonka. Kruszonkę polecam odłożyć na około 10 minut do lodówki, żeby się trochę schłodziła i lekko stwardniała, ale nie trzymaj jej dłużej, żeby nie była zbyt twarda.
- W misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, cynamon oraz opcjonalnie mielony imbir oraz gałkę muszkatołową.
- W osobnej misce umieść miękkie masło i cukier. Ubijaj masło z cukrem przez około 3 minuty na średnich obrotach miksera, aż masa będzie puszysta i dobrze połączona. Następnie dodaj jedno jajko i miksuj na niższych obrotach, aż się wchłonie. Powtórz ten krok z drugim jajkiem, miksując do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj żółtko i ponownie ubijaj, aż masa będzie kremowa i gładka. Po dodaniu jajek wlej jogurt grecki i miksuj całość, aż składniki dobrze się połączą i utworzą jednolitą, kremową masę.
- Teraz połącz mokre składniki z suchymi. Polecam najpierw wsypać połowę mąki do składników mokrych i zmiksować aż do połączenie składników, a potem dodać druga połowę i ponownie zmiksować aż powstanie jednolite ciasto. Następnie dodaj obrane i pokrojone jabłka do ciasta i przemieszaj łopatką, tak aby jabłka połączyły się z ciastem
- Foremki do muffinek wysmaruj lekko masłem i przełóż do nich ciasto. Na wierzch ciasta wyłóż przygotowaną wcześniej kruszonkę. Następnie przełóż muffinki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – doł) i piecz przez około 30 minut (warto zrobić tekst suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 20 – 30 minut, aby przestygły. Muffiny najlepiej smakują zjedzone tego samego dnia, ale można je przechowywać do 2 dni.