Szukasz pomysłu na pieczone pałki z kurczaka. Stop! Mam dla Ciebie wyjątkowy przepis, czyli pyszne, soczyste pałeczki z kurczaka w wyjątkowym, mega smacznym sosie słodko – kwaśnym. Danie wygląda wyjątkowo, a jest naprawdę proste w przygotowaniu. Sos przygotowany jest z octu balsamicznego, miodu i ciemnego sosu sojowego i powiem Ci, że ta kombinacja tworzy świetny smak, który powinien Ci się spodobać.
Te pieczone pałki z kurczaka idealne pasują z Twoim ulubionym rodzajem ryżu i fajną sałatką (może wybierz taką w stylu azjatyckim?). Sosu zostanie całkiem sporo, dlatego możesz nim polać ryż. Zrobiłam pałeczki dla mojej rodziny i każdemu bardzo smakowało. Właściwie to mieli do mnie pretensje, że zrobiłam za mało, więc następnym razem na pewno zwiększę porcje 😉
Ale najpierw obejrzyj ten film z przepisem na pieczone pałki z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym i zobacz jak łatwo jest je zrobić:
SKŁADNIKI, JAKICH POTRZEBUJESZ:
PAŁECZKI Z KURCZAKA – Ten przepis (proporcje na sos) jest na około 6 do nawet 12 skrzydełek. Przy 6 skrzydełkach oczywiście zostanie więcej sosu. Dlatego jeśli chcesz użyć więcej skrzydełek np. 10 i jeszcze wykorzystać trochę sosu do polania ryżu, to zastanów się, czy nie zwiększyć proporcji sosu.
Jak wybrać pałeczki z kurczaka?
Pałeczki z kurczaka to inaczej podudzia i tak są sprzedawane w większości sklepów. Są też nazywane nóżką z kurczaka. Oto kilka wskazówek, które mogą pomóc Ci wybrać dobre pałeczki z kurczaka:
Najważniejsze! Muszą być świeże: Sprawdź datę ważności na opakowaniu albo zapytaj się sprzedawcy czy mięso jest świeże. Zawsze wybieraj takie które są świeże i nie przekroczyły daty przydatności do spożycia.
Zapach, kolor i tekstura: Świeże mięso kurczaka powinno mieć neutralny, świeży zapach. Unikaj pałeczek, które wydzielają nieprzyjemny zapach, co może wskazywać na psucie się mięsa. Mięso kurczaka powinno mieć jasnoróżowy kolor. Unikaj pałeczek o szaro-brązowym odcieniu, co może wskazywać na zbyt długie przechowywanie lub nieświeżość. Mięso powinno być sprężyste i jędrne, a nie lepkie ani gumowate. Unikaj pałeczek, które są mokre, co może wskazywać na nadmierne gromadzenie się płynów lub zbyt długi czas przechowywania.
Oznaczenia jakości: Jeśli to możliwe, wybieraj produkty pochodzące od zaufanych producentów lub dostawców. Produkty z oznaczeniem jakości, takie jak eko-certyfikaty, mogą dostarczyć dodatkowej pewności co do jakości mięsa.
Ten sam rozmiar pałeczek: Wybieraj pałeczki o podobnej wielości, co ułatwi równomierne i jednolite pieczenie.
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ / SOS: Ocet balsamiczny, miód w formie płynnej, czosnek granulowany oraz ciemny sos sojowy. Jeśli chodzi o sos sojowy to polecam wybrać właśnie ciemny sos sojowy, bo jest on nieco mniej słony i jest słodszy od zwykłego sosu sojowego. Możesz tez wybrać zwykły sos sojowy, ale wtedy marynata będzie bardziej słona, jeśli Ci to nie przeszkadza, to ok. Istnieje trzecia opcji, czyli wybór zwykłego sosu sojowego, ale o obniżonej zawartości soli.
PIECZONE PAŁECZKI Z KURCZAKA W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM. Z CZYM WARTO PODAWAĆ:
- Ryż basmati lub jasminowy: Podawanie ryżu to klasyczny wybór. Część przygotowanego sosu możesz wykorzystać do polania ryżu. Delikatny smak ryżu dobrze komponuje się z intensywnością sosu azjatyckiego.
- Warzywa w stir-fry: Przygotuj kolorowy stir-fry z warzywami, takimi jak brokuły, marchewki, cukinia, papryka czy groszek cukrowy. Warzywa dodają świeżości i chrupkości dania.
- Kasza jaglana lub quinoa: Zamiast ryżu, spróbuj dla odmiany podać pałeczki z kurczaka z kaszą jaglaną lub quinoa.
- Makaron ryżowy lub jajeczny: Podawaj pałeczki z kurczaka na ugotowanym makaronie, zwłaszcza makaron ryżowy polany sosem jest tutaj świetny.
- Zielona cebulka i sezam: Posyp danie posiekaną zieloną cebulką i prażonym sezamem.
- Marynowane ogórki lub kimchi: Dodaj odrobinę kwasu i pikantności, podając pałeczki z kurczaka z marynowanymi ogórkami lub kimchi.
- Koktajlowe pomidorki i awokado: Utwórz sałatkę z kolorowych koktajlowych pomidorków, plastra awokado i natki kolendry.
- Chrupiąca sałata pekińska.
Kombinacje są niemal nieograniczone, więc dostosuj dodatki według własnych preferencji smakowych i stylu kuchni azjatyckiej, który lubisz.
PIECZONE PAŁECZKI Z KURCZAKA W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Najpierw przygotuj marynatę. Do miseczki wlej ocet balsamiczny, miód w formie płynnej, ciemny sos sojowy oraz czosnek granulowany i dobrze przemieszaj, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Około 1/4 przygotowanej marynaty przelej do osobnego pojemniczka i schowaj go do lodówki.
KROK 2.
Tak przygotowaną marynatą polej pałeczki z kurczaka, najlepiej tak, aby jak najwięcej marynaty obtoczyło mięso. Włóż pojemnik z pałkami i marynatą do lodówki na około 2 do 4 godzin. Po wyjęciu z lodówki przełóż pałeczki do dużego naczynia do zapiekania wraz z marynatą. Ułóż pałeczki w naczyniu, tak aby nie nachodziły na siebie.
KROK 3.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni, góra – dół. Kiedy piekarnik będzie nagrzany, to przełóż naczynie do zapiekania z pałeczkami do piekarnika i piecz najpierw przez 25 minut. W tym czasie przygotuj sos, czyli podgrzej w rondelku przez około 15 minut tę marynatę /sos, co wcześniej została odłożona (te 1/4). Po tych 15 minut marynata/sos powinien zgęstnieć. Kiedy minie 25 minut, otwórz piekarnik i ostrożnie, w rękawicach kuchennych i najlepiej za pomocą szczypców kuchennych przewróć pałeczki na drugą stronę i polej je z wierzchu podgrzanym sosem. Wstaw z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie, czyli łącznie 40 minut pałeczki powinny być dobrze upieczone. Czasem, jeśli pałki są wyjątkowo duże, to będą musiały być w piekarniku z 5 minut dłużej. Na koniec można posypać sezamem. Jeśli podajesz z ryżem, to można go polać sosem, który pozostał po pieczeniu. To już wszystko. Smacznego ♥
Masz ochotę na inny przepis na super smaczny i prosty obiad z kurczakiem w sosie w stylu azjatyckim? Koniecznie sprawdź ten przepis:
PIECZONE PAŁECZKI Z KURCZAKA W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
Pieczone pałki z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.
Opis:
Pyszne, soczyste pałeczki z kurczaka w sosie słodko – kwaśnym to idealny pomysł na ciekawy, który zasmakuje Tobie i Twojej rodzinie. Przygotuj sos, zamarynuj pałeczki a potem je upiecz – to takie proste!
Składniki:
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj marynatę. Do miseczki wlej ocet balsamiczny, miód w formie płynnej, ciemny sos sojowy oraz czosnek granulowany i dobrze przemieszaj, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Około 1/4 przygotowanej marynaty przelej do osobnego pojemniczka i schowaj go do lodówki – zostanie wykorzystany później.
- Tak przygotowaną marynatą polej pałeczki z kurczaka, najlepiej tak, aby jak najwięcej marynaty obtoczyło mięso. Włóż pojemnik z pałkami i marynatą do lodówki na około 2 do 4 godzin. Po wyjęciu z lodówki przełóż pałeczki do dużego naczynia do zapiekania wraz z marynatą. Ułóż pałeczki w naczyniu, tak aby nie nachodziły na siebie.
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni, góra – dół. Kiedy piekarnik będzie nagrzany, to przełóż naczynie do zapiekania z pałeczkami do piekarnika i piecz najpierw przez 25 minut. W tym czasie przygotuj sos, czyli podgrzej w rondelku przez około 15 minut tę marynatę /sos, co wcześniej została odłożona (te 1/4). Po tych 15 minut marynata/sos powinien zgęstnieć. Kiedy minie 25 minut, otwórz piekarnik i ostrożnie, w rękawicach kuchennych i najlepiej za pomocą szczypców kuchennych przewróć pałeczki na drugą stronę i polej je z wierzchu podgrzanym sosem. Wstaw z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie, czyli łącznie 40 minut pałeczki powinny być dobrze upieczone. Czasem, jeśli pałki są wyjątkowo duże, to będą musiały być w piekarniku z 5 minut dłużej. Na koniec można posypać sezamem. Jeśli podajesz z ryżem, to można go polać sosem, który pozostał po pieczeniu. To już wszystko. Smacznego ♥