Przepis na naleśniki z twarogiem i makiem ♥

By misziza
2024-01-30

Naleśniki trochę inaczej niż zwykle? Już się robi 😉 Sprawdź jak smakują naleśniki na słodko z twarogiem z dodatkiem maku. Może zostało Ci trochę maku ze Świąt albo po prostu go lubisz i masz w domu jakiś zapas? A może po prostu podoba Ci się jak te naleśniki wyglądają i masz ochotę przekonać się jak smakują…. Nie ważne powód, ważne, że wypróbujesz ten ciekawy pomysł na fajny obiad.

Co jakiś czas lubię zjeść “słodki obiad”. Tak, u nas naleśniki je się tylko na obiad 🙂 A połączenie twarogu i maku było fajną odskocznią od innych potraw, które robię w tygodniu. Naleśniki to oczywiście nic skomplikowanego, więc każdy sobie z nimi poradzi. Może jedynie “tradycyjnie” ten pierwszy naleśnik będzie do wyrzucenia. Chociaż liczę na to, że już od pierwszego naleśnika wszystko Tobie wyjdzie jak najlepiej.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I MAKIEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

naleśniki z twarogiem

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Na naleśniki:

MĄKA PSZENNA – Użyj zwykłej mąki pszennej tortowej.

MLEKO ORAZ WODA -Mleko może być dowolne , ale polecam mleko krowie pełnotłuste (3,2 %). Natomiast jeśli chodzi o wodę, to możesz użyć zarówno niegazowanej, jak i gazowanej.

JAJKO – Potrzebne będzie jajko, rozmiar L.

MASŁO – Do tych naleśników użyłam roztopionego masła, bo lubię ten lekko maślany smak naleśników. Uważam, że smakują lepiej niż te z dodatkiem oleju roślinnego (ale to moje zdanie 😉

MAK – Postanowiłam do ciasta dodać mak (a nie tylko do farszu). Jeśli jednak nie chcesz, to nie musisz go tutaj dodawać. Chodzi oczywiście o suchy mak.

SÓL – Dodanie odrobiny soli jest niezbędne. W końcu to ona podkreśla smak innych składników.

CUKIER – Dodaje trochę zwykłego białego cukru, aby naleśniki były słodsze.

Na farsz:

TWARÓG – To na nim bazuje cały farsz. Można użyć dowolny (tłusty, półtłusty albo chudy), ale dla najlepszego smaku polecam twaróg tłusty.

MIÓD – Miód sprawi, że farsz będzie odpowiednio słodki. Miód powinien być w formie płynnej. Jeśli jednak nie masz miodu możesz go zastąpić syropem klonowym albo zwykłym cukrem białym, brązowym lub cukrem pudrem.

MLEKO – Mleko dodaje się, aby rozrzedzić trochę farsz, żeby łatwiej można było go rozsmarować. Możesz użyć dowolnego mleko. Zamiast mleka możesz użyć śmietankę 30 % alb0 36 % – wtedy smak farszu będzie bogatszy, ale też sam twaróg będzie bardziej kaloryczny.

MAK – To ile maku dodasz zależy od Ciebie. Radzę dodać minimum 1 łyżkę maku, a maksimum 2 łyżki. Wiem, że jest to przepis na farsz z makiem, ale jeśli nie przepadasz za makiem, to możesz go pominąć 😉

EKSTRAKT WANILIOWY – Ekstrakt waniliowy (nie aromat) nada fajnego aromatu i lekkiego smaku wanilii. Nie warto pomijać.

naleśniki z twarogiem
naleśniki z twarogiem

NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I MAKIEM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku. Poczekaj chwilę, żeby trochę przestygło (z 5, 10 minut). W większej misce wymieszaj ze sobą przesianą prze sitko mąkę pszenną, cukier oraz sól.

nalesniki-z-twarogiem-przygotowanie-krok-1
nalesniki-z-twarogiem-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Teraz dodaj składniki “mokre”, czyli mleko, wodę, jajka oraz rozpuszczone masło. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj, tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Jeśli chcesz, to dodaj mak (jedną łyżkę) i dobrze przemieszaj. Dodanie maku jest opcjonalne. Możesz też dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego.

nalesniki-z-twarogiem-przygotowanie-krok-2
nalesniki-z-twarogiem-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Teraz przygotuj farsz. Do osobnej miski wyłóż twaróg i wlej mleko albo śmietankę i za pomocą widelca dobrze go rozgnieć. Najpierw wlej 1/3 szklanki mleka i jeśli to będzie za mało (masa będzie zbyt gęsta), to wlej kilka łyżek mleka więcej. Następnie dodaj miód w formie płynnej albo cukier oraz mak i ekstrakt waniliowy. Dobrze wszystko wymieszaj.

nalesniki-z-twarogiem-przygotowanie-krok-3
nalesniki-z-twarogiem-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Na patelni rozgrzej troszeczkę oleju roślinnego lub masła (rozsmaruj pędzelkiem albo ręcznikiem kuchennym). Patelnia powinna być lekko natłuszczona, a nie “zalana” tłuszczem. Chochelką wylej na środek patelni trochę ciasta i obracając patelnię rozprowadź ciasto po patelni. Gdy brzegi naleśniki zaczną już lekko odchodzić, to obróć na drugą stronę. Smaż aż się zarumieni na lekko złoto – beżowy kolor.

naleśniki z twarogiem, przygotowanie, krok 4
naleśniki z twarogiem, przygotowanie, krok 4

KROK 5.

Farsz rozsmaruj po całym naleśniku i zwijaj w rulonik. Podawaj od razu. Naleśniki można dodatkowo polać np. sosem czekoladowym. Smacznego ♥

naleśniki z twarogiem, przygotowanie, krok 5
naleśniki z twarogiem, przygotowanie, krok 5
nalesniki-z-twarogiem-i-makiem-
nalesniki-z-twarogiem-i-makiem-

A może szukasz pomysłu na inny “słodki obiad”? Jeśli tak, to polecam Ci ten przepis na pyszne gofry:

NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I MAKIEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Przepis na naleśniki z twarogiem i makiem ♥

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 minutaCzas gotowania: 40 minutaCzas oczekiwania: 40 minutaCzas łącznie: minutyPorcje:4 porcjeKalorie:300 kcal Najlepsza pora roku:Wiosna

Opis:

Przepis na pyszne naleśniki na słodko z farszem twarogowym z dodatkiem maku i miodu. Idealne na słodki obiad.

Składniki:

  • składniki na farsz:

Przygotowanie:

  1. Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku. Poczekaj chwilę, żeby trochę przestygło (z 5, 10 minut). W większej misce wymieszaj ze sobą przesianą prze sitko mąkę pszenną, cukier oraz sól.
  2. Teraz dodaj składniki “mokre”, czyli mleko, wodę, jajka oraz rozpuszczone masło. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj, tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Jeśli chcesz, to dodaj mak (jedną łyżkę) i dobrze przemieszaj. Dodanie maku jest opcjonalne.
  3. Teraz przygotuj farsz. Do osobnej miski wyłóż twaróg i wlej mleko albo śmietankę i za pomocą widelca dobrze go rozgnieć. Najpierw wlej 1/3 szklanki mleka i jeśli to będzie za mało (masa będzie zbyt gęsta), to wlej kilka łyżek mleka więcej. Następnie dodaj miód w formie płynnej albo cukier oraz mak i ekstrakt waniliowy. Dobrze wszystko wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej troszeczkę oleju roślinnego lub masła (rozsmaruj pędzelkiem albo ręcznikiem kuchennym). Patelnia powinna być lekko natłuszczona, a nie “zalana” tłuszczem. Chochelką wylej na środek patelni trochę ciasta i obracając patelnię rozprowadź ciasto po patelni. Gdy brzegi naleśniki zaczną już lekko odchodzić, to obróć na drugą stronę. Smaż aż się zarumieni na lekko złoto – beżowy kolor.
  5. Farsz rozsmaruj po całym naleśniku i zwijaj w rulonik. Podawaj od razu. Naleśniki można dodatkowo polać np. sosem czekoladowym. Smacznego ♥

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close