Schab pieczony w sosie pieczarkowym.

By misziza
2025-01-14
Rating: 0.00
(0)

Schab pieczony z sosem pieczarkowym to prawdziwa uczta dla miłośników soczystego mięsa i aromatycznych dodatków. W tym przepisie klasyczny schab nabiera nowego charakteru dzięki delikatnemu podsmażeniu, a następnie pieczeniu w kremowym sosie śmietanowym z pieczarkami. Całość wzbogacają dwa sekretne składniki, które sprawiają, że sos jest wyjątkowo aksamitny i pełen smaku. To idealna propozycja na obiad, która może być pyszną odmianą dla tradycyjnych schabowych. Sprawdź, jak przygotować to łatwe, a zarazem wykwintne danie!

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…

Przyznam, że to danie dostało dużo komplementów od zagorzałych fanów tradycyjnych kotletów, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Myślę, że zarówno sposób przygotowania tego mięsa, jak i zapiekanie go w bardzo dobrym, pełnym smaku sosie sprawiło, że ten schab jest naprawdę wyjątkowo dobry. A podawany z innymi, bardzo polskimi składniki, czyli po prostu ziemniaczkami i ulubioną surówką jest nawet jeszcze lepszy. Koniecznie wypróbuj 🙂

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SCHAB PIECZONY Z SOSEM PIECZARKOWYM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:

schab pieczony w sosie pieczarkowym film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

SCHAB – Najlepiej wybrać mięso o jasnoróżowym kolorze, co świadczy o jego świeżości, oraz delikatnie wilgotnej, ale nie śliskiej powierzchni. Dobrze jest też sprawdzić zapach – schab powinien pachnieć neutralnie, bez kwaśnych czy nieprzyjemnych nut. Jeśli schab ma delikatną warstwę tłuszczu, warto ją pozostawić podczas pieczenia, ponieważ tłuszcz chroni mięso przed wysychaniem i nadaje mu soczystość. Dopiero po upieczeniu, przed podaniem, można tłuszcz usunąć, jeśli ktoś faktycznie nie przepada za jego smakiem lub konsystencją.

PRZYPRAWY DO MIĘSA – sól i pieprz, suszony tymianek, czosnek granulowany, słodka papryka w proszku.

SKŁADNIKI NA SOS: pieczarki, śmietanka 30 %, sól i pieprz do smaku, suszony tymianek, woda (lub bulion warzywny lub drobiowy), mąka pszenna, masło i olej do smażenia oraz dwa „sekretne składniki” ;), czyli musztarda, najlepiej Dijon oraz sos sojowy.

schab pieczony w sosie pieczarkowym
schab pieczony w sosie pieczarkowym

SCHAB PIECZONY W SOSIE PIECZARKOWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od pokrojenia schabu na 4 – 5 plastrów o grubości około 1,5 do 2 cm. Rozbij lekko każdy plaster tłuczkiem, ale lekko (nie tak mocno jak w przypadku kotletów). Każdy plaster dobrze dopraw z obydwu stron: solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką w proszku oraz suszonym tymiankiem.

schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-1a
schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-1a
schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-1b
schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

Cebulę pokrój na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej roślinny (ilość według potrzeb), a kiedy się rozgrzeje, to obsmaż plastry schabu po około 2 minuty z każdej strony. Następnie zdejmij mięso z patelni i przełóż na talerz.

schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-2.
schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-2.

KROK 3.

Na tę samą patelnię dodaj trochę masła np. czubatą łyżkę i w razie konieczności więcej oleju. Następnie wrzuć pokrojoną cebulkę i przesmaż ją około 3 minuty aż się zeszkli, a potem dodaj pokrojone pieczarki, dobrze przemieszaj je z cebulą i smaż je około 5 – 6 minut. Pod koniec dodaj starty czosnek i suszony tymianek, dodaj sól i pieprz i przemieszaj wszystko i przesmaż jeszcze jedną minutę.

schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-3a
schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-3a
schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-3b.
schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-3b.

KROK 4.

Następnie posyp pieczarki mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż chwilę, około pół minuty aż znikną białe ślady mąki. Następnie wlej śmietankę 30 % oraz wodę (lub zamiast wody bulion). Dobrze przemieszaj i dodaj musztardę oraz sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Przemieszaj i gotuj sos około 7 – 8 minut aż wyraźnie zgęstnieje.

Uwaga! Jeśli zamiast wody dodajesz bulion, to nie musisz już dodawać sosu sojowego.

schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-4a
schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-4a
schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-4b
schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-4b

KROK 5.

Na dno naczynia do zapiekania wyłóż podsmażone plastry schabu i zalej mięso przygotowanym sosem, tak aby było nim przykryte (przynajmniej w większości). Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika podawaj z ulubionymi dodatkami.

schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-5a-
schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-5a-
schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-5b.
schab-z-sosem-pieczarkowym-przygotowanie-krok-5b.
JAKIE DODATKI PASUJĄ DO PIECZONEGO SCHABU Z SOSEM PIECZARKOWYM?

Do pieczonego schabu z sosem pieczarkowym świetnie pasują klasyczne dodatki, które uwielbiają Polacy.. Ziemniaki to zawsze dobry wybór – gotowane z koperkiem, puree z masłem lub pieczone z ziołami i czosnkiem. Kasze takie jak gryczana lub jęczmienna dodadzą charakteru i są zdrowszą alternatywą. Jeśli wolisz makaron lub ryż, kluski śląskie, kopytka lub biały ryż idealnie wchłoną kremowy sos. Nie zapomnij o surówkach i warzywach, takich jak kiszona kapusta, marchewka z jabłkiem czy gotowana marchewka z groszkiem – wniosą odświeżający akcent. Na koniec, dla fanów prostoty, pieczywo, np. świeży wiejski chleb lub bagietka, świetnie sprawdzi się do zbierania resztek pysznego sosu. 🥔🍄

JAK PRZECHOWYWAĆ I ODGRZEWAĆ „RESZTKI Z OBIADU”?

Pieczony schab z sosem śmietanowym najlepiej przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku – wówczas zachowa świeżość do 2-3 dni. Ponieważ sos zawiera śmietankę, danie nie nadaje się do mrożenia, bo może stracić swoją kremową konsystencję. Przy podgrzewaniu najlepiej robić to na małym ogniu, mieszając delikatnie, aby sos się nie zwarzył. 😊

ŻYCZĘ SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PYSZNE DANIA OBIADOWE Z MIĘSEM WIEPRZOWYM:

Pomysły na obiady z mięsem mielonym. 12 przepisów. – Kuchnia Izy

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – Kuchnia Izy

Polędwiczka wieprzowa z jabłkami. – Kuchnia Izy

Polędwiczka wieprzowa nadziewana pieczarkami i boczkiem. – Kuchnia Izy

Gulasz wieprzowy z pieczarkami. Super smak. – Kuchnia Izy

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim. – Kuchnia Izy

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 4 – 5 porcji.

Jedna mniejsze porcja (1/5) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 520

BIAŁKO: 28,5 g

TŁUSZCZE: 39,4 g

WĘGLOWODANY: 12,4 g

pieczony schab w sosie pieczarkowym
pieczony schab w sosie pieczarkowym

SCHAB PIECZONY W SOSIE PIECZARKOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

schab z sosem pieczarkowym

Schab pieczone w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania 20 minuty
Czas pieczenia 40 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 5

Składniki
  

  • 550 – 600 g schabu
  • olej do smażenia schabu – według potrzeb
  • jedna średnia cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • przyprawy do doprawienia mięsa: sól i pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka w proszku i suszony tymianek
  • 400 g pieczarek
  • 330 – 350 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody albo bulionu
  • 3/4 łyżeczki musztardy np. Dijon
  • łyżeczka suszonego tymianku do posypania pieczarek
  • sól i pieprz do posypania pieczarek
  • półtorej łyżki sosu sojowego jeśli używasz bulion zamiast wody, to możesz pominąć sos sojowy albo dać go mniej
  • czubata łyżka masła – do smażenia pieczarek

Instrukcje
 

  • Zacznij od pokrojenia schabu na 4 – 5 plastrów o grubości około 1,5 do 2 cm. Rozbij lekko każdy plaster tłuczkiem, ale lekko (nie tak mocno jak w przypadku kotletów). Każdy plaster dobrze dopraw z obydwu stron: solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką w proszku oraz suszonym tymiankiem.
  • Cebulę pokrój na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej roślinny (ilość według potrzeb), a kiedy się rozgrzeje, to obsmaż plastry schabu po około 2 minuty z każdej strony. Następnie zdejmij mięso z patelni i przełóż na talerz.
  • Na tę samą patelnię dodaj trochę masła np. czubatą łyżkę i w razie konieczności więcej oleju. Następnie wrzuć pokrojoną cebulkę i przesmaż ją około 3 minuty aż się zeszkli, a potem dodaj pokrojone pieczarki, dobrze przemieszaj je z cebulą i smaż je około 5 – 6 minut. Pod koniec dodaj starty czosnek i suszony tymianek, dodaj sól i pieprz i przemieszaj wszystko i przesmaż jeszcze jedną minutę.
  • Następnie posyp pieczarki mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż chwilę, około pół minuty aż znikną białe ślady mąki. Następnie wlej śmietankę 30 % oraz wodę (lub zamiast wody bulion). Dobrze przemieszaj i dodaj musztardę oraz sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Przemieszaj i gotuj sos około 7 – 8 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
    Uwaga! Jeśli zamiast wody dodajesz bulion, to nie musisz już dodawać sosu sojowego.
  • Na dno naczynia do zapiekania wyłóż podsmażone plastry schabu i zalej mięso przygotowanym sosem, tak aby było nim przykryte (przynajmniej w większości). Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika podawaj z ulubionymi dodatkami.

Film

Uwagi

Uwaga! Cała szklanka ma 250 ml.
schab z sosem pieczarkowym
schab z sosem pieczarkowym

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close