Idealna jesienna surówka do obiadu? Hm… myślę, że ta surówka z porem, gruszką i marchewką jest świetnym, smacznym, zdrowym dodatkiem do obiadu. W tej chwili właśnie jest sezon na gruszki, więc z dostępnością nie ma problemu, a taka gruszka to po prostu świetny, ale może trochę nietypowy dodatek do surówki. Dlaczego świetny? Gruszka dodaje słodyczy i delikatnego, owocowego smaku do surówki, co może zrównoważyć smak pikantnego pora.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SURÓWKĘ Z PORA I GRUSZKI I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:
SKŁADNIKI:
GRUSZKI – Jedne z najpopularniejszych odmian gruszek to Konferencja, Lukasówka oraz Komisówka. Ja akurat użyłam gruszki Konferencja, ale kup taką jaką lubisz 🙂 Polecam użyć dwie duże gruszki. Gruszek nie obieraj ze skórki!
POR – Pora warto pokroić na jak najmniejsze kawałki. Użyj białą i jasnozieloną część. Zielone liście odrzuć (możesz je ewentualnie później wykorzystać do zrobienia bulionu). Ja najpierw pokroiłam pora wzdłuż na pół, potem każdą połówkę jeszcze na pół (czyli na ćwiartki), a każdą ćwiartkę dodatkowo na pół (czyli na osiem mniejszych części). I dopiero taką cienką część kroiłam na małe kawałki.
Pamiętaj, aby pora dobrze oczyścić pod bieżącą wodą, ponieważ por może gromadzić piasek i ziemię między warstwami.
MARCHEWKI – Marchewki dodają słodyczy i chrupkości. Dodanie “słodkiego” smaku jest ważne przy ostrym smaku pora, żeby go zrównoważyć, także nie pomijaj 😉
SKŁADNIKI NA SOS: Gęsty jogurt naturalny albo jogurt grecki, majonez, sok z cytryny albo ocet jabłkowy plus pieprz i sól. Jako dodatek polecam też natkę pietruszki.
SURÓWKA Z PORA I GRUSZKI
KROK 1.
Dobrze umytego pora pokrój na małe kawałki (drobne półplasterki) i przełóz go do miski. Posyp go solą (przynajmniej dwie, trzy szczypty soli) i za pomocą dłonią lekko go poduś. Zostaw na minimum 10 minut – po tym czasie por powinien trochę zmięknąć i stać się lekko wilgotny.
KROK 2.
Zetrzyj na tarce marchewkę o cienkich oczkach oraz dwie gruszki (nie obieraj gruszek) na tarce o większych oczkach. Dodaj marchewkę oraz gruszki do pora. W osobnej miseczce wymieszaj 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (albo jogurtu w typie greckim), czubatą łyżkę majonezu, łyżkę soku z cytryny albo octu jabłkowego oraz pieprz. Pieprzu użyłam około 1/3 łyżeczki, ale możesz dodać więcej. Wszystkie składniki sosu dobrze przemieszaj. Nie dodawałam do sosu soli, ponieważ użyłam jej do posolenia pora, ale jeśli po wymieszaniu wszystkich składników, uznasz, że soli jest za mało, to dodaj ją na końcu.
Uwaga! Możesz też zamieniać proporcje sosu, czyli np. zamiast jednej łyżki jogurtu, użyć dodatkowej łyżki majonezu.
KROK 3.
Dodaj sos do surówki i wszystko dobrze przemieszaj. Możesz też dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, jeśli chcesz – też ją wymieszaj z pozostałymi składnikami. Surówka jest gotowa do spożycia od razu, ale ja radzę włożyć ją do lodówki na około godzinę, aby składniki się “przegryzły”, a por jeszcze trochę zmiękł. Smacznego ♥
SKŁADNIKI POWINNY SIĘ “PRZEGRYŹĆ”. CO TO WŁAŚCIWIE ZNACZY?
Termin “przegryźć się” w kontekście przygotowywania surówki oznacza, że składniki surówki mają szansę nawzajem się przesiąknąć, wymieszać smaki i aromaty, co sprawi, że całość będzie bardziej zharmonizowana i smaczna. W praktyce oznacza to, że pozostawiając surówkę w lodówce na minimum godzinę, składniki mają czas na to, aby wydzielić soki, aromaty i smaki, a następnie połączyć się ze sobą. Dzięki temu procesowi surówka nabierze głębszego i bardziej zbalansowanego smaku. Czasem nazywa się to także “przecieraniem się” smaków. W rezultacie otrzyma się surówkę o intensywniejszym i dobrze połączonym smaku, co sprawi, że będzie bardziej apetyczna.
Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Surówkę podzieliłam na cztery porcje.
Jedna porcja zawiera:
Kalorie: 109,3
Białko: 2 g
Tłuszcze: 5,6 g
Węglowodany: 13,8 g
SURÓWKA Z PORA I GRUSZKI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE. MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Surówka z pora i gruszki. Idealna na obiad.
Opis
Idealna, jesienna surówka do obiadu. Idealna harmonia smaków, czyli nieco pikantniejszy por plus słodkie w smaku gruszki i słodka, chrupiąca marchewka.
Składniki
składniki na sos:
Przygotowanie
- Dobrze umytego pora pokrój na małe kawałki (drobne półplasterki) i przełóz go do miski. Posyp go solą (przynajmniej dwie, trzy szczypty soli) i za pomocą dłonią lekko go poduś. Zostaw na minimum 10 minut – po tym czasie por powinien trochę zmięknąć i stać się lekko wilgotny.
- Zetrzyj na tarce marchewkę o cienkich oczkach oraz dwie gruszki (nie obieraj gruszek) na tarce o większych oczkach. Dodaj marchewkę oraz gruszki do pora. W osobnej miseczce wymieszaj 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (albo jogurtu w typie greckim), czubatą łyżkę majonezu, łyżkę soku z cytryny albo octu jabłkowego oraz pieprz. Pieprzu użyłam około 1/3 łyżeczki, ale możesz dodać więcej. Wszystkie składniki sosu dobrze przemieszaj. Nie dodawałam do sosu soli, ponieważ użyłam jej do posolenia pora, ale jeśli po wymieszaniu wszystkich składników, uznasz, że soli jest za mało, to dodaj ją na końcu.
Uwaga! Możesz też zamieniać proporcje sosu, czyli np. zamiast jednej łyżki jogurtu, użyć dodatkowej łyżki majonezu. - Dodaj sos do surówki i wszystko dobrze przemieszaj. Możesz też dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, jeśli chcesz – też ją wymieszaj z pozostałymi składnikami. Surówka jest gotowa do spożycia od razu, ale ja radzę włożyć ją do lodówki na około godzinę, aby składniki się “przegryzły”, a por jeszcze trochę zmiękł. Smacznego ♥