Zapiekanka z kiełbasy, ziemniaków i cebuli. Mięsny sos pod ziemniaczaną pierzynką.

By misziza
2023-11-20

Ta zapiekanka sprawiła, że zwykła polska kiełbasa stała się absolutnym hitem na moim rodzinnym obiedzie. Kiełbasa, ziemniaki i cebula to typowe, bardzo polskie smaki, ale w tym daniu stały się one niemalże wykwintnymi smakami. No może z tą wykwintnością to trochę przesadziłam ;), ale sami przyznacie, po zrobieniu tego dania, że odpowiednio podsmażona kiełbasa i karmelizowana cebulka w gęstym, pełnym smaku sosie, ukryta pod ziemniaczano- serową “pierzynką” to danie wyjątkowe.

To danie jest bardzo sycące i mega smaczne, ale niestety nie należy do kategorii “szybkich obiadów”, jak na przykład większość dań z kurczakiem. Polecałabym tę zapiekankę z kiełbasą na jakiś większy rodzinny obiad albo jeśli zapraszacie na obiad przyjaciół czy znajomych, którzy oczywiście lubią takie smaki. Przepis może i nie jest trudny, ale na przygotowanie ziemniaczano – serowego puree trzeba poświęcić troszkę więcej czasu. Dużym plusem tej zapiekanki jest to, że pomimo iż wszystkie smaki są właściwie znajome, bo czym może zaskoczyć kiełbasa, cebula i ziemniaki, to jednak odnosi się wrażenie, że ma się do czynienia z zupełnie nowym rodzajem dania 🙂

NAJPIERW OBJERZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZAPIEKANKĘ Z KIEŁBASY, ZIEMNIAKÓW I CEBULI I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:

SKŁADNIKI:

KIEŁBASA – Najlepszą kiełbasą będzie taka, która najbardziej Tobie smakuje. Ja osobiście polecam jakąś kiełbasę wędzoną, bo ona nie tylko dobrze smakuje, ale ma fajny, charakterystyczny aromat. Jeśli miałabym polecić Ci dobra kiełbasę to polecam kiełbasę wędzoną czereśnią, którą powinna być dostępna np. w Biedronce.

SKŁADNIKI NA SOS: Cebula (należy użyć aż czterech dużych cebul, które będziemy karmelizować), oliwa z oliwek albo olej, masło, mąka do zagęszczenia, białe albo czerwone wino, bulion (do wyboru: drobiowy, wołowy albo warzywny), sos sojowy albo sos Worcestershire, majeranek, tymianek, sól i pieprz – każdy z tych składników sprawia, że sos jest naprawdę bardzo dobry 🙂

SKŁADNIKI NA “ZIEMNIACZANE PUREE/PIERZYNKĘZiemniaki, mleko albo śmietanka 30 %, masło, musztarda Dijon, ser (najlepiej Cheddar, bo ma ostrzejszy smak, ale może być Mozzarella albo Gouda) oraz sól i pieprz.

zapiekanka-z-kielbasa-cebula-i-ziemniakami.
zapiekanka-z-kielbasa-cebula-i-ziemniakami.

Zapiekanka z kiełbasy, ziemniaków i cebuli. Przygotowanie krok po kroku.

KROK 1.

Pokrój ziemniaki na małe kawałki/kostkę. Wlej wodę do garnka, dodaj trochę soli i kiedy woda się zagotuje, to włóż ziemniaki do garnka i gotuj je około 15 – 20 minut, tak aby ziemniaki były miękkie. Jeśli można swobodnie nabić je na widelec, to będą dobre. Ziemniaki odcedź i poczekaj około 15 minut, a potem przełóż je do większej miski i dodaj masło (w temperaturze pokojowej) oraz wlej mleko. Za pomocą tłuczka do ziemniaków / ubijaka dobrze wszystko ugnieć, tak aby powstało gładkie, ziemniaczane puree. (w międzyczasie gdy “czekasz na ziemniaki, zacznij przygotowywać sos).

zapiekanka-z-kielbasa-przygotowanie-krok-1-1
zapiekanka-z-kielbasa-przygotowanie-krok-1-1

KROK 2.

Zetrzyj na na tarce o małych oczach ser np. Cheddar i dodaj go do ziemniaczanego puree. Dodaj też musztardę Dijon oraz pieprz i sól do smaku. Ja dodałam około 3/4 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu, ale dodaj tyle, ile chcesz. Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj i odłóż ziemniaczano – serowe puree na bok.

zapiekanka-z-kielbasa-przygotowanie-krok-2-
zapiekanka-z-kielbasa-przygotowanie-krok-2-

KROK 3.

Ulubioną, wybraną przez Ciebie kiełbasę pokrój w cienkie plastry. Natomiast duże cebule pokrój w cienkie pióra. Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć kiełbasę. Smaż ją około 6-7 minut na małym/średnim ogniu aż odpowiednio zbrązowieje. Po tym czasie odłóż kiełbasę na osobny talerz i w razie konieczności dolej trochę oleju i wrzuć na tę samą patelnię pokrojoną cebulkę. Cebulkę dobrze przemieszaj z tymi ciemnymi, brązowymi “resztkami”, które zostały po smażeniu kiełbasy. Cebulkę będziemy lekko karmelizować. Najpierw smaż ją na średnim ogniu przez 3 minuty, a potem zmniejsz ogień i smaż ją na małym ogniu około 15 – 20 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia cebulki dopraw ją solą i pieprzem.

Zapiekanka-z-kielbasa-przygotowanie-krok-3
Zapiekanka-z-kielbasa-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Po tym czasie dodaj do cebulki dwie łyżki masła i przemieszaj. Kiedy masło się rozpuści posyp cebulkę mąką pszenną, przemieszaj ją i przesmaż cebulkę z mąką około pół minuty. Następnie wlej białe wino na patelnię – podczas wlewania wina cały czas mieszaj cebulkę, aby nie powstały grudki mąki – powstanie coś w rodzaju gęstej pasty. Następnie wlej bulion, również cały czas mieszając, aby mieć pewność, że grudki mąki się nie utworzą. Dodaj sos sojowy, tymianek, majeranek albo zioła prowansalskie i dobrze wszystko przemieszaj. Od momentu kiedy sos się zagotuje, zmniejsz trochę ogień i gotuj sos około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie sos powinien mocno zgęstnieć.

zapiekanka-z-kielbasa-przygotowanie-krok-4
zapiekanka-z-kielbasa-przygotowanie-krok-4

KROK 5.

Kiedy sos będzie gotowy, dodaj do niego odłożoną wcześniej kiełbasę i przemieszaj, a potem przełóż sos do naczynia do zapiekania, rozprowadzając wszystko równomiernie. Na wierzch nakładaj przygotowane wcześniej puree ziemniaczane np. za pomocą łyżki. Cały sos musi być przykryty przez puree. Nie dociskaj za mocno puree do sosu – wystarczy tylko delikatnie docisnąć łyżką. Teraz za pomocą widelca utwórz małe “poszarpane górki”, które lekko i fajnie przypieką się w piekarniku.

zapiekanka-z-kielbasa-przygotowanie-krok-5
zapiekanka-z-kielbasa-przygotowanie-krok-5

KROK 6.

Włóż zapiekankę do nagrzanego wcześniej do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz ją przez 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut, zanim zaczniecie ją jeść 🙂 Warto podawać z ulubioną sałatką lub surówką np. z białej kapusty. Smacznego ♥

zapiekanka-z-kielbasa-przygotowanie-krok-6
zapiekanka-z-kielbasa-przygotowanie-krok-6

PRZECHOWYWANIE I ODGRZEWANIE

Przechowywanie:

Lodówka:

  • Po przygotowaniu pozostaw danie do całkowitego ostygnięcia przed przechowaniem.
  • Umieść zapiekankę w szczelnie zamkniętym pojemniku lub przykryj ją folią spożywczą.
  • Przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni.

Zamrażarka:

  • Jeśli nie zamierzasz spożyć zapiekanki w ciągu kilku dni, możesz zamrozić ją do późniejszego użycia.
  • Umieść zapiekankę w plastikowym pojemniku lub naczyniu, które będzie szczelnie zamknięte folią aluminiową, a następnie zamroź.
  • Oznacz datę zamrożenia, aby pamiętać, jak długo danie jest przechowywane w zamrażarce. Zapiekanki można przechowywać w zamrażarce przez około 1-2 miesiące.

Odgrzewanie:

Z lodówki:

  • Wyjmij zapiekankę z lodówki i pozostaw na blacie kuchennym przez kilka minut, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
  • Następnie można ją podgrzać w piekarniku w temperaturze około 180°C (góra – dół) przez około 20-30 minut lub do momentu, gdy będzie gorąca w środku.

Z zamrażarki:

  • Przenoś zapiekankę z zamrażarki do lodówki na rozmrażanie przez noc.
  • Następnie postępuj zgodnie z krokami opisanymi powyżej, aby podgrzać ją w piekarniku.

Mikrofalówka:

  • Możesz również użyć mikrofalówki, ale pamietaj, że puree z ziemniaków może stracić swoją konsystencje i nie będą już takie “sprężyste”.
zapiekanka-z-ziemniakami-kielbasa-i-cebula
zapiekanka-z-ziemniakami-kielbasa-i-cebula

Chcesz być na bieżąco z przepisami? Obserwuj mnie na Facebooku. Profil: Kuchnia Izy LINK: kliknij tutaj

ZAPIEKANKA Z KIEŁBASĄ, ZIEMNIAKAMI I CEBULĄ. SKŁADNIKI, PROPORCJE, PRZYGOTOWANIE.

Zapiekanka z kiełbasy, ziemniaków i cebuli.

Trudność:IntermediateCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania:1 godzina Czas oczekiwania: 5 minutCzas łącznie:1 godzina 15 minutPorcje:6 porcjeKalorie:828 kcal Najlepsza pora roku:Zima

Opis

Idealny “comfort food” w polskim stylu. To jedzenie sprawi Ci zarówno przyjemność, jak i porządnie nasyci. Wspaniałe polskie smaki, czyli ziemniaki, kiełbasa i cebula podane w całkowicie nowym wydaniu.

Składniki

  • Składniki na ziemniaczane puree:

Przygotowanie

  1. Pokrój ziemniaki na małe kawałki/kostkę. Wlej wodę do garnka, dodaj trochę soli i kiedy woda się zagotuje, to włóż ziemniaki do garnka i gotuj je około 15 – 20 minut, tak aby ziemniaki były miękkie. Jeśli można swobodnie nabić je na widelec, to będą dobre. Ziemniaki odcedź i poczekaj około 15 minut, a potem przełóż je do większej miski i dodaj masło (w temperaturze pokojowej) oraz wlej mleko. Za pomocą tłuczka do ziemniaków / ubijaka dobrze wszystko ugnieć, tak aby powstało gładkie, ziemniaczane puree.
  2. Zetrzyj na na tarce o małych oczach ser np. Cheddar i dodaj go do ziemniaczanego puree. Dodaj też musztardę Dijon oraz pieprz i sól do smaku. Ja dodałam około 3/4 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu, ale dodaj tyle, ile chcesz. Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj i odłóż ziemniaczano – serowe puree na bok.
  3. Ulubioną, wybraną przez Ciebie kiełbasę pokrój w cienkie plastry. Natomiast duże cebule pokrój w cienkie pióra. Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć kiełbasę. Smaż ją około 6-7 minut na małym/średnim ogniu aż odpowiednio zbrązowieje. Po tym czasie odłóż kiełbasę na osobny talerz i w razie konieczności dolej trochę oleju i wrzuć na tę samą patelnię pokrojoną cebulkę. Cebulkę dobrze przemieszaj z tymi ciemnymi, brązowymi “resztkami”, które zostały po smażeniu kiełbasy. Cebulkę będziemy karmelizować. Najpierw smaż ją na średnim ogniu przez 3 minuty, a potem zmniejsz ogień i smaż ją na małym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia cebulki dopraw ją solą i pieprzem.
  4. Po tym czasie dodaj do cebulki dwie łyżki masła i przemieszaj. Kiedy masło sie rozpuści posyp cebulkę mąką pszenną, przemieszaj ją i przesmaż cebulkę z mąką około pół minuty. Następnie wlej białe wino na patelnię – podczas wlewania wina cały czas mieszaj cebulkę, aby nie powstały grudki mąki – powstanie coś w rodzaju gęstej pasty. Następnie wlej bulion, również cały czas mieszając, aby mieć pewność, że grudki mąki się nie utworzą. Dodaj sos sojowy, tymianek, majeranek albo zioła prowansalskie i dobrze wszystko przemieszaj. Od momentu kiedy sos się zagotuje, zmniejsz trochę ogień i gotuj sos około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie sos powinien mocno zgęstnieć.
  5. Kiedy sos będzie gotowy, dodaj do niego odłożoną wcześniej kiełbasę i przemieszaj, a potem przełóż wszystko do naczynia do zapiekania, rozprowadzając wszystko równomiernie. Na wierzch nakładaj przygotowane wcześniej puree ziemniaczane np. za pomocą łyżki. Cały sos musi być przykryty przez puree. Nie dociskaj za mocno puree do sosu – wystarczy tylko delikatnie docisnąć łyżką. Teraz za pomocą widelca utwórz małe “poszarpane górki”, które lekko i fajnie przypieką się w piekarniku.
  6. Włóż zapiekankę do nagrzanego wcześniej do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz ją przez 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut, zanim zaczniecie ją jeść 🙂 Warto podawać z ulubioną sałatką lub surówką np. z białej kapusty. Smacznego ♥

Wartość odżywcza jednej porcji. Jedna porcja to 1/6 całej zapiekanki:<br>

  • KALORIE: 828,5
  • BIAŁKO: 41,42 g
  • TŁUSZCZE: 36,4 g
  • WĘGLOWODANY: 84,25 g
Słowa kluczowe:cebula, cheddar, kiełbasa, majeranek, mąka, mleko, ser, tymianek, ziemniaki
zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-
zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close