Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cukinią.

By misziza
2024-07-26
Rating: 0.00
(0)

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cukinią to prawdziwy kulinarny hit w mojej rodzinie! Szczególnie rodzice, dla których czasem gotuję przepadają za moją zapiekanką z ziemniakami, kiełbasą i cukinią. To danie jest u nas w domu prawdziwym hitem – robię je dość regularnie (czasem tylko zmieniam warzywa jakie dodaję). Sekret tej zapiekanki tkwi w prostocie i pysznych składnikach. Ziemniaki, kiełbasa i cukinia to trio idealne, które samo w sobie gwarantuje udany posiłek. Do tego dochodzi jeszcze aromatyczna cebulka i odrobina sera, które nadają całości wyrazistego smaku.

Najlepsze jest to, że przygotowanie tej zapiekanki jest banalnie proste. Ziemniaki wystarczy pokroić i krótko podgotować, a kiełbasę i cebulkę podsmażyć na patelni. Cukinię wcześniej osobno doprawiany ziołami. a potem wszystkie składniki wrzucamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku. I w sumie gotowe! Jeśli szukasz pomysłu na sycący i taki polski obiad, to koniecznie wypróbuj ten pomysł na zapiekankę ziemniaczaną.

NAJPIERW OBEJRZYJ TEN PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą video

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

KIEŁBASA – Generalnie wybierz swoją ulubioną kiełbasę. Do zapiekanki fajnie nada się kiełbasa śląska. Nie polecam kiełbasy mocno suszonych, bo po podsmażeniu i upieczeniu może dla niektórych osób być zbyt twarda (chyba że taką właśnie lubisz). Najważniejsze jest, aby wybrać kiełbasę, która po prostu Ci smakuje., Wiele osób wybiera kiełbasę tłustą wieprzową.

ZIEMNIAKI – W sezonie wiosenno – letnim polecam wykorzystać młode polskie ziemniaki, które są bardzo smaczne i nie trzeba ich obierać (należy je tylko dobrze wyczyścić i wyszorować). Poza sezonem stare ziemniaki trzeba obrać. Ziemniaki należy pokroić na mniejsze kawałki np. plasterki albo kostkę.

CUKINIA – Ja dodałam jedną średnią cukinię i moim zdaniem to wystarczy, ale możesz dodać dwie średnie albo mniejsze cukinie. Pamiętaj, że warto wcześniej posypać osobno cukinie ziołami prowansalskimi albo oregano.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – olej do smażenia, pieprz i sól, majeranek, oregano (albo zioła prowansalskie), cebula, ser np. Gouda, śmietanka 30 %, jajka, czosnek granulowany plus opcjonalnie ser Grana Padano i natka pietruszki.

zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cukinią. Przygotowanie krok po kroku.

KROK 1.

Zacznij od przygotowania ziemniaków. Młodych ziemniaków nie obieraj, a stare należy obrać. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki – polecam w grubsze plastry (około 1 cm – 1,5 cm) albo kostkę. Ziemniaki włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj sól. Od momentu kiedy woda się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki około 10 minut. Po tym czasie odcedź ziemniaki i przepłucz zimną wodą. Ziemniaki na tym etapie powinny być półtwarde.

Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i na dno wyłóż podgotowane ziemniaki.

zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-1a.
zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-1a.
zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-1b

zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

Cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Polecam w półplasterki albo jeszcze mniejsze kawałki. Pokrojoną cukinię przełóż do miski/na talerz, polej łyżką oleju i dodaj czubatą łyżeczkę oregano albo ziół prowansalskich. Dobrze przemieszaj, aby zioła pokryły cukinię. Następnie cukinię przełóż do naczynia na ziemniaki.

zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-2a
zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-2a
zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-2b
zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Kiełbasę pokrój w plastry średniej wielkości, a cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej roślinny, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną kiełbasę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj cebulę, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze 5 minut. W międzyczasie posól wszystko i popieprz oraz posyp majerankiem. Dobrze wszystko przemieszaj. Zdejmij z patelni i przełóż do naczynia na wierzch.

Uwaga! Możesz też zmienić kolejność i najpierw wyłożyć na ziemniaki kiełbasę z cebulą, a na sam wierzch dopiero cukinię.

zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-3
zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

W miseczce wymieszaj śmietankę 30 %, jajka, suszony czosnek oraz pieprz i sól. Jeśli chodzi o ilość to polecam dodać płaską łyżeczkę soli (albo trochę mniej) oraz pół łyżeczki pieprzu. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Zwróć szczególną uwagę na jajka – jajka powinny się dobrze rozbełtać i połączyć ze śmietanką. Następnie przelej wszystko równomiernie do naczynia do zapiekania.

zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-4a
zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-4a
zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-4b
zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-4b

KROK 5.

Wierzch posyp startym serem, który dobrze się topi (Gouda, Mozzarella, Cheddar). Opcjonalnie możesz też dać trochę startego sera Grana Padano albo Parmezanu – ja czasem dodaje, gdy zostanie mi końcówka takiego sera z innego dania. Piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35 – 40 minut bez przykrycia. Na ostatnie 10 minut pieczenia, jeśli wierzch mocno się przypieka, to przykryj naczynie folią aluminiową albo papierem do pieczenia lub pokrywką (jeśli jest to naczynie z pokrywką). Po tym czasie ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika. Możesz posypać natką pietruszki.

Uwaga! Sama zalewa/mieszanka śmietanki z jajkiem będzie raczej w formie półpłynnej/płynnej. Nie będzie ścięta.

zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-5a
zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-5a
zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-5b.
zapiekanka-z-ziemniakami-i-kielbasa-przygotowanie-krok-5b.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PYSZNE PRZEPISY NA DANIA Z KIEŁBASĄ:

Leczo z cukinią i kiełbasą. – Kuchnia Izy

Młoda kapusta z kiełbasą. Absolutnie pyszna. – Kuchnia Izy

Zupa z kiełbasą i warzywami. Gęsta i przepyszna. – Kuchnia Izy

Pieczona biała kiełbasa w piwie z cebulą. – Kuchnia Izy

Kiełbasa w sosie pomidorowym z ciecierzycą. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Całe danie można podzielić na około 4 bardzo duże porcje albo 6 mniejszych

Jedna mniejsza porcja (1/6) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 608

BIAŁKO: 36,1 g

TŁUSZCZE: 35,5 g

WĘGLOWODANY: 34,1 g

(Wartość policzona bez dodatkowego sera typu Grana Padano czy Parmezan, bo to jest opcjonalny dodatek. Do wartości dodałam również olej roślinny – policzyłam łącznie 4 łyżki oleju)

zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami
zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI, KIEŁBASĄ I CEBULĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cukinią.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas smażenia i pieczenia 50 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 4
Kalorie 608 kcal

Składniki
  

  • około 1,2 kg (1200 g) ziemniaków młodych ziemniaków nie obieraj, tylko dobrze wyczyść/wyszoruj, stare ziemniaki można obrać
  • jedna średniej wielkości cukinia albo dwie małe
  • jedna duża cebula, pokrojona w piórka
  • około 600 g ulubionej kiełbasy (może być śląska)
  • 150 g sera, który dobrze się topi np. Gouda, Cheddar, Mozzarella
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka majeranku do posypania kiełbasy
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich do posypania cukinii
  • łyżka oleju roślinnego do polania cukinii oraz kilka łyżek do smażenia
  • natka pietruszki – opcjonalnie
  • 50 g sera Grana Padano – opcjonalnie

składniki na mieszankę/zalewę

  • 200 g śmietanki 30 %
  • 3 jajka, rozmiar M
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • płaska łyżeczka soli (można dać trochę mniej np. 3/4 łyżeczki)
  • pół łyżeczki pieprzu

Film

zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close