Brownie cytrynowe z białą czekoladą.

By misziza
2025-01-11
Rating: 0.00
(0)

Kto powiedział, że brownie zawsze musi być czekoladowe? 😉 Może i klasyczna wersja tego deseru zyskała sławę w amerykańskich kuchniach, ale odrobina kulinarnej kreatywności nigdy nikomu nie zaszkodziła! Amerykanie postanowili połączyć wilgotną, intensywnie aromatyczną teksturę brownie z orzeźwiającym smakiem cytryny i słodyczą białej czekolady. Tak narodziło się lemon brownie, czyli brownie cytrynowe, które szybko zyskało popularność jako letni deser, idealny na każdą okazję.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…

Przyznam, że amerykańska wersja lemon brownie jest bardzo słodka, więc postanowiłam dostosować ją do naszych polskich, nie tak słodkich, kubków smakowych i zredukować ilość cukru, choć i tak wypiek wychodzi dość słodki… no ale cóż… Taki urok tych wypieków 😉 Wprawdzie ciasto jest na raczej małą formę do wypieków, to na szczęście wystarczy mały kawałek, aby zaspokoić apetyt na deser i łakocie. ♥ 🍋

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA BROWNIE CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

cytrynowe brownie z białą czekoladą film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

MĄKA PSZENNA – Użyj po prostu mąki pszennej tortowej, typ 450. Jeśli chcesz, możesz też dodać niewielką ilość mąki typu 500 (np. w proporcji 3:1 z tortową), aby uzyskać nieco bardziej zwartą konsystencję, ale typ 450 sprawdzi się najlepiej. 😊

CYTRYNY – Aby wybrać dobre cytryny do ciasta, wybierz te ciężkie, o gładkiej, błyszczącej skórce i intensywnym zapachu. Cytryny w sklepach często są pokrywane woskiem lub konserwantami, które można usunąć, myjąc je w ciepłej wodzie z sodą oczyszczoną lub sparzając wrzątkiem. Do ciasta najlepiej zetrzeć skórkę drobną tarką, omijając białą, gorzką część (choć nie zawsze jest to możliwe). Skórkę mieszamy z cukrem, delikatnie wcierając ją palcami. Nie pomijaj tego etapu! 😉 Taki sposób pozwala uwolnić olejki eteryczne, które nadają cukrowi intensywny aromat cytrusowy, wzmacniając smak ciasta.

BIAŁA CZEKOLADA Im lepszej jakości biała czekolada, tym lepiej dla smaku ciasta. Przy kupnie tabliczki białej czekolady warto zwrócić uwagę na gramaturę. Teoretycznie i standardowo tabliczka czekolady powinna ważyć 100 g, ale niektórzy producenci wciąż zmniejszają gramaturę i można w sklepie natknąć się na tabliczkę o wadze 80 g!, która na pierwszy rzut oka wygląda tak samo, jak ta co waży 100 g. Dlatego zerknijcie na wagę czekolady, bo do wypieku potrzebne jest 100 g.

biała czekolada
biała czekolada

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cukier, masło, sól oraz składniki na polewę: cukier puder oraz sok z cytryny.

UWAGA! W tym przepisie nie używa się proszku do pieczenia, bo jest to wypiek typu brownie, który co do zasady nie ma wyrosnąć.

brownie cytrynowe
brownie cytrynowe

BROWNIE CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Dobrze umyj/wyczyść cytrynę, osusz i zetrzyj z niej skórkę na tarce o cienkich oczkach albo używając zestera – specjalnej tarki do cytrusów. Najlepiej jakby wyszło około 2,5 do 3 łyżek startej skórki. Do miski wsyp cukier i dodaj startą skórkę. Przemieszaj i rozcieraj skórkę z cukrem palcami, aby rozprowadzić skórkę po cukrze i żeby cukier wchłonął olejki eteryczne cytryny. To ważny etap dla smaku i aromatu ciasta, dlatego warto poświęcić chwilę dla tej czynności 😉

brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-1a
brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-1a
brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-1b
brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

Do rondelka przełóż pokrojone na kawałki masło i pokrojoną na kawałki białą czekoladę. Podgrzewaj powoli, co jakiś czas mieszając tak aby masło i czekolada razem się rozpuściły na jednolitą masę. Kiedy się rozpuści, to odstaw z ognia, odczekaj z 4 – 5 minut (przemieszaj po tym czasie, jeśli się nieco rozwarstwi) aż lekko przestygnie, a potem wylej zawartość rondelka na cukier i energicznie mieszając rózgą połącz cukier z masą czekoladowo – maślaną.

brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-2a
brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-2a
brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-2b
brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-2b
brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-2c
brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-2c

KROK 3.

Następnie dodaj jajka i dobrze wymieszaj aż do dokładnego połączenia. Potem dodaj sok z cytryny (dwie łyżki, a dla mniej cytrynowego smaku jedną łyżkę) i ponownie wszystko dobrze wymieszaj.

brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-3
brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Potem dodaj przesianą przez sitko mąkę oraz sól i dobrze wszystko wymieszaj aż składniki się ze sobą połączą. Niewielką formę, najlepiej kwadratową (24 cm na 24 cm) wysmaruj masłem i przelej do niej ciasto. Wyrównaj ciasto z wierzchu, aby było równomiernie rozprowadzone po foremce. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 minut, a po około 30 minutach pieczenia nakryj ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ciasto ostygnie – tak około godzinę.

brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-4a
brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-4a
brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-4b
brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-4b

KROK 5.

Przygotuj polewę, czyli przesiej do miski cukier puder (musi być przesiany, aby nie było grudek) i wlej sok z cytryny. Dodaj najpierw 2 łyżki. Mieszaj składniki łyżką lub trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą masę. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj więcej soku, po jednej łyżeczce na raz, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Następnie przelej polewę na ostudzone ciasto i rozprowadź ją równomiernie po wierzchu. Możesz też dodać trochę startej skórki. Pozostaw polewę do stężenia na około 10–15 minut.

brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-5a.
brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-5a.
brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-5b
brownie-cytrynowe-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-5b

ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO SŁODKIEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

Jeśli lubisz cytrynowe wypieki to polecam Ci również te:

Ciasto cytrynowe. Proste i najlepsze. – Kuchnia Izy

Muffinki cytrynowe – puszyste i aromatyczne. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Ciasto można podzielić na około 9 – 12 kawałków.

Jeden mniejszy kawałek (1/12) będzie miał w przybliżeniu:

KALORIE: 407

BIAŁKO: 4,8 g

TŁUSZCZE: 14 g

WĘGLOWODANY: 66,7 g

brownie cytrynowe
brownie cytrynowe

BROWNIE CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

brownie cytrynowe

Brownie cytrynowe z białą czekoladą.

Czas przygotowania 20 minuty
Czas pieczenia (40 minut) plus szacunkowy czas studzenia (1 godzina) 1 godzina 40 minuty
Łączny czas 2 godziny
Porcje 12
Kalorie 407 kcal

Składniki
  

  • 300 g mąki pszennej ( 1 i 3/4 szklanki ) najlepiej mąka tortowa
  • szklanka białego cukru
  • 150 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 2 duże cytryny (skórka z cytryny: 2 do 3 łyżek skórki plus 2 łyżki soku z cytryny do ciasta)
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 3 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa

Składniki na polewę:

  • szklanka cukru pudru, przesianego przez sitko
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny (dostosuj według potrzeby)
  • trochę skórki z cytryny – opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Dobrze umyj/wyczyść cytrynę, osusz i zetrzyj z niej skórkę na tarce o cienkich oczkach albo używając zestera – specjalnej tarki do cytrusów. Najlepiej jakby wyszło około 2,5 do 3 łyżek startej skórki. Do miski wsyp cukier i dodaj startą skórkę. Przemieszaj i rozcieraj skórkę z cukrem palcami, aby rozprowadzić skórkę po cukrze i żeby cukier wchłonął olejki eteryczne cytryny. To ważny etap dla smaku i aromatu ciasta, dlatego warto poświęcić chwilę dla tej czynności 😉
  • Do rondelka przełóż pokrojone na kawałki masło i pokrojoną na kawałki białą czekoladę. Podgrzewaj powoli, co jakiś czas mieszając tak aby masło i czekolada razem się rozpuściły na jednolitą masę. Kiedy się rozpuści, to odstaw z ognia, odczekaj z 4 – 5 minut (przemieszaj po tym czasie, jeśli się nieco rozwarstwi) aż lekko przestygnie, a potem wylej zawartość rondelka na cukier i energicznie mieszając rózgą połącz cukier z masą czekoladowo – maślaną.
  • Następnie dodaj jajka i dobrze wymieszaj aż do dokładnego połączenia. Potem dodaj sok z cytryny (dwie łyżki, a dla mniej cytrynowego smaku jedną łyżkę) i ponownie wszystko dobrze wymieszaj.
  • Potem dodaj przesianą przez sitko mąkę oraz sól i dobrze wszystko wymieszaj aż składniki się ze sobą połączą. Niewielką formę, najlepiej kwadratową (24 cm na 24 cm) wysmaruj masłem i przelej do niej ciasto. Wyrównaj ciasto z wierzchu, aby było równomiernie rozprowadzone po foremce. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 minut. Po 30 minutach pieczenia polecam nakryć ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ciasto ostygnie – tak około godzinę.
  • Przygotuj polewę, czyli przesiej do miski cukier puder (musi być przesiany, aby nie było grudek) i wlej sok z cytryny. Dodaj najpierw 2 łyżki. Mieszaj składniki łyżką lub trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą masę. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj więcej soku, po jednej łyżeczce na raz, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Następnie przelej polewę na ostudzone ciasto i rozprowadź ją równomiernie po wierzchu. Możesz też dodać też trochę startej skórki. Pozostaw polewę do stężenia na około 10–15 minut.

Film

ciasto cytrynowe z białą czekoladą
ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close