Pieczone żeberka w sosie własnym.

By misziza
2025-02-05
Rating: 0.00
(0)

Mam dla Ciebie przepis na wyśmienity obiad, czyli pieczone żeberka w sosie własnym. Ten przepis krąży w naszej rodzinie od wielu lat i pochodzi od mojej cioci Ali, która jest świetną kucharką i podobnie jak ja uwielbia eksperymentować w kuchni. Takie żeberka są soczyste, mięciutkie i dosłownie rozpadają się w ustach, ale prawdziwą gwiazdą tego dania jest pyszny sos. Sos jest słodko – ostry, a składniki są fajnie dobrane i sprawiają, że smak tego sosu jest naprawdę wyjątkowy.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…

Takie pieczone żeberka podałam z ziemniakami i po prostu kapustą kiszoną, ale świetnie pasują też do kaszy, ryżu, klusek śląskich, chrupiącego pieczywa, kopytek czy pyz. Sosu jest naprawdę sporu, więc szczególnie polecam dodatki, które fajnie wchłaniają sos. Szczerze powiem, że żeberka rozeszły się błyskawicznie i właściwie żałowałam, że nie zrobiłam ich jeszcze więcej na obiad 😉 Jeśli tylko chcesz przyrządzić pieczone żeberka i mieć super smaczny obiad, to polecam Ci ten konkretny przepis.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PIECZONE ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM I PRZEKONAJ SIE JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

pieczone żeberka w sosie

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

ŻEBERKA WIEPRZOWE – Lepiej wybierać żeberka o większej ilości mięsa między kośćmi. Najlepiej, gdy żeberka mają równą grubość, by piekły się równomiernie. Unikaj bardzo cienkich żeberek, które mogą wyschnąć podczas pieczenia. Cienka warstwa tłuszczu jest pożądana, bo zapewni soczystość. Unikaj jednak żeberek z dużą ilością twardego, żółtawego tłuszczu.

CEBULA – Cebula jest tutaj moim zdaniem niezbędna i najlepiej pokroić ją w pół plasterki albo kostkę. Podczas pieczenia cebula zmięknie i skarmelizuje się, dodając daniu naturalnej słodyczy. Cebula wzmocni smak mięsa i rozpadnie się w sosie, zagęszczając go i nadając mu bardziej jedwabistą strukturę.

SKŁADNIKI NA SOS: keczup (możesz wybrać zwykły keczup albo pikantny, jeśli chcesz nieco ostrzejsze w smaku danie), ocet, cukier, sól i pieprz, musztarda np. Dijon, ostra papryka w proszku (uwaga! jeśli nie chcesz, aby sos był trochę ostry, to dodaj zwykłą paprykę w proszku zamiast ostrej) plus bulion lub woda (jeśli używasz wody to dodaj też kostkę rosołową).

pieczone żeberka w sosie własnym
pieczone żeberka w sosie własnym

PIECZONE ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Żeberka pokrój na kawałki (jeden kawałek 2 albo max. 3 podłużne kostki). Jak ciąć? Przesuń palcem po kościach, aby znaleźć miękką przestrzeń między nimi – to najlepsze miejsce do cięcia. Włóż nóż w przestrzeń między kośćmi i przetnij zdecydowanym ruchem. Przełóż pokrojone żeberka do brytfanny (lepszy wybór) albo na dno naczynia do zapiekania. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki np. piórka albo kostkę i wyłóż nią mięso.

pieczone-zeberka-w-sosie-przygotowanie-krok-1a
pieczone-zeberka-w-sosie-przygotowanie-krok-1a
pieczone-zeberka-w-sosie-przygotowanie-krok-1b
pieczone-zeberka-w-sosie-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

Do miski przełóż keczup, ocet, cukier, musztardę, sól i pieprz oraz bulion warzywny/drobiowy (albo czysty rosół) lub zamiast bulionu wodę. Jeśli dodajesz wodę, a nie bulion to wkrusz do miski również jedną kostkę rosołową. Dobrze wszystko wymieszaj.

eberka-w-sosie-przygotowanie-krok-2a
eberka-w-sosie-przygotowanie-krok-2a
zeberka-w-sosie-przygotowanie-krok-2b.
zeberka-w-sosie-przygotowanie-krok-2b.

KROK 3.

Wylej równomiernie przygotowany sos na mięso i nakryj brytfannę pokrywką albo naczynie do zapiekania folią aluminiową. Piecz przez pierwsze 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 2 godziny.

pieczone-zeberka-w-sosie-przygotowanie-krok-3
pieczone-zeberka-w-sosie-przygotowanie-krok-3
Życzę Ci, aby Twój dzień był tak soczysty i pełen smaku jak te pieczone żeberka w aromatycznym sosie! Niech kłopoty rozpływają się jak mięso odchodzące od kości, a dobry humor przypieka się na chrupiąco, niczym idealnie skarmelizowana cebulka. Ale przede wszystkim życzę Tobie błogosławionego, słonecznego dnia. Smacznego i do następnego pysznego spotkania! 🍽️✨

MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE POMYSŁY NA SYCĄCE, MIĘSNE OBIADY:

Schab pieczony w sosie pieczarkowym. – Kuchnia Izy

Pomysły na obiady z mięsem mielonym. 12 przepisów. – Kuchnia Izy

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – Kuchnia Izy

Polędwiczka wieprzowa nadziewana pieczarkami i boczkiem. – Kuchnia Izy

Gulasz wołowy z ziemniakami i marchewką. – Kuchnia Izy

Pieczone golonki z indyka z warzywami. – Kuchnia Izy

Gulasz wieprzowy z pieczarkami. Super smak. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych proporcji wyjdzie około 6 porcji.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 534

BIAŁKO: 26 g

TŁUSZCZE: 33 g

WĘGLOWODANY: 29,3 g

pieczone żeberka w sosie własnym
pieczone żeberka w sosie własnym
pieczone żeberka w sosie własnym

Pieczone żeberka w sosie własnych

Porcje 6
Kalorie 534 kcal

Składniki
  

  • około 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 3 duże cebule

Składniki na sos:

  • 1,5 szklanki keczupu może być zwykły albo pikantny (pikantny jeśli wolisz w ostrzejszej wersji)
  • 1,5 wody lub bulionu bulion może być warzywny, drobiowy albo czysty, przelany przez sitko rosół. Uwaga! Jeśli dodajesz wodę, to trzeba dodać też później pokruszoną kostkę rosołową
  • 1,5 łyżka octu
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka musztardy np. Dijon albo innej ulubionej
  • 1 kostka rosołowa (dodaj tylko jeśli zamiast bulionu albo rosołu dodajesz zwykłą wodę)

Instrukcje
 

  • Żeberka pokrój na kawałki (jeden kawałek 2 albo max. 3 podłużne kostki). Jak ciąć? Przesuń palcem po kościach, aby znaleźć miękką przestrzeń między nimi – to najlepsze miejsce do cięcia. Włóż nóż w przestrzeń między kośćmi i przetnij zdecydowanym ruchem. Przełóż pokrojone żeberka do brytfanny (lepszy wybór) albo na dno naczynia do zapiekania. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki np. piórka albo kostkę i wyłóż nią mięso.
  • Do miski przełóż keczup, ocet, cukier, musztardę, sól i pieprz oraz bulion warzywny/drobiowy (albo czysty rosół) lub zamiast bulionu wodę. Jeśli dodajesz wodę, a nie bulion to wkrusz do miski również jedną kostkę rosołową. Dobrze wszystko wymieszaj.
  • Wylej równomiernie przygotowany sos na mięso i nakryj brytfankę pokrywką albo naczynie do zapiekania folią aluminiową. Piecz przez pierwsze 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 2 godziny.

Film

pieczone żeberka w sosie
pieczone żeberka w sosie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close