Kotlety ziemniaczane z twarogiem.

By misziza
2025-04-17
Rating: 0.00
(0)

Kotlety ziemniaczane z serem twarogowym to klasyk, który nigdy nie zawodzi. Proste składniki, znany smak i cudownie sycący efekt końcowy – nic dziwnego, że to jedno z najczęściej wyszukiwanych dań obiadowych w polskim internecie. To idealna propozycja na wegetariański obiad, który mimo braku mięsa daje porządne uczucie sytości. A jeśli masz w lodówce ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia – świetnie! Te kotlety to doskonały sposób na ich pyszne wykorzystanie. Jeśli nie – wystarczy ugotować świeże ziemniaki i możesz cieszyć się delikatnym, kremowym wnętrzem z dodatkiem twarogu.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…

Ja podałam je z prostym sosem pieczarkowym, który świetnie podkreśla ich ziemniaczano-serowy charakter, ale równie dobrze sprawdzą się z kleksem gęstej śmietany, jogurtem naturalnym, sosem koperkowym albo nawet z prostą surówką z kiszonej kapusty. To danie ma w sobie coś bardzo domowego – taki nasz polski comfort food, który rozgrzewa, koi i przypomina, że czasem najprostsze rzeczy smakują najlepiej. 🙂

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KOTLETY ZIEMNIACZANE I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

kotlety ziemniaczane z twarogiem film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Składniki na 4 większe porcje:

🔹 1 kg ziemniaków, ugotowane i ostudzone
🔹 2 jajka, rozmiar M
🔹 250 g sera twarogowego, najlepiej półtłusty + opcjonalnie 3 łyżki mleka (dla bardziej kremowej konsystencji)
🔹 1 szklanka mąki pszennej (szklanka = 250 ml)
🔹 1 pęczek koperku, drobno posiekany
🔹 1 średnia lub nieco większa cebula (ew. 2 małe)
🔹 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
🔹 sól i pieprz do smaku, np. lekko czubata łyżeczka soli i 3/4 łyżeczki pieprzu
🔹 olej do smażenia – według potrzeb

Opcjonalnie:
🔹 bułka tarta do obtoczenia kotletów – ok. 6 łyżek (użyj, jeśli chcesz uzyskać chrupiącą skórkę, ja akurat nie użyłam)

KOTLETY ZIEMNIACZANE. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Jeśli nie masz już wcześniej ugotowanych ziemniaków np. z dnia to poprzedniego to zacznij od ugotowania ziemniaków. Aby przygotować ziemniaki na kotlety ziemniaczane, obierz je, a następnie ugotuj w osolonej wodzie przez około 25 minut, aż będą miękkie – możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu odcedź je dokładnie i pozostaw do osuszenia. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B i C, mączyste, które po ugotowaniu mają sypką konsystencję – idealną do kotletów. Ziemniaki przełóż do miski.

kotlety-ziemniaczne-z-twarogiem-przygotowanie-krok-1
kotlety-ziemniaczne-z-twarogiem-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Podczas gdy ziemniaki się gotują pokrój cebulę na drobne kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Wlej troszkę oleju na patelnię, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć cebulkę i podsmaż ją około 3 – 5 minut aż do zeszklenia. Następnie wrzuć starty czosnek, przemieszaj i podsmaż jeszcze pół minuty. Odstaw z palnika, chwilę przestudź i przełóż do miski z ziemniakami.

kotlety-ziemniaczane-z-twarogiem-przygotowanie-krok-2.j
kotlety-ziemniaczane-z-twarogiem-przygotowanie-krok-2.j

KROK 3.

W naczynku umieść ser twarogowy i bardzo dobrze rozgnieć go widelcem. Polecam dodać 2 – 3 łyżki mleka, aby łatwiej było go rozgniatać. Rozgnieciony ser, posyp trochę pieprzem, przemieszaj i przełóż do miski z ziemniakami. Dodaj też posiekany koperek, mąkę pszenną, pieprz i sól oraz jajka. Dobrze wszystko przemieszaj aż do połączenia – powstanie lekko klejąca masa ziemniaczana.

kotlety-ziemniaczane-z-twarogiem-przygotowanie-krok-3a.
kotlety-ziemniaczane-z-twarogiem-przygotowanie-krok-3a.
kotlety-ziemniaczane-z-twarogiem-przygotowanie-krok-3b.
kotlety-ziemniaczane-z-twarogiem-przygotowanie-krok-3b.

KROK 4.

Uformuj kotlety: zwilż lekko dłonie zimną wodą lub oprósz mąką. Nabierz porcję masy (ok. 2 czubate łyżki lub nieco mniej – zależy jaką chcesz uzyskać wielkość) i uformuj w dłoniach spłaszczony kotlecik o grubości ok. 1,5–2 cm. Możesz zwilżać dłonie po uformowaniu każdego kotlecika, jeśli masa będzie się mocno kleić. Masa może być delikatna, ale da się formować – jeśli się mocno klei, schłodź ją chwilę w lodówce lub podsyp delikatnie mąką. Panierowanie (opcjonalne): jeśli chcesz, obtocz kotlety w bułce tartej – będą bardziej chrupiące z zewnątrz. Ja tym razem tego nie robiłam – zależało mi na delikatniejszym efekcie.

Rozgrzej olej na patelni (średnia moc). Kotlety smaż z obu stron na złoty kolor, po około 3–4 minuty z każdej strony – w razie konieczności smaż dłużej. Przewracaj delikatnie szeroką łopatką, bo są miękkie. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z ulubionymi dodatkami.

kotlety-ziemniaczane-z-twarogiem-przygotowanie-krok-4.
kotlety-ziemniaczane-z-twarogiem-przygotowanie-krok-4.

🥔 Z czym podać Twoje pyszne kotlety ziemniaczane? 🙂

Kotlety ziemniaczane z serem twarogowym są na tyle uniwersalne, że świetnie smakują z różnymi dodatkami – zarówno klasycznymi, jak i nieco nowocześniejszymi. Oto kilka sprawdzonych propozycji:

Sos pieczarkowy – kremowy, delikatny, idealnie pasuje do ziemniaków i twarogu. (przepis poniżej)
Gęsta śmietana lub jogurt naturalny – wystarczy kleks i już robi się pysznie.
Sos koperkowy – lekko ziołowy, świeży smak świetnie kontrastuje z kotletami.
Surówka z kiszonej kapusty – coś chrupiącego i kwaśnego dla przełamania smaku.
Buraczki na ciepło albo mizeria – klasyka, która zawsze się sprawdza.
Prosta sałatka z pomidorów i cebuli z olejem rzepakowym – dla tych, którzy lubią lekko.

To jedno z tych dań, które możesz podać na wiele sposobów – i za każdym razem będzie smakować trochę inaczej, ale zawsze dobrze 😊

🌟 Kremowy sos pieczarkowy – przepis krok po kroku

Składniki (na ok. 3 – 4 mniejsze porcje):
🍽️400 g pieczarek, pokrojone w plasterki
🧅 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
🧄 2 ząbki czosnku, starte na tarce albo posiekane
🥛 200 – 250 ml śmietanki 30% plus opcjonalnie 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
🧂 Sól, pieprz, suszone zioła (ulubione) – do smaku
🧈 olej do smażenia plus opcjonalnie łyżka masła.


🔥 Jak zrobić:
  1. 🧅 Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle (lub oleju) na średnim ogniu.
  2. 🧄 Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 1 minutę – aż zacznie pięknie pachnieć.
  3. Pokrojone w plasterki pieczarki dorzuć na patelnię. Smaż ok. 7–10 minut, aż odparują wodę i lekko się zrumienią.
  4. 🥛 Wlej śmietankę 30% i gotuj całość jeszcze 4 – 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Opcjonalnie dla większej kremowości sosu możesz dodać 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (jeśli masz). Możesz też dodać serek śmietankowy np. czubatą łyżkę.
  5. 🧂 Dopraw do smaku: sól, świeżo mielony pieprz i ewentualnie odrobina ziół (np. tymianek lub natka pietruszki, koperek, oregano).

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE POMYSŁY NA PYSZNE I SZYBKIE PLACUSZKI. JUŻ NIEKONIECZNIE ZIEMNIACZANE ;):

Placki z sera twarogowego. Szybko i smacznie. – Kuchnia Izy

Placki z cukinii i marchewki. – Kuchnia Izy

Placki z cukinii i sera. Dwóch serów 😉 – Kuchnia Izy

Pancakes. Super przepis. – Kuchnia Izy

Placki z dyni piżmowej. Kulinarne niebo i sekretny składnik♥ – Kuchnia Izy

Placuszki z serka wiejskiego. – Kuchnia Izy

Placuszki z truskawkami w stylu pancakes. – Kuchnia Izy

Racuchy drożdżowe z jabłkami. Polski przysmak. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych proporcji wyjdzie 4 – 5 porcji.

Jedna większa porcja, czyli 1/4 będzie miała w przybliżeniu:

🔥 Kalorie: 488
💪 Białko: 20,1 g
🧈 Tłuszcze: 10,4 g
🥔 Węglowodany: 82,3 g

Wartość policzona bez bułki tartej, która jest opcjonalna.

placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

kotlety ziemniaczane z serem twarogowym

Kotlety ziemniaczane z twarogiem

Czas przygotowania 40 minuty
Czas smażenia 15 minuty
Łączny czas 55 minuty
Porcje 4
Kalorie 488 kcal

Składniki
  

  • 1 kg ziemniaków ugotowane
  • 2 jajka, rozmiar M
  • 250 g sera twarogowego, najlepiej półtłusty plus opcjonalnie 3 łyżki mleka
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku np. lekko czubata łyżeczki soli i 3/4 łyżeczki pieprzu
  • średnia/nieco większa cebula lub dwie małe
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • olej do smażenia – według potrzeb
  • 1 szklanka mąki pszennej szklanka ma 250 ml

Opcjonalnie:

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów – około 6 łyżek nie jest to konieczne, obtocz tylko jeśli chcesz

Instrukcje
 

  • Jeśli nie masz już wcześniej ugotowanych ziemniaków np. z dnia to poprzedniego to zacznij od ugotowania ziemniaków. Aby przygotować ziemniaki na kotlety ziemniaczane, obierz je, a nastepnie ugotuj w osolonej wodzie przez około 25 minut, aż będą miękkie – możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu odcedź je dokładnie i pozostaw do osuszenia. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B i C, mączyste, które po ugotowaniu mają sypką konsystencję – idealną do kotletów. Ziemniaki przełóż do miski.
  • Podczas gdy ziemniaki się gotują pokrój cebulę na drobne kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Wlej troszkę oleju na patelnię, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć cebulkę i podsmaż ją około 3 – 5 minut aż do zeszklenia. Następnie wrzuć starty czosnek, przemieszaj i podsmaż jeszcze pół minuty. Odstaw z palnika, chwilę przestudź i przełóż do miski z ziemniakami.
  • W naczynku umieść ser twarogowy i bardzo dobrze rozgnieć go widelcem. Polecam dodać 2 – 3 łyżki mleka, aby łatwiej było go rozgniatać. Rozgnieciony ser posyp trochę pieprzem i przełóż do miski z ziemniakami. Dodaj też posiekany koperek, mąkę pszenną, pieprz i sól oraz jajka. Dobrze wszystko przemieszaj aż do połączenia – powstanie lekko klejąca masa ziemniaczana.
  • Uformuj kotlety: zwilż lekko dłonie zimną wodą lub oprósz mąką. Nabierz porcję masy (ok. 2 czubate łyżki lub nieco mniej – zależy jaką chcesz uzyskać wielkość) i uformuj w dłoniach spłaszczony kotlecik o grubości ok. 1,5–2 cm. Możesz zwilżać dłonie po uformowaniu każdego kotlecika, jeśli masa będzie się mocno kleić. Masa może być delikatna, ale da się formować – jeśli się mocno klei, schłodź ją chwilę w lodówce lub podsyp delikatnie mąką. Panierowanie (opcjonalne): jeśli chcesz, obtocz kotlety w bułce tartej – będą bardziej chrupiące z zewnątrz. Ja tym razem tego nie robiłam – zależało mi na delikatniejszym efekcie.
  • Rozgrzej olej na patelni (średnia moc). Kotlety smaż z obu stron na złoty kolor, po około 3–4 minuty z każdej strony – w razie konieczności smaż dłużej. Przewracaj delikatnie szeroką łopatką, bo są miękkie. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Film

Uwagi

Z czym podać Twoje pyszne kotlety ziemniaczane? 🙂
– Sos pieczarkowy – kremowy, delikatny, idealnie pasuje do ziemniaków i twarogu. (przepis poniżej)
– Gęsta śmietana lub jogurt naturalny – wystarczy kleks i już robi się pysznie.
– Sos koperkowy – lekko ziołowy, świeży smak świetnie kontrastuje z kotletami.
– Surówka z kiszonej kapusty – coś chrupiącego i kwaśnego dla przełamania smaku.
– Buraczki na ciepło albo mizeria – klasyka, która zawsze się sprawdza.
– Prosta sałatka z pomidorów i cebuli z olejem rzepakowym – dla tych, którzy lubią lekko.
To jedno z tych dań, które możesz podać na wiele sposobów – i za każdym razem będzie smakować trochę inaczej, ale zawsze dobrze 😊

❓ FAQ – Najczęściej zadawane pytania

🥔 Czy mogę użyć ziemniaków z poprzedniego dnia?

Tak! To nawet świetne rozwiązanie – ziemniaki, które już odstały i ostygły, będą miały bardziej zwartą konsystencję, idealną do kotletów.

🧀 Jaki ser twarogowy będzie najlepszy?

Najlepszy będzie półtłusty twaróg, dobrze rozgnieciony widelcem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj 2–3 łyżki mleka – łatwiej połączy się z ziemniakami.

🌱 Czy koperek mogę pominąć albo czymś zastąpić?

Możesz go pominąć lub zamienić np. na natkę pietruszki. Jednak świeży koperek daje cudowny, wiosenny aromat!

🧊 Czy można je zamrozić?

Tak, ale po usmażeniu i całkowitym wystudzeniu. Przechowuj je w zamrażarce do 2–3 miesięcy. Podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.

🧺 Jak długo mogę przechowywać je w lodówce?

Po usmażeniu i ostudzeniu możesz przechowywać kotlety w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2–3 dni.

♨️ Jak najlepiej je odgrzać?

Najlepiej odgrzewać na patelni z odrobiną tłuszczu – kotleciki znów będą lekko chrupiące. Można je także włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 10 minut. Mikrofalówka też się sprawdzi, ale wtedy będą bardziej miękkie niż chrupiące.

kotlety-ziemnaczane-z-gotowanych-ziemniakow.
kotlety-ziemnaczane-z-gotowanych-ziemniakow.
kotlety ziemniaczane z serem twarogowym
kotlety ziemniaczane z serem twarogowym

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close