Ciasto dyniowe. Ze startej dyni, nie z puree.

By misziza
2025-09-22
Rating: 0.00
(0)

Ciasto dyniowe ze świeżej dyni to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych jesiennych wypieków, które możesz przygotować w domu. Nie potrzebujesz wcześniej gotować ani miksować dyni na puree – wystarczy zetrzeć surową dynię na tarce i dodać do ciasta. To świetny sposób na wykorzystanie kawałków dyni, które często zostają po przygotowaniu innych potraw i nie wiadomo, co z nimi zrobić. To pyszne, wilgotne i korzenne ciasto dyniowe doskonale pasuje do filiżanki kawy, herbaty, a także jako słodki dodatek do książki czy ulubionego serialu.

Idealnie sprawdzi się również jako domowe ciasto na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, przygotowując je z polewą z serka śmietankowego, ale nawet bez niej ciasto smakuje wybornie i wypełnia dom cudownym aromatem przypraw korzennych. Jeśli szukasz prostego przepisu na domowe ciasto dyniowe na jesień, które zawsze się udaje – to właśnie ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.

NAJPIERW OBERZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CIASTO DYNIOWE I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

🥧 Składniki na około 8 porcji ciasta:
🔹 3/4 szklanki oleju roślinnego
🔹 3/4 szklanki białego cukru
🔹 2 szklanki startej dyni (np. piżmowej) – waga po starciu to około 300 g
🔹 2 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
🔹 łyżeczka ekstraktu waniliowego – opcjonalnie
🔹 2 szklanki mąki pszennej
🔹 2 łyżeczki proszku do pieczenia
🔹 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
🔹 1/3 łyżeczki soli
🔹 przyprawy korzenne: płaska łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, opcjonalnie 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
🔹 1/4 szklanki mleka
🔹 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego albo kwaśnej śmietany 18 %

🍥 Składniki na opcjonalną polewę:
🔹 200 g serka śmietankowego naturalnego
🔹 1/2 szklanki cukru pudru

Szklanka jest standardowa, czyli 250 ml.

ciasto dyniowe ze startej dyni
ciasto dyniowe ze startej dyni

CIASTO DYNIOWE. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Dynię obierz ze skórki, a potem zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj 2 całe szklanki dyni – wyjdzie około 300 g i odłóż na bok. Natomiast do miski wlej olej roślinny i wsyp cukier. Opcjonalnie możesz też dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Dobrze przemieszaj trzepaczką aż do połączenia – mieszaj tak z pół minuty.

ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-1a
ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-1a
ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-1b
ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-1b
ciasto-dyniowe-przygotownie-krok-1
ciasto-dyniowe-przygotownie-krok-1

KROK 2.

Następnie wbij jedno jajko i dobrze przemieszaj, a potem wbij drugie jajko i ponownie dobrze przemieszaj aż do połączenia. Pamiętaj, że jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-2
ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz mielony imbir. Jeśli chcesz możesz dodać też gałkę muszkatołową. Dobrze przemieszaj wszystkie składniki.

ciasto-dyniowe-przygotownie-krok-3.j
ciasto-dyniowe-przygotownie-krok-3.j

KROK 4.

Wsyp najpierw pół składników suchych do mokrych, a następnie wlej mleko i dodaj jogurt i dobrze przemieszaj łopatką do połączenia składników. Następnie wsyp resztę suchych składników i ponownie wymieszaj aż do połączenia. Pamiętaj, aby nie mieszać za długo – jeśli znikną białe ślady mąki, to już wystarczy.

ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-4a
ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-4a
ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-4b
ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-4b

KROK 5.

Teraz dodaj startą dynię i wmieszaj ją w ciasto. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz lekko bułką tartą lub mąką. Przełóż przygotowane ciasto do formy i wyrównaj. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 55 – 65 minut do suchego patyczka. Jeśli pod koniec pieczenia wierzch ciasta mocno się przypieka, to nakryj go papierem do pieczenia lub folią np. na ostatnie 10 minut pieczenia (jeśli widzisz taką konieczność). Po upieczeniu, odczekaj około 30 minut, aby ciasto trochę przestygło zanim wyjmiesz ciasto z formy. Ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub przygotować pyszną polewę z serka śmietankowego.

ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-5a
ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-5a
ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-5b
ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-5b

KROK 6.

Aby przygotować polewę, umieść w misce 200 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej, przesiej do niego cukier puder (pół szklanki) i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników w gładką, gęstą masę. Miksowanie zajmie około kilkanaście sekund. Gotową polewę rozsmaruj na wystudzonym cieście, a jeśli wolisz bardziej zwartą konsystencję to wstaw ciasto na chwilę do lodówki, aby polewa lekko stwardniała.

ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-6a
ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-6a
ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-6b
ciasto-dyniowe-przygotowanie-krok-6b

WSZYSTKIEGO SŁODKIEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE PYSZNE WYPIEKI:

Proste ciasto pomarańczowe. – Kuchnia Izy

Ciasto drożdżowe ze śliwkami. – Kuchnia Izy

Ciasto marchewkowe z ananasem. – Kuchnia Izy

Ciasto ze świeżą żurawiną z migdałową kruszonką. – Kuchnia Izy

Ciasto francuskie ze śliwkami. – Kuchnia Izy

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. – Kuchnia Izy

Sernik z wiaderka. Najlepszy przepis. – Kuchnia Izy

Babka drożdżowa. Idealna na Wielkanoc. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych składników wyjdzie około 8 porcji ciasta.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu.

🔥 Kalorie:  516 z polewą, a bez polewy 411
💪 Białko: 8,66 g z polewą, a bez polewy 6,91 g
🧈 Tłuszcze: 29,25 g z polewą, a bez polewy 22,50 g
🥔 Węglowodany: 54,5 g z polewą, a bez polewy 46 g

ciasto dyniowe z polewą
ciasto dyniowe z polewą

CIASTO DYNIOWE. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe. Ze startej dyni, a nie puree.

Porcje: 8

Składniki
  

  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 2 szklanki startej dyni (np. piżmowej) – waga po starciu to około 300 g
  • 2 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego – opcjonalnie
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • przyprawy korzenne: płaska łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego imbiru, opcjonalnie 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego albo kwaśnej śmietany 18 %
Składniki na opcjonalną polewę:
  • 200 g serka śmietankowego naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Method
 

  1. Dynię obierz ze skórki, a potem zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj 2 całe szklanki dyni – wyjdzie około 300 g i odłóż na bok. Natomiast do miski wlej olej roślinny i wsyp cukier. Opcjonalnie możesz też dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Dobrze przemieszaj trzepaczką aż do połączenia – mieszaj tak z pół minuty.
  2. Następnie wbij jedno jajko i dobrze przemieszaj, a potem wbij drugie jajko i ponownie dobrze przemieszaj aż do połączenia. Pamiętaj, że jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz mielony imbir. Jeśli chcesz możesz dodać też gałkę muszkatołową. Dobrze przemieszaj wszystkie składniki.
  4. Wsyp najpierw pół składników suchych do mokrych, a następnie wlej mleko i dodaj jogurt i dobrze przemieszaj łopatką do połączenia składników. Następnie wsyp resztę suchych składników i ponownie wymieszaj aż do połączenia. Pamiętaj, aby nie mieszać za długo – jeśli znikną białe ślady mąki, to już wystarczy.
  5. Teraz dodaj startą dynię i wmieszaj ją w ciasto. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz lekko bułką tartą lub mąką. Przełóż przygotowane ciasto do formy i wyrównaj. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 55 – 65 minut do suchego patyczka. Jeśli pod koniec pieczenia wierzch ciasta mocno się przypieka, to nakryj go papierem do pieczenia lub folią np. na ostatnie 10 minut pieczenia (jeśli widzisz taką konieczność). Po upieczeniu, odczekaj około 30 minut, aby ciasto trochę przestygło zanim wyjmiesz ciasto z formy. Ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub przygotować pyszną polewę z serka śmietankowego.
  6. Aby przygotować polewę, umieść w misce 200 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej, przesiej do niego cukier puder (pół szklanki) i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników w gładką, gęstą masę. Miksowanie zajmie około kilkanaście sekund. Gotową polewę rozsmaruj na wystudzonym cieście, a jeśli wolisz bardziej zwartą konsystencję to wstaw ciasto na chwilę do lodówki, aby polewa lekko stwardniała

Film

Ciekawe pytania i odpowiedzi o cieście dyniowym 🍰

💛 Jak długo można przechowywać ciasto dyniowe?
➡️ W szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięte folią aluminiową ciasto zachowa świeżość 3–4 dni w temperaturze pokojowej. W lodówce możesz przechowywać je do 6 dni. Jeśli ciasto ma polewę z serka śmietankowego, najlepiej trzymać je w lodówce od razu.

💛 Czy ciasto dyniowe można zamrozić?
➡️ Tak! Wystudzone ciasto (bez polewy) owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na maksymalnie 2 miesiące. Przed podaniem rozmroź w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz dodać polewę, zrób to dopiero po rozmrożeniu.

💛 Czym mogę zastąpić jogurt grecki ?
➡️ Możesz użyć gęstego jogurtu naturalnego albo kwaśnej śmietany 18 %.

💛 Dlaczego moje ciasto opadło?
➡️ Najczęstsze powody to: zbyt długie mieszanie ciasta (traci puszystość), otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia albo niedokładnie odmierzona soda/proszek do pieczenia.

💛 Czy to ciasto nadaje się na polewę z serka śmietankowego?
➡️ Jak najbardziej! Serek śmietankowy świetnie pasuje do korzennych smaków dyni. Możesz też polać je lukrem pomarańczowym albo oprószyć tylko cukrem pudrem.

ciasto dyniowe ze startej dyni
ciasto dyniowe ze startej dyni
ciasto z dynią
ciasto z dynią

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close