Surówka Colesław. Najlepsza.

By misziza
2024-03-14

Szukasz idealnego przepisu na surówkę Colesław? Spróbuj mojego pysznego i łatwego w przygotowaniu wariantu z białej kapusty, marchewki i cebuli! Po wielu próbach stworzyłam sos na bazie majonezu, kwaśnej śmietany i musztardy Dijon, który pokocha cała Twoja rodzina (tak, jestem o tym przekonana! 😉 ). Surówka Colesław to idealny dodatek do każdego obiadu, grilla czy na większą imprezę. Jest chrupiąca, świeża i pełna smaku. I smakuje lepiej niż ta ze sklepu! 🙂

Surówka ta jest powszechnie znana w kuchni amerykańskiej, zwłaszcza jako tradycyjny dodatek do dań grillowanych, hamburgerów i frytek. Zdobyła wielką popularność na całym świecie. Przepis jest prosty do naśladowania i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Gwarantuję, że Colesław zniknie z talerza w mgnieniu oka! Przynajmniej z naszego stołu zniknął wyjątkowego szybko. Myślę, że podjadali mi ją nawet wieczorem, co im się praktycznie nie zdarza, gdy w grę wchodzą jakiekolwiek warzywa 🙂

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SURÓWKĘ COLESŁAW I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:

surówka Colesław

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

BIAŁA KAPUSTA – Oczywiście to główny składnik tej surówki i trzeba zadbać o to, aby była świeża. Świeża kapusta powinna mieć jasnozieloną, a czasami lekko żółtawą barwę. Unikaj główek o plamach, ciemnych przebarwieniach lub śluzowatej powłoce, ponieważ mogą one wskazywać na starzenie się lub psucie się kapusty. Podnieś główkę kapusty. Powinna być ciężka w stosunku do swojej wielkości. Lekka kapusta może wskazywać na to, że jest przesuszona lub nieświeża. Pamiętaj, że świeża kapusta powinna mieć również świeży zapach, który nie jest zbyt intensywny ani nieprzyjemny. Do przygotowania będzie potrzebna jedna mała/bardzo mała główka kapusty albo pół dużej białej kapusty – tak, żeby po poszatkowaniu wyszło około 7 – 8 szklanek kapusty.

MARCHEWKA – Marchewka jest dodatkiem, który prawie zawsze pojawia się w surówkach z kapustą. Zdecydowanie fajny słodki dodatek.

CEBULA – Dodanie cebuli jest opcjonalne, ale moim zdaniem cebula stanowi istotny element surówki coleslaw, dodając do niej odpowiednio pikantnego, ostrzejszego smaku i chrupkości.

SKŁADNIKI NA SOS ♥:

Sos moim zdaniem jest w tej surówce bardzo, bardzo ważny. To on dodaje jej charakteru i sprawia, że surówka Colesław jest tak popularna na całym świecie.
Nie istnieje tylko jeden sposób na przygotowanie sosu do tej surówki. Istnieje wiele różnych wariantów sosów, które można użyć do jej przygotowania, a wybór zależy od preferencji smakowych oraz po prostu tradycji kulinarnej.

Ja trochę pokombinowałam ze składnikami i myślę, że mój sos zdobędzie Twoje serce ♥ 😉

Będzie Ci potrzebny majonez (może być o obniżonej zawartości tłuszczu), kwaśna śmietana 18 %, musztarda Dijon, ocet jabłkowy, pieprz i sól oraz cukier.

colesław
colesław

SURÓWKA COLESŁAW. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Białą kapustę dobrze umyj i jeśli wierzchnie liście są uszkodzone to je usuń. Pokrój kapustę na kawałki np. ćwiartki i usuń z nich twardy głąb. Kapustę poszatkuj ostrym cienkim nożem albo np. za pomocą robota kuchennego. Polecam użyć robot kuchenny, bo pokroi kapustę o wiele drobniej. Umytą i obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych albo cienkich oczkach lub użyj robota kuchennego. Cebulę pokrój na małe kawałki. Wszystkie warzywa przełóż do jednej większej miski.

surowka-coleslaw-przygotowanie-krok-1
surowka-coleslaw-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos, czyli majonez, kwaśną śmietanę, musztardę Dijon, ocet jabłkowy, sól i pieprz oraz cukier. Wymieszaj bardzo dokładnie, aby powstał sos o jednolitej konsystencji.

surowka-coleslaw-przygotowanie-krok-2.
surowka-coleslaw-przygotowanie-krok-2.

KROK 3.

Polej sosem warzywa i bardzo dobrze wszystko wymieszaj, aby składniki ładnie się połączyły. Włóż surówkę na minimum pół godziny do lodówki, aby składniki miały czas się “przegryźć”. Polecam ją jednak włożyć na około 2 godziny do lodówki.

surowka-coleslaw-przygotowanie-krok-3
surowka-coleslaw-przygotowanie-krok-3

Mam dla Ciebie tez inny pomysł na pyszną surówkę do obiadu:

Surówka z pora i gruszki. Idealna na obiad. – Kuchnia Izy

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

surówka colesław
surówka colesław

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całą surówkę Colesław można podzielić na 8 – 10 porcjii.

Jedna porcja (1/8) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 299

BIAŁKO: 5,7 g

TŁUSZCZE: 20,3 g

WĘGLOWODANY: 26,6 g

(wartość policzona przy użyciu normalnego majonezu, jeśli użyjesz majonez o obniżonej zawartości tłuszczu, kaloryczność się zmniejszy)

SURÓWKA COLESŁAW. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Surówka Colesław. Najlepsza.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania warzyw: 15 minutCzas przygotowania: 5 minutCzas w lodówce: 30 minutCzas łącznie: 50 minutPorcje:8 porcjeKalorie:299 kcal Najlepsza pora roku:Lato

Opis:

Surówka Colesław z białej kapusty, marchewki i cebuli to prawdziwy kwintesencja świeżości i smaku. Połączenie chrupiących warzyw z pysznym sosem to świetny pomysł na dodatek do obiady, na grilla czy na imprezę.

Składniki:

  • Składniki na sos:

Przygotowanie:

  1. Białą kapustę dobrze umyj i jeśli wierzchnie liście są uszkodzone to je usuń. Pokrój kapustę na kawałki np. ćwiartki i usuń z nich twardy głąb. Kapustę poszatkuj ostrym cienkim nożem albo np. za pomocą robota kuchennego. Polecam użyć robot kuchenny, bo pokroi kapustę o wiele drobniej. Umytą i obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych albo cienkich oczkach lub użyj robota kuchennego. Cebulę pokrój na małe kawałki. Wszystkie warzywa przełóż do jednej większej miski.
  2. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos, czyli majonez, kwaśną śmietanę, musztardę Dijon, ocet jabłkowy, sól i pieprz oraz cukier. Wymieszaj bardzo dokładnie, aby powstał sos o jednolitej konsystencji.
  3. Oblej sosem warzywa i bardzo dobrze wszystko wymieszaj, aby składniki się ładnie połączyły. Włóż surówkę na minimum pół godziny do lodówki, aby składniki miały czas się “przegryźć”. Polecam ją jednak włożyć na około 2 godziny do lodówki.
Słowa kluczowe:biała kapusta, cebula, dijon, kapusta, majonez, marchewka, musztarda, ocet jabłkowy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close