Zapraszam Cię na cudowne, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie z pieczarkami na obiad. To jest taka gęsta potrawka, a oprócz pieczarek znajdziesz tam białą fasolę oraz ziemniaki. Potrawka zrobiona jest na bulionie z dodatkiem mleka. Danie jest bez mięsa, ale może być też całkowicie wegańskie jeśli zamiast mleka krowiego, użyjesz mleko roślinne. U mnie w domu, jak w wielu polskich domach dość często wykorzystuje się do różnych potraw pieczarki. A tym razem są one w roli głównej. ♥
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Ta potrawka jest dodatkowo jednogarnkowa, więc nie będzie zbyt wielu naczyń do mycia po obiedzie 😉 Myślę, że jest to dobra propozycja na wege obiad, ale nie musisz być na diecie typowo roślinnej, aby cieszyć się smakiem tego dania. Czasem warto zrobić sobie odpoczynek od mięsnych dań i po prostu odkrywać nowe danie ♥ A uwierz, danie jest tak sycące, że z pewnością nikt nie odejdzie głodny od stołu.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA DANIE Z PIECZARKAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
PIECZARKI – Do tego dania idealne będę zarówno pieczarki białek, jak i brunatne. Wybierając pieczarki, zwróć uwagę, aby były jędrne, białe lub lekko beżowe, bez przebarwień i plam. Kapelusze powinny być zamknięte, co oznacza, że są świeże i młode – otwarte kapelusze mogą oznaczać, że pieczarki są starsze. Unikaj pieczarek o śliskiej lub lepkiej powierzchni, ponieważ może to wskazywać na ich przejrzałość.
BIAŁA FASOLKA – Jeśli chcesz przygotować danie na szybko to wykorzystaj po prostu fasolkę z puszki (odsączoną z zalewy). Możesz też wykorzystać suchą fasolę, tylko sucha fasola wymaga długiego przygotowania. Suchą fasolę należy najpierw namoczyć – wsyp ją do miski, zalej zimną wodą i zostaw na około 8-12 godzin lub na całą noc. Następnie odlej wodę, opłucz fasolę i gotuj na małym ogniu przez 1-2 godziny, aż będzie miękka.
BULION – Do dania wykorzystaj bulion warzywny (domowy albo kupny np. w słoiczkach do rozpuszczenia w wodzie). Bulion warzywny jest w wersji wege, ale można też wykorzystać bulion drobiowy albo czysty, przelany przez sitko rosół np, z dnia poprzedniego.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – mleko (krowie albo w wersji wege ulubione roślinne np. owsiane), ziemniaki, mąka pszenna, sól i pieprz, czosnek, cebula, suszony tymianek, zioła prowansalskie, musztarda np. Dijon, miodowa, natka pietruszki i opcjonalnie sos sojowy. Potrzebny będzie tłuszcz do podsmażenia warzyw np. wegańskie masełko/mix tłuszczowy np. Naturalne albo olej roślinny.
DANIE Z PIECZARKAMI. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Najpierw pokrój wszystkie pieczarki na cienkie plasterki, a ziemniaki i cebulę na małe kawałki. Czosnek zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej tłuszcz a kiedy będzie rozgrzany to wrzuć pokrojone pieczarki i smaż je około 8 minut, od czasu do czasu mieszając aż będę dobrze usmażone i lekko zbrązowieją, a ewentualna woda w zdecydowanej większości odparuje. Pod koniec smażenia pieczarek wrzuć pokrojoną cebulę, dobrze przemieszaj z pieczarki i przesmaż ją około 2 – 3 minuty.
KROK 2.
W ostatniej minucie smażenia pieczarek dodaj suszony tymianek, zioła prowansalskie, sól i pieprz oraz starty czosnek. Dobrze wszystko przemieszaj i przesmaż jeszcze około minutę.
KROK 3.
Następnie posyp pieczarki mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż chwilę, tak aby zniknęły białe ślady mąki. Następnie powoli wlewaj bulion – podczas wlewania bulionu cały czas mieszaj, aby uniknąć powstania grudek mąki.
KROK 4.
Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i dodaj do garnka pokrojone ziemniaki. Gotuj ziemniaki na małym ogniu około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. W czasie gotowania się ziemniaków dodaj musztardę, ewentualnie więcej soli i pieprzu do smaku oraz opcjonalnie sos sojowy. Dobrze przemieszaj.
KROK 5.
Po tym czasie dodaj odsączoną z zalewy fasolkę z puszki oraz wlej mleko krowie albo roślinne. Przemieszaj i gotuj wszystko jeszcze 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE BEZMIĘSNE DANIA NA OBIAD:
Wegańskie bolognese z soczewicy. – Kuchnia Izy
Makaron orzo z suszonymi pomidorami i ciecierzycą. – Kuchnia Izy
Szybki obiad z makaronem bez mięsa. 10 pomysłów. – Kuchnia Izy
Wegańskie curry z ciecierzycą. – Kuchnia Izy
Młoda kapusta z ryżem i pomidorami. – Kuchnia Izy
Tortellini w sosie pieczarkowym z karmelizowaną cebulką. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Cała całe można podzielić na 4 – 6 porcji ( w zależności od wielkości).
Jedna większa porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 482
BIAŁKO: 20,7 g
TŁUSZCZE: 2,6 g
WĘGLOWODANY: 91,6 g
DANIE Z PIECZARKAMI NA OBIAD. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Danie z pieczarkami, ziemniakami i fasolką.
Ingredients
- 1 litr bulionu warzywnego można użyć też bulion drobiowy albo czysty rosół
- 250 ml (szklanka) mleka krowiego albo roślinnego
- jedna średnia/duża cebula
- 500 – 600 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 kg ziemniaków
- 2 puszki białej fasoli, odsączonej z zalewy
- czubata łyżeczka suszonego tymianku
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich albo oregano
- dwie czubate łyżeczki musztardy np. Dijon, miodowa
- sól i pieprz do smaku
- łyżka sosu sojowego – opcjonalnie
- natka pietruszki
- 3 łyżki mąki pszennej
Instructions
- Najpierw pokrój wszystkie pieczarki na cienkie plasterki, a ziemniaki i cebulę na małe kawałki. Czosnek zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj.W garnku rozgrzej tłuszcz a kiedy będzie rozgrzany to wrzuć pokrojone pieczarki i smaż je około 8 minut, od czasu do czasu mieszając aż będę dobrze usmażone i lekko zbrązowieją, a ewentualna woda w zdecydowanej większości odparuje. Pod koniec smażenia pieczarek wrzuć pokrojoną cebulę, dobrze przemieszaj z pieczarki i przesmaż ją około 2 – 3 minuty.
- W ostatniej minucie smażenia pieczarek dodaj suszony tymianek, zioła prowansalskie, sól i pieprz oraz starty czosnek. Dobrze wszystko przemieszaj i przesmaż jeszcze około minutę.
- Następnie posyp pieczarki mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż chwilę, tak aby zniknęły biały ślady mąki. Następnie powoli wlewaj bulion – podczas wlewania bulionu cały czas mieszaj, aby uniknąć powstania grudek mąki.
- Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i dodaj do garnka pokrojone ziemniaki. Gotuj ziemniaki na małym ogniu około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. W czasie gotowania się ziemniaków dodaj musztardę, ewentualnie więcej soli i pieprzu do smaku oraz opcjonalnie sos sojowy. Dobrze przemieszaj.
- Po tym czasie dodaj odsączoną z zalewy fasolkę z puszki oraz wlej mleko krowie albo roślinne. Przemieszaj i gotuj wszystko jeszcze 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.