Jajka faszerowane to jedna z tych potraw, które nigdy nie wychodzą z mody – zwłaszcza w okresie Wielkanocy. Symbolizują nowe życie, odrodzenie i nadzieję, dlatego tak często goszczą na świątecznych stołach. Ich popularność nie ogranicza się tylko do Polski – na całym świecie znane są jako „deviled eggs”, czyli jajka z kremowym nadzieniem, najczęściej z dodatkiem majonezu, musztardy, przypraw i świeżych ziół. To szybka, prosta i efektowna przekąska, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
W tej wersji stawiamy na klasykę – ugotowane na twardo jajka, żółtka rozgniecione z majonezem, musztardą, odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego, doprawione solą i pieprzem. Farsz nakładamy do połówek białek i posypujemy słodką lub ostrą papryką oraz świeżo posiekanym szczypiorkiem. To właśnie takie proste przepisy najczęściej okazują się najlepsze – mają wyważony smak, są szybkie w przygotowaniu i świetnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i jako przekąska na spotkaniach z rodziną czy przyjaciółmi.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA JAJKA FASZEROWANE I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Składniki na 12 połówek:
🔹 6 jajek, rozmiar L
🔹 4 łyżki majonezu
🔹 1 łyżeczka musztardy, np. Dijon
🔹 1 łyżeczka soku z cytryny albo octu jabłkowego
🔹 Sól i pieprz do smaku, np. 1/4 łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu lub więcej
🔹 Kilka szczypt słodkiej papryki w proszku – do posypania, opcjonalnie
🔹 Mały pęczek szczypiorku albo mniej – do posypania, opcjonalnie

JAJKA FASZEROWANE. KROK PO KROKU.
KROK 1. Gotowanie jajek na twardo
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Aby ugotować jajka na twardo ostrożnie/delikatnie włóż jajka do garnka i zalej zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Włącz palnik. Gdy woda zacznie się gotować to zmniejsz ogień i gotuj 10 minut na małym ogniu (czas liczony od momentu kiedy woda zacznie się gotować). Po ugotowaniu przelej jajka zimną/bardzo zimną wodą i odstaw na około 10 minut, aby łatwiej się je obierało. Możesz też włożyć je do garnka z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu, poczekać aż będą zimne i potem ostrożnie je obrać.

KROK 2. Ostrożne wyciągnięcie żółtek.
Obrane jajka ostrożnie przekrój równo na pół ostrym nożem (wzdłuż). Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki. Białka ułóż na talerzu lub półmisku.


KROK 3. Przygotowanie farszu.
Żółtka w miseczce dobrze rozgnieć widelcem, tak aby miały konsystencję piasku. Następnie dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny albo ocet jabłkowy oraz pieprz i sól do smaku. Możesz zacząć od 1/4 łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu (i później, po posmakowaniu ewentualnie dodać więcej). Za pomocą widelca dobrze połącz wszystkie składniki na jednolitą masę/pastę. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Jeśli masa jest za gęsta – dodaj odrobinę majonezu lub kroplę wody/cytryny.


KROK 4. Nakładanie farszu do białek i dekoracja.
Gotową masę żółtkową nakładaj łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego do białek. Posyp jajka słodką papryką oraz posiekanym szczypiorkiem.
💡 Ciekawe wskazówki:
- Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę czosnku granulowanego lub szczyptę chili dla ostrości.
- Podawaj schłodzone – najlepiej smakują po 30 minutach w lodówce.


ŻYCZĘ SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
SZUKASZ POMYSŁÓW NA POTRAWY WIELKANOCNE. A MOŻE TE? ♥:
Żurek na zakwasie z białą kiełbasą – tradycyjna zupa wielkanocna – Kuchnia Izy
Ćwikła z chrzanem. Domowy przepis. – Kuchnia Izy
Babka drożdżowa. Idealna na Wielkanoc. – Kuchnia Izy
Sałatka jajeczna z ogórkiem kiszonym i rzodkiewką – idealna na Wielkanoc. – Kuchnia Izy
Babka piaskowa cytrynowa. Sprawdzony przepis. – Kuchnia Izy
Barszcz biały z białą kiełbasą. – Kuchnia Izy
Biała kiełbasa w sosie musztardowo-śmietanowym. – Kuchnia Izy
Pasztet jajeczny z pieczarkami. – Kuchnia Izy
Pieczona biała kiełbasa w piwie z cebulą. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdzie 12 połówek.
Jedna połówka będzie miała w przybliżeniu:
🔥 Kalorie: 93
💪 Białko: 3,3 g
🧈 Tłuszcze: 8,7 g
🥔 Węglowodany: 0,64 g

KLASYCZNE JAJKA FASZEROWANE. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Klasyczne jajka faszerowane.
Składniki
- 6 jajek, rozmiar L
- 4 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy np. Dijon
- łyżeczka soku z cytryny albo octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku np. 1/4 łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu lub więcej
- kilka szczypt słodkiej papryki w proszku – do posypania, opcjonalnie
- mały pęczek szczypiorku albo mniej – do posypania, opcjonalnie
Instrukcje
- Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Aby ugotować jajka na twardo ostrożnie/delikatnie włóż jajka do garnka i zalej zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Włącz palnik. Gdy woda zacznie się gotować to zmniejsz ogień i gotuj 10 minut na małym ogniu (czas liczony od momentu kiedy woda zacznie się gotować). Po ugotowaniu przelej jajka zimną/bardzo zimną wodą i odstaw na około 10 minut, aby łatwiej się je obierało. Możesz też włożyć je do garnka z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu, poczekać aż będą zimne i potem ostrożnie je obrać.
- Obrane jajka ostrożnie przekrój równo na pół ostrym nożem (wzdłuż). Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki. Białka ułóż na talerzu lub półmisku.
- Żółtka w miseczce dobrze rozgnieć widelcem, tak aby miały konsystencję piasku. Następnie dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny albo ocet jabłkowy oraz pieprz i sól do smaku. Możesz zacząć od 1/4 łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu (i później, po posmakowaniu ewentualnie dodać więcej). Za pomocą widelca dobrze połącz wszystkie składniki na jednolitą masę/pastę. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Jeśli masa jest za gęsta – dodaj odrobinę majonezu lub kroplę wody/cytryny.
- Gotową masę żółtkową nakładaj łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego do białek. Posyp jajka słodką papryką oraz posiekanym szczypiorkiem.💡 Ciekawe wskazówki:Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę czosnku granulowanego lub szczyptę chili dla ostrości.Podawaj schłodzone – najlepiej smakują po 30 minutach w lodówce.
Film
❓ Najczęstsze pytania o jajka faszerowane 🍳💬
👉 Jak długo można przechowywać jajka faszerowane w lodówce? 🧊
Najlepiej do 2 dni. Przechowuj je w zamkniętym pojemniku, w lodówce. Smakują najlepiej do 24 godzin po przygotowaniu, ale jeśli coś zostanie – spokojnie wytrzymają kolejny dzień.
👉 Czy można przygotować farsz dzień wcześniej? ⏰🥚
Tak! Możesz przygotować farsz nawet wieczorem dzień wcześniej, schować go do lodówki w zamkniętym pojemniku, a następnego dnia tylko nadziać jajka. Super opcja na imprezy i święta! 🎉
👉 Czy mogę użyć innego majonezu niż klasyczny? 🥄
Oczywiście! Możesz użyć:
- majonezu wegańskiego 🌱,
- majonezu z jogurtem naturalnym dla lżejszej wersji albo majonezu w wersji light
- a nawet greckiego jogurtu – chociaż smak będzie wtedy mniej klasyczny.

