Jak zrobić jajka faszerowane? Klasyczny, sprawdzony przepis.

By misziza
2025-04-12
Rating: 0.00
(0)

Jajka faszerowane to jedna z tych potraw, które nigdy nie wychodzą z mody – zwłaszcza w okresie Wielkanocy. Symbolizują nowe życie, odrodzenie i nadzieję, dlatego tak często goszczą na świątecznych stołach. Ich popularność nie ogranicza się tylko do Polski – na całym świecie znane są jako „deviled eggs”, czyli jajka z kremowym nadzieniem, najczęściej z dodatkiem majonezu, musztardy, przypraw i świeżych ziół. To szybka, prosta i efektowna przekąska, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…

W tej wersji stawiamy na klasykę – ugotowane na twardo jajka, żółtka rozgniecione z majonezem, musztardą, odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego, doprawione solą i pieprzem. Farsz nakładamy do połówek białek i posypujemy słodką lub ostrą papryką oraz świeżo posiekanym szczypiorkiem. To właśnie takie proste przepisy najczęściej okazują się najlepsze – mają wyważony smak, są szybkie w przygotowaniu i świetnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i jako przekąska na spotkaniach z rodziną czy przyjaciółmi.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA JAJKA FASZEROWANE I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

jajka faszerowane film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Składniki na 12 połówek:

🔹 6 jajek, rozmiar L
🔹 4 łyżki majonezu
🔹 1 łyżeczka musztardy, np. Dijon
🔹 1 łyżeczka soku z cytryny albo octu jabłkowego
🔹 Sól i pieprz do smaku, np. 1/4 łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu lub więcej
🔹 Kilka szczypt słodkiej papryki w proszku – do posypania, opcjonalnie
🔹 Mały pęczek szczypiorku albo mniej – do posypania, opcjonalnie

jajka faszerowane
jajka faszerowane

JAJKA FASZEROWANE. KROK PO KROKU.

KROK 1. Gotowanie jajek na twardo

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Aby ugotować jajka na twardo ostrożnie/delikatnie włóż jajka do garnka i zalej zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Włącz palnik. Gdy woda zacznie się gotować to zmniejsz ogień i gotuj 10 minut na małym ogniu (czas liczony od momentu kiedy woda zacznie się gotować). Po ugotowaniu przelej jajka zimną/bardzo zimną wodą i odstaw na około 10 minut, aby łatwiej się je obierało. Możesz też włożyć je do garnka z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu, poczekać aż będą zimne i potem ostrożnie je obrać.

jajka-faszerowane-przygotowanie-krok-1
jajka-faszerowane-przygotowanie-krok-1

KROK 2. Ostrożne wyciągnięcie żółtek.

Obrane jajka ostrożnie przekrój równo na pół ostrym nożem (wzdłuż). Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki. Białka ułóż na talerzu lub półmisku.

jajka-faszerwone-przygotowanie-krok-2a.
jajka-faszerwone-przygotowanie-krok-2a.
jajka-faszerwone-przygotowanie-krok-2b.
jajka-faszerwone-przygotowanie-krok-2b.

KROK 3. Przygotowanie farszu.

Żółtka w miseczce dobrze rozgnieć widelcem, tak aby miały konsystencję piasku. Następnie dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny albo ocet jabłkowy oraz pieprz i sól do smaku. Możesz zacząć od 1/4 łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu (i później, po posmakowaniu ewentualnie dodać więcej). Za pomocą widelca dobrze połącz wszystkie składniki na jednolitą masę/pastę. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Jeśli masa jest za gęsta – dodaj odrobinę majonezu lub kroplę wody/cytryny.

jajka-faszerowane-przygotowanie-krok-3a
jajka-faszerowane-przygotowanie-krok-3a
jajka-faszerowane-przygotowanie-krok-3b.
jajka-faszerowane-przygotowanie-krok-3b.

KROK 4. Nakładanie farszu do białek i dekoracja.

Gotową masę żółtkową nakładaj łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego do białek. Posyp jajka słodką papryką oraz posiekanym szczypiorkiem.

💡 Ciekawe wskazówki:
  • Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę czosnku granulowanego lub szczyptę chili dla ostrości.
  • Podawaj schłodzone – najlepiej smakują po 30 minutach w lodówce.
jajka-faszerowne-przygotownie-krok-4a.j
jajka-faszerowne-przygotownie-krok-4a.j
jajka-faszerowne-przygotownie-krok-4b.
jajka-faszerowne-przygotownie-krok-4b.

ŻYCZĘ SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

SZUKASZ POMYSŁÓW NA POTRAWY WIELKANOCNE. A MOŻE TE? ♥:

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą – tradycyjna zupa wielkanocna – Kuchnia Izy

Ćwikła z chrzanem. Domowy przepis. – Kuchnia Izy

Babka drożdżowa. Idealna na Wielkanoc. – Kuchnia Izy

Sałatka jajeczna z ogórkiem kiszonym i rzodkiewką – idealna na Wielkanoc. – Kuchnia Izy

Babka piaskowa cytrynowa. Sprawdzony przepis. – Kuchnia Izy

Barszcz biały z białą kiełbasą. – Kuchnia Izy

Biała kiełbasa w sosie musztardowo-śmietanowym. – Kuchnia Izy

Pasztet jajeczny z pieczarkami. – Kuchnia Izy

Pieczona biała kiełbasa w piwie z cebulą. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych proporcji wyjdzie 12 połówek.

Jedna połówka będzie miała w przybliżeniu:

🔥 Kalorie: 93
💪 Białko: 3,3 g
🧈 Tłuszcze: 8,7 g
🥔 Węglowodany: 0,64 g

faszerowane jajka na wielkanoc
faszerowane jajka na wielkanoc

KLASYCZNE JAJKA FASZEROWANE. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

jajka faszerowane

Klasyczne jajka faszerowane.

Czas przygotowania 30 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 12 połówek (6 całych jajek)

Składniki
  

  • 6 jajek, rozmiar L
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy np. Dijon
  • łyżeczka soku z cytryny albo octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku np. 1/4 łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu lub więcej
  • kilka szczypt słodkiej papryki w proszku – do posypania, opcjonalnie
  • mały pęczek szczypiorku albo mniej – do posypania, opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Aby ugotować jajka na twardo ostrożnie/delikatnie włóż jajka do garnka i zalej zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Włącz palnik. Gdy woda zacznie się gotować to zmniejsz ogień i gotuj 10 minut na małym ogniu (czas liczony od momentu kiedy woda zacznie się gotować). Po ugotowaniu przelej jajka zimną/bardzo zimną wodą i odstaw na około 10 minut, aby łatwiej się je obierało. Możesz też włożyć je do garnka z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu, poczekać aż będą zimne i potem ostrożnie je obrać.
  • Obrane jajka ostrożnie przekrój równo na pół ostrym nożem (wzdłuż). Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki. Białka ułóż na talerzu lub półmisku.
  • Żółtka w miseczce dobrze rozgnieć widelcem, tak aby miały konsystencję piasku. Następnie dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny albo ocet jabłkowy oraz pieprz i sól do smaku. Możesz zacząć od 1/4 łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu (i później, po posmakowaniu ewentualnie dodać więcej). Za pomocą widelca dobrze połącz wszystkie składniki na jednolitą masę/pastę. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Jeśli masa jest za gęsta – dodaj odrobinę majonezu lub kroplę wody/cytryny.
  • Gotową masę żółtkową nakładaj łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego do białek. Posyp jajka słodką papryką oraz posiekanym szczypiorkiem.
    💡 Ciekawe wskazówki:Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę czosnku granulowanego lub szczyptę chili dla ostrości.Podawaj schłodzone – najlepiej smakują po 30 minutach w lodówce.

Film

Najczęstsze pytania o jajka faszerowane 🍳💬

👉 Jak długo można przechowywać jajka faszerowane w lodówce? 🧊

Najlepiej do 2 dni. Przechowuj je w zamkniętym pojemniku, w lodówce. Smakują najlepiej do 24 godzin po przygotowaniu, ale jeśli coś zostanie – spokojnie wytrzymają kolejny dzień.


👉 Czy można przygotować farsz dzień wcześniej? ⏰🥚

Tak! Możesz przygotować farsz nawet wieczorem dzień wcześniej, schować go do lodówki w zamkniętym pojemniku, a następnego dnia tylko nadziać jajka. Super opcja na imprezy i święta! 🎉


👉 Czy mogę użyć innego majonezu niż klasyczny? 🥄

Oczywiście! Możesz użyć:

  • majonezu wegańskiego 🌱,
  • majonezu z jogurtem naturalnym dla lżejszej wersji albo majonezu w wersji light
  • a nawet greckiego jogurtu – chociaż smak będzie wtedy mniej klasyczny.
jajka nadziewane
jajka nadziewane
jajka faszerowane
jajka faszerowane

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close