Krupnik. Mój ulubiony przepis.

By misziza
2024-04-19
Rating: 0.00
(0)

Zupa krupnik jest dość popularną zupą w Polsce i dzisiaj mam dla Ciebie wspaniały przepis na te zupę. Co ciekawe pamiętam, że u nas w domu, jak jeszcze byłam dzieckiem, niestety praktycznie wcale się jej nie robiło, bo moim rodzicom kojarzyła się ta zupa z “dietą szpitalną”. Podobno co drugi dzień dawali w szpitalu krupnik, który był trochę zbyt wodnistą zupą z kaszą i kilkoma ziemniakami 😉 Nie wiem czy w latach 80 i 90 tak właśnie było w szpitalach, ale ja postanowiłam oficjalnie odczarować moim rodzicom tę zupę i zrobiłam coś naprawdę mega pysznego, sycącego i pełnego smaku. I zdecydowanie dodałam więcej niż tylko kaszę i ziemniaki 😀

Krupnik jest z nami Polakami od czasów średniowiecza. Początkowo krupnik był potrawą prostą i chłopską. Jadano go na wsiach, gdzie kasza i warzywa były łatwo dostępne. Z czasem jednak krupnik zyskał na popularności również wśród szlachty. Polska zupa krupnik zawdzięcza swoją nazwę krupie, czyli kaszy poddanej procesowi obłuszczania. Istnieje wiele regionalnych wersji krupniku, ale najczęściej używana jest kasza jęczmienna.

NAJPIERW OBJERZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KRUPNIK I ZOBACZ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

przepis na krupnik

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

UWAGA! To są informacje ogólne o składnikach. Dokładna gramatura składników podana jest na dole wpisu!

KASZA – Ja wykorzystuję kaszę jęczmienną perłową. Jest lekka, łatwostrawna, ma nieco łagodniejszy smak i jest chyba najczęściej wybieranym rodzajem kaszy do zupy.

Inne kasze, które również sprawdzą się w krupniku:

  • Pęczak: Grubsza odmiana kaszy jęczmiennej, która dłużej się gotuje, ale zachowuje więcej wartości odżywczych.
  • Kasza jaglana: Ma delikatny smak i lekko kremową konsystencję, co może nadać krupnikowi nieco innego charakteru.
  • Kasza gryczana: Ma wyrazisty smak i bogaty skład mineralny, idealna dla osób szukających alternatywy dla kaszy jęczmiennej.
  • Kasza manna: Szybka i łatwa w przygotowaniu, idealna dla delikatnego krupniku dla dzieci.

WARZYWA NA BULION – Zupa jest na bulionie drobiowo – warzywnym. Do przygotowania bulionu będą potrzebne: por (jasna i jasnozielona część), pietruszka, seler (mały albo kawałek dużego), cebula (najlepiej opalona na gazie albo patelni).

MIĘSO – Krupnik przygotowałam na skrzydle z indyka oraz ćwiartce z kurczaka. Polecam wykorzystać taki duet, ale jeśli np. w sklepie nie będzie akurat skrzydła z indyka, to wykorzystaj np. dwie ćwiartki z kurczaka.

MARCHEWKI PLUS ZIEMNIAKI – W moim krupniku nie mogło zabraknąć moich ulubionych warzyw do zup, czyli słodkie marchewki i sycącego ziemniaka. Ziemniaki warto pokroić w małą kostkę. Marchewkę również może pokroić na małe kawałki albo po prostu zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – majeranek, sól, pieprz, koperek oraz opcjonalnie suszony lubczyk.

krupnik przepis
krupnik przepis

PRZEPIS NA KRUPNIK. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Do garnka włóż skrzydło z indyka i ćwiartkę z kurczaka, dodaj por (jasnozieloną i białą część, bez zielonych liści), obraną pietruszkę, obrany seler oraz cebulę. Cebulę polecam wcześniej przekroić na pół i opalić na patelni albo na gazie. Zalej wszystko 3 litrami zimnej wody i dodaj dwa liście laurowe, 3 – 4 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu oraz około pół łyżeczki soli (więcej soli dasz w razie konieczności później). Od momentu kiedy woda się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj zupę pod przykryciem 60 minut.

krupnik-przygotowanie-krok-1a
krupnik-przygotowanie-krok-1a
krupnik-przygotowanie-krok-1b.
krupnik-przygotowanie-krok-1b.

KROK 2.

Po tym czasie zdejmij pokrywkę i wyjmij warzywa, czyli seler, por, cebulę oraz pietruszkę.

krupnik-przygotowanie-krok-2
krupnik-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Kiedy wyjmiesz powyższe warzywa, to dodaj do zupy kaszę jęczmienną oraz opcjonalnie łyżkę ryżu. Ja nie płuczę w wodzie ani kaszy, ani ryżu, ponieważ lubię jak krupnik jest lekko mętny, ale jeśli chcesz aby był klarowny to dobrze przepłucz kaszę i ryż w zimnej wodzie. Po 10 minutach gotowania się kaszy i ryżu, dodaj do zupy pokrojone na małe kawałki ziemniakami oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewki (marchewki mogę też być pokrojone ma bardzo małe kawałki). Do zupy dodaj majeranek, dopraw solą i pieprzem oraz możesz opcjonalnie dodać suszony lubczyk. Ziemniaki i marchewki gotuj 20 – 25 minut do miękkości. Od momentu wrzucenia kaszy gotuj zupę już bez przykrycia.

krupnik-przygotowanie-krok-3a
krupnik-przygotowanie-krok-3a
krupnik-przygotowanie-krok-3b
krupnik-przygotowanie-krok-3b

KROK 4.

Kiedy ziemniaki i marchewki będą się gotowały, to ostrożnie wyjmij mięso z zupy i odłóż do miski. Poczekaj chwilę, aby mięso trochę przestygło i delikatnie je poszarp. Poszarpane kawałki mięso przełóż z powrotem do zupy. Na koniec dodaj drobno posiekany świeży koperek albo natkę pietruszki. Sprawdź czy zupa wymaga jeszcze doprawienia, jeśli tak, to dopraw solą i pieprzem. Zupa jest gotowa do podania ♥

Uwaga! Jeśli lubisz mocny smak zup, to możesz na koniec dodać jedną kostkę rosołową (najlepiej domowej roboty albo ekologiczną, ale zwykła również może być).

krupnik-przygotowanie-krok-4a
krupnik-przygotowanie-krok-4a
krupnik-przygotowanie-krok-4b
krupnik-przygotowanie-krok-4b
MAM DLA CIEBIE TEŻ PRZEPISY NA INNE TRADYCYJNE POLSKIE ZUPY. SZCZEGÓLNIE POLECAM:

Zupa ogórkowa na żeberkach. – Kuchnia Izy

Zupa pomidorowa, czyli “pomidorówka”. – Kuchnia Izy

plus bonusowy przepis: Zupa na rosole. Z kurczakiem i kuskusem perłowym. Znakomita♥ – Kuchnia Izy

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

przepis na krupnik
przepis na krupnik

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całą zupę można podzielić na 8 – 10 porcji

Jedna porcja (1/8) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 342

BIAŁKO: 23,5 g

TŁUSZCZE: 15,6 g

WĘGLOWODANY: 30,1 g

PRZEPIS NA KRUPNIK. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA:

KRUPNIK – DOKŁADNE SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE. MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

krupnik

Polska zupa Krupnik

Krupnik na mięsie drobiowym to klasyka polskiej kuchni w odsłonie light! Delikatne mięso, pyszne warzywa i sycąca kasza – idealny posiłek dla całej rodziny.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 40 minuty
Porcje 8
Kalorie 342 kcal

Składniki
  

  • 3 litry zimnej wody
  • jeden mały seler albo kawałek dużego, obrany
  • jedna duża pietruszka, obrana
  • jeden por (biała i jasnozielona część), przekrojony na pół
  • 2 liście laurowe
  • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • jedno skrzydło z indyka (500 – 700 g) – skrzydło można zastąpić ćwiartką z kurczaka
  • jedna ćwiartka z kurczaka (350 – 500 g)
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 300 g marchewek, startych na tarce o grubych oczkach albo pokrojonych w małą kostkę
  • czubata łyżeczka majeranku
  • łyżeczka suszonego lubczyku – opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g kaszy np. jęczmiennej perłowej albo innej wybranej
  • czubata łyżka ryżu opcjonalnie
  • posiekany koperek albo natka pietruszki – do dodania na koniec
  • jedna średnia albo duża cebula, najlepiej opalona na patelni albo na gazie
  • jedna kostka rosołowa, najlepiej domowa albo ekologiczna – opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Do garnka włóż skrzydło z indyka i ćwiartkę z kurczaka, dodaj por (jasnozieloną i białą część, bez zielonych liści), obraną pietruszkę, obrany seler oraz cebulę. Cebulę polecam wcześniej przekroić na pół i opalić na patelni albo na gazie. Zalej wszystko 3 litrami zimnej wody i dodaj dwa liście laurowe, 3 – 4 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu oraz pół łyżeczki soli. Od momentu kiedy woda się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj zupę pod przykryciem 60 minut.
  • Po tym czasie zdejmij pokrywkę i wyjmij warzywa, czyli seler, por, cebulę oraz pietruszkę.
  • Kiedy wyjmiesz powyższe warzywa, to dodaj do zupy kaszę jęczmienną oraz opcjonalnie łyżkę ryżu. Ja nie płuczę w wodzie ani kaszy, ani ryżu, ponieważ lubię jak krupnik jest lekko mętny, ale jeśli chcesz aby był klarowny to dobrze przepłucz kaszę i ryż w zimnej wodzie. Po 10 minutach gotowania się kaszy i ryżu, dodaj do zupy pokrojone na małe kawałki ziemniakami oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewki (marchewki mogę też być pokrojone ma bardzo małe kawałki). Do zupy dodaj majeranek, dopraw solą i pieprzem oraz możesz opcjonalnie dodać suszony lubczyk. Ziemniaki i marchewki gotuj 20 – 25 minut do miękkości. Od momentu wrzucenia kaszy gotuj zupę już bez przykrycia.
  • Kiedy ziemniaki i marchewki będą się gotowały, to ostrożnie wyjmij mięso z zupy i odłóż do miski. Poczekaj chwilę, aby mięso trochę przestygło i delikatnie je poszarp. Poszarpane kawałki mięso przełóż z powrotem do zupy.
  • Na koniec dodaj drobno posiekany świeży koperek albo natkę pietruszki. Sprawdź czy zupa wymaga jeszcze doprawienia, jeśli tak, to dopraw solą i pieprzem. Zupa jest gotowa do podania ♥Uwaga! Jeśli lubisz mocny smak zup, to możesz na koniec dodać jedną kostkę rosołową (najlepiej domowej roboty albo ekologiczną, ale zwykła również może być).

Film

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close