Ten kurczak z groszkiem cukrowym i marchewką z prostym sosem na bazie sosu sojowego to idealny pomysł na szybki i bardzo dobry obiad. Groszek cukrowy jest cienki i słodki, a w środku są malutkie, słodkie groszki. Groszek cukrowy doskonale nadaje się do dań azjatyckich. Ze względu na swoją chrupkość i delikatny, słodki smak, jest popularnym składnikiem w daniach typu stir-fry i fajnie komponuje się z sosem sojowym.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej.
Do tego kurczaka z groszkiem cukrowym dodałam też marchewki, ale spokojnie możesz ją zastąpić papryką, czy cukinią. Ten posiłek zrobisz w mniej więcej 30 minut, więc to jest naprawdę szybki pomysł na obiad. Idealnie smakuje podawany z ryżem, czy makaronem ryżowym, kaszą bulgur, czy quinoa. Zdecydowanie warto przekonać się jak smakuje takie danie 🙂
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KURCZAKA Z GROSZKIEM CUKROWYM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
PIERSI Z KURCZAKA –Piersi z kurczaka są doskonałym wyborem do stir-fry! Są chude, szybko się smażą i dobrze absorbują smaki przypraw oraz sosów używanych w potrawie. Aby uzyskać najlepszy efekt, warto pokroić je w cieńsze paski, co zapewni szybkie i równomierne smażenie. Jeśli to możliwe, kupuj mięso od zaufanych dostawców, najlepiej ekologiczne lub pochodzące z chowu bez antybiotyków.
GROSZEK CUKROWY – Groszek cukrowy to delikatne, chrupiące strąki, które można jeść w całości, mają słodki smak i są pełne witamin. W Polsce można go kupić w marketach, na targach warzywnych oraz w sklepach ekologicznych, zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim, od maja do września. Doskonale nadaje się do dań azjatyckich – smaży się je szybko (około 5 minut) i nadają daniu fajną chrupkość i świeżość.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – marchewki (można zastąpić paprykę albo cukinią), szczypior lub szczypiorek, czosnek, olej do smażenia plus składniki na sos: woda, sos sojowy, miód w formie płynnej lub cukier, sok z cytryny i skrobia ziemniaczana.
KURCZAK Z GROSZKIEM CUKROWYM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od przygotowania sosu. Do miski wlej zimną wodę i dodaj czubatą łyżkę skrobi ziemniaczanej i dobrze wymieszaj tak, aby skrobia rozpuściła się w wodzie. Następnie dodaj sos sojowy, miód w formie płynnej, sok z cytryny i ponownie dobrze wszystko przemieszaj.
KROK 2.
Marchewki pokrój w dość cienkie plastry, a piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół i każdą połówkę pokrój w dość cienkie paski. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
KROK 3.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć groszek cukrowy oraz pokrojone w cienkie plastry marchewki. Smaż na średnim ogniu około 5 minut aż zmiękną i lekko się zarumienią. Co jakiś czas je zamieszaj – warzywa powinny być lekko miękkie i wciąż dość chrupiące. Posól je i popieprz. Po usmażeniu zdejmij je z patelni i przełóż na osobny talerz.
KROK 4.
W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć pokrojonego w dość cienkie plasterki kurczaka. Smaż go kilka minut (około 5 – 8 minut, w zależności od grubości) w międzyczasie dobrze posól go i popieprz. (Ważne jest, aby smażyć piersi równomiernie, co kilka minut mieszając, aż będą złociste na zewnątrz i w pełni usmażone w środku. Jak chcesz możesz użyć termometr do mięsa – wewnętrzna temperatura powinna wynosić ok. 75°C). Pod koniec smażenia wrzuć starty czosnek, przemieszaj go z mięsem i przesmaż go około minutę.
KROK 5.
Kiedy mięso będzie usmażone, to wrzuć z powrotem warzywa, przemieszaj je z mięsem. a potem wlej sos (przed wlaniem na patelnię przemieszaj jeszcze raz dobrze sos w miseczce) i ponownie wszystko przemieszaj. Poczekaj chwilę, około minutę do dwóch aż sos zgęstnieje. Kiedy sos będzie tak gęsty jak tego chcesz, to dodaj posiekaną cebulę dymkę albo szczypiorek. Możesz też wszystko posypać ziarnami sezamu. Polecam podawać z ulubionym ryżem. Podawaj od razu.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE MEGA DOBRE POMYSŁY NA SZYBKIE OBIADY Z KURCZAKIEM W STYLU AZJATYCKIM:
Kurczak ze szparagami w stylu azjatyckim. – Kuchnia Izy
Kurczak z warzywami “po chińsku”. – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem i warzywami. – Kuchnia Izy
Kurczak słodko-kwaśny. – Kuchnia Izy
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami. Danie Stir-fry. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 273
BIAŁKO: 30,7 g
TŁUSZCZE: 7 g
WĘGLOWODANY: 18,5 g
(wartość policzona z olej do smażenia i bez dodatków typu ryż, czy makaron ryżowy)
KURCZAK Z GROSZKIEM CUKROWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Kurczak z groszkiem cukrowym
Ingredients
- 250 – 300 g groszku cukrowego
- 300 g marchewek (można zastąpić papryką lub cukinią)
- dwie duże piersi z kurczaka albo trzy mniejsze (500 – 600 g)
- szczypiorek albo cebula dymka (cała – zielona i biała cześć, do posypania na koniec)
- olej do smażenia – według potrzeb
- sól i pieprz do smaku
- sezam do posypania – opcjonalnie
- 3 ząbki czosnku
Składniki na sos:
- pół szklanki wody
- czubata łyżka skrobi ziemniaczanej albo mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu w formie płynnej
- łyżka soku z cytryny albo octu ryżowego lub jabłkowego
Instructions
- Zacznij od przygotowania sosu. Do miski wlej zimną wodę i dodaj czubatą łyżkę skrobi ziemniaczanej i dobrze wymieszaj tak, aby skrobia połączyła się z wodą. Następnie dodaj sos sojowy, miód w formie płynnej, sok z cytryny i ponownie dobrze wszystko przemieszaj.
- Marchewki pokrój w dość cienkie plastry, a piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół i każdą połówkę pokrój w dość cienkie paski. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć groszek cukrowy oraz marchewki. Smaż na średnim ogniu około 5 minut aż zmiękną i lekko się zarumienią. Co jakiś czas je zamieszaj – warzywa powinny być lekko miękkie i wciąż dość chrupiące. Posól je i popieprz. Po usmażeniu zdejmij je z patelni i przełóż na osobny talerz.
- W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć pokrojonego kurczaka. Smaż go kilka minut (około 5 – 8 minut, w zależności od grubości) w międzyczasie dobrze posól go i popieprz. (Ważne jest, aby smażyć je równomiernie, co kilka minut mieszając, aż będą złociste na zewnątrz i w pełni usmażone w środku. Jak chcesz możesz użyć termometr do mięsa – wewnętrzna temperatura powinna wynosić ok. 75°C). Pod koniec smażenia wrzuć starty czosnek, przemieszaj go z mięsem i przesmaż go około minutę.
- Kiedy mięso będzie usmażone, to wrzuć z powrotem warzywa, przemieszaj je z mięsem. a potem wlej sos (przed wlaniem na patelnię przemieszaj jeszcze raz dobrze sos w miseczce) i ponownie wszystko przemieszaj, Poczekaj chwilę, około minutę do dwóch aż sos zgęstnieje. Kiedy sos będzie tak gęsty jak tego chcesz, to dodaj posiekaną cebulę dymkę albo szczypiorek. Możesz też wszystko posypać ziarnami sezamu. Polecam podawać z ulubionym ryżem. Podawaj od razu.