Makaron orzo z warzywami. Pyszny wegetariański obiad.

By misziza
2025-02-17
Rating: 0.00
(0)

Jeśli szukasz przepisu na szybki wegetariański obiad, który jednocześnie jest sycący i bardzo dobry to gorąco polecam ten makaron orzo z warzywami. Warzyw jest całkiem sporo, bo użyłam cukinię, marchewkę, groszek, kukurydzę oraz cebulę i czosnek. Moim zdaniem to idealne danie dla całej rodziny i fajny pomysł na przemycenie trochę warzyw do codziennej diety. Makaron orzo, czasem określany jako makaron ryżowy jest idealny do szybkich dań, ponieważ szybko się gotuje, a jego mały kształt świetnie wchłania smaki sosów, idealnie komponując się z różnorodnymi składnikami, w tym przypadku z warzywami.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…

Myślę, że makaron orzo nadal nie jest bardzo znanym makaronem w Polsce i ze względu na swój kształt czasami mylony z ryżem, ale mam nadzieję, ze to się zmieni 😉 Orzo, będąc makaronem, ma bogatszy smak w porównaniu do neutralnego ryżu i gotuje się szybciej niż ryż, co sprawia, że jest idealnym rozwiązaniem do szybkich dań. Jestem przekonana, że to danie z orzo i warzywami w naprawdę bardzo dobrym sosie bardzo Ci zasmakuje ♥

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON ORZO Z WARZYWAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:

makaron orzo z warzywami film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

MAKARON ORZO – Makaron orzo, znany również jako risoni, to drobny makaron o kształcie przypominającym ziarenka ryżu. Często używany jako alternatywa do ryżu w różnych potrawach, zwłaszcza w kuchni włoskiej.

MARCHEWKA I GROSZEK – Jeśli chodzi o groszek i marchewkę to wybierz mrożone. Mrożone warzywa zachowują jędrność po ugotowaniu, podczas gdy warzywa konserwowe, zwłaszcza marchewka i groszek często są zbyt miękkie i mogą się rozpaść w potrawie.

POZOSTAŁE WARZYWA – kukurydza (może być konserwowa), cebula, czosnek, świeża cukinia (jedna, mniejsza)

POZOSTAŁE SKŁADNIKI: masło plus olej/oliwa do smażenia, sól i pieprz do smaku, mąka pszenna, bulion, mleko, natka pietruszki plus opcjonalnie ser do posypania np. Grana Padano albo Parmezan.

makaron orzo z warzywami
makaron orzo z warzywami

MAKARON ORZO Z WARZYWAMI. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Na patelnię wlej olej albo oliwę i dodaj trochę masła. Kiedy olej się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze pół minuty. Potem dodaj pokrojoną na małe kawałki cukinie, przemieszaj ją z cebulką i smaż ją około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia posyp warzywa oregano albo ziołami prowansalskimi.

makaron-orzo-z-warzywami-przygotowanie-krok-1a
makaron-orzo-z-warzywami-przygotowanie-krok-1a
makaron-orzo-z-warzywami-przygotowanie-krok-1b.
makaron-orzo-z-warzywami-przygotowanie-krok-1b.

KROK 2.

Następnie posyp warzywa mąkę pszenna, przemieszaj i podsmaż wszystko jeszcze z pół minuty– tak żeby nie było już widać białych śladków mąki. Wsyp potem makaron orzo na patelnię i wlej od razu bulion warzywny albo drobiowy oraz mleko. Dobrze wszystko przemieszaj.

makaron-orzo-z-warzywami-przygotowanie-krok-2a
makaron-orzo-z-warzywami-przygotowanie-krok-2a
makaron-orzo-z-warzywami-przygotowanie-krok-2b.
makaron-orzo-z-warzywami-przygotowanie-krok-2b.

KROK 3.

Następnie wrzuć mrożoną marchewkę z groszkiem oraz kukurydzę z puszki. Przemieszaj. Kiedy bulion z mlekiem się zagotują, to zmniejsz ogień i gotuj sos około 10 – 12 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje a makaron orzo będzie ugotowany. W międzyczasie posól i popieprz. UWAGA! Podczas gotowania należy dość często przemieszać makaron (minimum co minutę) zwracając szczególnie uwagę na dno patelni, ponieważ makaron orzo lubi przywierać do dna.

makaron-orzo-z-warzywami-przygotowanie-krok-3.
makaron-orzo-z-warzywami-przygotowanie-krok-3.

KROK 4.

Na koniec posyp wszystko posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie startym serem Grana Padano albo Parmezanem. Wprawdzie ser jest opcjonalny, ale mocno polecam go użyć.

makaron-orzo-z-warzywami-przygotowanie-krok-4.
makaron-orzo-z-warzywami-przygotowanie-krok-4.

JAK PRZECHOWYWAĆ I ODGRZEWAĆ “RESZTKI” Z OBIADU?

Taki obiad można przechowywać w lodówce do 3 dni w szczelnym pojemniku. Przed podgrzewaniem warto dodać odrobinę wody lub mleka, aby sos zachował kremową konsystencję. Najlepiej podgrzewać na patelni na małym ogniu, często mieszając, lub w mikrofalówce, przykrywając danie, aby zapobiec wysychaniu. Jeśli chcesz przechować na dłużej, można zamrozić do 2-3 miesięcy, choć konsystencja makaronu po rozmrożeniu może się nieco zmienić.

ŻYCZĘ SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE PRZEPISY NA SZYBKIE DANIA Z MAKARONEM ORZO:

Makaron orzo z pieczarkami. Kremowy i pełen smaku. – Kuchnia Izy

Makaron orzo z brokułami w pełnym smaku sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

Makaron orzo z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy

Makaron orzo z suszonymi pomidorami i ciecierzycą. – Kuchnia Izy

Makaron orzo z mięsem mielonym. – Kuchnia Izy

Zupa z kurczakiem, makaronem orzo i marchewką. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe dania można podzielić na 4 – 5 porcji.

Jedna mniejsza porcja (1/5) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 503

BIAŁKO: 18 g

TŁUSZCZE: 13,6 g

WĘGLOWODANY: 79 g

Wartość policzona bez opcjonalnego sera.

makaron orzo z warzywami
makaron orzo z warzywami

MAKARON ORZO Z WARZYWAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

makaron orzo z warzywami

Makaron orzo z warzywami.

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 5
Kalorie 503 kcal

Składniki
  

  • 300 g orzo (waga przed ugotowaniem)
  • jedna cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • jedna mniejsza cukinia
  • puszka kukurydzy (około 400 g)
  • mrożona marchewka z groszkiem (około 450 – 600 g, w zależności od wielkości opakowania)
  • 2 szklanki mleka (najlepiej 3,2 %) (500 ml)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego albo czystego, przelanego przez sitko rosołu (500 ml)
  • sól i pieprz do smaku
  • około 2 – 3 łyżki oleju plus łyżka masła (albo według potrzeb) – do smażenia
  • natka pietruszki – pęczek
  • ser Grana Padano albo Parmezan – około 50 g (opcjonalnie, ale mocno polecam)
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich

Instrukcje
 

  • Na patelnię wlej olej albo oliwę i dodaj trochę masła. Kiedy olej się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze pół minuty. Potem dodaj pokrojoną na małe kawałki cukinie, przemieszaj ją z cebulką i smaż ją około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia posyp warzywa oregano albo ziołami prowansalskimi.
  • Następnie posyp warzywa mąkę pszenna, przemieszaj i podsmaż wszystko jeszcze z pół minuty– tak żeby nie było już widać białych śladków mąki. Wsyp potem makaron orzo na patelnię i wlej od razu bulion warzywny albo drobiowy oraz mleko. Dobrze wszystko przemieszaj.
  • Następnie wrzuć mrożoną marchewkę z groszkiem oraz kukurydzę z puszki. Przemieszaj. Kiedy bulion z mlekiem się zagotują, to zmniejsz ogień i gotuj sos około 10 – 12 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje a makaron orzo będzie ugotowany. W międzyczasie posól i popieprz. UWAGA! Podczas gotowania należy dość często przemieszać makaron (minimum co minutę) zwracając szczególnie uwagę na dno patelni, ponieważ makaron orzo lubi przywierać do dna.
  • Na koniec posyp wszystko posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie startym serem Grana Padano albo Parmezanem. Wprawdzie ser jest opcjonalny, ale mocno polecam go użyć.

Film

orzo z warzywami obiad
orzo z warzywami obiad

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close