Jeśli szukasz przepisu na szybki wegetariański obiad, który jednocześnie jest sycący i bardzo dobry to gorąco polecam ten makaron orzo z warzywami. Warzyw jest całkiem sporo, bo użyłam cukinię, marchewkę, groszek, kukurydzę oraz cebulę i czosnek. Moim zdaniem to idealne danie dla całej rodziny i fajny pomysł na przemycenie trochę warzyw do codziennej diety. Makaron orzo, czasem określany jako makaron ryżowy jest idealny do szybkich dań, ponieważ szybko się gotuje, a jego mały kształt świetnie wchłania smaki sosów, idealnie komponując się z różnorodnymi składnikami, w tym przypadku z warzywami.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Myślę, że makaron orzo nadal nie jest bardzo znanym makaronem w Polsce i ze względu na swój kształt czasami mylony z ryżem, ale mam nadzieję, ze to się zmieni 😉 Orzo, będąc makaronem, ma bogatszy smak w porównaniu do neutralnego ryżu i gotuje się szybciej niż ryż, co sprawia, że jest idealnym rozwiązaniem do szybkich dań. Jestem przekonana, że to danie z orzo i warzywami w naprawdę bardzo dobrym sosie bardzo Ci zasmakuje ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON ORZO Z WARZYWAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MAKARON ORZO – Makaron orzo, znany również jako risoni, to drobny makaron o kształcie przypominającym ziarenka ryżu. Często używany jako alternatywa do ryżu w różnych potrawach, zwłaszcza w kuchni włoskiej.
MARCHEWKA I GROSZEK – Jeśli chodzi o groszek i marchewkę to wybierz mrożone. Mrożone warzywa zachowują jędrność po ugotowaniu, podczas gdy warzywa konserwowe, zwłaszcza marchewka i groszek często są zbyt miękkie i mogą się rozpaść w potrawie.
POZOSTAŁE WARZYWA – kukurydza (może być konserwowa), cebula, czosnek, świeża cukinia (jedna, mniejsza)
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: masło plus olej/oliwa do smażenia, sól i pieprz do smaku, mąka pszenna, bulion, mleko, natka pietruszki plus opcjonalnie ser do posypania np. Grana Padano albo Parmezan.

MAKARON ORZO Z WARZYWAMI. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Na patelnię wlej olej albo oliwę i dodaj trochę masła. Kiedy olej się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze pół minuty. Potem dodaj pokrojoną na małe kawałki cukinie, przemieszaj ją z cebulką i smaż ją około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia posyp warzywa oregano albo ziołami prowansalskimi.


KROK 2.
Następnie posyp warzywa mąkę pszenna, przemieszaj i podsmaż wszystko jeszcze z pół minuty– tak żeby nie było już widać białych śladków mąki. Wsyp potem makaron orzo na patelnię i wlej od razu bulion warzywny albo drobiowy oraz mleko. Dobrze wszystko przemieszaj.


KROK 3.
Następnie wrzuć mrożoną marchewkę z groszkiem oraz kukurydzę z puszki. Przemieszaj. Kiedy bulion z mlekiem się zagotują, to zmniejsz ogień i gotuj sos około 10 – 12 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje a makaron orzo będzie ugotowany. W międzyczasie posól i popieprz. UWAGA! Podczas gotowania należy dość często przemieszać makaron (minimum co minutę) zwracając szczególnie uwagę na dno patelni, ponieważ makaron orzo lubi przywierać do dna.

KROK 4.
Na koniec posyp wszystko posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie startym serem Grana Padano albo Parmezanem. Wprawdzie ser jest opcjonalny, ale mocno polecam go użyć.

JAK PRZECHOWYWAĆ I ODGRZEWAĆ “RESZTKI” Z OBIADU?
Taki obiad można przechowywać w lodówce do 3 dni w szczelnym pojemniku. Przed podgrzewaniem warto dodać odrobinę wody lub mleka, aby sos zachował kremową konsystencję. Najlepiej podgrzewać na patelni na małym ogniu, często mieszając, lub w mikrofalówce, przykrywając danie, aby zapobiec wysychaniu. Jeśli chcesz przechować na dłużej, można zamrozić do 2-3 miesięcy, choć konsystencja makaronu po rozmrożeniu może się nieco zmienić.
ŻYCZĘ SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE PRZEPISY NA SZYBKIE DANIA Z MAKARONEM ORZO:
Makaron orzo z pieczarkami. Kremowy i pełen smaku. – Kuchnia Izy
Makaron orzo z brokułami w pełnym smaku sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Makaron orzo z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy
Makaron orzo z suszonymi pomidorami i ciecierzycą. – Kuchnia Izy
Makaron orzo z mięsem mielonym. – Kuchnia Izy
Zupa z kurczakiem, makaronem orzo i marchewką. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe dania można podzielić na 4 – 5 porcji.
Jedna mniejsza porcja (1/5) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 503
BIAŁKO: 18 g
TŁUSZCZE: 13,6 g
WĘGLOWODANY: 79 g
Wartość policzona bez opcjonalnego sera.

MAKARON ORZO Z WARZYWAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Makaron orzo z warzywami.
Składniki
- 300 g orzo (waga przed ugotowaniem)
- jedna cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- jedna mniejsza cukinia
- puszka kukurydzy (około 400 g)
- mrożona marchewka z groszkiem (około 450 – 600 g, w zależności od wielkości opakowania)
- 2 szklanki mleka (najlepiej 3,2 %) (500 ml)
- 2 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego albo czystego, przelanego przez sitko rosołu (500 ml)
- sól i pieprz do smaku
- około 2 – 3 łyżki oleju plus łyżka masła (albo według potrzeb) – do smażenia
- natka pietruszki – pęczek
- ser Grana Padano albo Parmezan – około 50 g (opcjonalnie, ale mocno polecam)
- czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
Instrukcje
- Na patelnię wlej olej albo oliwę i dodaj trochę masła. Kiedy olej się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze pół minuty. Potem dodaj pokrojoną na małe kawałki cukinie, przemieszaj ją z cebulką i smaż ją około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia posyp warzywa oregano albo ziołami prowansalskimi.
- Następnie posyp warzywa mąkę pszenna, przemieszaj i podsmaż wszystko jeszcze z pół minuty– tak żeby nie było już widać białych śladków mąki. Wsyp potem makaron orzo na patelnię i wlej od razu bulion warzywny albo drobiowy oraz mleko. Dobrze wszystko przemieszaj.
- Następnie wrzuć mrożoną marchewkę z groszkiem oraz kukurydzę z puszki. Przemieszaj. Kiedy bulion z mlekiem się zagotują, to zmniejsz ogień i gotuj sos około 10 – 12 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje a makaron orzo będzie ugotowany. W międzyczasie posól i popieprz. UWAGA! Podczas gotowania należy dość często przemieszać makaron (minimum co minutę) zwracając szczególnie uwagę na dno patelni, ponieważ makaron orzo lubi przywierać do dna.
- Na koniec posyp wszystko posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie startym serem Grana Padano albo Parmezanem. Wprawdzie ser jest opcjonalny, ale mocno polecam go użyć.
Film
