Makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym.

By misziza
2024-03-20

Ten pomysł na obiad jest naprawdę świetny. Myślę, że pokochasz ten makaron z kurczakiem i boczkiem w pysznym, pełnym smaku sosie śmietankowym. Soczysta pierś z kurczaka fajnie komponuje się z chrupiącym boczkiem i z pewnością ten mięsny duet jest wprost stworzony do dań z makaronem. Muszę stwierdzić, że ten obiad po prostu musi smakować skoro zrobiony jest z takich pyszności jak makaron, śmietanka, ser, piersi z kurczaka i bekon. Uwaga! Dokładna gramatura składników podana jest na końcu wpisu!

Czy jest to szybki pomysł na obiad? To zależy co to oznacza dla Ciebie “szybki obiad” 😉 Przygotujesz go mniej więcej 45 minut, więc moim zdaniem nie spędzisz aż tak dużo czasu w kuchni. Zresztą czas przygotowania nie jest aż tak ważny. Najważniejszy jest smak. A ten jest wyjątkowy ♥ Z podanych proporcji składników przygotujesz danie na 4 – 5 porcji, ale można go łatwo podzielić na 2 jeśli szykujesz “obiad dla dwóch”.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON Z KURCZAKIEM I BOCZKIEM W SOSIE ŚMIETANKOWYM:

makaron z kurczakiem i boczkiem

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

PIERSI Z KURCZAKA – Wybierz dwie piersi z kurczaka średniej wielkości. Nie muszą być duże, bo dodajemy boczek. Po usmażeniu i zdjęciu ich z patelni nie krój ich od razu w plastry. Pokrój je bezpośrednio przed dodaniem ich z powrotem na patelnię do sosu. Dzięki temu będą bardziej soczyste.

BOCZEK – Najlepszy boczek to taki, który ma ładny kolor, jędrne mięso i biały tłuszcz. Wybierz boczek o odpowiedniej grubości. Sprawdź etykietę, aby wybrać boczek o niskiej zawartości soli. Warto kupować boczek z hodowli ekologicznych lub od lokalnych rzeźników. Poniżej podawałam jak dobrze usmażyć boczek.

MAKARON – Wybierz swój ulubiony makaron. Ja polecam jeden z długich makaronów np. Spaghetti, Tagliatelle, Linguine. Długi makaron ma większą powierzchnię niż krótki makaron, co pozwala mu wchłonąć więcej sosu. Dzięki temu danie jest bardziej aromatyczne i smaczne.

WODA PO GOTUJĄCYM SIĘ MAKARONIE – Koniecznie zachowaj wodę pod koniec gotowania się makaronu. To taki trik prosto z Włoch. Woda po gotowaniu makaronu zawiera skrobię, która pomaga zagęścić sos i nadać mu kremową konsystencję. Woda po gotowaniu makaronu zawiera również sól i inne smaki z makaronu, które mogą wzbogacić smak sosu. A kiedy ją zachować? Na minutę/pół minuty przed końcem czasu gotowania makaronu odstaw odrobinę wody po ugotowaniu makaronu do małego naczynia/kubka.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI: masło, cebula, czosnek, śmietanka 30 %, musztarda Dijon, zioła prowansalskie, sól, pieprz, ser Grana Padano albo Parmezan i opcjonalnie sos sojowy i natka pietruszki.

makaron z kurczakiem i boczkiem
makaron z kurczakiem i boczkiem

Makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym. Przygotowanie krok po kroku.

KROK 1.

Zacznij od usmażenia boczku. Boczek pokrój na małe kawałki, najlepiej kostkę.

JAK USMAŻYĆ BOCZEK?

  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Nie dodawaj tłuszczu, ponieważ boczek sam wypuści tłuszcz/smalec.
  2. Wrzuć boczek na patelnię i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż się wytopi tłuszcz i boczek będzie złoty i chrupiący.
  3. Smaż jeszcze przez kilka minut, aż boczek będzie dokładnie wysmażony. Boczek, w zależności od wielkości kawałków trzeba będzie łącznie smażyć 10 – 15 minut.
  4. Zdejmij boczek z patelni np. za pomocą łopatki i odsącz go na papierowym ręczniku.
makaron-z-kurczakiem-i-boczkiem-przygotowanie-krok-1
makaron-z-kurczakiem-i-boczkiem-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Polecam ugotować al dente. Minutę – pół minuty przed końcem gotowania zachowaj szklankę wody i odłóż ją na bok na później do przygotowania sosu. Makaron odcedź i dobrze przepłucz zimną/bardzo zimną wodą.

makaron-z-kurczakiem-i-boczkiem-przygotowanie-krok-2.
makaron-z-kurczakiem-i-boczkiem-przygotowanie-krok-2.

KROK 3.

Piersi z kurczaka dobrze posól i popieprz. Na tej samej patelni na której smażył się boczek (na tłuszczu z boczku) usmaż piersi z kurczaka. Po usmażeniu odłóż piersi na bok i przygotuj sos.

Jeśli chodzi o czas smażenia to zależy to od grubości piersi:

  • Cienkie piersi z kurczaka będą się smażyć po około 4-5 minut z każdej strony.
  • Grubsze piersi z kurczaka będą się smażyć po około 6-7 minut z każdej strony.
  • Aby sprawdzić, czy pierś jest gotowa możesz użyć termometru do mięsa. Temperatura w najgrubszym miejscu powinna wynosić 74°C.
  • Jeśli nie masz termometru to możesz również sprawdzić, czy pierś jest gotowa, naciskając ją palcem. Gotowe mięso będzie sprężyste i nie będzie uginać się pod naciskiem. Jeśli nie jesteś pewna/pewny czy pierś się dobrze usmażyła, to po prostu przekrój ja w najgrubszym miejscu i sprawdź, czy mięso w środku nie jest surowe.
makaron-z-kurczakiem-i-boczkiem-przygotowanie-krok-3.
makaron-z-kurczakiem-i-boczkiem-przygotowanie-krok-3.

KROK 4.

Dodaj na patelnię trochę masła i wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ja około 3 – 4 minuty, a następnie dodaj posiekany czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż go 1 minutę.

makaron-z-kurczakiem-i-boczkiem-przygotowanie-krok-4.
makaron-z-kurczakiem-i-boczkiem-przygotowanie-krok-4.

KROK 5.

Teraz wlej śmietankę 30 % oraz zachowaną wcześniej wodę po gotującym się makaronie. Dodaj musztardę Dijon, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz opcjonalnie sos sojowy. Dobrze przemieszaj i gotuj sos około 8 – 10 minut aż się trochę zgęstnieje.

makaron-z-kurczakiem-i-boczkiem-przygotowanie-krok-5a
makaron-z-kurczakiem-i-boczkiem-przygotowanie-krok-5a
makaron-z-kurczakiem-i-boczkiem-przygotowanie-krok-5b.
makaron-z-kurczakiem-i-boczkiem-przygotowanie-krok-5b.

KROK 6.

Kiedy sos zgęstnieje to dodaj ugotowany makaron i boczek. Teraz pokrój piersi z kurczaka w plastry i dodaj go do makaronu. Na koniec posyp startym na tarce serem i dobrze wszystko przemieszaj. Możesz wszystko posypać posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.

makaron-z-kurczakiem-i-boczkiem-przygotowanie-krok-6a
makaron-z-kurczakiem-i-boczkiem-przygotowanie-krok-6a
makaron-z-kurczakiem-i-boczkiem-przygotowanie-krok-6b
makaron-z-kurczakiem-i-boczkiem-przygotowanie-krok-6b

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

Mam dla Ciebie też inne, sprawdzone pyszny pomysły na makaron z kurczakiem:

Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

Makaron z kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym. – Kuchnia Izy

Makaron Udon z kurczakiem i warzywami. – Kuchnia Izy

Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki – Kuchnia Izy

Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami. Danie Stir-fry. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 4 duże albo 5 mniejszych porcje:

Jedna porcja (1/5 ) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 725

BIAŁKO: 42,8g

TŁUSZCZE: 37 g

WĘGLOWODANY: 54 g

makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym
makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym

MAKARON Z KURCZAKIEM I BOCZKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 minutaCzas gotowania: 30 minutaCzas oczekiwania: minutyCzas łącznie: 45 minutaPorcje (4 duże albo 5 mniejszych):5 porcjeKalorie:725 kcal Najlepsza pora roku:Wiosna

Opis

Pyszny i prosty pomysł na sycący, pełen smaku obiad z makaronem, boczkiem, piersią z kurczaka w sosie na bazie śmietanki.

Składniki na 4 – 5 porcji…. (jeśli chcesz zrobić danie na dwie osoby, to łatwo podzielić składniki przez 2)

Przygotowanie

  1. Zacznij od usmażenia boczku. Boczek pokrój na małe kawałki, najlepiej kostkę.
    JAK USMAŻYĆ BOCZEK? Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Nie dodawaj tłuszczu, ponieważ boczek sam wypuści tłuszcz/smalec.
    Wrzuć boczek na patelnię i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż się wytopi tłuszcz i boczek będzie złoty i chrupiący.
    Smaż jeszcze przez kilka minut, aż boczek będzie dokładnie wysmażony. Boczek, w zależności od wielkości kawałków trzeba będzie łącznie smażyć 10 – 15 minut.
    Zdejmij boczek z patelni np. za pomocą łopatki i odsącz ją na papierowym ręczniku
  2. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Polecam ugotować al dente. Minutę – pół minuty przed końcem gotowania zachowaj szklankę wody i odłóż ją na bok na później do przygotowania sosu. Makaron odcedź i dobrze przepłucz zimną/bardzo zimną wodą.
  3. Piersi z kurczaka dobrze posól i popieprz. Na tej samej patelni na której smażył się boczek (na tłuszczu z boczku) usmaż piersi z kurczaka. Po usmażeniu odłóż piersi na bok i zacznij przygotowywać sos. Cienkie piersi z kurczaka będą się smażyć po około 4-5 minut z każdej strony.
    Grubsze piersi z kurczaka będą się smażyć po około 6-7 minut z każdej strony.
  4. Dodaj na patelnię trochę masła i wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ja około 3 – 4 minuty, a następnie dodaj posiekany czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż go 1 minutę.
  5. Teraz wlej śmietankę 30 % oraz zachowaną wcześniej wodę po gotującym się makaronie. Dodaj musztardę Dijon, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz opcjonalnie sos sojowy. Dobrze przemieszaj i gotuj sos około 8 – 10 minut aż się trochę zredukuje i zgęstnieje.
  6. Kiedy sos zgęstnieje to dodaj ugotowany makaron, boczek. Pokrój piersi z kurczaka w paski i dodaj go do makaronu. Na koniec dodaj starty na tarce ser i dobrze wszystko przemieszaj. Możesz wszystko posypać posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.
Słowa kluczowe:boczek, cebula, grana padano, makaron, masło, musztarda, parmezan, piersi z kurczaka, ser, śmietanka, spaghetti

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close