Ten pomysł na obiad jest naprawdę świetny. Myślę, że pokochasz ten makaron z kurczakiem i boczkiem w pysznym, pełnym smaku sosie śmietankowym. Soczysta pierś z kurczaka fajnie komponuje się z chrupiącym boczkiem i z pewnością ten mięsny duet jest wprost stworzony do dań z makaronem. Muszę stwierdzić, że ten obiad po prostu musi smakować skoro zrobiony jest z takich pyszności jak makaron, śmietanka, ser, piersi z kurczaka i bekon. Uwaga! Dokładna gramatura składników podana jest na końcu wpisu!
Czy jest to szybki pomysł na obiad? To zależy co to oznacza dla Ciebie “szybki obiad” 😉 Przygotujesz go mniej więcej 45 minut, więc moim zdaniem nie spędzisz aż tak dużo czasu w kuchni. Zresztą czas przygotowania nie jest aż tak ważny. Najważniejszy jest smak. A ten jest wyjątkowy ♥ Z podanych proporcji składników przygotujesz danie na 4 – 5 porcji, ale można go łatwo podzielić na 2 jeśli szykujesz “obiad dla dwóch”.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON Z KURCZAKIEM I BOCZKIEM W SOSIE ŚMIETANKOWYM:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
PIERSI Z KURCZAKA – Wybierz dwie piersi z kurczaka średniej wielkości. Nie muszą być duże, bo dodajemy boczek. Po usmażeniu i zdjęciu ich z patelni nie krój ich od razu w plastry. Pokrój je bezpośrednio przed dodaniem ich z powrotem na patelnię do sosu. Dzięki temu będą bardziej soczyste.
BOCZEK – Najlepszy boczek to taki, który ma ładny kolor, jędrne mięso i biały tłuszcz. Wybierz boczek o odpowiedniej grubości. Sprawdź etykietę, aby wybrać boczek o niskiej zawartości soli. Warto kupować boczek z hodowli ekologicznych lub od lokalnych rzeźników. Poniżej podawałam jak dobrze usmażyć boczek.
MAKARON – Wybierz swój ulubiony makaron. Ja polecam jeden z długich makaronów np. Spaghetti, Tagliatelle, Linguine. Długi makaron ma większą powierzchnię niż krótki makaron, co pozwala mu wchłonąć więcej sosu. Dzięki temu danie jest bardziej aromatyczne i smaczne.
WODA PO GOTUJĄCYM SIĘ MAKARONIE – Koniecznie zachowaj wodę pod koniec gotowania się makaronu. To taki trik prosto z Włoch. Woda po gotowaniu makaronu zawiera skrobię, która pomaga zagęścić sos i nadać mu kremową konsystencję. Woda po gotowaniu makaronu zawiera również sól i inne smaki z makaronu, które mogą wzbogacić smak sosu. A kiedy ją zachować? Na minutę/pół minuty przed końcem czasu gotowania makaronu odstaw odrobinę wody po ugotowaniu makaronu do małego naczynia/kubka.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: masło, cebula, czosnek, śmietanka 30 %, musztarda Dijon, zioła prowansalskie, sól, pieprz, ser Grana Padano albo Parmezan i opcjonalnie sos sojowy i natka pietruszki.
Makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym. Przygotowanie krok po kroku.
KROK 1.
Zacznij od usmażenia boczku. Boczek pokrój na małe kawałki, najlepiej kostkę.
JAK USMAŻYĆ BOCZEK?
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Nie dodawaj tłuszczu, ponieważ boczek sam wypuści tłuszcz/smalec.
- Wrzuć boczek na patelnię i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż się wytopi tłuszcz i boczek będzie złoty i chrupiący.
- Smaż jeszcze przez kilka minut, aż boczek będzie dokładnie wysmażony. Boczek, w zależności od wielkości kawałków trzeba będzie łącznie smażyć 10 – 15 minut.
- Zdejmij boczek z patelni np. za pomocą łopatki i odsącz go na papierowym ręczniku.
KROK 2.
W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Polecam ugotować al dente. Minutę – pół minuty przed końcem gotowania zachowaj szklankę wody i odłóż ją na bok na później do przygotowania sosu. Makaron odcedź i dobrze przepłucz zimną/bardzo zimną wodą.
KROK 3.
Piersi z kurczaka dobrze posól i popieprz. Na tej samej patelni na której smażył się boczek (na tłuszczu z boczku) usmaż piersi z kurczaka. Po usmażeniu odłóż piersi na bok i przygotuj sos.
Jeśli chodzi o czas smażenia to zależy to od grubości piersi:
- Cienkie piersi z kurczaka będą się smażyć po około 4-5 minut z każdej strony.
- Grubsze piersi z kurczaka będą się smażyć po około 6-7 minut z każdej strony.
- Aby sprawdzić, czy pierś jest gotowa możesz użyć termometru do mięsa. Temperatura w najgrubszym miejscu powinna wynosić 74°C.
- Jeśli nie masz termometru to możesz również sprawdzić, czy pierś jest gotowa, naciskając ją palcem. Gotowe mięso będzie sprężyste i nie będzie uginać się pod naciskiem. Jeśli nie jesteś pewna/pewny czy pierś się dobrze usmażyła, to po prostu przekrój ja w najgrubszym miejscu i sprawdź, czy mięso w środku nie jest surowe.
KROK 4.
Dodaj na patelnię trochę masła i wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ja około 3 – 4 minuty, a następnie dodaj posiekany czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż go 1 minutę.
KROK 5.
Teraz wlej śmietankę 30 % oraz zachowaną wcześniej wodę po gotującym się makaronie. Dodaj musztardę Dijon, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz opcjonalnie sos sojowy. Dobrze przemieszaj i gotuj sos około 8 – 10 minut aż się trochę zgęstnieje.
KROK 6.
Kiedy sos zgęstnieje to dodaj ugotowany makaron i boczek. Teraz pokrój piersi z kurczaka w plastry i dodaj go do makaronu. Na koniec posyp startym na tarce serem i dobrze wszystko przemieszaj. Możesz wszystko posypać posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Mam dla Ciebie też inne, sprawdzone pyszny pomysły na makaron z kurczakiem:
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym. – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem i warzywami. – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki – Kuchnia Izy
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami. Danie Stir-fry. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 duże albo 5 mniejszych porcje:
Jedna porcja (1/5 ) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 725
BIAŁKO: 42,8g
TŁUSZCZE: 37 g
WĘGLOWODANY: 54 g
MAKARON Z KURCZAKIEM I BOCZKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym.
Opis
Pyszny i prosty pomysł na sycący, pełen smaku obiad z makaronem, boczkiem, piersią z kurczaka w sosie na bazie śmietanki.
Składniki na 4 – 5 porcji…. (jeśli chcesz zrobić danie na dwie osoby, to łatwo podzielić składniki przez 2)
Przygotowanie
- Zacznij od usmażenia boczku. Boczek pokrój na małe kawałki, najlepiej kostkę.
JAK USMAŻYĆ BOCZEK? Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Nie dodawaj tłuszczu, ponieważ boczek sam wypuści tłuszcz/smalec.
Wrzuć boczek na patelnię i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż się wytopi tłuszcz i boczek będzie złoty i chrupiący.
Smaż jeszcze przez kilka minut, aż boczek będzie dokładnie wysmażony. Boczek, w zależności od wielkości kawałków trzeba będzie łącznie smażyć 10 – 15 minut.
Zdejmij boczek z patelni np. za pomocą łopatki i odsącz ją na papierowym ręczniku - W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Polecam ugotować al dente. Minutę – pół minuty przed końcem gotowania zachowaj szklankę wody i odłóż ją na bok na później do przygotowania sosu. Makaron odcedź i dobrze przepłucz zimną/bardzo zimną wodą.
- Piersi z kurczaka dobrze posól i popieprz. Na tej samej patelni na której smażył się boczek (na tłuszczu z boczku) usmaż piersi z kurczaka. Po usmażeniu odłóż piersi na bok i zacznij przygotowywać sos. Cienkie piersi z kurczaka będą się smażyć po około 4-5 minut z każdej strony.
Grubsze piersi z kurczaka będą się smażyć po około 6-7 minut z każdej strony. - Dodaj na patelnię trochę masła i wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ja około 3 – 4 minuty, a następnie dodaj posiekany czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż go 1 minutę.
- Teraz wlej śmietankę 30 % oraz zachowaną wcześniej wodę po gotującym się makaronie. Dodaj musztardę Dijon, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz opcjonalnie sos sojowy. Dobrze przemieszaj i gotuj sos około 8 – 10 minut aż się trochę zredukuje i zgęstnieje.
- Kiedy sos zgęstnieje to dodaj ugotowany makaron, boczek. Pokrój piersi z kurczaka w paski i dodaj go do makaronu. Na koniec dodaj starty na tarce ser i dobrze wszystko przemieszaj. Możesz wszystko posypać posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.