Pieczona biała kiełbasa w piwie z cebulą.

By misziza
2024-03-28

Szukasz pomysłu na pyszny i aromatyczny obiad? Idealna będzie pieczona biała kiełbasa w piwie z cebulą! To danie świetne nie tylko na Wielkanoc, ale również na wiele innych okazji. Dodanie piwa sprawia, że kiełbasa nabiera delikatnego, charakterystycznego smaku, a mięso staje się niezwykle soczyste i aromatyczne.

Przygotowanie pieczonej białej kiełbasy w piwie jest niezwykle proste i szybkie – zajmie Ci to mniej niż godzinę. Wystarczy podsmażyć cebulkę, a kiełbasę zalać piwem, dodać prosty sos i wstawić wszystko do piekarnika. Po upieczeniu danie możesz podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak chrzan, musztarda, czy po prostu świeże, chrupiące pieczywo. Gwarantuję, że pieczona kiełbasa w piwie zniknie z talerza w mgnieniu oka!

UWAGA! TO DANIE NIE JEST PRZEZNACZONE DLA OSÓB NIELETNICH I KOBIET W CIĄŻY!

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA BIAŁĄ KIEŁBASĘ W PIWIE I ZOBACZ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

biała kiełbasa w piwie

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

BIAŁA KIEŁBASA – Wybierz surową białą kiełbasę. Moim zdaniem lepiej tutaj pasuję, ale jeśli masz tylko parzoną, to też można jej użyć. Pewnie zauważyłaś/zauważyłeś, że biała kiełbasa ma różny kolor (takie różne kolory tej “bieli” 😉 ) w zależności od tego, kto i gdzie ją sprzedaje albo kto ją wyrabia. Taka surowa biała kiełbasa tak naprawdę nie ma typowego białego koloru, tylko szary i podchodzący nawet pod lekko brązowy. Najlepsza biała kiełbasa powinna mieć zaledwie kilka składników – wybrane mięso wieprzowe (ewentualnie z dodatkiem mięsa wołowego), naturalne jelito, czosnek, sól i czarny pieprz plus ewentualnie majeranek. Warto podkreślić, że taka prawdziwa biała kiełbasa ze względu na brak substancji konserwujących jest produktem nietrwałym, a więc należy ją dość szybko zjeść. Te białe kiełbasy, które są produkowane przemysłowo mają niestety więcej dodatków, które są niezgodne z “tradycyjnym” składem, czyli mogą zawierać dodatki wypełniające takie jak tłuszcz, ścięgna, skóry, białko sojowe – warto więc czytać skład, jeśli kupujemy je w zwykłych sklepach. Takie kiełbasy o bardzo białym kolorze mają w sobie niestety więcej tłuszczu.

CEBULA – Ja użyłam dwie większe cebule i myślę, że to odpowiednia ilość. Jeśli jednak chcesz, to możesz dodać więcej.

PIWO – Jeśli chodzi o piwo, to najlepiej wybrać takie jakie się najbardziej lubi. Ja akurat wybrałam piwo jasne, ale jeśli wolisz ciemne, to takie użyj. Jeśli chodzi o smak, to jasne piwo ma orzeźwiający smak, z delikatną goryczką i nutami chmielu. Natomiast ciemne piwo ma nieco bardziej złożony smak, czasem z nutami karmelu, orzechów, kawy, czekolady czy suszonych owoców.

MARYNATA/SOS: ulubiona musztarda (polecam musztardę francuską z całymi ziarnami gorczycy), miód w formie płynnej, olej roślinny, pieprz i sól, majeranek.

biala-kielbasa-w-piwie-z-cebula
biala-kielbasa-w-piwie-z-cebula

BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Pokrój cebule w cienkie pióra. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone cebule. Przesmaż cebulkę około 3 minuty. W międzyczasie posól ją i popierz.

biala-kielbasa-w-piwie-przygotowanie-krok-1
biala-kielbasa-w-piwie-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Wyłóż dno naczynia do zapiekania podsmażoną cebulką. Natnij bardzo delikatnie (możesz też lekko nakłuć) surową białą kiełbasę z jednej strony i wyłóż ją na cebulę nacięciem do góry.

biala-kielbasa-w-piwie-przygotowanie-krok-2
biala-kielbasa-w-piwie-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Teraz przygotuj prosty sos/marynatę. W miseczce wymieszaj ze sobą olej roślinny, musztardę, miód w formie płynnej, sól i pieprz oraz majeranek. Wymieszaj tak, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.

biala-kielbasa-w-piwie-przygotowanie-krok-3
biala-kielbasa-w-piwie-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Wlej równomiernie piwo do naczynia, a na wierzch kiełbasek wyłóż przygotowany sos.

biala-kielbasa-w-piwie-przygotowanie-krok-4a
biala-kielbasa-w-piwie-przygotowanie-krok-4a
biala-kielbasa-w-piwie-przygotowanie-krok-4b
biala-kielbasa-w-piwie-przygotowanie-krok-4b

KROK 5.

Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez 30 – 35 minut aż kiełbaski wyraźnie się zarumienią. Możesz ze dwa razy otworzyć piekarnik w trakcie pieczenia i polać kiełbaski sosem.

biala-kielbasa-w-piwie-przygotowanie-krok-5
biala-kielbasa-w-piwie-przygotowanie-krok-5

SMACZNEGO ♥ I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA 🙂

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNY PRZEPIS NA PYSZNĄ PIECZONĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ, TYM RAZEM Z SOSEM CHRZANOWYM:

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym. – Kuchnia Izy

biala-kielbasa-w-sosie-chrzanowo-smietanowym
biala-kielbasa-w-sosie-chrzanowo-smietanowym

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 3 – 4 porcje.

Zakładając, że zostanie użyte 6 białych kiełbasek i jedna porcja dania to dwie kiełbaski, to wartość

odżywcza dla jednej porcji (2 kiełbasek) w przybliżeniu będzie wynosić:

KALORIE: 612

BIAŁKO: 21,6 g

TŁUSZCZE: 47,5 g

WĘGLOWODANY: 20,6 g

BIAŁA KIEŁBASA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Pieczona biała kiełbasa w piwie z cebulą.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas smażenia: 3 minutaCzas pieczenia: 30 minutaCzas łącznie: 43 minutaPorcje (jedna porcja to 2 kiełbaski):3 porcjeKalorie:612 kcal Najlepsza pora roku:Wiosna

Opis:

Pieczona biała kiełbasa z cebulką w piwie i pysznym sosem to świetna propozycja na czas Świąt Wielkanocnych, ale także na obiad w inne dni roku. Wybierz swoją ulubioną białą kiełbasę i do dzieła!

Składniki;

  • Składniki na sos/marynatę

Przygotowanie:

  1. Pokrój cebule w cienkie pióra. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone cebule. Przesmaż cebulkę około 3 minuty. W międzyczasie posól ją i popierz.
  2. Wyłóż dno naczynia do zapiekania podsmażoną cebulką. Natnij bardzo delikatnie (możesz też lekko nakłuć) surową białą kiełbasę z jednej strony i wyłóż ją na cebulę nacięciem do góry.
  3. Teraz przygotuj prosty sos/marynatę. W miseczce wymieszaj ze sobą olej roślinny, musztardę, miód w formie płynnej, sól i pieprz oraz majeranek. Wymieszaj tak, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  4. Wlej równomiernie piwo do naczynia, a na wierzch kiełbasek wyłóż przygotowany sos.
  5. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez 30 – 35 minut aż kiełbaski wyraźnie się zarumienią.
pieczona biała kiełbasa w piwie
pieczona biała kiełbasa w piwie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close