Kurczak smażony to klasyka, która nigdy się nie nudzi – szczególnie gdy jest dobrze przyprawiony, lekko chrupiący z zewnątrz, a w środku soczysty i pełen aromatu. W tym przepisie pokażę Ci, jak przygotować wyjątkowo smaczne kawałki kurczaka – skrzydełka i pałeczki – w domowej, pełnej smaku marynacie inspirowanej polskimi smakami. Znajdziesz w niej m.in. majeranek, czosnek, musztardę i miód. Kurczaka najpierw obsmażam na złoty kolor, a następnie duszę z odrobiną wody – dzięki temu skórka delikatnie chrupie, a mięso pozostaje miękkie i soczyste. To szybki i prosty sposób na pyszny smażony kurczak, który świetnie sprawdzi się na codzienny obiad.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ŚMAŻONEGO KURCZAKA I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
📝 Składniki na 4–6 porcji:
🔹 1 – 1,5 kg kurczaka (skrzydełka plus pałeczki albo same skrzydełka lub pałeczki)
🔹 tłuszcz do smażenia, np. 3 łyżki oleju plus około 40 g masła
🔹 pół szklanki wody lub lekkiego bulionu (w razie potrzeby więcej)
Składniki na marynatę:
🔹 4 łyżki oleju
🔹 1 łyżka majeranku
🔹 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
🔹 1 łyżeczka ulubionej musztardy, np. Dijon
🔹 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku lub oregano (opcjonalnie)
🔹 1 czubata łyżeczka cukru lub miodu (jeśli chcesz słodszą marynatę, dodaj dwie)
🔹 4 małe albo 3 duże ząbki czosnku
🔹 sól i pieprz, np. płaska łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu
🔹 1 łyżeczka soku z cytryny albo octu jabłkowego

KURCZAK SMAŻONY. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od przygotowania marynaty. W miseczce umieść olej roślinny, majeranek, suszony tymianek, słodką paprykę w proszku, ulubioną musztardę (polecam Dijon), miód lub cukier, sok z cytryny, pieprz i sól oraz starty czosnek. Bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki.


KROK 2.
Kawałki kurczaka, czyli skrzydełka oraz pałki (lub tylko jeden, wybrany rodzaj) umieść w misce i wysmaruj je dokładnie i równomiernie przygotowaną marynatą. “Wmasuj” marynatę w mięso rękami. Polecam też wysmarować marynatą mięso również trochę pod skórką. Nakryj miskę np. folią albo talerzem i odłóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc. Uwaga! Jeśli nie masz tyle czasu, to i tak warto przygotować i natrzeć mięso taką marynatą i odstawić na chociaż 20 – 30 minut. Nie chowaj jednak do lodówki mięsa, jeśli marynujesz tak krótko – marynata działa szybciej w temperaturze pokojowej (ale nie zostawiaj wtedy dłużej niż 30 minut).

KROK 3.
Rozgrzej tłuszcz na patelni. Polecam olej plus masło dla lepszego smaku. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to smaż kurczaka na średnim ogniu ok. 6 minut, aż będzie ładnie przyrumieniony. Obróć i smaż kolejne 5–6 minut. Smaż pod przykryciem.


KROK 4.
Następnie wlej wodę lub lekki bulion i przykryj patelnię pokrywką. Gdy woda się zagotuje (będzie to dość szybko), to zmniejsz nieco ogień i duś mięso pod przykryciem około 20 – 30 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Po około 15 minutach duszenia ostrożnie przewróć mięso na drugą stronę. Jeśli kawałki mięsa są spore, to czas duszenia będzie dłuższy, czyli bliżej tych 30 minutach, a jeśli są małe wystarczy 20 minut. Średnio będzie to około 25 minut. Na koniec możesz opcjonalnie polać kurczaka troszkę sosem sojowym dla głębszego smaku. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Podczas duszenia wytworzy się aromatyczny sos, którym można dodatkowo podlać mięso i dodatki do obiadu np. ziemniakami, czy kluski.


SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
LUBISZ DANIA Z KURCZAKIEM? JEŚLI TAK, TO KONIECZNIE WYPRÓBUJ:
Pieczone pałki z kurczaka z chrupiącą, pełną smaku skórką. – Kuchnia Izy
Skrzydełka z kurczaka w sosie musztardowo-miodowym. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Skrzydełka z kurczaka z piekarnika – chrupiące i z sosem maślano-czosnkowym. – Kuchnia Izy
Pałki z kurczaka na ryżu. – Kuchnia Izy
Gnocchi z kurczakiem i pieczarkami. – Kuchnia Izy
Ćwiartki kurczaka z piekarnika. Chrupiąca skórka. – Kuchnia Izy
Pieczone pałki z kurczaka z ziemniakami. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdą 4 – 6 porcji w zależności od wielkości.
Jedna mniejsza porcja, czyli 1/6 będzie miała w przybliżeniu:
🔥 Kalorie: 688
💪 Białko: 45,3 g
🧈 Tłuszcze: 53,4 g
🥔 Węglowodany: 2,7 g

SMAŻONY KURCZAK. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Składniki
Method
- Zacznij od przygotowania marynaty. W miseczce umieść olej roślinny, majeranek, suszony tymianek, słodką paprykę w proszku, ulubioną musztardę (polecam Dijon), miód lub cukier, sok z cytryny lub ocet jabłkowy oraz starty czosnek. Bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
- Kawałki kurczaka, czyli skrzydełka oraz pałki (lub tylko jeden, wybrany rodzaj) umieść w misce i wysmaruj je dokładnie i równomiernie przygotowaną marynatą. “Wmasuj” marynatę w mięso rękami. Polecam też wysmarować marynatą mięso również trochę pod skórką. Odłóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc. Uwaga! Jeśli nie masz tyle czasu, to i tak warto przygotować i natrzeć mięso taką marynatą i odstawić na chociaż 20 – 30 minut. Nie chowaj jednak do lodówki mięsa, jeśli marynujesz tak krótko – marynata działa szybciej w temperaturze pokojowej (ale nie zostawiaj wtedy dłużej niż 30 minut).
- Rozgrzej tłuszcz na patelni. Polecam olej plus masło dla lepszego smaku. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to smaż kurczaka na średnim ogniu ok. 6 minut, aż będzie ładnie przyrumieniony. Obróć i smaż kolejne 5–6 minut.
- Następnie wlej wodę lub lekki bulion i przykryj patelnię pokrywką. Gdy woda się zagotuje (będzie to dość szybko), to zmniejsz nieco ogień i duś mięso pod przykryciem około 20 – 30 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Po około 15 minutach duszenia ostrożnie przewróć mięso na drugą stronę. Jeśli kawałki mięsa są spore, to czas duszenia będzie dłuższy, czyli bliżej tych 30 minutach, jeśli są małe wystarczy 20 minut. Średnio będzie to około 25 minut. Na koniec możesz opcjonalnie polać kurczaka troszkę sosem sojowym dla głębszego smaku. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Podczas duszenia wytworzy się aromatyczny sos, którym można dodatkowo podlać mięso i dodatki do obiadu np. ziemniakami, czy kluski.
Film
FAQ – Smażony kurczak z patelni – najczęściej zadawane pytania
Czy można przygotować kurczaka wcześniej?
Tak! Kurczaka możesz zamarynować nawet dzień wcześniej i przechować w lodówce. Im dłużej mięso leży w marynacie (maksymalnie do 24 godzin), tym bardziej przejdzie smakiem i będzie jeszcze smaczniejsze po usmażeniu.
Jak przechowywać resztki smażonego kurczaka?
Pozostały kurczak powinien być przechowywany w lodówce, w szczelnym pojemniku. Najlepiej zjeść go w ciągu 2–3 dni. Warto zachować również sos, który powstał podczas duszenia – dodaje wilgotności i smaku przy odgrzewaniu.
Jak odgrzać smażonego kurczaka, żeby nie był suchy?
Najlepiej odgrzewać go pod przykryciem na patelni, na małym ogniu, dodając odrobinę wody lub bulionu oraz trochę pozostałego sosu. Można też odgrzać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem lub w mikrofali – również z odrobiną płynu, aby nie wysuszyć mięsa.
Czy można zamrozić smażonego kurczaka?
Tak, ale najlepiej smakuje świeży lub z lodówki. Jeśli chcesz zamrozić, odczekaj aż kurczak całkowicie ostygnie, a następnie włóż go do woreczka lub pojemnika do mrożenia. Najlepiej z sosem. Można przechowywać w zamrażarce do 2 miesięcy. Przed podaniem rozmrażaj w lodówce i podgrzewaj jak wyżej.
Czy można użyć innego rodzaju kurczaka, np. udek bez kości?
Oczywiście! Udka bez kości, filety z udek czy nawet piersi z kurczaka też się sprawdzą – choć piersi mogą być mniej soczyste. Czas smażenia i duszenia będzie krótszy – wystarczy ok. 15–20 minut duszenia po podsmażeniu.

