Szukasz bardzo ciekawego przepisu na super smaczną przekąskę z łososiem wędzonym? Jeśli tak, to szczególnie polecam Ci te tortille z łososiem wędzonym i serkiem śmietankowym. Te przekąska wygląda efektownie i jest dosłownie „na jednego gryza” i myślę, że bardzo spodoba się Twoim gościom. Co ważne, bardzo prosto ją się przygotowuje i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Taka przekąska z łososia wędzonego oczywiście będzie idealna na Sylwestra, grilla, urodziny, imieniny czy każdą inną imprezę, na której będzie większe liczba gości.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Łosoś wędzony ma delikatny, lekko słony i charakterystyczny smak, który idealnie kontrastuje z kremową konsystencją i subtelnym smakiem serka śmietankowego. Wędzony łosoś w plastrach jest często wybierany na przekąski na imprezy ze względu na swój wyrafinowany smak i elegancki wygląd, który dodaje każdemu daniu wyjątkowości. I myślę, ze ta konkretna przekąska z tortilli i łososia wędzonego jest naprawdę wyjątkowa 🙂 ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA TORTILLE Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
ŁOSOŚ WĘDZONY W PLASTRACH – Będzie potrzebny łosoś wędzony sprzedawany w plastrach (a nie w innej formie). Wybierz wędzonego na zimno, bo łosoś wędzony na zimno jest lepszym wyborem do przekąsek, ponieważ zachowuje delikatną konsystencję i wyrazisty smak, które świetnie komponują się z innymi składnikami, takimi jak serek śmietankowy.
SEREK ŚMIETANKOWY NATURALNY – Taki serek ma gładką konsystencję, łagodny smak i jest neutralny w zapachu. Najlepiej wybrać zwykły serek naturalny bez dodatków smakowych, ewentualnie z delikatnym w smaku dodatkiem np. ziołami.
PLACKI TORTILLI – Placki tortilli to cienkie, okrągłe placki pochodzący z kuchni meksykańskiej, tradycyjnie przygotowywany z mąki kukurydzianej lub pszennej. Służy jako baza do wielu potraw, w tym różnorodnych przekąsek. Dzięki swojej elastyczności i neutralnemu smakowi idealnie nadaje się do zawijania nadzienia. W tym przepisie wykorzystujemy zwykłe pszenne placki tortilli dostępne w sklepie. W sklepie najczęściej dostępne są tortille pszenne, pełnoziarniste albo jakieś smakowe np. szpinakowe. Możesz wykorzystać dowolne z nich, ale jak polecam najbardziej neutralne, czyli pszenne, zwłaszcza jeśli przekąski przygotowywane są dla wielu osób.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – szczypiorek (albo jeśli wolisz to koperek), kwaśna śmietana 12 %, czosnek granulowany, sól i pieprz oraz troszkę soku z cytryny.
TORTILLE Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I SERKIEM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Do miseczki przełóż serki śmietankowe, kwaśną śmietanę, dodaj sól i pieprz, posiekany szczypiorek (lub koperek), czosnek granulowany oraz sok z cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
KROK 2.
Wyłóż jeden placek tortilli na deskę do krojenia. Rozsmaruj najpierw połowę przygotowanej masy serowej po placku tortilli. Najlepiej rozsmarować masę, formując kwadrat i pozostawiając brzegi tortilli wolne (patrz zdjęcie). Dzięki temu brzegi można później równo przyciąć nożem, uzyskując estetyczny efekt. Kiedy rozsmarujesz masę, to wyłóż na nią łososia w plastrach, tak aby cały serek/masa serowa była przykryta łososiem. Kiedy rozsmarujesz już serek i łososia, to nakryj ten placek drugim plackiem. Lekko i równo go dociśnij.
KROK 3.
To samo zrób z drugim plackiem, czyli rozsmaruj drugą połowę serka/masy serowej, również w kształcie kwadratu, a na niego równo wyłóż pozostałego łososia. Następnie przykryj to trzecim plackiem tortilli i również lekko i równo wszystko dociśnij. Nakryj tak przygotowane tortille folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 4 – 5 godzin, ale spokojnie możesz trzymać w lodówce 24 godziny.
KROK 4.
Po wyjęciu z lodówki zdejmij folię i przełóż placki na deskę do krojenia. Używając ostrego i długiego noża, przytnij brzegi tortilli, aby utworzyć kwadrat (patrz zdjęcie). Ostrożnie pokrój powstały kwadrat na 6 równych pasków, a następnie każdy pasek na równe kwadraty. W każdy kwadrat możesz wbić wykałaczkę. Każdy taki kawałek będzie idealną przekąską na „jednego gryza”. Powinno wyjść 36 kawałków.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
JEŚLI PLANUJESZ JAKIEŚ WIĘKSZE SPOTKANIE ALBO IMPREZĘ, TO MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ TE DWA PRZEPISY NA CIEKAWE I DOBRE PRZEKĄSKI:
Roladki z tortilli z szynką. Idealna przekąska. – Kuchnia Izy
Szybkie przekąski z ciasta na pizzę. – Kuchnia Izy
oraz przepisy na przepyszne skrzydełka, które również mogą być podawane jako przekąska:
Skrzydełka z kurczaka z piekarnika – chrupiące i z sosem maślano-czosnkowym. – Kuchnia Izy
Skrzydełka z piekarnika w stylu azjatyckim. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdzie około 36 kawałków.
Jeden kawałek (1/36) będzie miał w przybliżeniu:
KALORIE: 51,3 g
BIAŁKO: 2,7 g
TŁUSZCZE: 3,1 g
WĘGLOWODANY: 3,2 g
PRZEKĄSKI Z TORTILLI I WĘDZONEGO ŁOSOSIA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLWIOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Przekąski z tortilli i łososia wędzonego z serkiem
Składniki
- 3 placki tortilli najlepiej pszenne, ale mogą być też pełnoziarniste i smakowe np. szpinakowe
- łosoś wędzony w plastrach – 300 g
- 300 g serka śmietankowego naturalnego
- pół szklanki śmietany 12 % – około 100 g
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- mały pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku np. 1/3 łyżeczki pieprzu i 1/3 łyżeczki soli (serki są z reguły już lekko słone)
- łyżeczka soku z cytryny – opcjonalnie, ale polecam
Instrukcje
- Do miseczki przełóż serki śmietankowe, kwaśną śmietanę, dodaj sól i pieprz, posiekany szczypiorek (lub koperek), czosnek granulowany oraz sok z cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
- Wyłóż jeden placek tortilli na deskę do krojenia. Rozsmaruj najpierw połowę przygotowanej masy serowej po placku tortilli. Najlepiej rozsmarować masę, formując kwadrat i pozostawiając brzegi tortilli wolne (patrz zdjęcie). Dzięki temu brzegi można później równo przyciąć nożem, uzyskując estetyczny efekt. Kiedy rozsmarujesz masę, to wyłóż na nią łososia w plastrach, tak aby cały serek/masa serowa była przykryta łososiem. Kiedy rozsmarujesz już serek i łososia, to nakryj ten placek drugim plackiem. Lekko i równo go dociśnij.
- To samo zrób z drugim plackiem, czyli rozsmaruj drugą połowę serka/masy serowej, również w kształcie kwadratu, a na niego równo wyłóż pozostałego łososia. Następnie przykryj to trzecim plackiem tortilli i również lekko i równo wszystko dociśnij. Nakryj tak przygotowane tortille folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 4 – 5 godzin, ale spokojnie możesz trzymać w lodówce 24 godziny.
- Po wyjęciu z lodówki zdejmij folię i przełóż tortille na deskę do krojenia. Używając ostrego i długiego noża, przytnij brzegi tortilli, aby utworzyć kwadrat (patrz zdjęcie). Ostrożnie pokrój powstały kwadrat na 6 równych pasków, a następnie każdy pasek na równe kwadraty. W każdy kwadrat możesz wbić wykałaczkę. Każdy taki kawałek będzie idealną przekąską na „jednego gryza”.