Naleśniki na słodko. Przepis na ciasto plus pyszne nadzienie z serka śmietankowego.

By misziza
2024-09-09
Rating: 0.00
(0)

Jak ja kocham naleśniki na słodko ♥ Takie naleśniki są idealne na obiad na słodko, ale równie dobrze można je zrobić na śniadanie, czy nawet jako popołudniowy deser. Przygotowałam przepis na ciasto na słodkie naleśniki, które możesz wykorzystać i przygotować z dowolnymi dodatkami lub nadzieniem, ale dodatkowo podam Ci przepis na mega dobry farsz z serkiem śmietankowym. Uwierz, naleśniki z tym farszem smakują naprawdę świetnie – właściwie to musiałam się powstrzymywać, żeby nie zjeść ich za dużo 😉

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej.

Ciasto na naleśniki można przygotować w wersji wytrawnej albo słodkiej. Do ciasta na naleśniki wytrawne nie dodaje się cukru, a zamiast tego można dodać trochę więcej soli. Tymczasem, żeby przygotować naleśniki słodkie, to do ciasta często dodaje się cukier, miód lub inną substancję słodzącą oraz wanilię lub cynamon, aby nadać mu słodki smak. Są one podawane z owocami, konfiturami, czekoladą, miodem czy twarogiem na słodko i czy innym nadzieniem serowym.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA NALEŚNIKI NA SŁODKO I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

naleśniki na słodko z serem

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

MĄKA PSZENNA – Do naleśników na słodko oraz do uzyskania najcieńszych naleśników, najlepszym wyborem będzie mąka pszenna typu 450 (tortowa). Jest to bardzo drobno mielona mąka, która tworzy lekkie, gładkie ciasto, idealne do delikatnych, cienkich naleśników. Mąka ta ma niską zawartość błonnika, co sprawia, że naleśniki są elastyczne i łatwo się smażą na cienkie placki, które nie pękają. Drugim wyborem będzie mąka pszenna typu 500 – równie popularny wybór, mąka typu 500 jest nieco mniej “delikatna” niż typ 450, ale wciąż daje świetne efekty. Naleśniki będą wtedy nieco bardziej sprężyste i grubsze.

MLEKO PLUS WODA W tym przepisie możesz użyć samo mleko, ale część mleka zastąpić wodą gazowaną lub niegazowaną. Jeśli użyjesz samo mleko (bez wody) to ciasto będzie bardziej kremowe i gęste. Natomiast jeśli użyjesz mleko plus wodę gazowaną to ciasto będzie lżejsze i rzadsze, a woda gazowana doda ciastu puszystości. Takie naleśniki są lekkie, elastyczne i “przewiewne” 😉 Natomiast jeśli użyjesz samo mleko plus wodę niegazowaną to ciasto będzie rzadsze, ale nie tak lekkie jak przy wodzie gazowanej.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI NA CIASTO – masło, jajka, ekstrakt waniliowy, cukier (biały lub brązowy). sól.

Gorąco polecam Ci też wykorzystać pomysł na nadzienie serowe z serka śmietankowego. Do jego przygotowanie będą potrzebne takie składniki: serek śmietankowy zwykły (część tego serka można zastąpić serkiem Mascarpone), mleko, ekstrakt waniliowy, sól, cukier puder.

naleśniki na słodko
naleśniki na słodko

NALEŚNIKI NA SŁODKO, PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku i zostaw do przestudzenia – na około 5 – 10 minut.

Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Dobrze wymieszaj, tak aby jajka połączyły się z pozostałymi składnikami.

nalesniki-przygotowanie-krok-1a
nalesniki-przygotowanie-krok-1a

nalesniki-przygotowanie-krok-1b
nalesniki-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, sól oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną i dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki się połączyły. Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie wszystko porządnie wymieszaj aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto polecam odłożyć na minimum 30 minut do lodówki – można też ciasto zrobić np. kilka godzin wcześniej i trzymać w lodówce.

nalesniki-przygotowanie-krok-2
nalesniki-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Usmaż naleśniki. Jak usmażyć naleśniki? Należy dobrze rozgrzać patelnię przed smażeniem. Wystarczy średnia moc palnika – zbyt wysoka temperatura może sprawić, że naleśniki będą się palić, a za niska spowoduje, że będą się przyklejać. Użyj niewielkiej ilości tłuszczu (olej roślinny, masło klarowane) przed smażeniem pierwszego naleśnika. Potem można dodawać tłuszcz tylko w razie potrzeby. Najlepiej rozsmarować go cienką warstwą przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego, aby naleśniki nie były zbyt tłuste. Użyj chochelki, aby nabrać porcję ciasta (ok. 1/4–1/3 szklanki na średnią patelnię). Wylej ciasto na środek patelni i natychmiast przechylaj patelnię, aby równomiernie rozprowadzić ciasto po całej powierzchni. Smaż naleśnika przez około 1–2 minuty na pierwszej stronie. Gdy brzegi zaczną się lekko odklejać i staną się złociste, a na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, to przewróć je na drugą stronę. Podważ delikatnie naleśnik od brzegów i odwróć go jednym, płynnym ruchem. Druga strona smaży się krócej – zazwyczaj 30 sekund do 1 minuty – do momentu gdy naleśnik nabierze złocistego koloru.

Naleśniki są gotowe 🙂 Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz wykorzystać mój farsz z serka śmietankowego, to czytaj dalej.

nalesniki-przygotowanie-krok-3a
nalesniki-przygotowanie-krok-3a
nalesniki-przygotowanie-krok-3b
nalesniki-przygotowanie-krok-3b
nalesniki-przygotowanie-krok-3c
nalesniki-przygotowanie-krok-3c

KROK 4.

Jak zrobić farsz z serka śmietankowego? W misce umieść serek śmietankowy i wlej mleko. Dobrze zmiksuj – miksuj tak około pół minuty do minuty aż serek będzie gładki i kremowy. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy oraz cukier puder i znowu chwilę zmiksuj aż wszystkie składniki się połączą i nie będzie żadnych grudek. Serek rozsmaruj na naleśnikach. Część serka śmietankowego możesz zastąpić serkiem mascarpone np. 100 g.

nalesniki-przygotowanie-krok-4a
nalesniki-przygotowanie-krok-4a
nalesniki-przygotowanie-krok-4b.
nalesniki-przygotowanie-krok-4b.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE POMYSŁY NA PYSZNE NALEŚNIKI:

Naleśniki z Nutellą i truskawkami. – Kuchnia Izy

Naleśniki z jabłkami. Świetny przepis. – Kuchnia Izy

Przepis na naleśniki z twarogiem i makiem ♥ – Kuchnia Izy

Pieczony naleśnik “Dutch Baby”. Cudo. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych składników wyjdzie około 12 naleśników.

Jeden naleśnik będzie miał w przybliżeniu:

KALORIE: 170

BIAŁKO: 5,4 g

TŁUSZCZE: 6,7 g

WĘGLOWODANY: 21,5 g

naleśniki z serem
naleśniki z serem

NALEŚNIKI NA SŁODKO. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko – przepis na ciasto (plus przepis na nadzienie z serka śmietankowego)

Czas przygotowania 15 minuty
Czas “odpoczynku” ciasta plus smażenie 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 12 naleśników
Kalorie 170 kcal

Składniki
  

Składniki na słodkie ciasto naleśnikowe (na około 12 naleśników)

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (np. typ 450)
  • 4 jajka, rozmiar L
  • 1.5 (półtora) szklanki mleka
  • 0.5 (pół) szklanki wody gazowanej albo niegazowanej
  • 2 i 1/2 (dwie i pół ) łyżki cukru białego albo brązowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (można dać całą łyżkę) opcjonalnie, ale polecam użyć
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 60 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego

składniki na nadzienie serowe

  • 300 g serka śmietankowego (100 g tego serka można zastąpić serkiem Mascarpone)
  • 2 – 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej np. 1/3 szklanki)
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego – opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku i zostaw do przestudzenia – na około 5 – 10 minut.
    Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Dobrze wymieszaj, tak aby jajka się połączyły z pozostałymi składnikami.
  • Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, sól oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną i dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki się połączyły. Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie wszystko porządnie wymieszaj aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto polecam odłożyć na minimum 30 minut do lodówki – można też ciasto zrobić np. kilka godzin wcześniej i trzymać w lodówce.
  • Usmaż naleśniki. Jak usmażyć naleśniki? Należy dobrze rozgrzać patelnię przed smażeniem. Wystarczy średnia moc palnika – zbyt wysoka temperatura może sprawić, że naleśniki będą się palić, a za niska spowoduje, że będą się przyklejać. Użyj niewielkiej ilości tłuszczu (olej roślinny, masło klarowane) przed smażeniem pierwszego naleśnika. Potem można dodawać tłuszczu tylko w razie potrzeby. Najlepiej rozsmarować go cienką warstwą przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego, aby naleśniki nie były zbyt tłuste. Użyj chochelki, aby nabrać porcję ciasta (ok. 1/4–1/3 szklanki na średnią patelnię). Wylej ciasto na środek patelni i natychmiast przechylaj patelnię, aby równomiernie rozprowadzić ciasto po całej powierzchni. Smaż naleśnika przez około 1–2 minuty na pierwszej stronie. Gdy brzegi zaczną się lekko odklejać i staną się złociste, a na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, to przewróć je na drugą stronę. Podważ delikatnie naleśnik od brzegów i odwróć go jednym, płynnym ruchem. Druga strona smaży się krócej – zazwyczaj 30 sekund do 1 minuty – do momentu gdy naleśnik nabierze złocistego koloru.
    Naleśniki są gotowe 🙂 Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz wykorzystać mój farsz z serka śmietankowego, to czytaj dalej.
  • Jak zrobić farsz z serka śmietankowego? W misce umieść serek śmietankowy i wlej mleko. Dobrze zmiksuj – miksuj tak około pół minuty do minuty aż serek będzie gładki i kremowy. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy oraz cukier puder i znowu chwilę zmiksuj aż wszystkie składniki się połączą i nie będzie żadnych grudek. Serek rozsmaruj na naleśnikach. Część serka śmietankowego możesz zastąpić serkiem mascarpone.

Film

słodkie naleśniki
słodkie naleśniki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close