Jesienne smaki mają coś w sobie, prawda? To właśnie ten czas, kiedy na stołach pojawiają się bardziej wyraziste i aromatyczne słodkości – a ciasto ze świeżą żurawiną jest idealnym przykładem! Słodkie, delikatne ciasto z lekką nutą wanilii doskonale kontrastuje z kwaskowatymi, soczystymi kuleczkami żurawiny, które dodają mu charakteru. A na wierzchu? Kruszonka z płatkami migdałowymi, która pięknie dopełnia całość, wprowadzając subtelny migdałowy posmak. To ciasto ze świeżą żurawiną nie tylko wygląda, ale i smakuje jak jesień 😉
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Świeżą żurawinę, w przeciwieństwie do suszonej żurawiny można kupić w polskich sklepach tylko w okresie jesienno – zimowym, zwłaszcza w listopadzie. Warto więc wykorzystać ten okres i upiec sobie takie ciasto. W moim domu po prostu zajadali się tym ciastem i naprawdę szybko zniknęło. Właściwie robiłam je dwa razy w przeciągu dwóch tygodni – a ja uwielbiam wypróbować nowe rzeczy, więc rzadko zdarza mi się korzystać z tego samego przepisu w tak krótkim czasie 😉
NAJPIERW OBJERZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CIASTO ZE ŚWIEŻĄ ŻUROWNIĄ I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
ŚWIEŻA ŻURAWINA – Świeża żurawina to małe, czerwone owoce o intensywnie kwaśnym smaku. Dzięki kwaśnemu smakowi, żurawina doskonale równoważy słodkie wypieki, dodając im świeżości. Dobrej jakości żurawina powinna mieć mocno czerwony kolor, czasem z ciemniejszym odcieniem. Unikaj owoców, które są blade, co może świadczyć o niedojrzałości. Świeża żurawina powinna być jędrna i lekko sprężysta – twardość owoców wskazuje na ich świeżość.
MĄKA – Do tego rodzaju wypieków najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 450 (tortowa) lub 500 (poznańska). Mąka tortowa, będąc bardziej delikatna, nada ciastu lekkości i puszystości, co doskonale współgra z wypiekami opartymi na proszku do pieczenia. Z kolei mąka typu 500 jest bardziej uniwersalna – zapewnia odpowiednią strukturę, jednocześnie dodając ciastu nieco większej sprężystości.
JAJKA – Będą potrzebne jajka rozmiar L. Do wypieków najlepiej wybierać jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu (oznaczenie “1”) lub ekologiczne (“0”). Takie jajka mają pełniejszy smak, są zdrowsze i mają często intensywniejszy żółty kolor, co nadaje ciastu piękny odcień.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło, biały cukier, płatki migdałów, mleko, śmietana 12 %, sól, proszek do pieczenia.
CIASTO ZE ŚWIEŻA ŻURAWINĄ. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Przygotuj składniki suche, czyli w misce wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól.
KROK 2.
W drugiej misce umieść pokrojone miękkie masło (w temp. pokojowej, musi być odpowiednio wcześniej wyjęte z lodówki) i wsyp cukier. Miksuj na średnich obrotach przez kilka minut aż masło z cukrem ładnie się połączą. Następnie wbij jajka oraz dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie dobrze wszystko zmiksuj na gładką, lekko puszystą masę.
KROK 3.
Potem dodaj mniej więcej połowę składników suchych do tej masy i zmiksuj aż składniki się połączą. Następnie dodaj kwaśną śmietanę 12 % oraz mleko i ponownie wszystko zmiksuj aż do połączenia składników.
KROK 4.
Dodaj do masy pozostałą cześć suchych składników i znowu zmiksuj aż powstanie jednolite ciasto. Pamiętaj, aby miksować tyko do czasu aż składniki wyraźnie się połączą, ale nie dłużej. Potem dodaj do tego ciasta żurawinę i dobrze przemieszaj wszystko łyżką, aby żurawina połączyła się z ciastem. Wysmaruj niewielką formę do ciastka masłem i posyp ją delikatnie bułką tartą albo oprósz mąką i przełóż ciasto do formy. Wyrównaj ciasto.
KROK 5.
Przygotuj kruszonkę. W naczynku umieść miękkie masło, dodaj mąkę, cukier oraz płatki migdałowe. Opcjonalnie możesz też dodać ekstrakt waniliowy albo migdałowy. Połącz składniki za pomocą dłoni (rozcieraj składniki palcami, jednocześnie łącząc je ze sobą). Wierzch ciasta posyp przygotowaną kruszonkę. Możesz delikatnie wcisnąć w ciasto kruszonkę łyżkę (ale delikatnie! 😉 ). Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 60 – 65 minut albo do suchego (albo minimalnie wilgotnego) patyczka. Koniecznie zrób test suchego patyczka (ja też czasem używam cienkiego noża). Po około 35 – 40 minutach pieczenia się ciasta, nałóż na niego kawałek papieru do pieczenia albo folii aluminiowej, aby wierzch nie przyrumienił się za mocno. Po upieczeniu odczekaj minimum 30 minut.
SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE, PYSZNE POMYSŁY NA CIASTA:
Ciasto ze świeżą żurawiną i orzechami. Pysznie i prosto ♥ – Kuchnia Izy
Ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie. – Kuchnia Izy
Ciasto z jabłkami z polewą z serka śmietankowego. – Kuchnia Izy
Ciasto marchewkowe z ananasem. – Kuchnia Izy
Ciasto ze śliwkami i kruszonką. – Kuchnia Izy
Ciasto z brzoskwiniami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Ciasto można podzielić na około 9 porcji.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 328
BIAŁKO: 4,5 g
TŁUSZCZE: 18,3 g
WEGLOWODANY: 37,8 g
CIASTO ZE ŚWIEŻA ŻURAWNIĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Ciasto ze świeżą żurawiną
Ingredients
Składniki na ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g masła, miękkiego, w temp. pokojowej
- 2 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
- 200 g kwaśnej śmietany 12 %
- 3 łyżki mleka i łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g świeżej żurawiny (około 2 szklanki)
- 2/3 szklanki białego cukru
Składniki na kruszonkę:
- 40 g masła, miękkiego, w temp. pokojowej
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 3 czubate łyżki mąki
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego albo migdałowego – opcjonalnie
Instructions
- Przygotuj składniki suche, czyli w misce wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól.
- W drugiej misce umieść pokrojone miękkie masło (w temp. pokojowej, musi być odpowiednio wcześniej wyjęte z lodówki) i wsyp cukier. Miksuj na średnich obrotach przez kilka minut aż masło z cukrem ładnie się połączą. Następnie wbij jajka oraz dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie dobrze wszystko zmiksuj na gładką, lekko puszystą masę.
- Potem dodaj mniej więcej połowę składników suchych do tej masy i zmiksuj aż składniki się połączą. Następnie dodaj śmietanę 12 % oraz mleko i ponownie wszystko zmiksuj aż do połączenia składników.
- Dodaj do masy pozostałą cześć suchych składników i znowu zmiksuj aż powstanie jednolite ciasto. Pamiętaj, aby miksować tyko do czasu aż składniki wyraźnie się połączą, ale nie dłużej. Potem dodaj do tego ciasta żurawinę i dobrze przemieszaj wszystko łyżką, aby żurawina połączyła się z ciastem. Wysmaruj niewielką formę do ciastka masłem i posyp ją delikatnie bułką tartą albo mąką i przełóż ciasto do formy. Wyrównaj ciasto.
- Przygotuj kruszonkę. W naczynku umieść miękkie masło, dodaj mąkę, cukier oraz płatki migdałowe. Opcjonalnie możesz też dodać ekstrakt waniliowy albo migdałowy. Połącz składniki za pomocą dłoni (rozcieraj składniki palcami, jednocześnie łącząc je ze sobą). Wierzch ciasta posyp przygotowaną kruszonkę. Możesz delikatnie wcisnąć w ciasto kruszonkę łyżkę (ale delikatnie! 😉 ). Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 60 – 65 minut albo do suchego (albo minimalnie wilgotnego) patyczka. Koniecznie zrób test suchego patyczka (ja też czasem używam cienkiego noża). Po około 35 – 40 minutach pieczenia się ciasta, nałóż na niego kawałek papieru do pieczenia albo folii aluminiowej, aby wierzch nie przyrumienił się za mocno. Po upieczeniu odczekaj minimum 30 minut