Przepis na pyszne pieczone skrzydełka z kurczaka z chrupiącą i pełną smaku skórką, które są oblane prostym, ale niezwykle smacznym maślano – czosnkowym sosem. To jest jeden z moich ulubionych przepisów na kurczaka, a tych mam naprawdę sporo na mojej stronie 😉 W przepisie jest użyty jeden zaskakujący składnik, czyli proszek do pieczenia. Tak, dobrze widzisz 🙂 To właśnie on sprawia, że skórka skrzydełek jest przyjemnie chrupiąca. Proszek wyciąga wilgoć, więc zamiast miękkiej skórki mamy pyszną, lekką i chrupiącą otoczkę.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Te skrzydełka są idealne na wszystko – rodzinny obiad, wieczór przed telewizorem czy imprezę ze znajomymi. Skrzydełka możesz upiec w całości albo je podzielić na części. Podzielenie skrzydełek jest fajną opcją zwłaszcza na imprezę. Plus te skrzydełka z kurczaka są pieczone, co jest zdrowszą alternatywą od smażenia, zwłaszcza w głębokim oleju. Całość fajnie dopełnia pyszny sos. Masło, czosnek i natka pietruszki to proste składniki, ale połączone razem smakują wręcz rewelacyjne. Jestem pewna, że pieczone skrzydełka w takiej wersji z łatwością skradną Twoje serce.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PIECZONE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA – Wybór dobrych skrzydełek z kurczaka to oczywiście najważniejsza sprawa! Kupując skrzydełka, zwróć uwagę, by miały jasnoróżowy kolor, były elastyczne i nie miały nieprzyjemnego zapachu. Świeże skrzydełka nie powinny być ani sine, ani wysuszone – szukaj tych z lekkim połyskiem, co świadczy o ich dobrej jakości.
Jak wspomniałam wcześniej skrzydełka można upiec w całości (myślę, że to dobra opcja na obiad) albo je podzielić na mniejsze części (lepsza opcja na przykład na imprezę jako przekąska).
Każde skrzydełko składa się z trzech części:
- Nasada (drumette) – to grubsza część skrzydełka, przypominająca miniaturową pałkę, najbardziej mięsista i idealna do chrupania.
- Środkowa część (flat lub wingette) – to płaska część z dwoma kostkami, jest delikatniejsza i świetnie trzyma smak przypraw.
- Końcówka (tip, lotka) – najmniej mięsna część, często ją się odcina, ponieważ podczas pieczenia może się spalić. Końcówki można jednak zostawić, jeśli chcemy dodać trochę więcej chrupkości.
Aby podzielić skrzydełko, znajdź miejsce łączenia się poszczególnych części (łatwo je wyczuć, ponieważ są to stawy) i przetnij ostrym nożem między nimi. Możesz zostawić skrzydełka w całości lub podzielić na nasadę i środkową część, dzięki czemu łatwiej się upieką i będą wygodniejsze do jedzenia.
PROSZEK DO PIECZENIA – Proszek do pieczenia to nieoczywisty, ale bardzo sprytny dodatek, który sprawia, że skrzydełka stają się wyjątkowo chrupiące. Jak to działa? Proszek do pieczenia (który jest mieszanką sody i kwasów) podnosi pH skóry kurczaka, co przyspiesza reakcje Maillarda – te same, które odpowiadają za złocistą i chrupiącą skórkę. Dodatkowo proszek wyciąga wilgoć ze skóry, co zapobiega mięknięciu i sprawia, że skrzydełka stają się lekkie, kruche i przyjemnie chrupiące.
Czy można pominąć proszek do pieczenia?
Można, ale wtedy efekt chrupkości może nie być tak intensywny. Bez proszku do pieczenia skórka będzie bardziej miękka i może nie uzyskać tej wyjątkowej struktury, którą pokochają fani chrupiących skrzydełek!
PRZYPRAWY: Do doprawienia skrzydełek użyłam sól, pieprz oraz słodką paprykę w proszku. Można też dodać czosnek granulowany albo ostrą paprykę w proszku.
SKŁADNIKI NA SOS: masło, czosnek i natka pietruszki.
Skrzydełka z kurczaka z piekarnika. Krok po kroku.
KROK 1.
Podziel skrzydełka na trzy części. Ułóż je na desce do krojenia, zlokalizuj miejsca, gdzie części są połączone stawami, i przy pomocy ostrego noża przetnij dokładnie w tych miejscach, aby rozdzielić każdą część (spójrz na video). Trzecią, najmniejszą część, czyli lotkę, pomijamy w tym przepisie – możesz ją wykorzystać na przykład jako składnik do przygotowania bulionu.
Uwaga! Możesz też zostawić skrzydełka w całości. Wtedy nie odcinamy żadnej części.
KROK 2.
Dokładnie osusz skrzydełka z obu stron, używając papierowego ręcznika. Przełóż mięso do miski i posyp je proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, słodką papryką w proszku (może być wędzona). Następnie wszystko dokładnie wymieszaj dłonią, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso.
KROK 3.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i delikatnie posmaruj go olejem roślinnym, aby zapobiec przywieraniu skrzydełek w trakcie pieczenia. Ułóż skrzydełka na przygotowanej blaszce i włóż je do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 30 minut, a potem ostrożnie przewróć skrzydełka na drugą stronę i piecz kolejne 10 – 15 minut.
KROK 4.
W międzyczasie przygotuj sos. W rondelku rozpuść masło, a gdy będzie już roztopione, to dodaj drobno posiekany czosnek i smaż go na maśle przez około pół minuty. Następnie zdejmij rondelek z ognia i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
KROK 5.
Gotowe, upieczone skrzydełka przełóż do większej miski, polej przygotowanym sosem i dobrze wymieszaj, aby skrzydełka były nim równomiernie pokryte.
SMACZNGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE INNE SUPER SMACZNE PRZEPISY NA POTRAWY Z KURCZAKIEM:
Kurczak słodko-kwaśny. – Kuchnia Izy
Skrzydełka z piekarnika w stylu azjatyckim. – Kuchnia Izy
Kurczak słodko-ostry. – Kuchnia Izy
Pieczone pałki z kurczaka z ziemniakami. – Kuchnia Izy
Ćwiartki kurczaka z piekarnika. Chrupiąca skórka. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Te skrzydełka można podzielić na około 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 640
BIAŁKO: 45,2 g
TŁUSZCZE: 51,7 g
WĘGLOWODANY: 1,6 g
CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA Z PIEKARNIKA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Chrupiące skrzydełka z piekarnika z sosem maślano – czosnkowym
Ingredients
- 1 kg (1000 g) skrzydełek (około 10 – 12 sztuk)
- łyżeczka soli
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku może być wędzona
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, dla nieco ostrzejszego smaku)
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli nie dodasz proszku do pieczenia, to skrzydełka i tak wyjdą bardzo smaczne, ale będą mniej chrupiące)
Składniki na sos:
- 70 – 80 g masła
- 5 ząbków czosnku, drobno posiekany albo starty na tarce
- natka pietruszki, drobno posiekana (pęczek)
Instructions
- Podziel skrzydełka na trzy części. Ułóż je na desce do krojenia, zlokalizuj miejsca, gdzie części są połączone stawami, i przy pomocy ostrego noża przetnij dokładnie w tych miejscach, aby rozdzielić każdą część. Trzecią, najmniejszą część, czyli lotkę, pomijamy w tym przepisie – możesz ją wykorzystać na przykład jako składnik do przygotowania bulionu.Uwaga! Możesz też zostawić skrzydełka w całości. Wtedy nie odcinamy żadnej części.
- Dokładnie osusz skrzydełka z obu stron, używając papierowego ręcznika. Przełóż części skrzydełka do miski i posyp je proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, słodką papryką w proszku (może być wędzona). Następnie wszystko dokładnie wymieszaj dłonią, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i delikatnie posmaruj go olejem roślinnym, aby zapobiec przywieraniu skrzydełek w trakcie pieczenia. Ułóż skrzydełka na przygotowanej blaszce i włóż je do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 30 minut, a potem ostrożnie przewróć skrzydełka na drugą stronę i piecz kolejne 10 – 15 minut.
- Przygotuj sos. W rondelku rozpuść masło, a gdy będzie już roztopione, to dodaj drobno posiekany czosnek i smaż go na maśle przez około pół minuty. Następnie zdejmij rondelek z ognia i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
- Gotowe, upieczone skrzydełka przełóż do większej miski, polej przygotowanym sosem i dobrze wymieszaj, aby skrzydełka były nim równomiernie pokryte.