Jeśli myślicie, że “steki” to tylko kawał dobrego mięsa, czas na małą kulinarną rewolucję! 😉 Przed Wami wegetariańskie steki z kalafiora – danie, które wprawdzie nie jest mięsne, ale potrafi nasycić jak niejeden mięsny prawdziwy posiłek. Dlaczego “steki”? No cóż, to nazwa trochę prowokacyjna – plastry kalafiora z sosem wyglądają troszeczkę jak klasyczne steki. Grubo pokrojone plastry kalafiora, po upieczeniu, mają charakterystyczną strukturę i wygląd przypominający tradycyjne steki mięsne. Są grube, soczyste i mają apetyczną, rumianą skórkę.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Takie steki, czy inaczej plastry z kalafiora są pyszne, a gdy z wierzchu zaczyna się topić ser, robi się naprawdę smakowicie. Dodajmy do tego aromatyczny sos pomidorowy w stylu Marinara, i mamy danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie wygląda. Ja zrobiłam takie steki w zeszły piątek (u mnie w domu zawsze bezmięsne piątki 😉 i przyznam, że najadłam się jednym takim stekiem na dość długo, także danie spokojnie Cię nasyci.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA STEKI Z KALAFIORA I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
KALAFIOR – Wybierając kalafiora na steki lub inaczej plastry, zwróć uwagę na wygląd i zapach. Przede wszystkim wybierz dużego kalafiora o gęsto ułożonych, białych różyczkach – oznacza to, że jest świeży. Kalafior powinien być ciężki jak na swój rozmiar, co sugeruje soczystość, a liście wokół niego – jasnozielone i przylegające. Unikaj kalafiorów z plamami, żółtymi lub brązowymi przebarwieniami. Ukrojone plastry powinny być dość grube. Z jednego kalafiora uzyska się minimum 2 steki z części środkowej kalafiora. Środkowe plastry są bardziej zwarte i się nie rozpadną, natomiast z zewnętrznych kawałków mogą oddzielić się mniejsze różyczki i raczej nie uzyska się z nich zwartych plastrów. Ale te kawałki z zewnętrznych części kalafiora można upiec, aby ich nie zmarnować.
SOS POMIDOROWY/MARINARA – Możesz użyć gotowy sos pomidorowy kupny albo domowy, wcześniej zrobiony. Składniki na prosty sos: czosnek, oliwa z oliwek, pomidory w puszce, sól i pieprz, cukier, słodka papryka w proszku i oregano albo zioła prowansalskie.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – żółty ser, który dobrze się topi np. Mozzarella, Cheddar, Gouda oraz sól i pieprz oraz oliwa z oliwek.
STEKI Z KALAFIORA Z SOSEM POMIDOROWYM I SEREM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od przygotowania kalafiora. Najlepszy będzie duży i świeży kalafior o zwartej główce. Usuń łodygi i liście kalafiora. Umyj kalafiora i dokładnie osusz. Przetnij każdą główkę kalafiora równo na pół przez środek. Nóż powinien być długi i ostry, aby kalafior się nie pokruszył. Z każdej połówki ostrożnie ukrój dość gruby plaster (około 2,5 – 3 cm). Najprawdopodobniej z każdej połówki uda się ukroić tylko jeden zwarty plaster, a pozostała część się rozkruszy na mniejsze kawałki, dlatego z jednego kalafiora uzyska się z reguły tylko dwa plastry/steki. Te “rozkruszone” kawałki można upiec obok steków, aby się nie zmarnowały.
KROK 2.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej pokrojonego kalafiora. Po każdym plastrze rozsmaruj oliwę z oliwek z obydwu stron, a potem dość obficie posól je i popieprz również z obydwu stron. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 minut. W trakcie pieczenia, tak po 20 minutach pieczenia otwórz piekarnik i delikatnie przewróć je na drugą stronę.
KROK 3.
Gdy kalafior będzie piekł się w piekarniku, to przygotuj sos pomidorowy w stylu sosu Marinara. Pomiń ten krok, jeśli masz już gotowy sos np. jakiś ulubiony kupny. W rondelku delikatnie podgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Podsmażaj na małym ogniu przez maksymalnie minutę, tak aby czosnek nie zarumienił się za bardzo. Następnie ostrożnie dodaj pomidory z puszki i przemieszaj. Dodaj słodką paprykę w proszku, oregano albo zioła prowansalskie, pieprz i sól oraz cukier. Przemieszaj i gotuj sos na małym ogniu około 12-15 minut aż wyraźnie zgęstnieje. Gdy zgęstnieje zdejmij z ognia.
W międzyczasie zetrzyj też żółty ser.
KROK 4.
Po tych 40 minutach pieczenia kalafiora, wyjmij blaszkę z kalafiorem z piekarnika i rozsmaruj na każdym plastrze sos, a potem z wierzchu posyp go dość obficie żółtym serem. Następnie włóż kalafiora z powrotem do piekarnika na 15 minut, tak żeby ser się ładnie roztopił. Po wyjęciu z piekarnika kalafior jest już gotowy. Możesz z wierzchu posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE FAJNE POMYSŁY NA DANIA Z KALAFIOREM:
Zupa kalafiorowa. Gęsta, pyszna i prosta do zrobienia. – Kuchnia Izy
Zupa z kalafiorem i brokułem. Pokochasz ten przepis 😉 – Kuchnia Izy
Zupa krem z kalafiora. – Kuchnia Izy
Pieczony kalafior. Świetny przepis z niespodzianką ♥ – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z jednego kalafiora można zrobić minimum dwa steki.
Jeden taki ster/plaster będzie miał w przybliżeniu:
KALORIE: 468
BIAŁKO: 22,5 g
TŁUSZCZE: 28,5 g
WĘGLOWODANY: 30 g
STEKI Z KALAFIORA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
STEKI/PLASTRY Z KALAFIORA Z SOSEM I SEREM.
Ingredients
- jeden duży, zwarty i świeży kalafior
- 100 g sera Mozzarella, Cheddar albo Gouda
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek – kilka łyżek do polania kalafiora, według potrzeb
Składniki na sos pomidorowy (możesz kupić gotowy albo zrobić samemu):
- jedna puszka pomidorów, najlepiej drobno krojonych
- 2 duże ząbki czosnku albo 3 małe, pokrojone w plasterki
- łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka oregano albo zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku (zacznij od 1/3 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu i zwiększ, jeśli będzie taka potrzeba)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Instructions
- Zacznij od przygotowania kalafiora. Najlepszy będzie duży i świeży kalafior o zwartej główce. Usuń łodygi i liście kalafiora. Umyj kalafiora i dokładnie osusz. Przetnij każdą główkę kalafiora równo na pół przez środek. Nóż powinien być długi i ostry, aby kalafior się nie pokruszył. Z każdej połówki ostrożnie ukrój dość gruby plaster (około 2,5 – 3 cm). Najprawdopodobniej z każdej połówki uda się ukroić tylko jeden zwarty plaster, a pozostała część się rozkruszy na mniejsze kawałki, dlatego z jednego kalafiora uzyska się z reguły tylko dwa plastry/steki. Te “rozkruszone” kawałki można upiec obok steków, aby się nie zmarnowały.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej pokrojonego kalafiora. Po każdym plastrze rozsmaruj oliwę z oliwek z obydwu stron, a potem dość obficie posól je i popieprz również z obydwu stron. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 minut. W trakcie pieczenia, tak po 20 minutach pieczenia otwórz piekarnik i delikatnie przewróć je na drugą stronę.
- Gdy kalafior będzie piekł się w piekarniku, to przygotuj sos pomidorowy w stylu sosu Marinara. Pomiń ten krok, jeśli masz już gotowy sos np. jakiś ulubiony kupny. W rondelku delikatnie podgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Podsmażaj na małym ogniu przez maksymalnie minutę, tak aby czosnek nie zarumienił się za bardzo. Następnie ostrożnie dodaj pomidory z puszki i przemieszaj. Dodaj słodką paprykę w proszku, oregano albo zioła prowansalskie, pieprz i sól oraz cukier. Przemieszaj i gotuj sos na małym ogniu około 12-15 minut aż wyraźnie zgęstnieje. Gdy zgęstnieje zdejmij z ognia.W międzyczasie zetrzyj też żółty ser.
- Po tych 40 minutach pieczenia kalafiora, wyjmij blaszkę z kalafiorem z piekarnika i rozsmaruj na każdym steku sos, a potem z wierzchu posyp go dość obficie żółtym serem. Następnie włóż kalafiora z powrotem do piekarnika na 15 minut, tak żeby ser ładnie się roztopił. Po wyjęciu z piekarnika kalafior jest już gotowy. Możesz z wierzchu posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki.